Ο Bolsonaro υπέγραψε νόμο για να αρθούν οι πατέντες για τα εμβόλια, αλλά με αστερίσκους

Ο Jair Bolsonaro υπέγραψε, Πιτσιρίκο, νόμο για να αρθούν οι πατέντες για τα εμβόλια, εξαιτίας της έκτακτης κατάστασης με την Covid 19, όπως μεταδίδει το Reuters.

Αλλά ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας άσκησε βέτο στις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου, που θα υποχρέωναν τους κατόχους των πατεντών να μοιραστούν την τεχνολογία τους και να παραδώσουν και τις πρώτες ύλες που χρειάζονται για να παρασκευαστούν φάρμακα και εμβόλια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο τύπου του Bolsonaro, πέρα από το γεγονός ότι αυτές οι διατάξεις είναι δύσκολο να εφαρμοστούν, μπορεί να αποθαρρύνουν και τις επενδύσεις και τις έρευνες για νέες τεχνολογίες.

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος είχε επικρίνει πρόσφατα τον νόμο που τελικά υπέγραψε, με τη δικαιολογία ότι μπορεί να βλάψει τις εμπορικές σχέσεις της χώρας του.

Σύμφωνα με τον νόμο, ο πρόεδρος είναι αυτός που θα αποφασίζει πότε θα σπάσουν οι πατέντες σε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μιας και ο λόγος για εμβόλια, από θρόμβωση που του προκάλεσε η σύγκρουση με το αυτοκίνητο, πέθανε τελικά ο μικρός γάτος ο Σωτήρης και όχι από εσωτερική αιμορραγία, όπως μας είπαν οι γιατροί.

Ο θρόμβος πήγε δυστυχώς στην καρδιά του και του προκάλεσε βραδεία ανακοπή, ενώ δεν γινόταν να φανεί στις ακτινογραφίες που του έκαναν.

Μας πήραν να μας συλλυπηθούν και να μας ζητήσουν συγγνώμη που δεν το κράτησαν το γατάκι, αλλά έτσι κι αλλιώς έχουμε βιώσει τόσες απώλειες αγαπημένων ανθρώπων και ζώων τα τελευταία χρόνια.

Τα ψάρια και τα χταπόδια που έχω δει να δολοφονούν άνθρωποι, δεν τα βάζω στην εξίσωση.

Ακόμα ένα άτυχο χταποδάκι έπεσε, εξάλλου, θύμα αδίστακτων ψαροτουφεκάδων το Σάββατο 4/9 στο Θυμάρι.

Σαν να μην έφτανε αυτό έχω να δω από τις 20 Ιουλίου ζωντανό χταπόδι στον βυθό.

Τουλάχιστον ανέσυρα από τον πυθμένα – για να μην το πατήσει κάνας λουόμενος – ένα μεταλλικό ψαράκι, μαζί με τα σκουριασμένα αγκίστρια και το στριφτάρι.

Το δένουν σε πετονιά και ψαρεύουν με μία τεχνική που λέγεται συρτή.

Με τη βάρκα να κινείται με μικρή ταχύτητα, το μεταλλικό ψαράκι αστράφτει στο απέραντο γαλάζιο προσελκύοντας ζαργάνες, μαγιάτικα, κυνηγούς, παλαμίδες, ακόμα και τόνους, αφού υποτίθεται ότι με τη συρτή πάνε για μεγάλα ψάρια.

Και όχι για τα μελανουράκια, τις σάλπες, τους κακαρέλους και τα σαργουδάκια.


Αυτά και άλλα ψαράκια που φωτογράφισα στις ποσειδωνίες και τα βραχάκια.

Να επανέλθουμε, όμως στα εμβόλια που μπορεί να γίνουν υποχρεωτικά, εφόσον πάρουν έγκριση από τον ΕΜΑ, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Mario Draghi, προκαλώντας θύελλα διαδηλώσεων και απειλές κατά της ζωής μελών της κυβέρνησης, ιολόγων, αξιωματούχων υγείας και δημοσιογράφων, επειδή στηρίζουν τους εμβολιασμούς.

Σύμφωνα με τον Guardian, εισαγγελείς στο Τορίνο ξεκίνησαν έρευνα για ένα chat στο Telegram, όπου σχολιαστές πόσταραν απειλές κατά της ζωής του υπουργού Εξωτερικών Luigi Di Maio.

«Ακόμα ένα ποντίκι πρέπει να εκτελεστεί» και «πρέπει να πεθάνεις» ήταν ένα από τα μηνύματα που του έγραψαν.

Φραστική επίθεση δέχτηκε, εξάλλου, ενώ περπατούσε στον δρόμο ο ιολόγος και ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες στο νοσοκομείο της Γένοβας, Matteo Basseti, από άνδρα, ο οποίος του είπε «θας μας σκοτώσεις με αυτά τα εμβόλια, αλλά θα πληρώσεις για αυτό».

Κατά τη διάρκεια καθιστικής διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας, δημοσιογράφος της La Repubblica δέχτηκε, εξάλλου, γροθιά στο πρόσωπο από διαδηλωτή.

O Draghi εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς όλους όσοι έχουν δεχτεί επιθέσεις τις τελευταίες μέρες, ενώ οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν όταν η κυβέρνηση αποφάσισε ότι το πράσινο πιστοποιητικό -δηλαδή, να έχει κάποιος εμβολιαστεί ή να έχει νοσήσει από την Covid 19 ή να διαθέτει αρνητικό τεστ κορωνοϊού- θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ταξιδέψει κάποιος με τρένα, αεροπλάνα, πλοία και πούλμαν.

Το πράσινο πιστοποιητικό απαιτείται επίσης για όσους κάνουν μεγάλα ταξίδια, αλλά και για τους εργαζόμενους σε σχολεία.

Στο Τορίνο, μερικοί καθηγητές ανακοίνωσαν, πάντως, ότι θα κάνουν μήνυση κατά της διεύθυνσης του σχολείου, διότι τους απαγόρευσε να μπουν στις τάξεις, επειδή δεν διαθέτουν πράσινο πιστοποιητικό.

Ο Draghi που έχει πει ότι το 80% των Ιταλών θα έχει εμβολιαστεί ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, υποστηρίζει ότι θα επεκτείνει την υποχρέωση του πράσινου πιστοποιητικού και για δραστηριότητες αναψυχής, αλλά και ότι η χώρα του μπορεί να γίνει η πρώτη στην Ευρώπη, που θα κάνει υποχρεωτικά τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, κάτι που ισχύει μόνο στην Ινδονησία, τη Μικρονησία και το Τουρκμενιστάν.

Και η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν κάνει, πάντως, υποχρεωτικά τα εμβόλια για τους υγειονομικούς, ενώ στη Ρωσία θα εμβολιαστούν όλοι οι κρατικοί υπάλληλοι που έρχονται σε επαφή με κόσμο και δόθηκε ένας μήνας διορία στις επιχειρήσεις για να εμβολιαστεί το 60% του προσωπικού τους, αλλιώς θα τους επιβληθούν πρόστιμα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των εργαζόμενων σε οίκους ευγηρίας από τον Οκτώβριο.

Ο Αμερικάνος πρόεδρος, Joe Biden, ζητάει από τους κυβερνήτες των πολιτειών να πληρώσουν τον κόσμο για να εμβολιαστεί και απαιτεί από τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους να προσκομίσουν αποδείξεις ότι εμβολιάστηκαν, αλλιώς θα υποχρεωθούν σε συχνά τεστ, χρήση μάσκας και ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Βρωμούσα των τραπεζών, είχαν αποκαλέσει κάποτε τον Draghi, με αφορμή τον σκοτεινό ρόλο του στην οικονομική κρίση.

Ο ίδιος άνθρωπος έρχεται να εκτελέσει τώρα άλλη μία βρώμικη αποστολή.

Πού να είναι άραγε εκείνη η κοπέλα που του είχε πετάξει κάποτε κομφετί;

Και ο Draghi πάνω του είχε χεστεί.

Τουλάχιστον μειώθηκαν κατά σχεδόν 800 τα κρούσματα το Σάββατο 4/9 σε σχέση με όσα είχαν καταγραφεί το Σάββατο 28/8.

Οι “ειδικοί” έλεγαν ότι τα κρούσματα θα αυξάνονταν με την επιστροφή όσων είχαν πάει διακοπές στα νησιά, για να αποδειχτεί ότι οι άνθρωποι δεν πετυχαίνουν με βότσαλο τη θάλασσα, για άλλη μία φορά.

Τώρα θα πουν για αύξηση κρουσμάτων όταν ανοίξουν τα σχολεία, όταν κρυώσει ο καιρός κ.λ.π.

Αυτό που έχει φανεί, όμως, μέχρι τώρα στην πανδημία είναι ότι ο κορωνοϊός κάνει εξάρσεις και υφέσεις, χωρίς να παίζει μεγάλο ρόλο η εποχή.

Το πρώτο μεγάλο κύμα το είχαμε ουσιαστικά τον Νοέμβριο του 2020 στην Ελλάδα, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021, που περιμέναμε τα χειρότερα, τα κρούσματα μειώθηκαν, για να αυξηθούν και πάλι τον Μάρτιο του 2021, να καταλαγιάσει μετά η πανδημία τον Μάιο, αλλά να αρχίσει να φουντώνει ξανά μέσα στο κατακαλόκαιρο, όταν όλοι νόμιζαν ότι καθαρίσαμε.

Οπότε, κανένας δεν ξέρει τι θα γίνει, και επιστημονική κοινότητα και κυβέρνηση βαδίζουν στα τυφλά ή στο πέλαγος με βάρκα την ελπίδα απλά.

Αμφότερες ευθύνονται για την απαξίωση των νοσοκομείων· η πρώτη γιατί δεν απαιτεί τη βελτίωση και την ενίσχυσή τους και η δεύτερη διότι δεν έκανε τίποτα εδώ και δύο χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, έχω προβληματιστεί πάρα πολύ με αυτά που συμβαίνουν, οπότε θα πάω να πετύχω με βότσαλο την θάλασσα. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.