Ο Φιντέλ Κάστρο πάει στο διάστημα

Φίλε μου καλέ, καλέ μου φίλε πιτσιρίκο,
Ο λαός της Κούβας εξεγείρεται ενάντια στην χούντα της χώρας.
Αυτό μεταδίδουν οι δημοσιοκάφροι του προτεκτοράτου, μπουκωμένοι με τα αρχίδια των ολιγαρχών αφεντικών τους.

Αυτό που έγινε στην πραγματικότητα, είναι ότι οι φτωχότερες γειτονιές της Κούβας βγήκαν και τα σπάσανε, διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων, καθώς και για τα αυστηρά μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ζητώντας αλλαγή καθεστώτος, εκλογές και πολυκομματική διακυβέρνηση.

Δηλαδή, ως λύση για τις επιπτώσεις του παγκόσμιο εμπάργκο, αντί να ζητήσουν την άρση του δολοφονικού εμπάργκο, ζήτησαν ό,τι ακριβώς ψέλνει η αμερικανική εξωτερική πολιτική τα τελευταία 70 χρόνια.

Προσοχή, δε λέω ότι τα αιτήματα αυτά είναι λάθος, αλλά, όταν γίνονται σε συνθήκες δολοφονικού στραγγαλισμού, είναι σαν να ζητάμε ελευθερία του τύπου, ζητώντας από τον Ασσάνζ να υπογράψει την ομολογία ότι είναι ένοχος, για να βγει από την απομόνωση.

Στην ουσία, οι φτωχές γειτονιές της Κούβας βγήκαν και διαμαρτυρήθηκαν για το παγκόσμιο εμπορικό εμπάργκο, που διατηρείται ανέπαφο εδώ και 70 χρόνια, στραγγαλίζοντας την οικονομία της χώρας η οποία αδυνατεί να προμηθευτεί τρόφιμα και φάρμακα, ακόμα και σε περίοδο παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Δεν είναι παράξενο, που οι φτωχές γειτονιές της Κούβας δεν βγήκαν να διαμαρτυρηθούν όταν ο πορτοκαλί μαλάκας Τραμπ διέταξε άλλες 200 επιπρόσθετες κυρώσεις προς την Κούβα, ενισχύοντας τον στραγγαλισμό της Κούβας, δηλαδή εφαρμόζοντας waterboarding σε μια ολόκληρη χώρα;

Πόσο εύκολο είναι για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, που ακόμα και επί του “δημοκράτη” Μπάιντεν εξακολουθεί να εφαρμόζει τις απάνθρωπες κυρώσεις του Τραμπ, και η οποία ξοδεύει 20.000.000 δολάρια εντός της Κούβας κάθε χρόνο με σκοπό την αλλαγή καθεστώτος, να μαγειρέψει λίγο astroturfing και να προκαλέσει πορείες διαμαρτυρίας στις φτωχές γειτονιές μιας φτωχής χώρας;

Δεν λέω ότι αυτό συμβαίνει, απλά αναρωτιέμαι.

Πόσο εύκολο είναι για τις ΗΠΑ να δημιουργήσουν άλλο ένα “λαϊκό” πραξικόπημα στην Λατινική Αμερική και την Καραϊβική; Ξεχάσαμε τι έγινε στην Κολομβία; Ξεχάσαμε, κιόλας, τι έγινε στον Ισημερινό, στη Χιλή, στη Βολιβία, στην Αϊτή και τη Βενεζουέλα; Δεν μιλάω για τον 20ο αιώνα, για τον 21ο μιλάω;

Ποτέ δεν είναι απλά τα πράγματα όταν έχεις να κάνεις με τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των ισχυρών.

Και έχεις τους προσκυνημένους δημοσιοκάφρους μιας προσκυνημένης χώρας, και τους θιασώτες της Χούντας των Συνταγματαρχών, να κουνάνε το δάχτυλο σε μια χώρα που επέλεξε να είναι ανεξάρτητη και αυτόνομη, στέκοντας απέναντι στην πιο ισχυρή χώρα του πλανήτη, στον πιο ισχυρό στρατό του πλανήτη, τη στιγμή που συνορεύει με αυτή.

Ρε δε πάτε στο διάολο, ραγιάδες φασιστάκια.

Σανό αγοράζετε και σανό πουλάτε, αλλά βέβαια έχετε και πολλά πελατάκια που τον τρώνε.

Και μια που μιλάμε για κυρώσεις, ας πάμε να μιλήσουμε λίγο και για την Κίνα και τον κορονοϊό.

Μια νέα επιστημονική εργασία 21 κορυφαίων επιστημόνων στους τομείς της ιολογίας και της βιολογίας απορρίπτει τη θεωρία συνωμοσίας περί προέλευσης του κορονοϊού SARS-CoV-2 από εργαστήριο, είτε της Κίνας, είτε οποιοδήποτε άλλο.

Οι επιστήμονες σημειώνουν πως η μεταφορά ιών από τα ζώα στους ανθρώπους έχει αποδειχθεί ότι έχουν προκαλέσει σχεδόν όλες τις προηγούμενες καταγεγραμμένες πανδημίες.

Ο Covid-19 είναι ο ένατος καταγεγραμμένος κορονοϊός που προσβάλλει τους ανθρώπους και ο έβδομος που αναγνωρίζεται τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ και οι οχτώ προηγούμενοι κορονοϊοί είχαν ζωονοσογόνο προέλευση, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπινων ιών.

Βέβαια, μπροστά στον σανό της προπαγάνδας, η αλήθεια υστερεί πάντα. Τώρα είναι αργά, το κακό έχει ήδη γίνει και τα στρατόπεδα έχουν χωριστεί.

Πολλοί έτρεξαν να πιστέψουν την αμερικανική προπαγάνδα και να την διαδώσουν, η οποία διαδόθηκε από τον προπαγανδιστή πορτοκαλί μαλάκα Τραμπ, λες και η αμερικανική κυβέρνηση είναι καμιά αξιόπιστη πηγή πληροφοριών.

Καλά ρε, μας δουλεύετε;

Λες, και οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα συμφέρον να ρίξουν το φταίξιμο στην Κίνα και να ζητήσουν ακόμα περισσότερες κυρώσεις από την παγκόσμια κοινότητα εναντίων της.

Λες και δεν υπάρχει ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.

Και στ’ απαυτά μου για την κινέζικη χούντα, αλλά όποιος νομίζει ότι τις κυρώσεις θα τις πληρώσουν τα κόκκινα φασιστάκια της κινεζικής κυβέρνησης και οι πλούσιοι κινέζοι ολιγάρχες, ας κουνήσει το κεφάλι του να δει αν κάνει θόρυβο.

Αλλά ποιες κυρώσεις στην Κίνα ρε, πάτε καλά; Αφού δεν τους παίρνει.

Κατ’ αρχάς, η Κίνα είναι το εργοστάσιο του πλανήτη, ή μήπως το ξεχάσατε;

Οι κυρώσεις, για να έχουν κάποιο νόημα, προϋποθέτουν την ισχύ να τις εφαρμόσεις. Αν οι κυρώσεις που ζητούν οι συνωμοσιολόγοι πλήξουν την Κίνα και δεν είναι εντυπωσιασμού, δηλαδή συνεννοημένες με τους Κινέζους για να ταΐσουν εθνικιστικό σανό στο πόπολο των ΗΠΑ και της Κίνας, αυτοί απλά κλείνουν την στρόφιγγα του παγκόσμιου εμπορίου και πάπαλα οι κυρώσεις.

Κατά δεύτερο, αν το πάμε έτσι, επειδή και η κλιματική κρίση επηρεάζει όχι μόνο τον φυσικό κόσμο, αλλά την ίδια την επιβίωση της ανθρωπότητας, γιατί να μην επιβληθούν ανάλογες κυρώσεις στις αναπτυγμένες πλούσιες χώρες που επωφελούνται από το να καίμε πετρέλαιο και άνθρακα;

Ο Covid-19 είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, αλλά ένα σοβαρότερο θέμα από αυτό είναι η κλιματική καταστροφή.

Ο Covid, ακόμα και τίποτα να μην έκαναν οι χώρες, δεν θα απειλούσε ποτέ την επιβίωση της ανθρωπότητας. Η κλιματική καταστροφή την απειλεί, άμεσα.

Οπότε, αν πάρουμε το παιχνίδι των κυρώσεων σοβαρά, τότε κλάφτα, αφού οι εκπομπές αερίων του διοξειδίου του άνθρακα που επιταχύνουν την κλιματική αλλαγή είναι στο μεγαλύτερο τους κομμάτι αποτέλεσμα των 200 χρόνων -και σημαντικότερα των τελευταίων 50 χρόνων- του καπιταλισμού, από τα οποία οι μεγαλύτεροι ιστορικά ρυπαντές, και οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι, είναι οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Μήπως το ανθρώπινο κόστος από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι μικρότερο του κορονοϊού; Τρίχες είναι.

Οι κυρώσεις έχουν νόημα μόνο για τις αδύναμες χώρες, όχι για τις δυνατές χώρες που μπορούν να επιβάλουν τις δικές τους. Οι κυρώσεις είναι απλά άλλο ένα παιχνίδι του παγκόσμιου καπιταλισμού, που ταΐζει με εθνικισμό τα τοπικά βοοειδή της κάθε κυβέρνησης.

Αν η Κίνα ανταποδώσει τις κυρώσεις, πχ μειώνοντας τις εξαγωγές της, ή κάνοντας στάση πληρωμών στο χρέος της απέναντι στις ΗΠΑ, πόσο νομίζεις ότι θα κρατήσει αυτό το θεατράκι, καμιά βδομάδα;

Βρήκαμε το χαπάκι τώρα με τις κυρώσεις, και για κάθε τι που δεν ταιριάζει στα γεωπολιτικά παιχνίδια των ισχυρών, ρίχνουμε μερικές κυρώσεις.

Λες και όλοι αυτοί νοιάζονται για τις ζωές μας, ή για την υγεία μας.

Οι πλουσιότερες οικονομίες του κόσμου, οι λεγόμενοι G7, έβαλαν τις κεντρικές τους τράπεζες να ρίξουν περί τα 9 τρισ. δολάρια στις οικονομίες τους, για να αποφύγουν τα χειρότερα από τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού.

Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κοστολογεί ότι ο παγκόσμιος εμβολιασμός θα στοίχιζε περί τα 39 δισ. δολάρια.

Δηλαδή, ούτε καν άνοιγμα πατεντών. Αν οι G7 έδιναν από τα 9.000 δισεκατομμύρια δολάρια που τύπωσαν, τα 39, για να εμβολιαστεί ολόκληρος ο πλανήτης, θα τους περίσσευαν και 8.961 δισεκατομμύρια για να ενισχύσουν τις οικονομίες τους.

Μας δουλεύουνε ψιλό γαζί, και εμείς μαλώνουμε μεταξύ μας για το ποιος φοράει μάσκα στη μέση του δρόμου.

Αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι φτωχοί της Κούβας, οι φτωχοί της Ελλάδας, οι φτωχοί των ΗΠΑ, οι φτωχοί του τρίτου κόσμου και οι φτωχοί και εξαντλημένοι εργαζόμενοι του κόσμου, είναι πως το κοινό μας πρόβλημα είναι ο παγκόσμιος ο γαμημέvος ο καπιταλισμός.

Η ρίζα των προβλημάτων μας -όπως ήταν για τους ακτήμονες του Λουδοβίκου, έτσι είναι και για μας σήμερα- είναι η ακραία συγκέντρωση πλούτου στα χέρια μιας χούφτας σακαφλιάδων που προτιμούν να μας θάψουν όλους, παρά να αποχωριστούν έστω και ένα δολάριο.

Πότε θα καταλάβουμε ότι η ακραία οικονομική ανισότητα που προκαλεί η ακραία συσσώρευση πλούτου, είναι ασύμβατη με τη δημοκρατία;

Έχεις τους δισεκατομμυριούχους να συναγωνίζονται για το ποιος θα φτάσει πρώτος στο διάστημα, και εμείς οι μ@λάκες χειροκροτάμε από κάτω.

Ο μόνος λόγος που οι πλούσιοι σακαφλιάδες χρησιμοποιούν τα λεφτά μας, τις φοροαπαλλαγές, τις φοροελαφρύνσεις, τις κρατικές επιχορηγήσεις και τα μαύρα αφορολόγητα λεφτά που κρύβουν σε φορολογικούς παραδείσους, για να πάνε στο διάστημα, είναι επειδή η εξορυκτική ικανότητα έστω και ενός αστεροειδή από τα εκατοντάδες εκατομμύρια, δισεκατομμύρια αστεροειδής που υπάρχουν εκεί έξω, κοστολογείται σε τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ναι, τρισεκατομμύρια, δηλαδή χιλιάδες δισεκατομμύρια, για να το κάνω πιο λιανά. Εκεί που ο Έλον Μάσκ και ο Μπέζος έχουν από 200 δισ. έκαστος, θα αποκτήσουν τρισεκατομμύρια. Και μετά Game Over.

Υπάρχει έστω και ένας σοβαρός άνθρωπος εκεί έξω, που να πιστεύει ακόμα ότι το πολιτικό και οικονομικό μας σύστημα δεν διαστρεβλώνεται από την επιρροή των πλουσίων, και ότι αυτή η διαστρέβλωση δεν αυξάνεται όσο αυξάνεται ο πλούτος τους;

Το κοινωνικό κεφάλαιο, η κοινωνική επιρροή, είναι ένα νόμισμα. Όσο περισσότερο έχουν οι πλούσιοι και ισχυροί, τόσο λιγότερο έχουν οι μεροκαματιάρηδες, οι φτωχοί και ανίσχυροι. Τι δεν καταλαβαίνεις;

Όταν οι λαοί έχουν απολέσει την δυνατότητα τους να επηρεάζουν τις πολιτικές στις χώρες τους, αυτό σημαίνει ότι έχουν απολέσει τον έλεγχο της ζωής τους.

Αν αυτοί ως δισεκατομμυριούχοι ελέγχουν τις κυβερνήσεις μας, τι θα κάνουν ως τρισεκατομμυριούχοι;

Το μέλλον διαγράφεται Blade Runner και Elysium για τους πλούσιους, και Mad Max για μας τους υπόλοιπους.

Η απουσία ελέγχου στις ζωές μας, προκαλεί άγχος, γι’ αυτό έχουμε γίνει ψυχολογικά κουρέλια. Το άγχος, όμως, σκοτώνει. Όχι μεταφορικά, κυριολεκτικά, σκοτώνει.

Μας σκοτώνουν οι πoύστηδες και εμείς τους κάνουμε Like στα σόσιαλ.

Όταν το ορμονικό σύστημά μας, επηρεασμένο από το άγχος μας, ενεργοποιηθεί, ενεργοποιούμαστε βιολογικά.

Οι βιολογικές μας αντιδράσεις, που εξαρτώνται από την γενετική μας προδιάθεση, είναι τέσσερις: το να πολεμήσεις, το να δραπετεύσεις, το να παγώσεις και το να λιποθυμήσεις. Fight, flight, freeze και faint, τα τέσσερα F.

Με το στρες, το σώμα μας αρχίζει να παράγει τεράστιες ποσότητες στρεσογόνων ορμονών -αδρεναλίνη και κορτιζόλη- οι οποίες ξεκλειδώνουν γλυκόζη, πρωτεΐνη και λίπος στα κύτταρα, τα οποία ξεχύνονται σαν χείμαρρος στο αίμα για να χρησιμοποιηθούν ως ενέργεια.

Όλα τα όργανα του σώματος, αφαιρούν αίμα από τις εγκεφαλικές μας λειτουργίες και το συγκεντρώνουν στην βιολογική μας αντίδραση. Καρδιά, πνεύμονες, παροχή οξυγόνου, νευρικό σύστημα, μυς, συκώτι και νεφρά, όλα.

Δημιουργούνται φλεγμονές καθώς οι ιστοί μας πλημμυρίζουν με ανοσογόνα κύτταρα έτοιμα να σκοτώσουν ότι θεωρούν ως απειλή, ενώ πολλές φορές επιτίθενται και σε υγιή κύτταρα, στον οργανισμό μας τον ίδιο.

Όλη αυτή η τεράστια ενέργεια που εξαπολύεται, αφαιρείται από την φυσιολογική, υγιή λειτουργία του οργανισμού μας, υπερ-διεγείροντας το σύστημα μας και φθείροντας το σε τρομακτικό βαθμό.

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα σκοτώνει το σώμα μας το ίδιο, επειδή δεν γνωρίζει τι είναι επικίνδυνο και τι υγιές.

Το άγχος σκοτώνει. Το άγχος της επιβίωσης στην αρένα του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος σκοτώνει. Η ανισότητα σκοτώνει.

Αυτό που με τρομάζει όμως περισσότερο, και αυτό που νομίζω ότι θα έπρεπε να μας τρομάζει όλους περισσότερο, είναι ότι κάθε φορά που βλέπω τους μπάτσους να δέρνουν ένα διαδηλωτή, να κλειδώνουν ένα πρόσφυγα σε ένα ανοιχτό κλουβί, έναν πολιτικό να καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα με τις αποφάσεις του, σκέφτομαι ότι θα μπορούσα να είμαι εγώ αυτός.

Όλοι μας θα μπορούσαμε να είμαστε αυτό το τέρας, αυτός ο δολοφόνος, αυτός ο καταπιεστής, αυτός ο βιαστής και όλοι μας θα μπορούσαμε να είμαστε και τα θύματα αυτών.

Αυτό είναι το πιο τρομακτικό πράγμα στις κοινωνίες μας, σε αυτό το άρρωστο σύστημα σκέψης που έχουμε καλλιεργήσει. Το ότι δεν είμαστε αυτοί οι εγκληματίες, είναι μια σύμπτωση, ένα ατύχημα, ένα παιχνίδι πιθανοτήτων.

Κανένας δεν επιλέγει πού θα γεννηθεί, το πότε θα γεννηθεί -ποιον αιώνα, ποια δεκαετία-, το χρώμα του δέρματος του ή την σεξoυαλική του προδιάθεση, τις συνθήκες που επικρατούν στην κοινωνία που ζει, το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει, ή το πώς όλα αυτά τον επηρεάζουν ψυχικά, συναισθηματικά.

Θα μπορούσες να ξαναζήσεις την ζωή σου ακριβώς όπως την έζησες και να καταλήξεις κάπου αλλού. Το μόνο που χρειάζεται είναι σε μια φάση της ζωής σου να διαλέξεις κάτι άλλο, και μετά είναι ντόμινο, από οικονομολόγος να καταλήξεις πρεζόνι κάτω από μια γέφυρα, από μπλόγκερ να καταλήξεις πολιτικός στη βουλή για το κυβερνών κόμμα.

Αν ο Καμύ δεν είχε πάθει φυματίωση, πολύ πιθανό να συνέχιζε την καριέρα του στο ποδόσφαιρο, το οποίο λάτρευε, και ίσως να μην είχαμε ποτέ τον Σίσυφο, το φιλοσοφικό ρεύμα του παραλογισμού, τον Ξένο και την Πανούκλα. Δεν επέλεξε να πάθει φυματίωση, δεν επέλεξε να γεννηθεί στην Αλγερία, οι παππούδες του πήγαν εκεί.

Αλλά δεν μας αρέσει να το ακούμε αυτό, γιατί μας χαλάει την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας και το πόσο σπουδαίοι είμαστε, και το πόσο καλές επιλογές κάναμε, μας χαλάει την εικόνα της άμεσης ζωής μας στις πλούσιες γωνίες του κόσμου, επειδή είμαστε τάχα μου έξυπνοι και συνειδητοποιημένοι και πεφωτισμένοι και δεν ξέρω εγώ τι άλλη μ@λακία νομίζουμε ότι είμαστε.

Γι’ αυτό, κάθε φορά που βλέπω έναν ισραηλινό ελεύθερο σκοπευτή να εκτελεί έναν άοπλο διαδηλωτή στη Γάζα που πετάει πέτρες πίσω από το συρματόπλεγμα, να τον εκτελεί από 300 μέτρα ασφαλούς απόστασης, ή ένα παιδί που κυματίζει την παλαιστινιακή σημαία, εγώ είμαι ο ελεύθερος σκοπευτής, εγώ είμαι ο διαδηλωτής, εγώ είμαι το παιδάκι. Ή θα μπορούσα να είμαι.

Είναι πολύ εύκολο να κουνάμε το δάχτυλο, αλλά η αλήθεια με Α κεφαλαίο είναι, ότι είμαστε τα τέρατα και τα θύματα αυτού του κόσμου, και μέχρι να το καταλάβουμε αυτό, θα συνεχίσουμε να είμαστε και εκτελεστές και θύματα, παίζοντας ρόλους που καθορίζονται από κάθε ζαριά της ζωής, για την οποία δεν έχουμε κανέναν έλεγχο.

Αλλά επειδή ο κόσμος κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και δεν χορταίνει να χτυπάει παλαμάκια στον καθρέφτη και να χειροκροτάει τους δήμιους του, εγώ θα πάω να κάνω καμιά βουτιά.

Από μια άλλη μακρινή ερημιά του κόσμου, με αγάπη,

Κώστας

(Φίλε Κώστα, δίνε πόνο. Όχι σε εμένα, γιατί πονάω αυτή την εποχή. Κώστα, σου βγάζω το καπέλο. Και βουτάω. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.