Το δάσος δεν αποφέρει κέρδος και είναι αναλώσιμο σε έναν κόσμο που μόνο το χρήμα μετράει

Πιτσιρίκο, το πώς ο στόχος για μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ως το 2050 μπορεί να οδηγήσει σε πείνα και μετανάστευση ανά τον κόσμο, εξηγεί έκθεση της Oxfam, που δημοσιεύει το Skynews.

Συγκεκριμένα, η Oxfam υποστηρίζει ότι για να μηδενιστούν οι εκπομπές θα χρειαστούν 1,6 δισ. εκτάρια δάσους, δηλαδή, μία έκταση ίση με την Ινδία, προφανώς για να απορροφούν τα δέντρα το διοξείδιο του άνθρακα, που εκλύεται στην ατμόσφαιρα από ρυπογόνες βιομηχανίες και όχι μόνο.

Αυτή η τεράστιας κλίμακας αναδάσωση θα έχει, όμως, ως συνέπεια την αύξηση κατά 80% των τιμών στα τρόφιμα μέχρι το 2050, ωθώντας στην πείνα εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε ευάλωτες κοινότητες.

Η Oxfam κατηγορεί, μάλιστα, για υποκρισία τις πολυεθνικές που κάνουν λόγο για μηδενικές εκπομπές ρύπων, αλλά στην πραγματικότητα συνεχίζουν τις “βρώμικες” δραστηριότητές τους.

Και διευκρινίζει ότι, για να επιτύχουν τον στόχο των μηδενικών εκπομπών μόνο τέσσερις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες και συγκεκριμένα η Shell, η BP, η Total και η ΕΝΙ, θα πρέπει να δεσμεύσουν μία έκταση ίση με το μέγεθος της Βρετανίας, έτσι ώστε τα δέντρα της να απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα.

Η Shell, για την οποία η Οxfam υποστηρίζει ότι θα πρέπει να δεσμεύσει 11,4 εκ. εκτάρια, έτσι ώστε να “κρύβει” ετησίως 120 μεγατόνους διοξειδίου του άνθρακα ως το 2030, δήλωσε άγνοια για το πώς προκύπτουν αυτά τα νούμερα, αλλά και ότι σκοπεύει να φυτέψει πολλά εκτάρια τροπικού δάσους, προστατεύοντας παράλληλα τα οικοσυστήματα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την οργάνωση Φίλοι της Γης, τέτοιες μέθοδοι δεν έχει αποδειχτεί ότι λειτουργούν σε μεγάλη κλίμακα, ενώ η Oxfam προσθέτει ότι το να φυτεύονται δισεκατομμύρια δέντρα για να απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα, δεν σημαίνει ότι τα κράτη και οι βιομηχανίες δεν θα συνεχίσουν να ρυπαίνουν, ίσως και σε μεγαλύτερα επίπεδα.

Μάλιστα, μόνο η νέα πετρελαιοπηγή Cambo που πρόκειται να κατασκευαστεί στη Βόρεια Θάλασσα, θα παράγει τόσο πετρέλαιο, που θα πρέπει να αναδασωθεί όλη η Αγγλία για να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις στο κλίμα.

Η Oxfam καλεί, λοιπόν, τη βρετανική κυβέρνηση που θα φιλοξενήσει και τη Σύνοδο για το Κλίμα τον Νοέμβριο του 2021, να σταματήσει να εκδίδει άδειες για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης και μίας για την κατασκευή πετρελαιοπηγής κοντά στα νησιά Shetland.

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης ανέφερε στο Skynews ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μειώσει κατά 44% τις εκπομπές ρύπων τις τρεις τελευταίες δεκαετίες.

Αλλά από το μορατόριουμ για τις εκπομπές ρύπων, να περάσουμε στο μορατόριουμ της χορήγησης εμβολίων, καθώς ο ΠΟΥ ζήτησε να μην γίνει πουθενά τρίτη δόση, τουλάχιστον ως το τέλος Σεπτεμβρίου, όπως μεταδίδει το Reuters.

Kι αυτό διότι υπάρχει μεγάλο χάσμα στην πραγματοποίηση εμβολιασμών μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών.

Το αίτημα για μορατόριουμ είναι το ισχυρότερο που έχει διατυπώσει ο ΠΟΥ, σε μία φάση της πανδημίας κατά την οποία πολλές χώρες υποστηρίζουν από την πλευρά τους την ανάγκη για χορήγηση και τρίτης δόσης, έτσι ώστε να αναχαιτίσουν την εξάπλωση της μετάλλαξης δέλτα.

“Καταλαβαίνω την αγωνία των κυβερνήσεων για να προστατέψουν τους πολίτες τους από τον κορωνοϊό, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε χώρες που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής εμβολίων, να θέλουν να χορηγήσουν κι άλλα” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Tedros Adhanom Ghebreyesus.

O επικεφαλής του ΠΟΥ ανέφερε ότι οι πλούσιες χώρες χορηγούσαν 50 δόσεις εμβολίων ανά 100 άτομα μέχρι τον Μάιο, αναλογία που διπλασιάστηκε στη συνέχεια.

Στο ίδιο διάστημα τα φτωχά κράτη χορηγούσαν 1,5 δόση ανά 100 ανθρώπους, επειδή δεν διαθέτουν εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

“Πρέπει η πλειοψηφία των εμβολίων να διανεμηθεί πια στις χώρες χαμηλού εισοδήματος” ανέφερε ο Tedros, αλλά ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να χορηγήσει και τρίτη δόση στους Αμερικάνους πολίτες, αν χρειαστεί.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Jen Psaki, οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να χορηγήσουν και τρίτη δόση στον πληθυσμό τους και παράλληλα να δωρίσουν εμβόλια σε φτωχότερες χώρες.

Τον Ιούλιο του 2021 οι ΗΠΑ υπέγραψαν νέα σύμβαση με την Pfizer για την προμήθεια 200 εκ. επιπλέον εμβολίων της BioNTech.

Για να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση της μετάλλαξης δέλτα, πολλές χώρες έχουν αρχίσει να εξετάζουν την ανάγκη για τρίτη δόση, παρά το γεγονός ότι επιστήμονες θεωρούν ότι δεν χρειάζεται να χορηγηθεί.

“Κοντόφθαλμο σκεπτικό” χαρακτήρισε, μάλιστα, το γεγονός ότι η εξετάζεται η χορήγηση τρίτης δόσης σε υγιείς ενήλικες, έτσι ώστε να θωρακιστούν έναντι της Covid 19, η Elin Hoffman Dahl από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Κι αυτό διότι η πλειοψηφία στις φτωχές χώρες δεν έχει κάνει ούτε ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, για δεύτερη μέρα μετά την πυρκαγιά είχαμε την Πέμπτη 5/8 σχεδόν παντού στην Αττική κάπνα και καταχνιά.

Ακόμα και στην τροπική (41,6 βαθμοί μέγιστη θερμοκρασία) Σαλαμίνα κάτι κατακόρυφες αναπτύξεις νεφών ήταν τελικά πυροσωρείτες, δηλαδή, σύννεφα που σχηματίζονται από τους καπνούς της φωτιάς (αναζωπύρωση Βαρυμπόμπης – Πάρνηθας) και τους υδρατμούς της καιόμενης βλάστησης που συμπυκνώνονται.

Παρεμπιπτόντως, είναι βολικό να τα ρίχνουμε στον …κακό μας τον καιρό, όταν στην πραγματικότητα φταίμε οι άνθρωποι.

Σχεδόν για ό,τι μας συμβαίνει.

Αν κάποιος τρέχει με 150 δεν φταίει το κακό οδόστρωμα, αν κάποιος πιει μόνος του δύο μπουκάλια ουίσκι δεν φταίει το αλκοόλ.

Και όταν φωτιές ξεσπούν διαχρονικά -ακόμα και ένα βράδυ Ανάστασης είχε πιάσει μία φορά φωτιά στο Θυμάρι από δυναμιτάκια που έριξαν κάτι παιδιά και τρέχαμε πανικόβλητοι με λάστιχα και κουβάδες- φταίμε οι άνθρωποι· άλλωστε, το 80% με 90% των πυρκαγιών οφείλονται σε εμπρησμό από πρόθεση ή αμέλεια, σύμφωνα με αμερικάνικη έρευνα.

Οι Αμερικάνοι έχουν μιλήσει επίσης για το τρίγωνο του 30. Δηλαδή, με 30 βαθμούς (και πάνω) θερμοκρασία, 30% (και κάτω) υγρασία και 30 χιλιόμετρα την ώρα (και πάνω) ταχύτητα ανέμου, μία πυρκαγιά τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη.

Στην περίπτωση μας δεν υπήρχε τουλάχιστον η μία καταδικαστική παράμετρος, αυτή του ανέμου, αλλά παρ’ όλα αυτά ξέφυγαν τόσες φωτιές σε όλη την Ελλάδα.

Ειδικά, στην Αττική που έχει πνιγεί κυριολεκτικά από άκρη σε άκρη από τις στάχτες και ξέφυγε μέσα σε τρεις μέρες για δεύτερη φορά η πυρκαγιά στο ίδιο σημείο, μάλλον δεν υπάρχουν και πολλές δικαιολογίες. Το δις εξαμαρτείν, που λένε.

Αυτό που δεν λένε, είναι ότι και η πυροσβεστική απογυμνώθηκε στα χρόνια των μνημονίων, όπως και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας. Η υγεία, η παιδεία, κ.λ.π.

Ήταν στραβό το κλήμα, το έφαγε και ο γάιδαρος, για να χρησιμοποιήσω και μία άλλη λαϊκή ρήση.

Και όταν το πυροσβεστικό σώμα συρρικνώνεται, θα μειωθεί μοιραία και η επιχειρησιακή του ικανότητα.

Οι ευθύνες είναι διαχρονικές και υπερκομματικές, για να μην φανεί ότι ρίχνω την ευθύνη στην παρούσα κυβέρνηση και βγάζω λάδι την προηγούμενη.

Στην πραγματικότητα, οι ευθύνες ξεπερνούν τα όρια της Ελλάδας, είναι παγκόσμιες και γενικές.

Όπως ο άνθρωπος ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή, ευθύνεται και για την περιβαλλοντική καταστροφή.

Η απληστία μας φταίει, αυτή η ακόρεστη επιθυμία για όλο και περισσότερα κέρδη.

Και το δάσος δεν αποδίδει κέρδος, οπότε είναι αναλώσιμο σε έναν κόσμο υλισμού, που δυστυχώς μόνο το χρήμα μετράει.

Όπως έγραψε και ο Άρης: Όταν και το τελευταίο ζώο θα έχει σκοτωθεί, όταν και το τελευταίο ψάρι θα έχει πιαστεί, όταν και το τελευταίο δέντρο θα έχει καεί, τότε θα καταλάβουμε ότι τα χρήματα δεν τρώγονται.

Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, μέτρησα τουλάχιστον πέντε δολοφονίες χταποδιών σε διάστημα τριών περίπου ωρών σε μια παραλία της Σαλαμίνας.

Μάλλον έξι ήταν τα σκοτωμένα χταπόδια, καθώς είδα και ένα στον βυθό, τουλάχιστον ό,τι είχε απομείνει από αυτό.

Το τσιμπολογούσαν σαργοί και τους έβγαλα μια φωτό.

Όπως και μερικές ζαργάνες και μελανούρια που κολυμπούσαν με ψιλή γόπα και σαρδέλα στον αφρό.

Αλλά και σάλπες, κέφαλους και μαυρολίτσες που έβοσκαν στα βραχάκια κοντά στον γιαλό.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, από το μυαλό των περισσότερων ανθρώπων δεν περνάει ποτέ πως έχουν ευθύνη για όλα όσα συμβαίνουν. Αισθάνονται αδικημένοι και θύματα. Ας είναι. Καλό μπάνιο. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.