Ο ΠΟΥ (ανα)ζητά 11,5 δισ. δολ. για να αντιμετωπίσει τη μετάλλαξη δέλτα

Πιτσιρίκο, ο ΠΟΥ (ανα)ζητά 11,5 δισ. δολ. για να αντιμετωπίσει τη μετάλλαξη δέλτα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ένα μεγάλο μέρος από το παραπάνω ποσό θα διατεθεί για την αγορά διαγνωστικών τεστ, οξυγόνου και προστατευτικών μασκών, προκειμένου να διατεθούν στις φτωχές χώρες, σύμφωνα με έγγραφο του Οργανισμού που θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες μέρες.

Το 1/4 του ποσού θα διατεθεί για την αγορά εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Η έκθεση, στην οποία γίνονται ακόμα αλλαγές της τελευταίας στιγμής, υπογραμμίζει τα αποτελέσματα και τις οικονομικές ανάγκες του προγράμματος ACT – A (Acces to Covid 19 Tools Accelarator), το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή σχεδόν με την έναρξη της πανδημίας και έχει στόχο τη δίκαιη διανομή εμβολίων, φαρμάκων και τεστ σε όλες τις χώρες του πλανήτη.

Ωστόσο, το πρόγραμμα υποχρηματοδοτείται, με συνέπεια ο ΠΟΥ να μειώσει κατά 5 δισ. δολ. τις αρχές του απαιτήσεις και συγκεκριμένα στα 16,8 δισ. δολ., με τα 7,7 δισ. δολ. εξ αυτών να είναι άμεσα απαιτητά.

Πέρα από τα 7,7 δισ. δολ., χρειάζονται επίσης άλλα 3,8 δισ. δολ. για την αγορά 760 εκ. δόσεων εμβολίων κατά του κορωνοϊού, που θα πρέπει να διανεμηθούν -μέσω ΠΟΥ- τον επόμενο χρόνο.

Ωστόσο, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, δεν δημοσιοποίησε κάποιο πλάνο δαπανών για αυτά τα 7,7 δισ. δολ., που είναι άμεσα απαιτητά.

Όσο για το πρόγραμμα εμβολιασμών μέσω του ΠΟΥ, το Covax, βασίζεται κυρίως σε δωρεές από πλούσιες χώρες, παρά στις δικές του παραγωγικές δυνατότητες, καθώς η Ινδία που ανέπτυσσε πάρα πολλά εμβόλια, σταμάτησε τις εξαγωγές για να τα χρησιμοποιήσει για τον πληθυσμό της.

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Ιαπωνία δώρισαν με τη σειρά τους εμβόλια απευθείας σε άλλες χώρες, παρακάμπτοντας τον ΠΟΥ, διότι έτσι η διαδικασία γίνεται πιο γρήγορα, σύμφωνα με τους Ιάπωνες.

Η Αυστραλία δώρισε επίσης συσκευές οξυγόνου και διαγνωστικά τεστ απευθείας στην Ινδονησία.

Το αίτημα του ΠΟΥ για χρηματοδότηση, έρχεται ενώ είναι σε εξέλιξη αξιολόγηση του προγράμματος ACT-A, με τη Γαλλία, τη Γερμανία και τον Καναδά να ηγούνται αυτής και τα αποτελέσματα της να αναμένονται τον Σεπτέμβριο.

Μεταξύ των άμεσων αναγκών του ACT-A είναι, εξάλλου, και 1,2 δισ. δολ. για την αγορά οξυγόνου για τη θεραπεία σοβαρά ασθενών με Covid 19.

Μάλιστα, το οξυγόνο έχει γίνει βασική προτεραιότητα, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα εμβόλια, σύμφωνα με αξιωματούχο της ACT-A, κι ενώ η μετάλλαξη δέλτα έχει εξαπλωθεί σε 132 χώρες.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα Covax έχει εξασφαλίσει μόνο 180 εκ. εμβόλια, από τα 2 δισ. που είχε θέσει ως στόχο για μέχρι το τέλος του 2021.

Το οξυγόνο χρειάζεται για να ελεγχθεί η αύξηση των θανάτων που θα προκαλέσει η μετάλλαξη δέλτα, αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση του ΠΟΥ.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η παγκόσμια ζήτηση για ιατρικό οξυγόνο είναι 10 και πλέον φορές περισσότερη από ό,τι ήταν πριν την πανδημία.

Η επείγουσα ανάγκη για τα βασικά για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού δείχνει ότι ελάχιστα έχουν γίνει σχεδόν δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας

Η ανισότητα, όσον αφορά στα εργαλεία αντιμετώπισης της Covid 19 δεν ήταν ποτέ πιο εμφανής, υποστηρίζει επίσης η έκθεση του ΠΟΥ.

Στις πλούσιες χώρες έχουν εμβολιαστεί οι περισσότεροι άνθρωποι, ακόμα και οι πιο νέοι που δεν κινδυνεύουν άμεσα από τον ιό, ενώ στις φτωχές ακόμα και όσοι έχουν προβλήματα υγείας περιμένουν την πρώτη δόση και υπάρχουν κι άλλες ελλείψεις, όπως μασκών και προστατευτικού εξοπλισμού.

Χρειάζονται 1,7 δισ. δολ. για προστατευτικό εξοπλισμό για τους επαγγελματίες υγείας και άλλα 2,4 δισ. δολ. για διαγνωστικά τεστ στις φτωχές χώρες.

Οι θάνατοι που θα μπορούσαν να αποφευχθούν και η πίεση στα συστήματα υγείας αυξάνονται σε πολλές χώρες. επειδή δεν υπάρχει πρόσβαση σε προστατευτικό εξοπλισμό και οξυγόνο.

Ένα οξυγόνο που σχεδόν σε όλη την Αττική το έφαγε την Τετάρτη 4/8 μετά την πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη ο καπνός και με την άπνοια που επικρατούσε, μαύρισε σταδιακά ο ουρανός.

Ακόμα και σήμερα Πέμπτη 5/8 ένα νέφος έχει καλύψει την Αττική και υπάρχει και μία λιγότερο έντονη, βέβαια, δυσοσμία, καθώς πήραμε το κακό της άπνοιας, δηλαδή, να μην διαλύεται εξαιτίας της ο καπνός και όχι το καλό της, που θα ήταν να μην εξαπλωθούν οι φωτιές και να σβήσουν γρήγορα, απουσία ισχυρών ανέμων.

Το ζοφερό σκηνικό μου θύμισε την πετρελαιοκηλίδα το 2017, που από τη Σαλαμίνα εξαπλώθηκε σιγά, σιγά και μαύρισε και τότε σχεδόν όλος ο βόρειος Σαρωνικός.

Αλλά η θάλασσα καθάρισε σιγά, σιγά και μακάρι η φύση να δώσει τη λύση κι αυτή τη φορά.

Aπό τους ανθρώπους, όπως έγραψες κι εσύ, Πιτσιρίκο, δεν μπορείς να περιμένεις και πολλά.

Ακόμα ένα παράδειγμα ήταν η σακούλα με πλαστικά ποτήρια και πιάτα και αποφάγια που είχαν αφήσει κάποιοι στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Τη μάζεψα και την πήγα στους κάδους, όπως και μερικά ακόμα σκουπιδάκια που βρήκα στα κρυστάλλινα νερά.

Εκεί που τα μελανούρια κολυμπούσαν παρέα με τις καλόγριες και τα γαϊτανούρια, αδιαφορώντας για όλα αυτά.


Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, κάντε μπάνια γιατί μπορεί μέχρι το επόμενο καλοκαίρι να μας έχουν ξεκάνει όλους. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.