“Ένα το χελιδόνι”

Πιτσιρίκο, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το δηλητήριο μίας βραζιλιάνικης οχιάς μείωνε κατά 75% την αναπαραγωγή του κορωνοϊού σε κύτταρα πιθήκου, όπως αναφέρει το Skynews.

Ο δρόμος μέχρι την παρασκευή φαρμάκου κατά της Covid 19 είναι, όμως, ακόμα μακρύς με τους επιστήμονες να φοβούνται ότι πολλοί στη Βραζιλία, τη Βολιβία, την Παραγουάκη και την Αργεντινή θα αρχίσουν να κυνηγούν αυτές τις οχιές των 2 μέτρων για να τους πάρουν το δηλητήριο.

Και να εξηγούν ότι δεν είναι ολόκληρο το δηλητήριο του φιδιού που αναχαιτίζει τον κορωνοϊό, αλλά ένα πεπτίδιο, μία αλυσίδα αμινοξέων, η οποία προσκολλάται στο ένζυμο PLPro, που βοηθάει τον ιό να αναπαράγεται.

Οι ερευνητές θα εξετάσουν επίσης την αποτελεσματικότητα διαφορετικών δόσεων από το μόριο του δηλητηρίου και κατά πόσο αυτές αποτρέπουν την είσοδο του κορωνοϊού στα ανθρώπινα κύτταρα, αλλά είναι άγνωστο πότε θα το κάνουν.

Από τα φάρμακα να περάσουμε, όμως, στα εμβόλια για τον κορωνοϊό (παρεμπιπτόντως, 7η σερί μέρα με μείωση 20% των κρουσμάτων, διότι από 3.500 την περασμένη Πέμπτη 26/8 πέσαμε στις 2.800 χθες 3/9), καθώς τουλάχιστον 15 εκ. δόσεις πετάχθηκαν στις ΗΠΑ από την 1η Μαρτίου ως την 1η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Le Monde.

Ο αριθμός τους μπορεί να είναι, μάλιστα, μεγαλύτερος, καθώς από 2 εκ. δόσεις πέταξαν μόνο δύο αμερικάνικες αλυσίδες φαρμακείων η Walgreens και η CVC και από 1 εκ. η Walmart και η Rite Aid και οι λόγοι που όλα αυτά τα εμβόλια δεν χρησιμοποιήθηκαν είναι ότι πέρασε η ημερομηνία λήξης τους, είχαν προβλήματα με την ψύξη, έγιναν λάθη στην αραίωση τους, ήταν ραγισμένα τα φιαλίδια τους.

Οι περισσότερες από τα 15 εκ. δόσεων πετάχθηκαν από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο και ο αριθμός τους μπορεί να φαντάζει μεγάλος, αλλά ωχριά μπροστά στα 444 εκ. δόσεων που έχουν διανεμηθεί στις ΗΠΑ, εκ των οποίων 371 εκ. έχουν ήδη χορηγηθεί.

Από την άλλη, ο αριθμός των 15 εκ. είναι όντως μεγάλος μπροστά στις μόλις 200 χιλιάδες δόσεις που πετάχθηκαν μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Μαρτίου 2021 στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν στις αρχές Αυγούστου ότι είχαν δωρίσει 110 εκ. δόσεις σε φτωχές χώρες κυρίως της Αφρικής, όπου έχουν εμβολιαστεί ελάχιστοι άνθρωποι και άρχιζαν την αποστολή άλλων 500 εκ. εμβολίων που είχε υποσχεθεί η Pfizer να διανείμει σε αυτά τα κράτη (τους τα δίνει μέσω των πλούσιων χωρών).

Πλούσιοι και φτωχοί δείχνουν ότι οι άνθρωποι δεν τα καταφέραμε πάνω σε αυτή τη γη.

Σε αντίθεση με τους θαλασσοκόρακες, που μια χαρά μοιράζονταν και την Πέμπτη 2/9 τον ίδιο βράχο στον γιαλό.

Και υπήρχε φαγητό στις ποσειδωνίες για όλες τις σάλπες στον βυθό.

Αλλά και για τους κέφαλους, την τσιπούρα και τον σαργό.

Μάζεψα και ένα σκουριασμένο αντικείμενο μεταλλικό.

Μην γίνει παγίδα για κανένα πλάσμα θαλάσσιο ή στεριανό.

Όπως ο γλάρος που πέθανε από μόλυνση, εξαιτίας μίας πετονιάς που μπλέχτηκε και στα δύο πόδια του.

Ευτυχώς, ο μικρός γάτος ο Σωτήρης τη γλίτωσε χωρίς κατάγματα, αλλά με θλάσεις και αρκετές πληγές από το αυτοκίνητο που τον πάτησε.

Μακάρι, ο χρόνος για τις γιατρέψει και το γατάκι, που το περιθάλπει πλέον η μάνα μου στο Θυμάρι, διότι γύρισε Αθήνα η οικογένεια που το τάιζε, να επιζήσει.

Στην αιωνιότητα πέρασε, όμως, ο Μίκης Θεοδωράκης, πλάι στα τραγούδια του που έκαναν τόσες γενιές Ελλήνων να ονειρευτούν.

Αλλά και τόσες γενιές καλλιτεχνών να εμπνευστούν.

Ακόμα και οι Μπιτλς την εποχή που μεσουρανούσαν στη διεθνή μουσική σκηνή, διασκεύασαν το υπέροχο – μελωδία Μίκη Θεοδωράκη και στίχοι Νίκου Γκάτσου – “Αν θυμηθείς το όνειρο μου”.

Το αγαπημένο μου τραγούδι του είναι το “Ένα το χελιδόνι”.

Πολύ καλό και πάλι επίκαιρο και το “Μην ξεχνάς τον Ωρωπό”.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, πλάκα θα έχει να κηνηγάνε οι άνθρωποι τις οχιές, για να τις σώσουν. Θα πρέπει να σας εξομολογηθώ -και μη με μαλώσετε- πως οι οχιές είναι τα μόνα φίδια που έχω σκοτώσει· αλλά κοντά σε ανθρώπους, όχι στους αγρούς. Το “Αν θυμηθείς το όνειρό μου” -Honeymoon song, δεν το διασκεύασαν οι Beatles αλλά το τραγούδησαν στο στούντιο του BBC. Το τραγούδι ακουγόταν σε μια ταινία του 1959, και έγινε σχετική επιτυχία με τον Marino Marini και το γκρουπ του. Πάντως, μόνο ο Paul McCartney ήθελε να πουν το τραγούδι, γιατί τα άλλα μέλη των Beatles το έβρισκαν γλυκανάλατο. Και θα συμφωνήσω μαζί τους, όπως συμφώνησε αργότερα και ο Paul McCartney που είχε πει: “Honeymoon Song was Marino Marini, an Italian and his backing group. They used to appear on telly and the greatest thing about them was they had a volume pedal! The Honeymoon Song wasn’t a big hit but I liked it, thought it was a nice tune. I was the force behind that, the others thought it was a real soppy idea, which I can see now!”. Η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι ήταν μάλλον πιο κοντά στους Beatles από τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Αγαπητέ φίλε, Ένα το χελιδόνι, αλλά δεν τρώγεται. Για να είμαι ειλικρινής, έχω ταυτίσει τα “επικά” και “παλαμακωτά” -για παλαμάκια δηλαδή- τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη με την ήττα. Όταν γίνεται κάποια συγκέντρωση ή διαδήλωση και ακούω το “Ένα το χελιδόνι ή το “Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ”, ξέρω πως η προδοσία και η ήττα είναι κοντά. Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει γράψει πολλά υπέροχα τραγούδια, που τραγουδήθηκαν σε πολλές γλώσσες. Εγώ αγαπάω περισσότερο το Χάθηκα, την Μαρίνα και την Όμορφη Πόλη. Κι ακόμα περισσότερο αγαπώ τον Μάνο Χατζιδάκι. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.