H Google και το Facebook θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους εργαζόμενους στα γραφεία τους

Πιτσιρίκο, η Google και το Facebook θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους εργαζόμενους στα γραφεία τους, ακολουθώντας τα βήματα δημόσιων οργανισμών στις ΗΠΑ, που έθεσαν την παραπάνω προϋπόθεση στο προσωπικό τους, όπως αναφέρει η Le Monde.

H υποχρέωση να έχει εμβολιαστεί κάποιος για να μπορεί να δουλέψει στην Google θα τεθεί σε ισχύ τις επόμενες εβδομάδες στις ΗΠΑ και τους επόμενους μήνες στον υπόλοιπο κόσμο.

Ανάλογο μέτρο έλαβε και το Facebook, που από τον Ιούνιο έχει ενημερώσει τους υπαλλήλους του ότι όσοι θέλουν μπορούν να συνεχίσουν την τηλεργασία, ενώ από το Σεπτέμβριο του 2021 σκοπεύει να λειτουργεί με το 50% του προσωπικού στα γραφεία του και να αυξήσει σταδιακά το ποσοστό αυτό στο 100% μετά τον Οκτώβριο.

Παρά τους εμβολιασμούς, πάντως, στο 66% των ΗΠΑ επανέρχεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού αυξήθηκαν πάνω από το όριο ασφαλείας.

Η νέα έξαρση της επιδημίας στις ΗΠΑ αποδίδεται στη μετάλλαξη δέλτα, που αντιπροσωπεύει το 80% των νέων κρουσμάτων.

Την ίδια στιγμή, στο Τόκιο εντοπίστηκαν 3.000 ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού, γεγονός που έκανε τη δήμαρχο της ιαπωνικής πρωτεύουσας να ζητήσει να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις εν μέσω Ολυμπιακών Αγώνων.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες της ΕΕ και των ΗΠΑ θα μπορούν να επισκέπτονται την Αγγλία και τη Σκωτία χωρίς την υποχρέωση να μπουν σε καραντίνα.

Η Γαλλία, πάντως, διαμαρτύρεται, διότι οι πολίτες της που θα μεταβαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα εξακολουθούν να μπαίνουν σε καραντίνα, εξαιτίας της μετάλλαξης βήτα.

Οι Γάλλοι κάνουν λόγο για διακρίσεις σε βάρος τους και για ακατανόητο μέτρο.

Νέα μέτρα και στην Καταλονία, όπου αποφασίστηκε να κλείσουν όλες οι ντισκοτέκ, που δεν έχουν υπαίθριους χώρους, ενώ όλες οι νυχτερινές δραστηριότητες θα σταματούν μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα.

Αντίθετα, στην Πορτογαλία θα γίνει άρση της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας – εφόσον έχει εμβολιαστεί το 57% του πληθυσμού ως την Κυριακή 1/8 και από τον Σεπτέμβριο δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, καθώς αναμένεται να έχει εμβολιαστεί το 70%.

Τέλος, το πρόγραμμα Covax, που έχει στόχο να εμβολιάσει πληθυσμούς φτωχών χωρών, ελπίζει να παραλάβει 250 εκ. δόσεις τις επόμενες έξι με οκτώ εβδομάδες.

Αυτές τις δόσεις θα δωρίσουν πλούσιες χώρες στην Covax, η οποία έχει ήδη διανείμει 152 εκ. δόσεις.

Μόνο η Pfizer, πάντως, έχει συνάψει συμβάσεις για τη διανομή 2,1 δισ. δόσεων, που θα της αποφέρουν έσοδα 33,5 δισ. δολ. σε ένα μόλις έτος.

Το Ισραήλ αποφάσισε, εξάλλου, να εμβολιαστούν με τρίτη δόση όσοι είναι άνω των 60 ετών, εφόσον έχουν περάσει πάνω από πέντε μήνες από τον αρχικό εμβολιασμό τους. Η τρίτη δόση έχει εγκριθεί και για τους ανοσοκατασταλμένους.

Κι όλα αυτά ενώ το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech δεν είναι και ιδιαίτερα αποτελεσματικό, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η Disney ανακοίνωσε ότι είναι πλέον υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλα τα θεματικά της πάρκα, όπως επισημαίνει το CNBC.

Αρχής γενομένης από την Παρασκευή 30/7, όλοι οι επισκέπτες στα θεματικά πάρκα της Disney στη Φλόριντα και την Καλιφόρνια θα πρέπει να φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, ανεξάρτητα από το αν έχουν εμβολιαστεί, ενώ από το συγκεκριμένο μέτρο θα εξαιρούνται μόνο τα παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών.

Η αλλαγή πολιτικής αποφασίστηκε καθώς τα κρούσματα αυξάνονται στις ΗΠΑ και μετά τη σύσταση του CDC να φορούν μάσκες και οι εμβολιασμένοι σε περιοχές με μεγάλη διασπορά του ιού, όπως είναι η Φλόριντα και η Καλιφόρνια.

H Disney αναπροσαρμόζει τις πολιτικές ασφάλειας, ανάλογα και με τους κανόνες που ισχύουν στις περιοχές που δραστηριοποιείται.

Για παράδειγμα, στο Παρίσι η εταιρία απαιτεί πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ κορωνοϊού για την είσοδο στις εγκαταστάσεις της, ευθυγραμμιζόμενη με τις προϋποθέσεις που έχουν ορίσει οι γαλλικές αρχές.

Η ουσία είναι, πάντως, ότι καθημερινά αποδεικνύεται πως τα εμβόλια δεν αποτρέπουν την μόλυνση από τον ιό.

Βοηθούν στο να περάσει κάποιος ήπια τη νόσο Covid 19, αλλά αυτό συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις έτσι κι αλλιώς.

Επίσης, όταν είχαν βγει τα εμβόλια, οι “ειδικοί” έλεγαν ότι θα δεσμεύουν την πρωτεϊνη ακίδα, μέσω της οποίας προσδένεται ο ιός στα ανθρώπινα κύτταρα, άρα όποιος εμβολιάζεται δεν θα κολλάει, κάτι που δυστυχώς δεν ισχύει.

Δυστυχώς, επίσης, ο καύσωνας άρχισε από την Πέμπτη 29/7 να κλιμακώνεται, καθώς η θερμοκρασία στη Σαλαμίνα ξεπέρασε τους 40 βαθμούς, στο Φάληρο τους 39 και στην Ανάβυσσο τους 38.

Και μαζί με τις ζέστες πλάκωσαν και οι ζαργάνες, για να ευθυμήσουμε και λίγο.

Οι ζαργάνες προσεγγίζουν τις ακτές πάντα όταν οι ζέστες σφίγγουν, χαρίζοντας και μερικά ωραία πλάνα στον αφρό, καθώς κυνηγούν μαζί με τα μελανούρια κοπάδια από μικρόψαρα.

Κερδισμένος βγήκε, πάντως, ένας σκαρμός που άρπαξε μία σαρδέλα από κάτι παπαγαλάκια-κατσούλες και αγριόσαλπες, που την είχαν πιάσει, αν και κάτι πρέπει να έφαγαν κι αυτές.

Φωτογράφισα και δύο χταπόδια, αφού έπεισα τα πιτσιρίκια που τα είχαν καμακώσει να τα αφήσουν ελεύθερα.

Ως ασπόνδυλα, τα χταπόδια επιζούν αν το καμάκι δεν τα βρει ανάμεσα στα μάτια.

Ένας πιτσιρικάς μου ζήτησε να κρατήσει το ένα χταπόδι, γιατί ήταν, λέει αρκετά μεγάλο, αλλά τον έπεισα τελικά να το αφήσει στον βυθό, για να εξακολουθεί να βλέπει χταπόδια όταν μεγαλώσει.

Γυρίζοντας από τη Σαλαμίνα, παρατήρησα ότι οι άνεμοι είχαν στραφεί σε νότιοι ασθενείς.

Ακόμα και αυτή η θαλάσσια αύρα, όμως, έριξε τη θερμοκρασία 5 βαθμούς κατά μέσο όρο στα παράκτια της Αττικής, με αποκορύφωμα στον Πειραιά (στον μετεωρολογικό σταθμό στο ΣΕΦ στο Νέο Φάληρο για την ακρίβεια), όπου υποχώρησε από τους 39 στους 31.

Μετά ανέβηκε, όμως, και πάλι στους 33 και πλέον το πρόβλημα τα βράδια θα είναι η υγρασία, καθώς η ξηρή ζέστη αντέχεται, έστω και αν ο βοριάς σε φυσάει σαν γιγάντιο πιστολάκι για τα μαλλιά.

Παρά την πολλή ζέστη, παραχωρήσαμε, όμως, σε μια κυρία με το παιδί της την μοναδική θέση με σκιά που έμεινε κενή κάτω από τα αρμυρίκια στην αγαπημένη μας παραλία στη Σαλαμίνα.

Και μαζέψαμε σκουπίδια και κοχύλια από την ακροθαλασσιά και τα κρυστάλλινα νερά, ρίχνοντας και μια βουτιά με το κεφάλι από τα βράχια τα κοφτερά.

Τελικά, η υγρασία έφτασε λίγο πάνω από το 50% και την περισσότερη ώρα ήταν στο 36-37% στο Φάληρο, όπου, αν και η θερμοκρασία δεν υποχώρησε κάτω από τους 29 βαθμούς όλη νύχτα, μπορεί να ήταν καλύτερα από την Ανάβυσσο με 25 βαθμούς, αλλά 81% υγρασία και τη Σαλαμίνα με 26 βαθμούς, αλλά 61% υγρασία.

Γενικά παλεύεται η κατάσταση, γύρισε και πάλι σε ένα ελαφρύ βοριαδάκι.

Πήραμε και το πρώτο χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες με τον κωπηλάτη Στέφανο Ντούσκο, μπράβο στο παλικάρι.

Μακάρι να μας χρυσώσει και το χάπι και ο Βρετανός καθηγητής Neil Ferguson από το Imperial College, που δήλωσε ότι η πανδημία θα τελειώσει τον Οκτώβριο του 2021.

Υπενθυμίζω ότι, μιλώντας στην Daily Express (στις 28/7), o καθηγητής επισήμανε ότι ο κορωνοϊός θα εξακολουθεί να υπάρχει και να προκαλεί θύματα, αλλά θα έχουμε αφήσει πίσω μας τον μεγαλύτερο όγκο της πανδημίας.

Ο ίδιος απέδωσε την αύξηση των κρουσμάτων στη Βρετανία στο Euro, καθώς όλος ο κόσμος μαζευόταν σε κλειστούς χώρους -σπίτια και παμπ- για να δει τα παιχνίδια, αλλά, όταν η διοργάνωση τελείωσε, όλοι βγήκαν πάλι έξω και βοήθησε και ο ζεστός καιρός.

Να που έχει και κάτι καλό η ζέστη τελικά.

Μήπως τον χειμώνα ήταν καλύτερα με την πανδημία και τότε σε έξαρση και γενικό lockdown;

Τουλάχιστον, τώρα είμαστε όλοι έξω, όπως λέει και ο Βρετανός καθηγητής.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, η θάλασσα είναι μονόδρομος αυτές τις μέρες. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.