Άφαντοι οι βουλευτές της ΝΔ από την TV, την κυβέρνηση εκπροσωπούν πλέον οι ειδικοί

Όλο και πιο σπάνιες είναι, Πιτσιρίκο, οι εμφανίσεις βουλευτών της ΝΔ στα διάφορα τηλεοπτικά πάνελ, στα οποία έπιαναν στασίδι τα προηγούμενα χρόνια, πηγαίνοντας, μάλιστα, από το ένα κανάλι στο άλλο, με διαφορά ωρών.

Εντάξει, ο Άδωνις Γεωργιάδης εξακολουθεί να το κάνει, αλλά μάλλον θα είναι ψυχικά επώδυνο για τον ίδιο να αποχωριστεί το γυαλί.

Σαν να μην πάμε για βουτιά εμείς, Πιτσιρίκο, ένα πράγμα.

Και ποιοι έχουν αντικαταστήσει στους τηλεοπτικούς μας δέκτες τους βουλευτές της ΝΔ, που λάμπουν διά της απουσίας τους;

Μα, φυσικά οι “ειδικοί”, που ουσιαστικά είναι αυτοί, οι οποίοι εκπροσωπούν πλέον την κυβέρνηση.

Έχουμε ακούσει “ειδικούς” όχι μόνο να απαιτούν lockdown, αλλά και υψηλότερα πρόστιμα και μεγαλύτερη αστυνόμευση, υποκαθιστώντας ουσιαστικά την εκτελεστική εξουσία, που μπορεί και η ίδια, βέβαια, να τους βάζει μπροστά για γλιτώσει το πολιτικό κόστος και τη φθορά.

Το χειρότερο είναι, όμως, ότι εξαφανισμένη είναι και η αντιπολίτευση στην Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια.

Ουσιαστικά, ο ΣΥΡΙΖΑ σιγοντάρει την κυβέρνηση, αφού πέρα από κάποιες αναρτήσεις του Πολάκη, δεν έβγαλε λέξη για τα lockdown, που μάλλον κατέστρεψαν περισσότερους από όσους υποτίθεται ότι έσωσαν, και δεν λέει κουβέντα και τώρα, που κινδυνεύουν να απολυθούν τόσοι εργαζόμενοι με το πρόσχημα ότι δεν εμβολιάζονται.

Με ένα εμβόλιο που και παρενέργειες έχει και ιδιαίτερα αποτελεσματικό δεν είναι, με βάση τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού μέσα στο κατακαλόκαιρο (αν και τις τέσσερις τελευταίες μέρες παρουσίασαν μείωση σε σχέση με τις τέσσερις αντίστοιχες μίας εβδομάδας πριν και μακάρι να εδραιωθεί η πτωτική τάση).

Όσο για το ότι το 91% των διασωληνωμένων είναι μερικώς ή μη εμβολιασμένοι, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί αν στους μερικώς εμβολιασμένους συμπεριλαμβάνονται και όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, αλλά δεν έχουν περάσει 14 μέρες από τη δεύτερη.

Και αυτό διότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού δίνεται 14 μέρες μετά τη δεύτερη δόση και τότε θεωρείται πια κάποιος πλήρως εμβολιασμένος.

Το θέμα δεν είναι, βέβαια, αυτό, αλλά ότι κάποιος χρειάζεται πάνω από έναν μήνα μετά την πρώτη δόση για να αποκτήσει ανοσία (τρεις εβδομάδες το διάστημα μέχρι τη δεύτερη και άλλες 14 μέρες μετά), η οποία αρχίζει να ξεθωριάζει μετά τους τρεις μήνες και σχεδόν να εξαλείφεται μετά το εξάμηνο.

Mάλιστα, στο Ισραήλ το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν ισχύει έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση και θα πρέπει να ανανεώνεται με τη χορήγηση και τρίτης.

Όλα αυτά δείχνουν ότι τα εμβόλια δεν είναι αρκετά αποτελεσματικά και οι φαρμακευτικές εταιρίες θα πρέπει να προσπαθήσουν να φτιάξουν βελτιωμένα σκευάσματα, διότι ούτε η ασφάλεια τους είναι δεδομένη.

Για του λόγου το αληθές, στην Ιαπωνία αποσύρθηκε άλλο 1 εκ. εμβολίων της Μoderna (συνολικά 2,63 εκ. εμβόλια αποφασίστηκε να μη χορηγηθούν για λόγους ασφαλείας, επειδή βρέθηκαν μεταλλικά μικροσωματίδια μέσα σε αυτά), ενώ 1.002 θάνατοι μετά από εμβολιασμό δεν έχουν συσχετιστεί με αυτόν, αλλά είναι υπό εξέταση τα αίτια τους.

Επίσης, στη Νέα Ζηλανδία έχασε τη ζωή της μία γυναίκα μετά τον εμβολιασμό της με σκεύασμα της Pfizer, τη στιγμή που δεν έχει καταγραφεί ούτε ένας θάνατος από κορωνοϊό το 2021 και συνολικά έχουν πεθάνει 26 άνθρωποι από επιπλοκές της Covid 19 από την αρχή της πανδημίας.

Σύμφωνα με το Reuters, η ηλικία της άτυχης γυναίκας δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, ενώ πέθανε από μυοκαρδίτιδα, η οποία οφειλόταν πιθανότατα στον εμβολιασμό, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί από την ανεξάρτητη υγειονομική επιτροπή της νησιωτικής χώρας.

Άλλο ρεπορτάζ του Reuters αναφέρει ότι τα εγχώρια κρούσματα από το τρέχον ξέσπασμα του στελέχους δέλτα στη Νέα Ζηλανδία έχουν φτάσει συνολικά τα 612, εκ των οποίων τα 597 στο Όκλαντ και τα 15 στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον.

Οι νοσηλευόμενοι μειώθηκαν από 37 σε 33 μεταξύ Δευτέρας και Τρίτης 30-31/8 και οκτώ είναι στην εντατική, αλλά σε σταθερή κατάσταση, ενώ τα κρούσματα μειώθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα από 53 σε 49.

Παρά τα πάνω από 600 ενεργά κρούσματα δεν έχει χάσει, πάντως, τη ζωή του κανένας άνθρωπος, κι ενώ μόλις το 1/4 του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί στη Νέα Ζηλανδία.

Το lockdown (κλειστά τα σχολεία, αλλά επιχειρήσεις θα λειτουργούν εξ αποστάσεως) παρατάθηκε ως αύριο 1η Σεπτέμβρη, με την πρωθυπουργό Jacinda Ardern να αναγνωρίζει ότι αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του κόσμου και να ανακοινώνει περαιτέρω χρηματοδότηση των δομών στις οποίες ενδέχεται να απευθυνθούν πολίτες που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα, εξαιτίας της κατάστασης.

Το έχουν πιάσει το νόημα στη Νέα Ζηλανδία, δηλαδή, ότι οι συνέπειες από αυτή την πανδημία έχουν να κάνουν κυρίως με την ψυχική υγεία της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών.

Ψυχολογικά προβλήματα θα αποκτήσουν οι περισσότεροι άνθρωποι από τον καταιγισμό -άχρηστων μετά από ένα σημείο- πληροφοριών που δέχονται καθημερινά για τον κορωνοϊό.

Θα καταντήσουν φοβικοί και μόνιμα αγχωμένοι, αλλά και επιθετικοί απέναντι σε όποιους εκφράζουν εύλογες απορίες για όσα παράλογα διαδραματίζονται εδώ και δύο χρόνια.

Αρχικά στιγματίστηκαν όσοι έλεγαν ότι τα lockdown δεν θα φέρουν αποτέλεσμα και θα προκαλέσουν και προβλήματα, για να αποδειχτεί, όμως, ότι τελικά είχαν δίκιο, καθώς η πανδημία όχι μόνο δεν αναχαιτίστηκε, αλλά επιταχύνθηκε.

Τώρα, χαρακτηρίζονται ψεκασμένοι όσοι απλά θέτουν το ερώτημα μήπως τα συγκεκριμένα εμβόλια δεν είναι αρκετά αποτελεσματικά, γιατί και η εμπειρία αυτό δείχνει, ποτέ δεν φτιάχτηκε ένα εξαιρετικό σκεύασμα με την πρώτη.

Με ευθύνη και της αντιπολίτευσης (ο ΣΥΡΙΖΑ από κυβέρνηση του ναι σε όλα, έγινε και αντιπολίτευση του ναι σε όλα), επικρατεί η λογική της μίας και αδιαμφισβήτητης άποψης, ακριβώς όπως είχε συμβεί και στην οικονομική κρίση, όταν κολλούσαν την ταμπέλα του λαϊκιστή σε όποιον αμφισβητούσε το μνημόνιο.

Το αποτέλεσμα ήταν πολύς κόσμος να πέσει τότε στην παγίδα της ακροδεξιάς και το ίδιο πάει να συμβεί δυστυχώς και τώρα.

Και όσοι διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την άνοδο της ακροδεξιάς είναι στην πραγματικότητα εκείνοι που την τροφοδοτούν, με το να εξαθλιώνουν τόσο κόσμο – το έκαναν και στην οικονομική και στην προσφυγική και τώρα και στην υγειονομική κρίση- στέλνοντας τον στην αγκαλιά της.

Γιατί είναι υποκριτές. Γιατί ο κόσμος μας είναι ψεύτικος.

Ειδικά, ο δήθεν προηγμένος δυτικός κόσμος, στον οποίο αντιστοιχεί το 47% των θυμάτων της πανδημίας, αν και έχει μόνο το 18% του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ.

Τουλάχιστον υπάρχει και ο υπέροχος κόσμος του βυθού.

Με τα μελανούρια, τις καλόγριες, αλλά και τον γόνο του μπαρμπουνιού.

Μπορεί να είναι και κουτσομούρες τα ψαράκια, αλλά κι αυτά συγκαταλέγονται στα μπαρμπουνάκια.

Κάποτε είχα τσακωθεί με έναν ψαροτουφεκά που είχε καμακώσει ένα μπαρμπουνάκι μια σταλιά.

“Δεν ντρέπεσαι, τόσο μικρό, θα σε καταγγείλω στο λιμενικό” του είχα πει.

“Ξέρεις τι ψάρι, είναι αυτό, ξέρεις;” μου είχε απαντήσει εκείνος και καλά ότι επρόκειτο για αλίευμα πρώτης ποιότητας.

Σκότωσε το θηρίο ο άτιμος.

Τουλάχιστον, ακυρώθηκε το κυνήγι των αγριογούρουνων στα βόρεια προάστια της Αττικής, μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από τους τοπικούς δήμους και φιλοζωϊκές οργανώσεις. Είναι κι αυτό μια παρηγοριά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, δεν πρέπει να έχει καμία σημασία για εμάς ποιοι πολιτικοί εμφανίζονται στις τηλεοράσεις. Η τηλεόραση είναι μια συνήθεια των γέρων, όπως είναι οι πολλές συζητήσεις με τις ατελείωτες αναλύσεις. Ξέρω πολλούς ανθρώπους που έλιωσαν στις τηλεοράσεις και στις αναλύσεις. Και γέρασαν πριν από την ώρα τους. Καλό μπάνιο. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.