Οι ευάλωτοι είναι αυτοί που υποφέρουν περισσότερο από τη διαχείριση του κορονοϊού

Γεια σου πιτσιρίκο,
Δεν ξέρω πόσες φορές έχω ακούσει από πέρσι ότι όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί έχουν στόχο να προστατέψουν τους πιο ευάλωτους. Με αφορμή κάποια πολύ δυσάρεστα νέα που έμαθα σήμερα και σε συνδυασμό με παλιότερες σκέψεις, κατέληξα πως οι πιο ευάλωτοι και οι οικείοι τους είναι αυτοί που υποφέρουν περισσότερο από την χωρίς συνοχή διαχείριση της πανδημίας.

Η συνεχής πληροφόρηση, οι αντικρουόμενες απόψεις, ανακοινώσεις από ειδικούς και αρχηγούς κρατών που διαψεύδονται μετά από μερικές εβδομάδες, τα αυστηρά μέτρα που πολλές φορές δεν βγάζουν κανένα νόημα ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να μπερδέψουν και να αγχώσουν τον κόσμο.

Σε συνδυασμό με τακτικά χειρουργεία και διαγνώσεις που δεν έγιναν και το στρες που δημιουργήθηκε σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας κάνουν να σκέφτεται το -άσχετο από ιατρικά θέματα μυαλό μου πως, αν δεν γνωρίζαμε ότι υπάρχει ο κορονοϊός και απλά αναρωτιόμασταν γιατί έχουν αυξηθεί οι θάνατοι από πνευμονία, ίσως και να μην ήταν πολύ χειρότερα τα πράγματα. Όλο και κάποιο μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση θα είχαμε πάρει.

Μπορώ μόνο να φανταστώ πώς νιώθει ένα νεαρό άτομο που αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα υγείας που απειλεί τη ζωή του. Φαντάζομαι πως θα θέλει να ηρεμήσει, να κάνει βόλτες, πράγματα που σχεδίαζε να κάνει στο μέλλον και ίσως δεν έχει το χρόνο, να ζήσει στιγμές με αγαπημένους ανθρώπους.

Το ίδιο και ένας ηλικιωμένος άνθρωπος, θυμάμαι που ο παππούς μου έλεγε πως θέλει να πάει σε μια πλατεία να χαζέψει τον κόσμο.

Δυστυχώς, οι άνθρωποι που βρέθηκαν σε αυτή την κατάσταση τον τελευταίο χρόνο έχουν, εκτός από το πρόβλημά τους, να αντιμετωπίσουν και ένα διαρκές άγχος για το αν θα κολλήσουν συναντώντας ανθρώπους. Και καταλήγουν να περνούν αυτόν τον καιρό στην απομόνωση, με τους οικείους τους να ανησυχούν συνέχεια μήπως έφεραν τον ιό στο σπίτι.

Γιατί δεν έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς μπορεί να είναι ασφαλές να έρθουμε σε επαφή με κάποιο άτομο που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες. Κάθε πότε θα πρέπει να κάνουν τεστ οι οικείοι του, όταν έχουν συμπτώματα, κάθε μήνα, κάθε βδομάδα, κάθε μέρα; Δεν θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν και αξιόπιστα τεστ αυτοί οι άνθρωποι ανά τακτά χρονικά διαστήματα;

Πήγα πρόσφατα στο γυμναστήριο -για πρώτη και μάλλον τελευταία φορά- και μια κυρία προτίμησε να γυμναστεί φορώντας τη μάσκα της αν και είχε το δικαίωμα να τη βγάλει ως πλήρως εμβολιασμένη. Η αίθουσα ήταν μεγάλη και μέσα υπήρχαν λιγότερα από 10 άτομα, όλοι με μάσκα. Είπε ότι προτιμά να την κρατήσει και πως δεν τη βγάζει ποτέ γιατί ανησυχεί για τους γονείς της. Φαντάζομαι το άγχος που θα είχε αυτή η γυναίκα και οι γονείς της πριν εμβολιαστεί. Θυμήθηκα και έναν κύριο που είδα πριν μερικούς μήνες να σκουπίζει το μπαλκόνι μόνος του φορώντας μάσκα και η μόνη λογική εξήγηση που μπορούσα να σκεφτώ ήταν ότι ίσως έχει πάει να καθαρίσει το σπίτι των γονιών του.

Σε έναν γνωστό μου αρέσει να λέει πως μια έμπειρη νοσοκόμα του είπε πως τους ανθρώπους τους σκοτώνει το στρες. Πως, μετά από κάποια χρόνια, μια νοσοκόμα μπορεί να καταλάβει ποιοι θα καταφέρουν να αναρρώσουν, από τα επίπεδα άγχους τους. Είναι κάτι που μου φαίνεται λογικό και πιστεύω πως, όταν σχεδιάζονται τα μέτρα, η ψυχική κατάσταση είναι κάτι που θα πρέπει να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη. Αν όχι η ψυχική κατάσταση όσων είμαστε -για την ώρα- υγιείς, τουλάχιστον αυτή των ευπαθών ομάδων.

Θα ήθελα να κλείσω θετικά, όμως το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι πως το να μην υπάρχει ελπίδα μπορεί να είναι και καλό.

Φιλιά από την Αθήνα (αν και θα προτιμούσα να βρίσκομαι στο, όπως το φαντάζομαι, δροσερό Πάπιγκο),

Άννα

(Αγαπητή Άννα, δεν αξίζει τίποτα μια ζωή γεμάτη φόβο. Και το άγχος σκοτώνει. Δεν υπήρξε καμία πρόνοια για τις ευπαθείς ομάδες. Η πιο τρανταχτή απόδειξη είναι πως έκλεισαν στα σπίτια τους και τους ανθρώπους με ψυχικά προβλήματα. Αλλά κανείς δεν νοιάζεται. Ο καθείς για την πάρτη του, τέλος. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.