Πασαρέλα

Γεια σου, φίλε μου Πιτσιρίκο. Το 2018 σου είχα στείλει κι εγώ ένα κείμενο, “Η χώρα της Μαρμότας”, για τις τότε πυρκαγιές που οφείλονταν ξανά και ξανά στις πρωτόγνωρες καιρικές συνθήκες.

Σήμερα μια από τα ίδια. Καταστροφή. Τα ίδια λόγια, τα ίδια παράπονα, οι ίδιες καταγγελίες, οι ίδιες υποσχέσεις για το αύριο. Από τους ίδιους ανθρώπους.

Στο εξωτερικό που βρίσκομαι τα τελευταία οκτώ χρόνια, όποτε -ευτυχώς όσο περνάει ο καιρός όλο και πιο σπάνια- βρίσκομαι σε παρέες Ελλήνων η ίδια πάντα ανόητη κουβέντα. Πόσο πιο όμορφη είναι η Ελλάδα σε σύγκριση με την Ελβετία, την Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο. Λες και οι χώρες περνούν πάνω σε μια πασαρέλα, δείχνοντας τα στήθη και τα μπούτια τους, τις παραλίες και τα βουνά τους, και μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων κάθεται από κάτω και βαθμολογεί για να εκλέξει την Miss Cosmos.

Η Ελλάδα είναι μια όμορφη χώρα για τουρισμό, μια όμορφη γωνιά για να περάσεις κάποιες ημέρες ξεγνοιασιάς -υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι αντέχει το πορτοφόλι σου- όπως και καμιά δεκαριά άλλες χώρες στον πλανήτη.

Η Ελλάδα δεν είναι χώρα για να ζεις. Αυτό είναι παραπάνω από προφανές όταν έχεις παιδιά ή όταν κουβαλάς πάνω σου κάποια χρόνια ασθένεια.

Επίσης δεν είναι ο ιδανικός τόπος για remotely work -ειδικά το καλοκαίρι- κυρίως λόγω των άθλιων υποδομών και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών. Θα μπορούσε να ήτανε, αλλά δεν είναι.

Ναι η Ελλάδα είναι η χώρα που επιλέγουν πολλοί ξένοι να περάσουν τα χρόνια της ζωής τους μετά από την συνταξιοδότησή τους.

Για την ακρίβεια είναι μία από τις χώρες που αυτοί επιλέγουν. Πολλοί βορειοευρωπαίοι, άλλωστε, καταλήγουν στην Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, ή σε άλλους πιο εξωτικούς προορισμούς για τους ίδιους λόγους που άλλοι επιλέγουν Ελλάδα.

Στην απόφασή τους μετράει η αγάπη και το δέσιμο που έχουν με το συγκεκριμένο μέρος. Σημαντικός όμως είναι -για αρκετούς από αυτούς- ο οικονομικός παράγοντας. Κάποιοι με την σύνταξη που παίρνουν δεν αντέχουν ταξίδια και διασκέδαση στις χώρες καταγωγής τους, ενώ αντίθετα τα περνούν άνετα στις χώρες του νότου με τις ηλιόλουστες παραλίες.

Κάπου μέσα στις τελευταίες μέρες πήρε το μάτι μου εικόνες από τον δορυφόρο όπου καταγράφονταν η τρομακτικής έκτασης πυρκαγές στην ανατολική Μεσόγειο (Ελλάδα, Τουρκία, Σικελία), στην Βόρεια Αμερική (Καλιφόρνια, Καναδάς], στην Αμαζονία, στην Κεντρική Αφρική.

Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτωσεις της είναι εδώ, no matter πού αποδίδει κάποιος το φαινόμενο αυτό.

Εκτός από την αναγκαία προετοιμασία για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, απαιτούνται άμεσα και δραστικά μέτρα, προκειμένου να περιοριστούν όσο το δυνατόν οι μακροπρόθεσμες καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Το πιο σημαντικό, βέβαια, είναι η αλλαγή πεποιθήσεων και συμπεριφορών. Οι λεγόμενες “πράσινες μορφές ενέργειας” δεν πρόκειται να συμβάλουν αποφασιστικά στην σωτηρία μας για δύο κυρίως λόγους.

Κατ’ αρχάς, δεν είναι τόσο “πράσινες” όσο διαφημίζονται. Επιπλέον χρειάζεται ακόμα πολύς χρόνος -που δεν έχουμε- προκειμένου να εξελιχθούν σε βαθμό τέτοιο που θα μπορούν να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα.

Οπότε, ποια είναι η “λύση”; Νομίζω πως τίποτα δεν μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό από την δραστική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Κι αυτό θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή του δυτικού Homo Sapiens.

Ρεαλιστικά μιλώντας και λαμβάνοντας υπόψη μας την ιστορία του ανθρώπου πάνω στην γη το καλάθι είναι εξ ορισμού πολύ μικρό.

Πρέπει να αλλάξουν επίσης οι αντιλήψεις και το σύστημα προτεραιοτήτων που χρησιμοποιούμε όταν αντιμετωπίζουμε τις φυσικές καταστροφές.

Ακούω διαρκώς -και όχι μόνο στην Ελλάδα- ότι προτεραιότητα είναι η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής, μετά των ανθρώπινων περιουσιών και τελευταίο έρχεται το φυσικό περιβάλλον και τα δάση.

Η ιεράρχηση αυτή είναι 100% λανθασμένη. Τα δάση και το φυσικό περιβάλλον θα έπρεπε για πολύ πρακτικούς λόγους να έρχονται πρώτα. Σήμερα μιλάμε για mega-fires που μόλις ξεφύγουν από τον έλεγχο δεν αντιμετωπίζονται με κανένα τρόπο.

Δεν έχει σημασία πόσα εναέρια μέσα διαθέτεις, αυτού του τύπου οι πυρκαγιές θα κάψουν μέχρι να σβήσουν από μόνες τους.

Το βλέπουμε αυτό σε προηγμένες χώρες που έχουν όλα τα αναγκαία μέσα, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία. Δεν είναι φαινόμενο που παρατηρείται μονάχα στο μπoυρδέλο “η ωραία Ελλάς”.

Υπάρχει μια και μοναδική δυνατότητα για να περιορίσεις την καταστροφή. Να προλάβεις την φωτιά στο ξεκίνημά της και να την σβήσεις όσο το δυνατό γρηγορότερα.

Σήμερα υπάρχουν τα μέσα επιτήρησης και πυρόσβεσης για να το πετύχεις αυτό. Δεν είναι μόνο οι ακριβοί δορυφόροι αλλά και τα πάμφθηνα drones που μπορούν να επιτηρούν διαρκώς και σε σταθερή βάση ψάχνοντας για εστίες φωτιάς την στιγμή που εμφανίζονται.

Μπορούν να δημιουργηθούν μονάδες ταχείας επέμβασης ειδικά εκπαιδευμένων πυροσβεστών που θα σπεύδουν με ελικόπτερα στο σημείο της πυρκαγιάς και θα υποστηρίζονται από ένα καλά συντηρημένο και σε υψηλή ετοιμότητα στόλο ειδικευμένων αεροσκαφών και -κυρίως- ελικοπτέρων.

Είναι θέμα προτεραιοτήτων. Αν προτεραιότητά σου είναι τα δάση λειτουργείς με αυτόν τον τρόπο. Και με τον τρόπο αυτό προστατεύεις πιο αποτελεσματικά τόσο τις ανθρώπινες ζωές όσο και τις περιουσίες.

Χρειάζονται όμως και χρήματα. Κι αν επενδύσεις σε μέσα επιτήρησης, ταχείας πυρόσβεσης και δημιουργίας/συντήρησης των λοιπών αναγκαίων υποδομών, πού θα βρεθούν τα εκατομμύρια που χρειάζονται για να αγοράσεις Rafale και φρεγάτες;

Πού θα βρεθούν τα κονδύλια για να αποζημιώσεις με 300 εκατ την Fraport και το ΕΛΒΕΝ για διαφυγόντα κέρδη εξαιτίας της πανδημίας με τον Covid-19;

Πού θα βρεθούν τα απανωτά 20άρια για να ποτιστούν τα ΜΜΕ του κώλoυ; Και τόσα άλλα!

Για όσους πιστεύουν ότι υπάρχει έστω και μία πιθανότητα να αλλάξουν τα πράγματα στο μέλλον, εύχομαι μονάχα να έχουν αυτοί δίκιο κι εγώ που δεν το περιμένω άδικο.

Φιλιά από την δροσερή και βροχερή Ελβετία

Ηλίας

Υ.Γ.1 Δεν υπάρχει Planet-B αλλά ποιος νοιάζεται; Ο Bezos; O Musk; Ή μήπως οι εκατομμύρια followers; Πόσοι από εμας τους καλοζωισμένους “δυτικούς” θα δεχόμασταν να μην έχουμε για 3 ωρες την ημέρα ρεύμα, ένα συγκεκριμένο αριθμό αεροπορικών ταξιδιών τον χρόνο, μια φορά την βδομάδα κόκκινο κρέας, μονάχα εποχιακά είδη στα ράφια των σούπερ μάρκετ, καθόλου πλαστικό στις συσκευασίες, κλπ., προκειμένου να μειωθεί το ενεργειακό μας αποτύπωμα στην γη και να πάρει μια ανάσα ζωής ο πλανήτης; Ρητορικά τα ερωτήματα.

ΥΓ-2 Θυμήθηκα το τελευταίο σου podcast με τον Δημήτρη. Το Βερολίνο δεν είναι πιο όμορφο από την Πάρο (από την Αθήνα σίγουρα είναι). Όμως το να ζεις στο Βερολίνο ή στην Χαϊλδεβέργη είναι καλύτερο – ειδικά όταν έχεις παιδιά. Και οι πιθανότητες να χρειαστεί να πας στο Αμβούργο για να γεννήσεις απειροελάχιστες. Τα υπόλοιπα επιχειρήματα σχετικά με το γιατί δεν είναι ok να ζεις στην Ελλάδα (που είναι απείρως ομορφότερη από την Γερμανία και την Ελβετία) περιέχονται στο παλαιότερο κειμενό σου, Κράτος, που πρόσφατα μας θύμισες.

Υ.Γ.3 Την λογική της “πασαρέλας” μου θύμισε επίσης το πρόσφατο ταξίδι μου στην Ελλάδα. “Η χώρα είναι κούκλα για αυτό την επισκέπτονται μαζικά εκατομμύρια τουρίστες που θέλουν να πάρουν ανάσα από τις μίζερες χώρες τους”. Μαζί με τις δηλώσεις και η περηφάνια επειδή μας προτιμούν οι τουρίστες κρυμμένη στο συνοδευτικό χαμόγελο. Όλο και περισσότεροι -δυστυχώς νέοι- Έλληνες που εξαρτώνται από τον τουρισμό αρχίζουν να συμπεριφέρονται σαν μια πολύ όμορφη κοπέλα που δουλεύει σε ένα παραθαλάσσιο μπoρντέλο και νιώθει κολακευμένη, όταν πλούσιοι καλοστημενοι πενηντάρηδες προτιμούν την συντροφιά της κι αφήνουν την σταφιδιασμένη σύζυγο στο σπίτι να βλέπει τηλεόραση. Ξεχνώντας όλα τα υπόλοιπα.

(Φίλε Ηλία, η Ελλάδα είναι η χώρα-χώρος της περιπέτειας. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου ξημερώσει. Οπότε, η Ελλάδα είναι ο ιδανικός τόπος για ζεις. Οι Ελβετίες και οι Γερμανίες είναι για να επιβιώσεις, όχι για να ζήσεις. Στην Ελλάδα ζεις επικίνδυνα και χωρίς ασφάλεια. Ζωή με ρίσκο, αυτό είναι ζωή. Και εννοείται πως ο πλανήτης έχει πάει στον διάολο και αυτό δεν θα αλλάξει. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.