Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να μειώσει κατά 9 χρόνια το προσδόκιμο ζωής για το 40% των Ινδών

Τη στιγμή, Πιτσιρίκο, που η ινδική μετάλλαξη έχει γίνει ο φόβος και ο τρόμος με τις αλχημείες των “ειδικών”, οι οποίοι είναι πάντα στις υπηρεσίες των κυβερνήσεων, αμερικάνικη έρευνα που δημοσιεύει το Reuters έδειξε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να μειώσει κατά 9 χρόνια το προσδόκιμο ζωής για το 40% των Ινδών.

Πάνω από 480 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στα κεντρικά, τα ανατολικά και τα βόρεια της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας Νέο Δελχί, εκτίθενται καθημερινά σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία έχει εξαπλωθεί και γεωγραφικά τα τελευταία χρόνια.

Για παράδειγμα η ποιότητα του αέρα έχει επιδεινωθεί σημαντικά και στη δυτική πολιτεία της Marahasthra, αλλά και στην κεντρική πολιτεία Madhya Pradesh.

Εξαιτίας όλων αυτών, η Ινδία έχει υιοθετήσει το πρόγραμμα NCAP για να μειώσει τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής κατά 1,7 χρόνια και κατά 3,1 έτη στο Νέο Δελχί.

Το πρόγραμμα έχει στόχο να μειώσει κατά 20% με 30% τις βιομηχανικές εκπομπές ρύπων και τα καυσαέρια των αυτοκινήτων στις 102 πιο επιβαρυμένες πόλεις μέχρι το 2024.

Το Νέο Δελχί αναδείχτηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η πιο μολυσμένη πόλη στον κόσμο, αλλά πέρσι το καλοκαίρι τα 20 εκ. κατοίκων του ανέπνευσαν σχετικά καθαρό αέρα, χάρη στα lockdown.

Ωστόσο, ο τοξικός αέρας επανήλθε τον χειμώνα, καθώς επιβαρύνθηκε και από τις καύσεις που γίνονταν σε αγροκτήματα στην Punjab και τη Haryana.

Το γειτονικό Μπαγκλαντές μπορεί με τη σειρά του να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής κατά 5,4 χρόνια, αν βελτιώσει την ποιότητα του αέρα στα επίπεδα που συνιστά ο ΠΟΥ.

Μιας και ο λόγος, όμως, για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, να καταργηθεί το υγειονομικό πάσο ως προϋπόθεση για την είσοδο σε εμπορικά κέντρα στη Γαλλία ζητάει το Εθνικό Συμβούλιο των 361 αυτών πολυκαταστημάτων από την κυβέρνηση, όπως αναφέρει η Le Monde.

Επικαλείται το γεγονός ότι δεν μπορεί να στερείται η δυνατότητα από τους καταναλωτές να αγοράσουν ήδη πρώτης ανάγκης, αλλά και τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί από μία σειρά δικαστικών αποφάσεων για το θέμα.

Συγκεκριμένα, τα δικαστήρια στις περιοχές Yvelines, Haut – Rine, Hauts de Seine και Essone αποφάσισαν ότι δεν θα πρέπει να απαιτείται υγειονομικό πάσο (πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό τεστ κορωνοϊού) για να μπει κάποιος σε ένα εμπορικό κέντρο 20 χιλιάδων τετραγωνικών.

Αντίθετη απόφαση πήραν, όμως, τα δικαστήρια στις περιοχές Haute Garonne και Seine – Saint Dennis και αναμένεται και η ετυμηγορία στο Παρίσι, όπου θα εκδικαστούν ανάλογες υποθέσεις για τα διαμερίσματα Val-d’Oise και Bouches-du-Rhône.

Το υγειονομικό πιστοποιητικό προκαλεί αβεβαιότητα που είναι εχθρός της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, επισημαίνει το Εθνικό Συμβούλιο Εμπορικών Κέντρων της Γαλλίας, τα οποία έχουν χάσει το 1/4 των πελατών τους εξαιτίας του.

Κάπως έτσι μπήκε και ο Σεπτέμβρης του 2021.

“Ειδικός” είπε ότι χωρίς τα εμβόλια θα φτάναμε τις 370 χιλιάδες κρούσματα τη μέρα (σε χώρα 10 εκ.!) και τώρα θα φτάσουμε τις 8 χιλιάδες.

Είναι ο ίδιος που έλεγε για 15-20 χιλιάδες κρούσματα τον Αύγουστο. Τέτοιοι “ειδικοί” μας “ενημερώνουν” κάθε πρωί.

Προφανώς, δεν έχει πάρει χαμπάρι ότι τα κρούσματα μειώθηκαν για έκτη σερί μέρα χθες, σε σχέση με την αντίστοιχή της μία βδομάδα πριν (2.871 χθες Τετάρτη 1/9, από 3.273 που ήταν την Τετάρτη 25/8).

Σχεδόν δύο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας ο κορωνοϊός, βέβαια, είναι ακόμα εδώ.

Και αντί να είναι όλοι στα κάγκελα με την κυβέρνηση που αποψιλώνει το απαξιωμένο έτσι κι αλλιώς ΕΣΥ από προσωπικό, τσακώνονται για ένα πιστοποιητικό.

Προσεχώς και για ένα κομμάτι ψωμί, το οποίο ακριβαίνει μαζί με τη ΔΕΗ.

Σε ένα μέλλον όχι και τόσο μακρινό.

Αλλά και με τα ψάρια να αδιαφορούν για όλα αυτά στον βυθό.


Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, αφήστε τους ανθρώπους να τσακώνονται για πιστοποιητικά -και για οτιδήποτε άλλο-, αφού αυτό επιθυμούν. Ας πάμε για μπάνιο. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.