Στις ΗΠΑ θα χορηγήσουν τρίτη δόση, διότι φοβούνται αύξηση του κινδύνου και για σοβαρή νόσηση 6 μήνες μετά τον εμβολιασμό

Η κυβέρνηση Biden σχεδιάζει, Πιτσιρίκο, τη χορήγηση τρίτης δόσης -αρχής γενομένης από τις 20 Σεπτεμβρίου- με το σκεπτικό ότι αφού μειώνεται η προστασία των εμβολίων απέναντι στη μόλυνση από κορωνοϊό, προϊόντος του χρόνου και συγκεκριμένα μετά από έξι μήνες, οι άνθρωποι θα κινδυνεύουν περισσότερο και από σοβαρή νόσηση, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η χορήγηση της τρίτης δόσης θα αρχίσει από όσους είχαν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού πριν από οκτώ μήνες.

“Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η προστασία απέναντι σε ήπια και μέτρια νόσηση φθίνει με την πάροδο του χρόνου και αυτό μπορεί να οφείλεται τόσο στην εξασθένηση της ανοσίας που προσφέρει το εμβόλιο, όσο και στο μεταλλαχθέν στέλεχος δέλτα” ανέφερε ο Αμερικάνος γενικός χειρουργός Vivek Murthy.

“Και ανησυχούμε ότι αυτή η μείωση της προστασίας απέναντι στη μόλυνση από τον ιό, θα οδηγήσει σταδιακά και σε μείωση της προστασίας απέναντι στη σοβαρή νόσηση, στις νοσηλείες και στους θανάτους.

Στοιχεία δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι Αμερικάνοι που έχουν εμβολιαστεί είναι περισσότερο ευάλωτοι σε σοβαρή νόσηση με Covid 19.

Μέχρι τις 9 Αυγούστου το 74% των 8.054 εμβολιασμένων που νοσηλεύονταν στις ΗΠΑ ήταν πάνω από 65 ετών και το 20% εξ αυτών τελικά πέθανε.

Με βάση τα υφιστάμενα στοιχεία, δεν είναι ξεκάθαρο αν οι νεότεροι και πιο υγιείς κινδυνεύουν επίσης.

Αρκετές χώρες έχουν αποφασίσει να χορηγήσουν και τρίτη δόση εμβολίου σε ηλικιωμένους και ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό.

Αλλά όχι και στον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα τουλάχιστον με πρόσφατη τοποθέτηση της ΕΕ.

Άλλοι εμπειρογνώμονες υγείας θεωρούν ότι το πλάνο των ΗΠΑ για τη χορήγηση τρίτης δόσης πρέπει να εξεταστεί και από ανεξάρτητες επιτροπής πέρα από τον FDA και το CDC.

Mερικοί ειδικοί θεωρούν επίσης ότι δεν πρέπει να γίνεται συζήτηση για την τρίτη δόση, όταν το 30% των επιλέξιμων για εμβολιασμό Αμερικάνων δεν έχει κάνει ούτε την πρώτη.

Και όλοι οι επαγγελματίες υγείας που μίλησαν στο Reuters επισημαίνουν ότι το πιο σημαντικό είναι να εμβολιαστούν άνθρωποι σε χώρες του κόσμου, όπου η διαδικασία ανοσοποίησης έναντι του κορωνοϊού δεν έχει ουσιαστικά αρχίσει και αυτό εγκυμονεί κινδύνους για την ανάδυση νέων μεταλλαγμένων στελεχών, όσες ενισχυτικές δόσεις κι αν χορηγηθούν σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Η ουσία είναι, βέβαια, ότι αρχικά έλεγαν πως τα εμβόλια θα βάλουν τέλος στην πανδημία.

Μετά ότι ακόμα κι αν κολλήσεις τον ιό, θα περάσεις την Covid 19 ελαφρά, αλλά πλέον δεν αποκλείεται και η σοβαρή νόσηση, τουλάχιστον των ηλικιωμένων που έχουν εμβολιαστεί.

Την ίδια στιγμή, τα κρούσματα, αλλά δυστυχώς και τα σοβαρά περιστατικά αυξάνονται ραγδαία σε όλες σχεδόν τις χώρες του δυτικού κόσμου, παρά τα μεγάλα ποσοστά εμβολιασμών.

Και ακόμα δεν μπήκε το φθινόπωρο, που ο κορωνοϊός έχει τη μεγαλύτερη έξαρση, αν κρίνουμε από τη σεζόν 2020-21.

Τουλάχιστον ακόμα είναι καλοκαίρι και την Παρασκευή 20/8 απαθανάτισα κι έναν δακτυλόπτερο στην αγαπημένη μου ακτή.

Έστω και πιτσιρικά.

Έστω, όχι και τόσο καλά.

Συγγενικό είδος του χελιδονά (καπόνι) και του χελιδονόψαρου, ο δακτυλόπτερος έχει ακόμα πιο πλουμιστά και μεγάλα πτερύγια, που πιάνουν σχεδόν όλο το σώμα του.

Πολύ όμορφα είναι, όμως, και τα μελανούρια, χωρίς όλα αυτά τα στολίδια.

Αλλά και τα κοκκάλια με το κίτρινο περίγραμμα στην ασημένια σιλουέτα τους.

Και υπάρχει και μία καλή είδηση, καθώς ισπανικό δικαστήριο ακύρωσε τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, που είχε επιβληθεί από την καταλανική κυβέρνηση στη Βαρκελώνη και σε άλλες 19 κοινότητες, όπως αναφέρει η Le Monde.

Το σκεπτικό της απόφασης ήταν ότι η παράταση της βραδινής απαγόρευσης κυκλοφορίας που ζητήθηκε, δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί ούτε για υγειονομικούς, ούτε για λόγους ασφάλειας του κοινού.

Η απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων παραμένει, πάντως, σε ισχύ σε όλη την Καταλονία, όπου εντοπίζονται 328 κρούσματα κορωνοϊού ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, έναντι 378 που είναι ο εθνικός μέσος όρος.

Μάλιστα, η κατάσταση είναι ακόμα καλύτερη στη Βαρκελώνη με 261 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους τις τελευταίες 14 μέρες.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα εμβόλιο κάθε μέρα ή και δυο φορές τη μέρα. Βέβαια, εγώ προτιμώ να κάνω δυο μπάνια κάθε μέρα και να αποφεύγω την πολυκοσμία, όπως την απέφευγα και πριν τον κορωνοϊό. Καλά μπάνια. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.