“Αν χορηγούσαμε τρίτη δόση σε όλους, θα ήταν σαν να λέγαμε ότι το εμβόλιο δεν δουλεύει”
Πιτσιρίκο, το αμερικάνικο CDC ενέκρινε μία μέρα μετά τον FDA τη χορήγηση τρίτης δόσης σε όλους τους πολίτες των ΗΠΑ, που είναι άνω των 65 ετών ή έχουν υποκείμενα νοσήματα, όπως μεταδίδει το Reuters.
Για τους άνω των 65 ετών η απόφαση λήφθηκε ομόφωνα με ψήφους 15-0, για όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα και είναι ηλικίας 50-64 ετών με ψήφους 13-2 και για όσους έχουν επίσης προβλήματα υγείας, αλλά είναι από 18 ως 49 ετών με οριακή πλειοψηφία (9-6).
Αντίθετα, η επιτροπή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων (CDC) ψήφισε κατά (6-9) της χορήγησης τρίτης δόσης σε όσους είναι ηλικίας 18-64 ετών και κινδυνεύουν να εκτεθούν στον ιό, λόγω της εργασίας τους.
Σύμφωνα με τον καθηγητή παιδιατρικής στο Οχάιο, Pablo Sanchez, “αν είχε εγκριθεί η τρίτη δόση για όλους, αυτό θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού”.
“Έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο και αν χορηγούσαμε τρίτη δόση, θα ήταν σαν να λέγαμε ότι δεν δουλεύει” εξήγησε ο Sanchez.
Αυτά να τα βλέπουν οι δικοί μας “ειδικοί” που ήθελαν να χορηγηθεί τσαπατσούλικα η τρίτη δόση σε όλους, μέχρι να υποχρεωθούν σε αναδίπλωση, μετά την απόρριψή της στις ΗΠΑ, αφού ως γνωστόν οι αποφάσεις για οποιοδήποτε θέμα στην Ελλάδα υπαγορεύονται από το εξωτερικό.
Ο James Loeher, ιδιοκτήτης της Cayuga Family Medicine, ανέφερε από την πλευρά του ότι ακόμα κι αν λάμβαναν όλοι οι Αμερικάνοι τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer -αυτό θα χρησιμοποιηθεί σε πρώτη φάση στις ΗΠΑ, αφού τα άλλα δεν έχουν πάρει ακόμα έγκριση- δεν θα μειώνονταν περισσότερο οι νοσηλείες, απ’ ό,τι έχει ήδη συμβεί με τις δύο πρώτες δόσεις.
“Νομίζω ότι έχουμε δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες για αυτή την τρίτη δόση” κατέληξε ο Loeher.
Καλά, μεγάλες προσδοκίες δημιουργήθηκαν γενικότερα για αυτά τα εμβόλια που ούτε ιδιαίτερα αποτελεσματικά, ούτε απόλυτα ασφαλή είναι και αυτό το δείχνει η πραγματικότητα, δηλαδή, η πανδημία που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και με τις εξάρσεις και υφέσεις που κάνει ανά δίμηνο έτσι κι αλλιώς ο ιός, ανεξάρτητα από το τι πράττουμε οι άνθρωποι για να τον αντιμετωπίσουμε”.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι ψυχίατροι στην Αυστραλία δεν δέχονται άλλους πελάτες, λόγω της πληθώρας ραντεβού από το στρες που προκάλεσαν στους νέους τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, όπως αναφέρει ο Guardian.
Μία κοπέλα από τη Βικτώρια που εργαζόταν ως σερβιτόρα για να μαζέψει χρήματα και να σπουδάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχασε τη δουλειά της στο πρώτο lockdown και μαζί και την καλή ψυχική της διάθεση, με συνέπεια να μην τρώει κανονικά και να έχει κατάθλιψη και τάσεις αυτοτραυματισμού.
Ευτυχώς, τα δύο αδέρφια της προσαρμόστηκαν από την πλευρά τους στην τηλεκπαίδευση, αλλά τα προβλήματα συνεχίστηκαν για την ίδια, διότι όταν η μητέρα της θέλησε να την πάει στον ψυχολόγο, δεν μπόρεσαν να κλείσουν ραντεβού νωρίτερα από τους δύο μήνες.
Σύμφωνα με έρευνα, το 71% των γονέων υποστηρίζουν ότι η ψυχολογική κατάσταση των παιδιών τους ηλικίας 15-18 ετών επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Τα αντίστοιχα ποσοστά για τις ηλικίες 10-14 και 5-9 είναι 63,4% και 61,8%.
Και όλα αυτά οφείλονται στα μεγάλης διάρκειας lockdown που επιβλήθηκαν και στην Αυστραλία (όπως και στην Ελλάδα, άλλωστε).
Το 27% των γονέων αναζητούν βοήθεια για θέματα γενικής υγείας για τα παιδιά τους, το 20,8% για προβλήματα ψυχικής υγείας και το 18,5% για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση.
Μερικοί, ευτυχώς λίγοι γονείς, ανέφεραν ότι χρειάστηκε να απευθυνθούν σε ειδικό, επειδή τα παιδιά τους εθίστηκαν στο αλκοόλ ή τα ναρκωτικά κατά τη διάρκεια των lockdown.
Αντίθετα, πολύ μεγαλύτερο (2 στους 5) ήταν το ποσοστό των γονέων που δυσκολεύτηκαν να βρουν ειδικό για να στηρίξει ψυχολογικά το παιδί τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που ακριβώς λόγω των lockdown διαιωνίζεται.
Tουλάχιστον συνεχίζονται και οι περιηγήσεις στο απέραντο γαλάζιο και το σκούρο μπλε του βυθού.
Μάλιστα, την Παρασκευή 24/9 ένα μικρό λαβράκι εμφανίστηκε στην άκρη του φακού.
Χαρίζοντας ποικιλία στην υποβρύχια συλλογή με τα κλασικά πλάνα σάλπας, κακαρέλου και σαργού.
Αυτό ήταν και το πρώτο λαβράκι που φωτογράφισα από τις 10 Απριλίου 2021.
Βαγγέλης Σπανός
(Αγαπητέ φίλε, θερίζουν τα ψυχικά θέματα σε όλον τον κόσμο -και στην Ελλάδα- αλλά κανείς δεν μοιάζει να σκέφτηκε τι συμβαίνει, όταν κλείνεις τους ανθρώπους στα σπίτια τους· ειδικά, αυτούς που έχουν ψυχολογικά προβλήματα. Ας βουτήξουμε στην θάλασσα, που σου παίρνει όλες τις στενοχώριες. Την αγάπη μου.)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.