Καμία χώρα δεν έχει αύξηση των θανάτων εξαιτίας της μετάλλαξης δέλτα

Να ήταν ο καύσωνας το μοναδικό πρόβλημα, Πιτσιρίκο, να ήμουν κι ευτυχισμένος.

Άλλωστε, στην Ελλάδα είχαμε να βιώσουμε ισχυρό καύσωνα από το 2017.

Εκείνο τον Ιούλιο σημειώθηκε μέγιστη θερμοκρασία 45,9 βαθμοί στην Κρήτη, ακολούθησε η Λάρισα με 45,5, ενώ και στην Ελευσίνα είχαμε 45άρι, πιθανώς και σε άλλες περιοχές, που δεν θυμάμαι τώρα.

Αλλά και τον Αύγουστο -σύμφωνα με πρόσφατη ανάρτηση του meteo.gr- από τις 3 ως τις 12/8/2017 οι μέγιστες θερμοκρασίες ξεπερνούσαν τους 41 βαθμούς.

Δηλαδή, για δέκα μέρες σερί, όπως και φέτος που η μέγιστη θερμοκρασία ήταν η χθεσινή στη Μεσσηνία (44,6 βαθμοί), ενώ στο Π. Φάληρο έφτασε τους 35,6, αλλά και τη νύχτα δεν έπεσε κάτω από τους 29,1 και με υψηλή υγρασία.

Το μικρό αυτό θερμοκρασιακό εύρος δυσκολεύει την κατάσταση, ωστόσο, δεν παρατηρείται παντού και παράδειγμα αποτελεί η Ιπποκράτειος Πολιτεία που για τρίτο σερί βράδυ η θερμοκρασία έπεσε κάτω από τους 20 βαθμούς (17,5, 18,3 και 19,8 αντίστοιχα), ενώ τη μέρα έχει ξεπεράσει και τους 39 βαθμούς εκεί.

Επί της ουσίας, τα τρία προηγούμενα καλοκαίρια (2018, 2019, 2020) δεν είχαμε ούτε έναν αξιομνημόνευτο καύσωνα στην Ελλάδα.

Θα πει κανείς, “μα, από την Ελλάδα κρίνεις, μία μικρή γωνιά του πλανήτη”;

Και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όμως, με εξαίρεση τον καύσωνα του 2019, που επηρέασε κυρίως στη Γαλλία, με τη θερμοκρασία να ξεπερνάει και τους 46 βαθμούς, δεν σημειώθηκε κάποιο άλλο έντονο θερμό επεισόδιο την τελευταία πενταετία στην ήπειρο.

Με όλα αυτά θέλω να επισημάνω ότι ευτυχώς υπάρχουν ακόμα χρόνια ανάπαυλας, που ακολουθούν έναν ισχυρό καύσωνα σε μία περιοχή, με εξαίρεση ίσως τα βορειότερα μέρη του ημισφαιρίου μας, όπως η Σιβηρία, η Σκανδιναβία και ο Καναδάς, που πλήττονται σε ετήσια βάση από κύματα ζέστης.

Αντίθετα, τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι τα πιο συχνά και τα πιο έντονα της κλιματικής αλλαγής και ανεξαρτήτως εποχής του χρόνου πια.

Εν κατακλείδι, νομίζω ότι ο καύσωνας αντιμετωπίζεται πιο εύκολα από τις αρχές και από τον καθένα μας ξεχωριστά.

Για παράδειγμα, στις πρόσφατες πλημμύρες στη Γερμανία και το Βέλγιο, τι να κάνει μετά από ένα σημείο και το κράτος;

Απλά, ο καύσωνας ταλαιπωρεί λιγότερο ή περισσότερο το σύνολο του πληθυσμού και για αυτό τον απεχθανόμαστε όλοι.

Οι πιθανότητες να συμβεί περιορίζονται, όμως, σε ένα τρίμηνο, ενώ καταιγίδες, ισχυροί άνεμοι και άλλα φαινόμενα μπορούν να σημειωθούν οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο έτος.

Και ακόμα και αν πλήξουν μία μικρή σχετικά περιοχή, να αφήσουν ανεξίτηλα τα σημάδια τους.

Στη Μάνδρα, υπάρχει κόσμος που μελαγχολεί και αγωνιά ακόμα στην πρώτη ψιχάλα και συννεφιά.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το 74% των κρουσμάτων στη Μασαχουσέτη αφορά ανθρώπους που είχαν εμβολιαστεί, σύμφωνα με έρευνα του CDC, που δημοσιεύει το Reuters.

Συγκεκριμένα, μεταξύ 469 ανθρώπων που κόλλησαν κορωνοϊό, οι 346 ήταν πλήρως εμβολιασμένοι.

Από αυτούς τους 346 που είχαν εμβολιαστεί, οι 274, δηλαδή, το 79% είχαν και συμπτώματα της Covid 19.

Επίσης, 4 από τους 5 που νοσηλεύτηκαν ήταν εμβολιασμένοι.

Η εμβολιαστική κάλυψη στη Μασαχουσέτη αγγίζει το 69%.

Ένα εσωτερικό έγγραφο του CDC αναφέρει ότι η μετάλλαξη δέλτα είναι πιο μεταδοτική από το κοινό κρυολόγημα, την εποχική γρίπη, την ευλογιά και τον Έμπολα και το ίδιο μεταδοτική με την ανεμοβλογιά (η γρίπη, πάντως, δεν είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, ενώ η μεταδοτικότητα του Έμπολα είναι πολύ περιορισμένη).

Μεταξύ 133 κατοίκων της Μασαχουσέτης που είχαν κορωνοϊό, οι 119 είχαν μολυνθεί από το στέλεχος δέλτα.

Ωστόσο, το CDC υποστηρίζει ότι ο κόσμος δεν θα πρέπει να βγάλει λανθασμένα συμπεράσματα από όλα τα παραπάνω, καθώς και τα δεδομένα δεν είναι πάρα πολλά και το ποσοστό των εμβολιασμένων στη Μασαχουσέτη είναι πολύ υψηλό.

Επίσης, οι ασυμπτωματικοί μπορεί να έχουν υποκαταγραφεί στη συγκεκριμένη έρευνα.

Για αυτόν τον λόγο, το CDC συνιστά τον εμβολιασμό, που βοηθάει απέναντι σε όλες τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, αποτρέπει σε μεγάλο βαθμό τις νοσηλείες και έχει μειώσει και τα ποσοστά θνητότητας στις ΗΠΑ.

Το CDC εξέδωσε, πάντως, και οδηγία να φορούν μάσκες και οι εμβολιασμένοι σε κλειστούς χώρους και εξετάζει να γίνουν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί για γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας.

Δυστυχώς, όμως, τα εμβόλια δεν επιβραδύνουν την πανδημία, κάτι που αποδεικνύεται από το ότι τα κρούσματα κορωνοϊού αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 80% τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για κεκτημένα που κινδυνεύουν να χαθούν και συστήματα υγείας που είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης, όπως μεταδίδει το Reuters.

Επίσης, στην Αφρική, όπου έχει εμβολιαστεί μόλις το 1,5% του πληθυσμού, οι θάνατοι που σχετίζονται με την Covid 19 αυξήθηκαν κατά 80%.

Η μετάλλαξη δέλτα που εντοπίζεται πλέον σε 132 χώρες, έχει γίνει το κυρίαρχο στέλεχος παγκοσμίως.

Παρ’ όλα αυτά, τα εμβόλια παρέχουν προστασία από όλα τα στελέχη του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένης και της μετάλλαξης δέλτα που είναι 50% πιο μεταδοτική από τον αρχικό Sars Cov 2 που εμφανίστηκε το 2019 στην Κίνα (και όχι από τη βρετανική μετάλλαξη που λένε εδώ οι ειδικοί), ενώ αποτρέπουν τις νοσηλείες.

Κάποιες χώρες έχουν ανακοινώσει αύξηση των νοσηλειών, αλλά καμία χώρα δεν έχει αύξηση των θανάτων, εξαιτίας της μετάλλαξης δέλτα, η οποία δείχνει, ωστόσο, ότι ο ιός εξελίσσεται και απαιτείται δράση.

Οι υπεύθυνοι του ΠΟΥ επισήμαναν και την απουσία αλληλεγγύης που υπάρχει και την καταδεικνύει το γεγονός ότι σε κάποιες χώρες έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού και στην Αφρική μόλις το 1,5%.

Τη στιγμή, εξάλλου, που όλοι ασχολούνται με τα εμβόλια, εκατομμύρια Αμερικάνοι κινδυνεύουν με έξωση, καθώς δεν έχουν να πληρώσουν το ενοίκιό τους και το μορατόριουμ προστασίας τους ήταν μέχρι τις 31/7, όπως επισημαίνει η Le Monde.

Tην Παρασκευή 30/7 η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν κατάφερε να δώσει παράταση στο συγκεκριμένο μορατόριουμ, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μία έκτακτη κατάσταση, εξαιτίας της εξάπλωσης της ινδικής μετάλλαξης.

Μία κοινοβουλευτική επιτροπή πρότεινε παράταση ως τις 31 Δεκεμβρίου, αλλά δεν βρήκε στήριξη και εξετάζεται πλέον να παραταθεί το μορατόριουμ ως τις 18 Οκτωβρίου.

Οι Δημοκρατικοί δυσφορούν για το γεγονός ότι ούτε ένας Ρεπουμπλικάνος δεν στηρίζει την παράταση της προστασίας.

Συνολικά, πάνω από 10 εκ. Αμερικάνοι καθυστερούν την καταβολή του ενοικίου και 3,6 εκ. εξ αυτών κινδυνεύουν με έξωση εντός των επόμενων δύο μηνών.

Ο Joe Biden ζήτησε με τη σειρά του από το Κογκρέσο παράταση του μορατόριουμ προστασίας, αλλά δέχεται και κριτική για το γεγονός ότι η παρέμβασή του έγινε μόλις τρεις μέρες πριν τη λήξη του (εντάξει, είχε να προμοτάρει και τα εμβόλια ο άνθρωπος).

Η αναστολή των εξώσεων είχε τεθεί σε ισχύ τον Σεπτέμβριο του 2020, επεκτείνοντας τότε ανάλογη απόφαση της κυβέρνησης Trump από τον Μάρτιο του 2020, λόγω της πανδημίας.

Όλο αυτό το διάστημα δεν κατέστη, ωστόσο, δυνατό να δοθεί οικονομική βοήθεια σε όσους αντιμετώπιζαν δυσκολίες, καθώς από τα 46 δισ. δολ. που εγκρίθηκαν για αυτόν τον σκοπό, μόνο τα 25 δισ. δολ. τελικά εκταμιεύτηκαν και μόλις 3 δισ. δολ. έχουν δοθεί μέχρι στιγμής.

Και μόνο καλόγριες φωτογράφισα το Σάββατο 31/7 στις ποσειδωνίες και τους πάγκους (μακρόστενοι βράχοι που υψώνονται σχεδόν ως την επιφάνεια) στο Φάληρο.

Είχε και σαργούς, σάλπες και κακαρέλους, αλλά πού να φανούν μέσα στον θολό βυθό, όπου έκανα διάσημο κι έναν σπάρο μικρό.

Β. ΣΠ.

(Αγαπητέ φίλε, καλό μήνα. Και καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.