Μετά τη Συρία και τη Μέση Ανατολή, η Ρωσία πατάει πόδι και στο Μάλι και τη δυτική Αφρική
Τα λεφτά δεν αγοράζουν, Πιτσιρίκο, την ευτυχία και οι δισεκατομμυριούχοι ένοικοι ενός κτιρίου στη Νέα Υόρκη υπέβαλαν μήνυση για τα προβλήματα του, που μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα και για τους ίδιους και για τους επισκέπτες, όπως μεταδίδει το BBC.
O ουρανοξύστης εγκαινιάστηκε το 2015 στο Μανχάταν και μεταξύ αυτών που αγόρασαν διαμερίσματα έναντι δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων ήταν η Jennifer Lopez και ο πρώην αρραβωνιαστικός της Alex Rodriguez.
Η αγωγή ύψους 250 εκ. δολ. κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, με τους θιγόμενους να κάνουν λόγο μεταξύ άλλων για εκρήξεις στο ηλεκτρικό δίκτυο του συγκροτήματος τον Ιούνιο, που άφησαν τους ενοίκους χωρίς ρεύμα και για ανεξήγητους θορύβους και δονήσεις.
Μηχανικοί διαπίστωσαν 1.500 κατασκευαστικές ατέλειες, ενώ ένοικος παρομοίασε τον ουρανοξύστη με σκουπιδοτενεκέ, που ακούγεται σαν βόμβα, όταν χρησιμοποιείται.
Πολλά από τα προβλήματα του χαρακτηρίζονται απειλητικά για τη ζωή, όπως για παράδειγμα οι ανελκυστήρες που τίθενται συχνά εκτός λειτουργίας, εγκλωβίζοντας για ώρες όσους είναι μέσα.
«Οι ιδιοκτήτες πλήρωσαν εκατομμύρια δολάρια και όχι μόνο δεν απέκτησαν τα πολυτελή διαμερίσματα που τους υποσχέθηκαν, αλλά αγόρασαν ένα κτίριο γεμάτο προβλήματα» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η αγωγή.
Ωστόσο, οι εταιρίες που ανέλαβαν την κατασκευή του ουρανοξύστη, υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα εμβληματικό κτίριο και για τις καλύτερες κατοικίες στο Μανχάταν.
Να περάσουμε, όμως, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στη δυτική Αφρική, καθώς το Μάλι ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από τη Ρωσία, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της βορειοαφρικανικής χώρας Sergey Lavrov, όπως μεταδίδει το Reuters.
Συγκεκριμένα, ο Lavrov υποστήριξε ότι το Μάλι απευθύνθηκε σε μισθοφορικές στρατιωτικές μονάδες της Ρωσίας, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η διαδικασία που ακολούθησε ήταν απόλυτα νόμιμη και δεν έχει σχέση με τη ρώσικη κυβέρνηση.
Το Μάλι κινήθηκε παρά τις προειδοποιήσεις Γαλλίας και Γερμανίας να μην ζητήσει βοήθεια από Ρώσους μισθοφόρους, οι οποίοι ανήκουν στην ιδιωτική εταιρία ασφαλείας Vagner και θα κληθούν να πολεμήσουν τους ισλαμιστές εξτρεμιστές στη δυτική Αφρική.
Η Vagner θεωρείται ότι ελέγχεται από τον Yevgeny Prigozhin, στενό συνεργάτη του Vladimir Putin.
Aν και οι ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρίες είναι παράνομες στη Ρωσία, αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο ρόλος της Vagner γίνεται όλο και πιο σημαντικός και στηρίζει τις φιλοδοξίες του Κρεμλίνου στο εξωτερικό, έχοντας ήδη συμμετάσχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, τη Λιβύη, το Σουδάν και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Η παρουσία της Vagner στην Αφρική αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, καθώς το Κρεμλίνο θέλει να αυξήσει την διεθνή του επιρροή, εκμεταλλευόμενο και το πεδίο που αφήνει ελεύθερο η Ουάσινγκτον.
Το Μάλι βρίσκεται εν μέσω πολιτικής αναταραχής τον τελευταίο χρόνο, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα τον Αύγουστο του 2020 και την ανατροπή του προέδρου Boubakar Keita.
O επικεφαλής της χούντας συνταγματάρχης Assimi Goita έχει δεσμευτεί για εκλογές τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι δεν θα τις κάνει.
Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Florence Parly υποστήριξε ότι με το να στραφεί στη ρώσικη Vagner για βοήθεια το Μάλι κινδυνεύει να απομονωθεί στη διεθνή σκηνή.
Αλλά με το Παρίσι να ετοιμάζεται να μειώσει τη στρατιωτική του παρουσία στην αφρικανική χώρα, η χούντα θεωρεί ότι η Γαλλία εγκατέλειψε το Μάλι.
Μετά από τις τελευταίες εξελίξεις τόσο η Γαλλία, όσο και η Γερμανία ίσως αναθεωρήσουν τις προθέσεις τους για αποχώρηση στρατευμάτων τους από το Μάλι.
Και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Joseph Βοrrell, προειδοποίησε για διατάραξη των σχέσεων της ΕΕ με το Μάλι, εφόσον επιτραπεί στους Ρώσους μισθοφόρους να αρχίσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στη δυτική Αφρική.
Παρακολουθώντας από μακριά τις εξελίξεις, ο Vladimir Putin έβαλε τέλος στην απομόνωσή του, πηγαίνοντας στη Σιβηρία για ψάρεμα και πεζοπορία, μετά από ένα διάστημα που προφυλασσόταν, επειδή πολλοί από το περιβάλλον του νοσούσαν με Covid 19, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ο Putin έχει καλλιεργήσει μία εικόνα δυναμικού άνδρα, που κάνει ιππασία, κυνηγάει με καραμπίνα και πιλοτάρει μαχητικά.
Αυτή τη φορά δημοσιεύτηκαν 20 φωτογραφίες του, στις οποίες εικονίζεται να πιάνει ψάρι στις όχθες ενός ποταμού, να περπατάει σε καταπράσινα λιβάδια και να μιλάει με τον υπουργό Άμυνας Sergei Shoigu, που τον συνοδεύει συχνά στις διακοπές του.
Στα 68 του πια, ο Putin έχει κάνει και τις δύο δόσεις του ρώσικου εμβολίου SputnikV και σύμφωνα με το Κρεμλίνο χαίρει άκρας υγείας.
Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι στη Σιβηρία ο Πούτιν δεν βλέπει θαλάσσιες χελώνες.
Η αλήθεια είναι ότι και στο Θυμάρι είχα να δω και να φωτογραφίσω μεγάλη θαλάσσια χελώνα από τις 10 Ιουνίου.
Μία μικρόσωμη και σκουρόχρωμη, όπως όλα τα χελωνάκια, είχα απαθανατίσει στις 3 Ιουλίου και μάλλον την ίδια είχα δει και πρόσφατα, χωρίς να την κάνω διάσημη.
Αλλά θα έρθει και για μας μία Κυριακή, που λέει και το τραγούδι και στις 26 Σεπτέμβρη πια μία θαλάσσια χελώνα εμφανίστηκε ξανά στην αγαπημένη μου ακτή.
Καταδύθηκα ξανά και ξανά ακόμα και σε εφτά μέτρα που είναι μεγάλο βάθος για έναν φυλαρούχα σαν και μένα, προκειμένου να τη φωτογραφίσω πιο καλά.
Μετά θυμήθηκα ότι πριν μερικά χρόνια ένας γιατρός μου είχε πει ότι δεν πρέπει να κατεβαίνω ούτε σε αστεία βάθη για τρεις μέρες μετά την αιμοδοσία.
Αρκετοί από τους λουόμενους φοβήθηκαν όχι απλά στη θέα, αλλά και στην ιδέα ότι από κάτω τους κολυμπάει μία θαλάσσια χελώνα.
Έχει παίξει ρόλο και ότι πέρσι μία θαλάσσια χελώνα δάγκωσε δύο λουόμενους στην Π. Φώκαια και χρειάστηκαν ράμματα στο νοσοκομείο.
Ήταν, όμως, η εξαίρεση.
Ο κανόνας είναι ότι όποτε έχω δει θαλάσσια χελώνα τα τελευταία χρόνια, ούτε μία δεν έδειξε επιθετικές διαθέσεις.
Και σμέρνα δεν μου έχει επιτεθεί ποτέ, παρά τα περί αντιθέτου θρυλούμενα και το ότι κάποιες φορές έχω βάλει την κάμερα σχεδόν μπροστά στο στόμα της.
Γιατί στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η σμέρνα είναι ένα ντροπαλό και όχι ένα επιθετικό πλάσμα.
Καλά εδώ ψαροντουφεκάς, νέος 2 μέτρα παλικάρι, μου είχε πει ότι φοβάται τα χταπόδια ακόμα και όταν τα έχει καμακώσει, μέχρι να τους γυρίσει την κουκούλα ανάποδα και να πεθάνουν. Αλήθεια πώς μπορούν και κάνουν κάτι τόσο φρικτό σε ένα τόσο όμορφο πλάσμα της θάλασσας;
Επί της ουσίας οι άνθρωποι φοβόμαστε ζώα από τα οποία κινδυνεύουμε ελάχιστα. Άλλο παράδειγμα είναι τα φίδια. Πιθανότερο είναι να πάθεις κάτι επειδή σε τσίμπησε κουνούπι, παρά φίδι.
Κυρίως, επειδή είναι απείρως περισσότερες οι πιθανότητες να σε τσιμπήσει κουνούπι, παρά φίδι.
Για του λόγου το αληθές, αναφέρθηκαν 15 θάνατοι από φίδια στην Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια και 50 θύματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου μόνο σε ένα καλοκαίρι, πρόσφατα.
Φυσικά, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τις εξαιρέσεις. Αλλά ούτε και να τις αντιμετωπίζουμε σαν να είναι ο κανόνας.
O φόβος μας προφυλάσσει από παράτολμες και ριψοκίνδυνες ενέργειες. Αλλά οι φοβίες δεν μας αφήνουν να χαιρόμαστε τη ζωή.
Και εντάξει, όσο μεγαλώνουμε, τόσο περισσότερες φοβίες έχουμε, αλλά πρώτη φορά βλέπω τόσο φοβισμένους νέους, εξαιτίας της καθημερινής και καταιγιστικής “ενημέρωσης” για την πανδημία.
Δεν τα λέω από το μυαλό μου, Πιτσιρίκο, αμερικάνικη έρευνα έδειξε ότι πολλοί 25άρηδες έχουν την εντύπωση ότι κινδυνεύουν από τον ιό, όσο ένας ηλικιωμένος που η υγεία του έχει τρωθεί με τα χρόνια.
Αυτό το φόβο έχουν εμφυσήσει στους νέους και αν κάποιος τολμήσει να πει ότι τα παιδιά, για παράδειγμα, δεν κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό ή ότι δεν χρειάζεται να κάνουν το εμβόλιο, θα τον απειλήσουν και θα τον χαρακτηρίσουν συνωμοσιολόγο, ψεκασμένο, ακροδεξιό θρησκόληπτο.
Όλοι αυτοί που έχουν θεοποιήσει επιστήμονες, οι οποίοι δεν είναι τίποτα άλλο από ντίλερ φαρμακευτικών και κυβερνήσεων.
Το σκάνδαλο της Novartis είναι ακόμα νωπό. Και μην αποκαλυφθούν κι άλλα σκάνδαλα στο μέλλον.
Βαγγέλης Σπανός
(Αγαπητέ φίλε, έχω δει στη Ζάκυνθο την θάλασσα να αδειάζει από τους τουρίστες επειδή εμφανίστηκε μια χελώνα, η οποία ήταν τραυματισμένη. Πολλοί άνθρωποι φοβούνται τα πάντα αλλά δεν φοβούνται τους ανθρώπους, αν και από εκεί τους έρχεται το κακό. Ωραία μέρα για βουτιές σήμερα. Την αγάπη μου.)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.