Έρχεται η λυπητερή των lockdown, τα οποία ήταν για το καλό μας – Όπως και τα μνημόνια

Πιτσιρίκο, την έγκριση του εμβολίου της Pfizer για χορήγηση και τρίτης δόσης προανήγγειλε ο Antoni Fauci, προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσει σύντομα και αυτό της Μοderna, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε επίσης ότι οι Αμερικάνοι μπορεί να αρχίσουν να εμβολιάζονται με την τρίτη δόση από τις 20 Σεπτεμβρίου, κάτι που αποτελεί και στόχο του προέδρου Joe Biden.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με το εμβόλιο της Pfizer, καθώς εκείνο της Moderna αναμένεται να πάρει λίγο αργότερα τη σχετική άδεια, την οποία έχει ήδη αιτηθεί.

O Fauci υποστήριξε ότι η χορήγηση και τρίτης δόσης φαίνεται ασφαλής, αλλά και πως ο FDA και οι λοιπές αρμόδιες υγειονομικές αρχές πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά όλα τα στοιχεία.

Οι επιστήμονες διαφωνούν, πάντως, για το πόσες ενισχυτικές δόσεις θα χρειαστούν και αν είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν -για τρίτη φορά μέσα σε εννέα μήνες- όλοι οι Αμερικάνοι πολίτες ή μόνο όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Οι δικοί μας “ειδικοί” που απλά ακολουθούν κι εδώ ό,τι αποφασίζεται και εφαρμόζεται στο εξωτερικό, ήδη ανακοίνωσαν εμβολιασμό και με την τρίτη δόση για τους ανοσοκατασταλμένους, τους υγειονομικούς και πολίτες άνω των 60 ετών, συνολικά 2,1 εκ. ανθρώπους από την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου και μάλλον θα μιμηθούν το Ισραήλ.

Τον πραγματικό κίνδυνο δεν βλέπουν, βέβαια, όλοι αυτοί, ο οποίος είναι το κύμα φτώχειας που αναμένεται να σαρώσει τον προσεχή χειμώνα.

Υπάρχουν, άλλωστε, και οι ειδικοί που σέβονται τον εαυτό τους και την επιστήμη τους και έχουν προειδοποιήσει για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση που έρχεται και η οποία είναι απόρροια των lockdown που έπληξαν την παγκόσμια παραγωγή και την εφοδιαστική αλυσίδα.

Βλέπουμε ήδη, άλλωστε, να προαναγγέλλονται αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, στον καφέ και το ψωμί.

Στους ήδη πανάκριβους λογαριασμούς της ΔΕΗ, δηλαδή.

Κι ενώ και η βενζίνη είναι ήδη πολύ ακριβή. Και πολύ χαμηλοί οι μισθοί.

Για όσους έχουν την τύχη να παίρνουν ακόμα μισθό και δεν τους απέλυσε ο Μητσοτάκης, επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί.

Δεν πειράζει, όμως, όταν η πείνα μας χτυπήσει την πόρτα, θα φάμε εμβόλια.

Και lockdown, που ήταν για το καλό μας. Όπως και τα μνημόνια.

Μετά την Επιτροπή Εμβολιασμών της Βρετανίας και ο γενικός διευθυντής Υγείας της Γαλλίας Jerome Salomon τάχθηκε, εξάλλου, κατά του εμβολιασμού παιδιών ηλικίας κάτω των 12 ετών, όπως αναφέρει η Le Monde.

O ίδιος επικαλέστηκε τη μη ύπαρξη αρκετών επιστημονικών δεδομένων για τον εμβολιασμό παιδιών κάτω των 12 ετών, επισημαίνοντας και ότι προτεραιότητα παραμένει ο εμβολιασμός των μεγαλύτερων ηλικιών.

Άκαιρο είχε χαρακτηρίσει στα τέλη Αυγούστου τον εμβολιασμό των παιδιών και ο υπουργός Παιδείας Jean Michel Blanquer.

Το να μην εμβολιαστούν τα παιδιά είναι, επίσης, το κύριο αίτημα όσων διαδηλώνουν κάθε βδομάδα σε όλη τη Γαλλία ενάντια στο υγειονομικό πάσο.

“Μην αγγίξετε τα παιδιά μας” είναι το πιο χαρακτηριστικό σύνθημα των διαδηλωτών, κι ενώ οι πρώτες μελέτες έχουν δείξει ότι το στέλεχος δέλτα του κορωνοϊού δεν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση στους εφήβους.

Άμεσα θα φτάσει, εξάλλου, το εμβόλιο της Pfizer και στα ιατρεία και τα φαρμακεία της Γαλλίας, που μέχρι στιγμής εμβολιάζουν με το Johnson and Johnson και το Moderna.

Τουλάχιστον, τη Δευτέρα 6/9, που τα κρούσματα ήταν 600 λιγότερα απ’ ό,τι τη Δευτέρα 30/8 και 900 λιγότερα από τη Δευτέρα 23/8, φωτογράφισα το πρώτο χταποδάκι από τις 20 Ιουλίου, δηλαδή, μετά από 1,5 μήνα.

Ένα χταποδάκι πολύ μικρό, σπάνιο για τέτοια εποχή, που συνήθως έχουν μεγαλώσει πιο πολύ.

Ίσως, να καθυστέρησε φέτος η αναπαραγωγή.

Μπορεί να φταίει και για αυτό η κλιματική αλλαγή.

Σε κάθε περίπτωση, άφησα ξανά το -χαριτωμένο όπως όλα τα μωρά- χταποδάκι στον βυθό και αυτό είναι το χρώμα που παίρνει όταν καταλάβει ότι έγινε αντιληπτό.

Είναι σαν να ασπρίζει από ντροπή, ενώ αυτοί που θα έπρεπε να ντρέπονται είναι οι άνθρωποι που σκοτώνουν τα χταπόδια, αυτά τα υπέροχα πλάσματα της θάλασσας.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, όλα για το καλό μας είναι. Ας προσέχαμε, όμως. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.