Προσφυγή κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού από 300 γιατρούς στην Ιταλία – Συγκεντρώσεις σήμερα στην Ελλάδα

Για σχεδόν τέσσερις εβδομάδες το Ισραήλ πανηγύρισε την επιστροφή σε μία φυσιολογική ζωή, Πιτσιρίκο, καθώς χάρη στους εμβολιασμούς μειώθηκαν δραστικά τα κρούσματα και τα θύματα του κορωνοϊού, οι άνθρωποι πέταξαν τις μάσκες και έγινε άρση όλων των περιοριστικών μέτρων, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ωστόσο, η ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα ανάγκασε την κυβέρνηση να επαναφέρει αρκετά μέτρα και να επανεξετάσει τη στρατηγική της.

Ο στόχος είναι να μάθουν οι Ισραηλινοί να ζουν με τον ιό, έστω και με κάποιους περιορισμούς σε δραστηριότητες, προκειμένου να αποφευχθεί ένα ακόμα γενικό lockdown, που θα επέφερε ακόμα ένα σημαντικό πλήγμα στην οικονομία.

Και για να αποφευχθεί το lockdown, θα πρέπει να μην υπάρξει πίεση στο σύστημα υγείας, κάτι που μοιάζει μακρινό σενάριο αυτή τη στιγμή με 45 ασθενείς να νοσηλεύονται στην εντατική.

Το Ισραήλ ακολουθεί, δηλαδή, το παράδειγμα της Βρετανίας, διατηρώντας, όμως, από την πλευρά του κάποια μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και η καραντίνα για όσους επισκέπτονται τη χώρα και ενθαρρύνοντας τους εμβολιασμούς, την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και τα γρήγορα διαγνωστικά τεστ.

Η στρατηγική του Ισραήλ -όπως και της Βρετανίας- αμφισβητείται, ωστόσο, από πολλούς επιστήμονες.

Υπάρχουν, όμως, κάποιοι ειδικοί που θεωρούν “χρυσή τομή” αυτό που κάνει το Ισραήλ, δηλαδή, κάτι ενδιάμεσα στην απόλυτη χαλάρωση της Βρετανίας και την αυστηρή προσέγγιση της Αυστραλίας.

Η τελευταία φορά που επέβαλε lockdown το Ισραήλ ήταν τον Δεκέμβριο του 2020, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά το ξεκίνημα των εμβολιασμών.

Πλέον, τα καθημερινά κρούσματα κορωνοϊού ανέρχονται σε 450 περίπου, με το 90% εξ αυτών να είναι με το στέλεχος της μετάλλαξης Δέλτα (ινδική).

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτή τη φορά τα κρούσματα δεν θα έχουν ως συνέπεια τόσα πολλά σοβαρά περιστατικά, αλλά, αν παρ’ ελπίδα, αυξηθούν και απειληθεί το σύστημα υγείας, τότε θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα.

Το 60% των 9,3 εκ. κατοίκων του Ισραήλ έχει εμβολιαστεί και η κυβέρνηση άρχισε από την Κυριακή 11/7 τη χορήγηση και τρίτης δόσης σε ανοσοκατασταλμένους.

Μετά από δύο εβδομάδες χωρίς απώλειες, καταγράφονται πλέον πέντε σοβαρά περιστατικά και ένας θάνατος ημερησίως και η επιτροπή ειδικών του Ισραήλ προειδοποιεί να μην αρθούν τα μέτρα, διότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι η εξέλιξη σε μία τέτοια περίπτωση.

Κάποιες πρώτες έρευνες έχουν δείξει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer είναι μειωμένη απέναντι στην ινδική μετάλλαξη.

Από την άλλη, η Pfizer και η Μοderna επικρίθηκαν από επιστήμονες, όταν πρότειναν να γίνει τρίτη ενισχυτική δόση, διότι ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό αυξάνεται έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό.

Προς το παρόν, και το Ισραήλ χορηγεί την τρίτη δόση μόνο σε ανθρώπους με πεσμένο ανοσοποιητικό, ενώ όσον αφορά παιδιά κάτω των 12 ετών, κάθε περίπτωση θα εξεταστεί ξεχωριστά και θα εμβολιαστούν μόνο όσα κινδυνεύουν πραγματικά από την Covid 19.

To θετικό, για την ώρα, είναι ότι μόνο μερικές εκατοντάδες από τα 5,5 εκ. Ισραηλινών, που είχαν εμβολιαστεί, κόλλησαν κορωνοϊό.

Παρ’ όλα αυτά, αναθεωρήθηκε προς τα πάνω και συγκεκριμένα στο 80% το ποσοστό των ανθρώπων που θα πρέπει να εμβολιαστούν για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης.

Ακόμα και τότε “ο ιός δεν θα σταματήσει, εξελίσσεται, αυτή είναι η φύση του, αλλά και η δική μας είναι να επιβιώσουμε” συνόψισε σε μία φράση το τι μέλλει γενέσθαι, γιατρός από το Τελ Αβίβ.

Επί της ουσίας, αποδεικνύεται μύθος ότι οι εμβολιασμοί θα φέρουν την ανοσία της αγέλης, άλλωστε, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί εδώ και δεκαετίες και με τη γρίπη.

Για αυτό και δεν έχει νόημα ο υποχρεωτικός εμβολιασμός -πέρα από το ότι είναι αντιδημοκρατικός- που θεσπίστηκε, μάλιστα, από την ηλικία των 18 ετών στο Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν και για όλους τους κατοίκους και τους εργαζόμενους στο Βατικανό, όπως αναφέρει η Le Monde.

Στη Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν ο εμβολιασμός είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την είσοδο σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια (εμπορικά κέντρα), αλλά και τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα πάρκα. Στην επαρχία Penjab του Πακιστάν θα κόβουν το τηλέφωνο σε όσους αρνηθούν να εμβολιαστούν, ενώ αντίστοιχα δεν θα μπορούν να πάνε στη δουλειά τους υπάλληλοι του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα στη Σαουδική Αραβία, εφόσον δεν έχουν εμβολιαστεί.

Το ίδιο ισχύει, βέβαια, και στη δημοκρατική -υποτίθεται- Γαλλία για το προσωπικό των νοσοκομείων, των κλινικών, των γηροκομείων, αλλά ακόμα και για όσους βοηθούν εθελοντικά ηλικιωμένους, για τους οποίους καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών επεκτάθηκε εκτός από τους εργαζόμενους σε γηροκομεία και σε κομμωτές και αισθητικούς, ενώ στη Ρωσία για όλους τους υπαλλήλους στον τομέα των υπηρεσιών και το 60% εξ αυτών, δηλαδή, 2 εκ. θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί ως τις 15 Αυγούστου.

Υποχρεωτικός είναι, επίσης, ο εμβολιασμός στο Καζακστάν για όλους τους εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με κόσμο και όσοι αρνηθούν δεν θα μπορούν να βρίσκονται πλέον στην πρώτη γραμμή.

Στα νησιά Φίτζι θα πρέπει να έχουν κάνει την 1η δόση οι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι μέχρι την 1η και 15η Αυγούστου αντίστοιχα και να είναι πλήρως εμβολιασμένοι ως την 1η Νοεμβρίου.

Η υποχρέωση των υγειονομικών να εμβολιαστούν οδήγησε, εξάλλου, 300 γιατρούς στην Ιταλία στην απόφαση να καταθέσουν προσφυγή στη δικαιοσύνη, η οποία εξετάζεται, μάλιστα, σήμερα Τετάρτη 14 Ιουλίου.

Επίσης, στις ΗΠΑ δεν τέθηκε ακόμα σε εφαρμογή ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για 35 χιλιάδες υπαλλήλους στο Σαν Φραντσίσκο, επειδή τα εμβόλια έχουν προς το παρόν προσωρινή έγκριση από τον FDA.

Αυτά πρέπει να βλέπουν Μητσοτάκης και σία που αποφασίζουν υποχρεωτικότητα για εμβόλια, των οποίων οι παρενέργειες ακόμα αποκαλύπτονται, αλλά και που δεν φαίνεται να οδηγούν σε ανοσία της αγέλης, διότι, αλλιώς, δεν θα αυξάνονταν τα κρούσματα με γεωμετρική πρόοδο, παρά τους εμβολιασμούς.

Συγκεντρώσεις κατά των υποχρεωτικών εμβολιασμών και του υγειονομικού απαρτχάιντ, προγραμματίστηκαν σήμερα στις 7μ.μ. στην Αθήνα (Ομόνοια, Σύνταγμα), τη Θεσσαλονίκη (Λευκός Πύργος), την Πάτρα, το Ηράκλειο, τον Βόλο, τη Δράμα, την Καλαμάτα, τα Γιάννενα, τις Σέρρες, τα Χανιά, τη Ρόδο, τη Σύρο και την Καβάλα.

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω, βέβαια, καθώς η χώρα μας διολισθαίνει στον αυταρχισμό και κατηγορείται, μάλιστα, εκ νέου για επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, με το BBC να δημοσιοποιεί βίντεο που δείχνει να σπρώχνουν με κοντάρια βάρκες μεταναστών και να πυροβολούν στο νερό για να τους τρομάξουν.

Μετανάστες κατήγγειλαν ότι δέχτηκαν και απειλές για τη ζωή τους, αν επιχειρήσουν ξανά να μεταβούν διά θαλάσσης από την Τουρκία στην Ελλάδα, ενώ τους έλεγαν να βγάλουν πρώτα βίζα και μετά να ταξιδέψουν νόμιμα, αν και προέρχονται από χώρες ή περιοχές που είναι σε εμπόλεμη κατάσταση.

Ακόμα και κάποιους που κατάφεραν να φτάσουν σε ελληνικά νησιά, τους ανάγκασαν να επιστρέψουν με βάρκες πίσω στην Τουρκία, χωρίς να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία, δηλαδή, να εξεταστεί αν δικαιούνται ασύλου.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται, πάντως, στην Ελλάδα περίπου 120 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να αρνείται ότι γίνονται επαναπροωθήσεις, υποστηρίζοντας ότι απλά εφαρμόζονται οι ευρωπαϊκοί νόμοι για την αναχαίτιση των διακινητών.

Αβάσιμες χαρακτήρισε, μάλιστα, τις κατηγορίες ο ίδιος ο υπουργός Νότης Μηταράκης, ισχυριζόμενος ότι βασίζονται σε βίντεο και μαρτυρίες από τη χώρα αναχώρησης και πως από όσες υποθέσεις ερευνήθηκαν -και από την ΕΕ- δεν προέκυψε ότι η Ελλάδα παραβιάζει τα θεμελιώδη ευρωπαϊκά δικαιώματα.

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα υποστηρίζουν, όμως, ότι χιλιάδες πρόσφυγες επέστρεψαν από την Τουρκία στην Ελλάδα, χωρίς να τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν αίτηση για χορήγηση ασύλου στην ΕΕ.

Η Ευρωπαία Επίτροπος Ylva Johansonn έκανε επίσης λόγο για πολύ καλά τεκμηριωμένες αποδείξεις επαναπροωθήσεων, στις οποίες συμμετέχουν και σκάφη της Frontex, παραβιάζοντας με τη σειρά τους το διεθνές δίκαιο και τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες, που είναι και οι λόγοι που τόσοι άνθρωποι επιθυμούν να έρθουν στην ΕΕ.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, δεν κατάλαβα αν ήταν σαυρίδια ή κοκκάλια ένα κοπάδι ψάρια που φωτογράφισαν την Τρίτη 13/7 στον Μαραθώνα.

Πάντα μπερδεύω αυτά τα δύο είδη, όπως και οι περισσότεροι, άλλωστε.

Kολυμπούσαν και τσιπούρα και σαργός στις διάσπαρτες ποσειδωνίες που έχει ο αμμώδης βυθός στον Μαραθώνα.


Ήταν και κρυστάλλινα τα νερά με τον βοριά, οπότε όλα καλά.

Πεντακάθαρη ήταν και η παραλία στον Μαραθώνα, ενώ και από τον βυθό μάζεψα μόνο ένα διχτάκι (όχι αλιευτικό, αλλά παρόλα αυτά μπορούσε να μπερδευτεί καμιά μουρμούρα ή μελανούρι μέσα) και το πήγα μαζί με ένα ακόμα σκουπιδάκι στην ειδική ξύλινη κατασκευή που είχαν για να τοποθετείς αλλού τα πλαστικά, αλλού τα χάρτινα, αλλού τα γυάλινα και αλλού τα οργανικά απορρίμματα.

Μπράβο στις αρχές εκεί, που μία τόσο μεγάλη ακτή τη διατηρούν τόσο καθαρή (και με ναυαγοσώστες επίσης η παραλία).

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, κάποτε θα τα θυμόμαστε όλα αυτά και θα απορούμε με τους εαυτούς μας, ενώ κάποιοι δεν θα τα θυμούνται καν, γιατί είχαν ζήσει έναν μεγάλο έρωτα αυτή την εποχή και δεν είχαν πάρει χαμπάρι τίποτα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.