Πόκερ

Γεια σου, Πιτσιρίκο μου.
Είμαι ακόμα εδώ εγκλωβισμένος στο Terminal 1 του καινούργιου αεροδρομίου του Βερολίνου και περιμένω εδώ και 2 εβδομάδες να πετάξω για Ελλάδα.

Ευτυχώς τουλάχιστον έχει ίντερνετ το αεροδρόμιο και δουλεύω από το Terminal, οπότε δεν ξοδεύω την άδειά μου.

Μετά από τόσο καιρό εδώ, άλλαξα ακόμα και την διεύθυνση κατοικίας μου στο Amazon και μου παραδίδουν τα πακέτα μου στο Terminal.

Καθώς έχω αρκετό χρόνο, διαβάζω τα νέα της Ελλάδας και σκέφτομαι ότι όλα αυτά είναι τόσο ελληνικά.

Σε όλη την Ε.Ε. η διαχείριση της πανδημίας ήταν ένα ανέκδοτο, αλλά στην Ελλάδα τους ξεπέρασαν όλους νομίζω. Κομματικός θρησκόληπτος ψάλτης επιστήμονας υπεύθυνος διαχείρισης μιας επιδημίας με μια επιτροπή yes men που λένε σε όλα ναι.

Εκτός από ελάχιστους με λίγη τσίπα, που την έκαναν νωρίς προστατεύοντας τον εαυτό τους.

Σε κεντρικό ρόλο διαχειριστή επίσης, ένας τύπος βγαλμένος από βίντεο κλιπ από σκυλάδικο και με όλα αυτά τα στοιχεία του βλαχομπαρόκ νεοέλληνα, ο οποίος μαλώνει τον κόσμο και το παίζει Ράμπο, αντί να σεβαστεί την σημαντικότητα του ρόλου του.

Όπως είπα, πουθενά στην Ε.Ε. δεν έγινε σωστή διαχείριση της επιδημίας. Αλλά η Ιταλία και η Ελλάδα ήταν από τις χώρες που κέρδισαν το βραβείο της ανοιχτής παλάμης και η διαχείριση είχε περισσότερο στοιχεία αυταρχικού καθεστώτος παρά έκτακτης ανάγκης.

Η ζημιά που έγινε στην χώρα τον τελευταίο χρόνο της πανδημίας είναι ήδη ολοφάνερη σε όσους δεν βλέπουν τηλεόραση και ξέρουμε πολύ καλά ότι η επόμενη χρονιά θα είναι πολύ χειρότερη για πολύ μεγάλη μερίδα των ανθρώπων.

Ευτυχώς, για τους ιδιοκτήτες της χώρας, όμως, ότι λείπει από μυαλό στους ιθαγενείς το έχουν αρκετό σε σανό που τους το σερβίρουν από δεξιά και από αριστερά.

Αν και ξέρω, Πιτσιρίκο μου, την άποψή σου και για τον κόσμο -ότι πέρασε πολύ δύσκολα και έχει ανάγκη διαφυγής για να σώσει την πνευματική του ακεραιότητα- παρ’ όλα αυτά πιστεύω ότι, όταν ζεις στην ζούγκλα, η προτεραιότητα είναι να επιβιώσεις και όχι να ξεσκάσεις.

Με αυτό θέλω να πω πως, κακά τα ψέματα, η Ελλάδα είναι μια ζούγκλα, ειδικά στα αστικά κέντρα. Η φύση της είναι λιγότερο ζούγκλα.

Επειδή λοιπόν είναι ζούγκλα, οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν ανεπτυγμένο το ένστικτο της επιβίωσης. Δεν το έχουν, όμως, γιατί αν το είχαν, θα ήταν πιο προσεκτικοί και στο τι κάνουν και στο τι ψηφίζουν.

Προσωπικά, απορώ που σε μια ζούγκλα οι ίδιοι οι άνθρωποι δεν προσέχουν για το πώς θα επιβιώσουν. Και δεν εννοώ να μην ζήσουν την ζωή τους για να πεθάνουν υγιείς, αλλά να υπάρχει ένα μέτρο στο τι κάνουν και πώς το κάνουν.

Και αν το δει κανείς σε χώρες που τα κατάφεραν κάπως καλύτερα, είναι χώρες που οι άνθρωποι διατηρούν κάποιες κοινωνικές αποστάσεις μεταξύ τους. Καλά, αυτοί μπορεί να το έχουν στην φιλοσοφία τους, αλλά στην περίπτωση αυτή τους βοήθησε.

Βασικά, το ιδανικό είναι να μπορείς να είσαι τα πάντα όπου χρειάζεται, αλλά μάλλον αυτό είναι πολύ δύσκολο για τους περισσότερους από εμάς.

Πάντως, έτσι όπως πάει η κατάσταση, σε λίγο σας βλέπω όλους με μάσκες πάλι στους δρόμους 40 βαθμούς. Ναι ξέρω, Πιτσιρίκο, εσένα δεν θα σε πιάσει εκεί που είσαι, αλλά θ πιάσει περισσότερο από το μισό πληθυσμό της Ελλάδας.

Πραγματικά πάντως, όσο και να σκεφτώ δεν μπορώ να καταλήξω στο ποια θα ήταν η ιδανική διαχείριση στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, μπορώ να φανταστώ ότι το γερμανικό μοντέλο δεν θα δούλευε εκεί. Ή το μοντέλο Σουηδίας.

Η Ελλάδα είναι ένα ιδιαίτερο μέρος, όπου οι άνθρωποι στην πλειοψηφία τους είναι λίγο κικιρίκου σε όλα τα θέματα. Και αυτό φαίνεται από την βάση μέχρι την κορυφή.

Επομένως το κείμενό μου -βασικά- είναι παντελώς άχρηστο και δεν έχει κανένα νόημα γιατί είμαστε αυτοί που είμαστε με τα καλά και τα κακά μας.

Απλά, θα μου την δώσει αν έρθω για διακοπές και πρέπει να φοράω μάσκα. Την οποία, όπως έχω πει θα την φοράω, γιατί δεν θέλω να πάει ούτε ένα ευρώ από τον λογαριασμό μου στο ελληνικό κράτος, ειδικά σε μορφή προστίμου, το οποίο είναι χαράτσι.

Επίσης, διάβασα ότι πάνε να εμβολιάσουν τώρα και τα 15χρονα εκεί.

Ας κάνει ο καθένας ό,τι καταλαβαίνει.

Στην τελική, και τα 15χρονα μια χαρά στατιστικές θα συμπληρώσουν. Να είναι πλήρης η λίστα όταν διαβάζουμε τι ποσοστά υγιών νέων πέθαναν, έπαθαν μυοκαρδίτιδες και ότι σκατά παρενέργειες έχει το καθένα εμβόλιο.

Εξάλλου, σημασία δεν έχει να κάνουν το εμβόλιο μόνο οι ομάδες υψηλού ρίσκου που το χρειάζονται και θα πρέπει από μόνες τους να προσέχουν, αλλά να το κάνουν ακόμα και τα παιδιά με άγνωστες συνέπειες σε 20-30 χρόνια για νιώθουμε οι υπόλοιποι ασφαλείς.

Και επειδή ανήκω σε ευπαθή ομάδα και κάνω εμβόλια γρίπης εδώ και πολλά χρόνια και έκανα και αυτό το εμβόλιο, ξέρω τι κάνω και γιατί το κάνω και ξέρω τι πρέπει να προσέχω και τις συνέπειες και το ρίσκο.

Αλλά το υγιές παιδί μου, δεν θα το άφηνα να το κάνει αυτό. Και προτιμώ να του δώσω εγώ 200 ευρώ να μην το κάνει.

Θα έπαιζα πόκερ με τον Κούλη ποιος θα δώσει τα περισσότερα. Ευτυχώς δεν χρειάζεται να το κάνω.

Εξάλλου, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι γενικά πόκερ και τζόγος.

Φιλιά πολλά από το αεροδρόμιο του Βερολίνου.

Δ.

Υ.Γ. Τώρα, πέρα από την πλάκα, πριν από 30 χρόνια εδώ, οι Ανατολικογερμανοί δεν θα ρωτούσαν καν αν θες το παιδί σου να κάνει εμβόλιο. Θα του το έκαναν στο σχολείο χωρίς να σε ρωτήσουν και οι γονείς μπορεί να μην το μάθαιναν και ποτέ. Ο κόσμος και η ζωή μπορεί να είναι άγρια, όμως το καλό και το ενθαρρυντικό είναι ότι τα πράγματα στην ζωή μπορούν και αλλάζουν! Πριν από 30 χρόνια ήταν Ανατολική Γερμανία, τώρα είναι αυτό που είναι και είναι ωραίο. Οπότε, πάντα υπάρχει ελπίδα, αρκεί κάποιος να το πιστεύει και να κάνει γι’ αυτό.

(Φίλε Δημήτρη, μετά την χρεοκοπία της χώρας μας -και, κυρίως, μετά την ανατροπή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος του 2015-, άρχισα να αντιμετωπίζω την Ελλάδα σαν έναν χώρο στον οποίο τυχαίνει να βρίσκομαι. Δεν ευθύνομαι εγώ για τις επιλογές της πλειοψηφίας των Ελλήνων, την πλήρη παράδοσή τους και την απάθειά τους. Είμαστε υπεύθυνοι για τις επιλογές που κάνουμε και για τη στάση μας στη ζωή. Οπότε, αποφάσισα να επικεντρωθώ σε όλα τα πολλά καλά που έχει αυτός ο χώρος -η Ελλάδα δεν είναι χώρα- και να τα απολαύσω. Αν το δεις έτσι, μια χαρά είναι η Ελλάδα. Ειδικά, αν δεν ζεις στην Αθήνα. Και τα τελευταία έξι χρόνια, έχω ζήσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στα νησιά παρά στην Αθήνα. Για την άθλια αντιμετώπιση του κορωνοϊού από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μεγάλη ευθύνη έχει η Γερμανία. Ας μην κοροϊδευόμαστε, αυτή η “ένωση” είναι γερμανική. Ο μόνος λόγος που δεν φοράμε μάσκες τώρα έξω στην Ελλάδα είναι οι Γερμανοί -και άλλοι- τουρίστες που δεν θα έρχονταν, αν έπρεπε να κυκλοφορούν με μάσκες στις παραλίες και στα εστιατόρια. Η Ελλάδα είναι τόπος διακοπών των Ευρωπαίων που δεν τα σηκώνουν κάτι τέτοια. Όταν φύγετε εσείς οι Γερμανοί, θα τις επιβάλλουν πάλι τις μάσκες. Όσο για την Ανατολική Γερμανία, ήταν πολύ χρήσιμη. Η ένωση της Γερμανίας έχει κάνει πολύ κακό στην Ευρώπη. Συμφωνώ με τον Γάλλο νομπελίστα, Φρανσουά Μωριάκ, που είχε πει “Αγαπώ τη Γερμανία τόσο πολύ που με χαροποιεί που υπάρχουν δύο”. Αν και εγώ σκέφτομαι πως, αν υπήρχαν τέσσερις Γερμανίες, θα ήταν ακόμα καλύτερα. Για να μην γίνει η Ευρώπη …Πρωσία. Να είσαι καλά, Δημήτρη. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.