H μεγάλη επιστροφή της μέδουσας κοτυλόριζα

Να και μια νίκη, Πιτσιρίκο, καθώς δικαστήριο στις Βερσαλλίες ακύρωσε την απόφαση της νομαρχίας Yvelines (βρίσκεται κοντά στο Παρίσι), που έθετε ως προϋπόθεση το υγειονομικό πάσο (εμβολιασμός, αρνητικό τεστ ή πιστοποιητικό νόσησης) για την είσοδο σε εμπορικά κέντρα, όπως αναφέρει η Le Monde.

Το σκεπτικό του γαλλικού δικαστηρίου ήταν ότι δεν είναι δυνατόν να απαιτείται υγειονομικό πάσο από τους πελάτες, προκειμένου να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης.

Τουλάχιστον 14 μεγάλα μαγαζιά και εμπορικά κέντρα -ανάμεσά τους και το εμβληματικό Velisy 2- θα επηρεάζονταν από το μέτρο της νομαρχίας Yvelines, αν δεν το ακύρωνε το δικαστήριο.

Η νομαρχία μπορεί να ασκήσει, ωστόσο, έφεση, επικαλούμενη την οδηγία της γαλλικής κυβέρνησης να είναι υποχρεωτικό το υγειονομικό πάσο για την είσοδο σε καταστήματα άνω των 20 χιλ. τετραγωνικών σε περιοχές όπου ο εβδομαδιαίος μέσος όρος κρουσμάτων κορωνοϊού είναι πάνω από 200 ανά 100 χιλιάδες κατοίκους.

Οι περισσότεροι χαιρέτισαν, ωστόσο, την ετυμηγορία του δικαστηρίου των Βερσαλλιών, δεδομένου ότι η απόφαση της νομαρχίας Yvelines θα είχε μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις, ενώ και οι περισσότερες περιφέρειες έχουν πλέον κάτω από 200 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους.

Καθημερινά, εξάλλου, βγαίνει και τουλάχιστον μία αρνητική είδηση για τα εμβόλια και δεν μπορεί να είναι όλες παραπληροφόρηση από ψεκασμένους συνωμοσιολόγους.

Για παράδειγμα, η Ιαπωνία σταμάτησε τη χορήγηση 1,63 εκ. δόσεων του εμβολίου της Μοderna, επειδή σε μία παρτίδα με 560 χιλιάδες φιαλίδια, βρέθηκαν κάποια εξ αυτών να έχουν μολυνθεί με “ξένα σώματα”, όπως μεταδίδει το BBC.

Το πιθανότερο είναι οι συγκεκριμένες δόσεις εμβολίων να μολύνθηκαν στη γραμμή παραγωγής τους στην Ισπανία ή σε κάποιο άλλο μέρος, καθώς δεν διευκρινίστηκε η τοποθεσία.

Αυτά θα συμβαίνουν, όμως, όταν γίνεται τέτοια μαζική παραγωγή σε παγκόσμιο επίπεδο, θα προκύψουν και μερικές παρτίδες ελαττωματικές.

Η Moderna ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν διαπιστωθεί προβλήματα ασφάλειας ή αποτελεσματικότητας των εμβολίων της και ότι συνεργάζεται με τη φαρμακευτική εταιρία Takeda, που έχει αναλάβει τη διανομή τους στην Ιαπωνία.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ποια ήταν αυτά τα “ξένα σώματα” που βρέθηκαν μέσα στα εμβόλια, ωστόσο, αναφορές για μολύνσεις έχουν γίνει συνολικά σε εφτά εμβολιαστικά κέντρα της Ιαπωνίας, όπου εξετάστηκαν δείγματα από 39 φιαλίδια και 390 δόσεις.

Οι αρχές της Ιαπωνίας τα έδωσαν στη δημοσιότητα, έτσι ώστε όσοι πολίτες είχαν εμβολιαστεί εκεί να γνωρίζουν ότι πιθανόν μπορεί να τους χορηγήθηκε δόση μολυσμένη με “ξένα σώματα”.

Δεν θέλω να φανταστώ τι θα συνέβαινε σε μία -απευκταία- ανάλογη περίπτωση στην Ελλάδα, με τους “ειδικούς” και τους “κυβερνώντες” να διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Όπως και στην Ελλάδα, ωστόσο, έτσι και στην Ιαπωνία προσπαθούν να συγκρατήσουν τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και άλλες οκτώ περιφέρειες κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, παρά το γεγονός ότι το 40% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως και επιπλέον ένα 10% μερικώς, δηλαδή, οι μισοί Ιάπωνες έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση.

Την είδηση για την προβληματική παρτίδα των εμβολίων της Moderna στην Ιαπωνία έχει και η Le Monde, που αναφέρει επίσης και ότι η προστασία των εμβολίων της Pfizer και της AstraZeneca έναντι του κορωνοϊού εξασθενεί μετά από έξι μήνες.

Μάλιστα, οι συντάκτες της συγκεκριμένης έρευνας είναι υπέρ της χορήγησης και τρίτης δόσης σε όσους έκαναν πριν από ένα εξάμηνο τις άλλες δύο.

Δεύτερη δόση του μέχρι πρότινος μονοδοσικού εμβολίου της θα χορηγήσει, εξάλλου, η Johsnon and Johnson, προκειμένου να ενισχύσει ακόμα και κατά 9 φορές, σύμφωνα με τις πρώτες κλινικές δοκιμές, την ανοσία έναντι του κορωνοϊού.

Ενός ιού, την προέλευση του οποίου δεν κατάφεραν να βρουν ούτε οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, οι οποίες έκαναν σχετικές έρευνες μετά από εντολή του Joe Biden.

Μάλιστα, ο ΠΟΥ, αν και ζητάει να συνεχιστούν οι έρευνες, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην γίνει γνωστή και ποτέ η προέλευση του κορωνοϊού, διότι τα αντισώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, κι έτσι το να εξετάζει κανείς ζώα και ανθρώπους που εκτέθηκαν στον ιό πριν τον Δεκέμβριο του 2019, πιθανότατα δεν θα τον οδηγήσει σε κανένα συμπέρασμα.

Τουλάχιστον, την Πέμπτη 26/8 απελευθέρωσα έναν μικρό ροφό, έναν σπάρο, έναν γύλο και μία καλόγρια από τον αυτοσχέδιο κιούρτο που είχαν ποντίσει στο Σούνιο.

Στο άλλο συρμάτινο καλάθι δεν είχε πιαστεί κάτι -άγνωστο τι απέγιναν το μελανούρι και ο γερμανός που είχαν παγιδευτεί την Τετάρτη 25/8- αλλά για να βγάλω τα δολώματα από μέσα, έτσι ώστε να μην προσελκύσει άλλα ψάρια, γέμισα γρατζουνιές στο αριστερό μου χέρι από τον καρπό ως τον ώμο.

Ο κιούρτος είναι ένα συρμάτινο καλάθι, το οποίο έχει ένα άνοιγμα στο πάνω μέρος του, από όπου τα ψάρια μπαίνουν για να φάνε τα δολώματα, αλλά δεν μπορούν να ξαναβγούν, διότι τα σύρματα γυρίζουν προς τα μέσα, στο εσωτερικό του.

Οι κιούρτοι του εμπορίου είναι σφαιρικοί (ελλειπτικό είναι το σχήμα τους για την ακρίβεια) και έχουν και πορτάκι στο κάτω μέρος τους, το οποίο μπορείς να ανοίξεις και να ελευθερώσεις τα ψάρια, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Αντίθετα, αυτά τα συρμάτινα καλάθια σε σχήμα κύβου, πέρα από το ότι δεν έχουν πορτάκι, είναι και πολύ βαρύτερα και πρέπει να βάλεις το χέρι σου μέσα από το άνοιγμα, κάτι που σημαίνει ότι σχεδόν σίγουρα θα γεμίσεις γρατζουνιές από τα σύρματα που γυρίζουν προς τα μέσα και κόβουν άσχημα, διότι δεν είναι και λεία σαν του εμπορίου, αλλά αιχμηρά.

Ακόμα και για να βγάλω τα δολώματα από μέσα, ταλαιπωρήθηκα και κόπηκα αρκετές φορές.

Τα ψάρια τα απελευθέρωσα, γυρνώντας το συρμάτινο καλάθι ανάποδα και ταρακουνώντας το μέσα στο νερό, μέχρι να τα οδηγήσω προς την έξοδο, με τον σπάρο και την καλόγρια να φεύγουν πρώτα, τον γύλο να ακολουθεί και τον ροφό να με ταλαιπωρεί.

Τελικά, τα κατάφερε κι ο ροφός, που σε μέγεθος ήταν σαν κοκοβιός.

Μετά, άφησα τους δύο κιούρτους ανάποδα, έτσι ώστε το στόμιό τους να εφάπτεται με τον βυθό και να μην υπάρχει κίνδυνος να εγκλωβιστεί άλλο ψαράκι.

Τους τσέκαρα άλλες δύο φορές και δεν κολυμπούσε πια τίποτα γύρω τους, αφού είχα αφαιρέσει τα δολώματα, που τα μισά ήταν του εμπορίου, τυλιγμένα σε πάνινα και πλαστικά σακουλάκια τα οποία πήγα στην ανακύκλωση και τα άλλα μισά ψωμιά, που έφαγαν τα κεφαλόπουλα, οι σάλπες, τα μελανούρια και οι σαργοί.

Δύο γλάροι πήραν κι αυτοί το μερτικό τους από όσα ψωμάκια έφτασαν με την αύρα του νοτιά ως την ακτή.

Και το σουξέ μου συνεχίστηκε, καθώς τράβηξα και μερικά ωραία πλάνα με μέδουσες cotylorhiza tuberculata ή αλλιώς τηγανητό αυγό.

Οι επιστήμονες λένε ότι κινδυνεύουν με εξαφάνιση και πράγματι είχα να δω από το καλοκαίρι του 2019 ή του 2018.

Φέτος, όμως, εμφανίστηκαν και πάλι στον Σαρωνικό.

Η μεγάλη επιστροφή της μέδουσας κοτυλόριζα.

Η συγκεκριμένη μέδουσα που ονομάζεται και τηγανητό αυγό, επειδή έτσι μοιάζει στο πάνω μέρος της, δεν τσιμπάει, αποτελεί καταφύγιο για γόνο και μικρά ψαράκια, οπότε, αν δείτε κάποια, αφήστε τη να συνεχίσει το ταξίδι της στο απέραντο γαλάζιο.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ο άνθρωπος είναι καταστροφικός και για την χλωρίδα και για την πανίδα. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.