Ο εμβολιασμένος Johnson, o ανεμβολίαστος Bolsonaro και οι μεταλλαγμένοι κροκόδειλοι

Πιτσιρίκο, ο Jair Bolsonaro είχε δηλώσει παλιότερα ότι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού μπορούν να μεταμορφώσουν τους ανθρώπους σε κροκόδειλους, όπως υπενθύμισε το Skynews.

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος δεν ασπάστηκε, πάντως, και πάλι ακραίες θεωρίες συνωμοσίας όταν ο Boris Johsnon του συνέστησε να εμβολιαστεί και μάλιστα με το AstraZeneca, που “είναι ένα εξαιρετικό εμβόλιο”.

Η απάντηση του Bolsonaro ήταν ότι “έχω φυσικά αντισώματα, καθώς πέρασα τον κορωνοϊό πέρσι, οπότε δεν χρειάζεται να εμβολιαστώ”.

Η στιχομυθία των δύο ηγετών έλαβε στη χώρα στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκονται για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, ενώ αμφότεροι δεν φορούσαν μάσκες.

Μάλιστα, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος έφαγε και πόρτα από ένα εστιατόριο, επειδή δεν έχει εμβολιαστεί, αλλά δεν πτοήθηκε και αγόρασε πίτσα, την οποία καταβρόχθισε στους δρόμους της αμερικάνικης μεγαλούπολης, μαζί με συνεργάτες του.

Ένας εξ αυτών είναι ο υπουργός Υγείας Marcelo Queiroga, που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό και ήδη έχει τεθεί σε απομόνωση στη Νέα Υόρκη, όπως μεταδίδει το Reuters.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Βραζιλιάνος υπουργός έχει εμβολιαστεί -σε πρόσφατη τοποθέτηση του είχε ταχθεί κατά του εμβολιασμού των παιδιών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εμβολιάστηκε ο ίδιος- ενώ φορούσε μάσκα, τόσο κατά τη συνάντηση Bolsonaro-Johnson, στην οποία έδωσε το παρών, όσο και σε επαφές που είχε με επενδυτές.

Ο Bolsonaro και ο Johnson, ο οποίος συναντήθηκε στη συνέχεια με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Biden και τη αντιπρόεδρο Harris, έχουν νοσήσει, πάντως, από την Covid 19, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει εμβολιαστεί κιόλας.

Αντίθετα, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος δεν έχει κάνει το εμβόλιο, παρά το γεγονός ότι αυτό έχει τεθεί ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στις εργασίας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ από τις αρχές της Νέας Υόρκης.

Την αντίθεσή του σε αυτό εξέφρασε και ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Vassily Nebenzia.

Τη στιγμή, πάντως, που στον ΟΗΕ ξεκατινιάζονται για το ποιοι πρόεδροι, διπλωμάτες και υπουργοί είναι εμβολιασμένοι, πάνω από τα μισά βρέφη ηλικίας 6 ως 23 μηνών υποσιτίζονται σε 91 αναπτυσσόμενες χώρες, με συνέπεια να μένουν πίσω στο σχολείο και είναι ευάλωτα σε ασθένειες, όπως αναφέρει ο Guardian.

Για την ακρίβεια, μόνο το 1/3 των παιδιών κάτω των 2 ετών τρέφεται σωστά σε αυτές τις χώρες.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα, η διατροφή τους είναι κακής ποιότητας, κι έτσι κινδυνεύουν και από την παχυσαρκία, ενώ η Unicef εκτιμά ότι για τον ίδιο λόγο τουλάχιστον 11 εκ. παιδιά θα έχουν προβλήματα υγείας.

Και υποστηρίζει ότι χρειάζεται να επενδυθούν 600 εκ. στερλίνες, προκειμένου να εξασφαλιστεί σωστή διατροφή για τουλάχιστον 50 εκ. παιδιά.

Τον Μάιο του 2021 η Οργάνωση Save the Children εκτίμησε ότι η βρετανική κυβέρνηση μείωσε κατά 100 εκ. στερλίνες τη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της πείνας σε σχέση με το 2019 (εντάξει, είχε να αγοράσει και τόσα εκ. εμβόλια), κι ενώ έχουν αυξηθεί σε 811 εκ. οι άνθρωποι που υποφέρουν από αυτήν.

Στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική το 62% των βρεφών ηλικίας από 6 ως 23 μηνών έχει το ελάχιστα απαιτούμενο διαιτολόγιο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Αφρική είναι 25% και στη νότια Ασία 19%.

Πλέον και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές δεν παράγουν το φαγητό τους, αλλά το αγοράζουν. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να διασφαλιστεί από τις κυβερνήσεις ένα σωστό διαιτολόγιο, που θα περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, κρέας, αυγά και ψάρια.

Κάτω τα χέρια από τα μελανούρια, βέβαια.

Αλλά και από τους κακαρέλους και τους σαργούς, που βόσκουν στους απέραντους βυθούς.

Σε μία φωτογραφία με ένα μελανούρι, που διακρίνονται πολύ καλά το ραχιαίο και τα θωρακικά του πτερύγια, φαίνεται και seagrass στον πυθμένα, το δεύτερο πιο συνηθισμένο θαλάσσιο φυτό (χόρτο) στην Ελλάδα, μετά τις ποσειδωνίες.

Αυτό είναι τόσο κοντό, σαν τον γρασίδι στον αγρό.

Σε αντίθεση με τα φύλλα της ποσειδωνίας, που μοιάζουν με λόγχες και μπορεί να ξεπεράσουν και το ένα μέτρο σε μήκος, αλλά και να καλύψουν τον πυθμένα για χιλιόμετρα.

Η μεγαλύτερη ποσειδωνία της Ελλάδας θεωρείται αυτή στα ανοιχτά της Αναβύσσου, ενώ η πιο αρχαία στη Μεσόγειο είναι εκείνη της Μαγιόρκας που εκτείνεται, μάλιστα, σε 100 τεγραγωνικά χιλιόμετρα.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, δυνατός βοριάς σήμερα. Ιδανική μέρα για να παίξουμε με τα κύματα. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.