Ήρθαν τα μαγιάτικα, οι πειρατές του βυθού, πιστά στο αυγουστιάτικο τους ραντεβού


Πιτσιρίκο, σύμφωνα με έκθεση των Ρεπουμπλικάνων, ο κορωνοϊός διέρρευσε από εργαστήριο στην Κίνα και συγκεκριμένα το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, το οποίο λάμβανε κρατική χρηματοδότηση και από τις ΗΠΑ για να τροποποιεί κορωνοϊούς, έτσι ώστε να μολύνουν τους ανθρώπους, όπως μεταδίδει το Reuters.

H Kίνα αρνείται ότι γενετικά τροποποιημένος κορωνοϊός διέρρευσε από το Ιντστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, ενώ και οι αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες, από τις οποίες ζήτησε τον Απρίλιο του 2021 ο Joe Biden να κάνουν έρευνα για την προέλευση του ιού δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα.

Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι η πανδημία του κορωνοϊού ξεκίνησε από την υπαίθρια αγορά νωπών τροφίμων της Ουχάν, ωστόσο, η έκθεση των Ρεπουμπλικάνων απορρίπτει τη συγκεκριμένη εκδοχή, επιμένοντας για διαρροή του Sars Cov 2 από το Ινστιτούτο Ιολογίας της κινέζικης πόλης και μάλιστα πριν τις 12 Σεπτεμβρίου 2019.

Η έκθεση αποκαλύπτει, μάλιστα, ότι τον Ιούλιο του 2019 το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν ζήτησε 1,5 εκ. δολ. για να αλλάξει το σύστημα επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων στις εγκαταστάσεις του, αν και αυτό ήταν μόλις δύο ετών.

Και δύο χρόνια μετά το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2019, η ανθρωπότητα πελαγοδρομεί ακόμα, με τη γερμανική κυβέρνηση να προσανατολίζεται να χορηγήσει και τρίτη δόση από την 1η Σεπτεμβρίου 2021 σε όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως γράφει η Le Monde.

Η γαλλική εφημερίδα αναφέρεται και στις διαδηλώσεις, αλλά και τις 600 συλλήψεις που έγιναν στο Βερολίνο, όπου 5.000 άτομα ήρθαν αντιμέτωπα με 2.000 αστυνομικούς.

Όσο για τον λόγο της χορήγησης τρίτης δόσης, είναι ότι η ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια ξεθωριάζει με την πάροδο του χρόνου και μπορεί η Γερμανία να έχει λιγότερα κρούσματα από άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο, τελευταία αυξάνονται, εξαιτίας της μετάλλαξης δέλτα.

Μάλιστα, στη Γερμανία θα εμβολιαστούν και τα παιδιά ηλικίας 12 ως 17 ετών.

Την ίδια στιγμή, στη Βρετανία, λήγουν 170 χιλιάδες δόσεις εμβολίων μέσα στις δύο προσεχείς εβδομάδες και το NHS πρέπει να τις χορηγήσει γρήγορα.

Και το πρόβλημα είναι ότι έχει επιβραδυνθεί ο ρυθμός εμβολιασμών των νέων, οι οποίοι λαμβάνουν μόνο τα σκευάσματα της Pfizer και της Μοderna και όχι αυτό της AstraZeneca.

Παρεμπιπτόντως, οι τιμές των εμβολίων της Pfizer και της Moderna αυξήθηκαν από 15,5 σε 19,5 ευρώ και από 19 σε 21,5 ευρώ αντίστοιχα.

Επισήμως, η Κομισιόν αρνείται να δημοσιοποιήσει τις τιμές, αλλά τον Μάιο του 2021 υπέγραψε σύμβαση για την αγορά 1,8 δισ. δόσεων από το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, τις οποίες θα παραλάβει μέχρι το 2023.

Άρα, τουλάχιστον μέχρι τότε θα έχουμε πανδημία. Και δυστοπία.

Και εντάσεις και διαδηλώσεις και επιθέσεις χάκερ σε πλατφόρμες ραντεβού για εμβολιασμό, όπως συνέβη στην Ιταλία.

Θα υπάρχουν και καλές στιγμές, όπως τα χρήματα που αποφάσισαν να δώσουν για να αγοραστούν φιάλες οξυγόνου, οπαδοί ποδοσφαιρικής ομάδας στην Αλγερία.

Μία ωραία στιγμή ήταν επίσης όταν είδα το πρώτο μαγιάτικο για το 2021 τη Δευτέρα 2/8 στην αγαπημένη μου ακτή.

Τα μανάλια, όπως λέγονται σε νεαρή ηλικία, οι πειρατές του βυθού, ήταν πιστά και φέτος στο αυγουστιάτικο τους ραντεβού.


“Πειρατές του βυθού” τα έχω βγάλει, επειδή έχουν αυτή τη μαύρη διαγώνια ρίγα στο μάτι τους, που θα ξεθωριάσει, ωστόσο, όταν μεγαλώσουν.

Και μπορεί να ξεπεράσουν και το 1 μέτρο σε πλήρη ανάπτυξη τα μαγιάτικα, που στις αρχές Αυγούστου είναι μερικά εκατοστά.

Αλλά ατρόμητα παρόλα αυτά.

Πιο θαρραλέα και από τα μελανούρια έρχονται επίσης δίπλα σου στον αφρό, καθώς κυνηγούν παρέα στο απέραντο γαλάζιο και τον σκούρο μπλε βυθό.

Την πιο καυτή μέρα (46,3 βαθμοί έστω και πολύ τοπικά και πρόσκαιρα στη Μακρακώμη Φθιώτιδας) του 2021 – μέχρι την επόμενη άραγε; – το πρώτο μαγιάτικο, το όμορφο μανάλι είναι και πάλι εδώ.

Και παρά τις υψηλές θερμοκρασίες (τους 45 βαθμούς άγγιξαν στη Λάρισα και τη Σπάρτη, επίσης) το θετικό ήταν ότι δεν είχαμε πολλή υγρασία.

Για παράδειγμα, στο Π. Φάληρο δεν έπεσε κάτω από τους 31 βαθμούς η θερμοκρασία όλη νύχτα (Δευτέρα προς Τρίτη 2-3/8), αλλά επειδή ήταν χαμηλή η υγρασία (44% max και κάτω από 40% την περισσότερη ώρα) δεν υπήρξε ιδιαίτερο πρόβλημα.

Θα έλεγα ότι η νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα (1-2/8) ήταν μάλλον χειρότερη, με θερμοκρασία 29 βαθμούς και την υγρασία να φτάνει πρόσκαιρα το 65% και να υποχωρεί στη συνέχεια κοντά στο 50% (στις μη αστικές περιοχές π.χ. στο Θυμάρι, όπου η υγρασία είναι πάνω από 60% όλα τα βράδια, η θερμοκρασία υποχωρεί στους 26-27 βαθμούς και είναι ακόμα πιο υποφερτά, αφού δεν υπάρχει και μεγάλη πυκνότητα κτιρίων, πάρα πολλά αυτοκίνητα, αμέτρητα air condition που βγάζουν ζέστη έξω στην ατμόσφαιρα κ.λ.π.).

Αν δεν υπάρχει υψηλή υγρασία τη νύχτα, η κατάσταση παλεύεται, όπως και τη μέρα που στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής τουλάχιστον, η θερμοκρασία δεν έχει ξεπεράσει μέχρι στιγμής τους 37-38 βαθμούς.

Το 2017 είχαμε πιάσει στο Π. Φάληρο 41-42 βαθμούς δύο σερί μέρες, όταν ο βοριάς ήρθε μετά τον καύσωνα και συναντώντας τις θερμές αέριες μάζες που υπήρχαν ακόμα, λειτούργησε σαν γιγάντιο σεσουάρ. Και τότε η χαμηλή υγρασία έσωσε την παρτίδα.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, όταν είσαι στην θάλασσα, δεν σε απασχολούν και πάρα πολύ οι πανδημίες και άλλα τέτοια θέματα. Οπότε, εμείς στην θάλασσα θα την βγάλουμε. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.