Πενταπλασιάστηκαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα τις πέντε τελευταίες δεκαετίες

Πιτσιρίκο, πενταπλασιάστηκαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα τις πέντε τελευταίες δεκαετίες, καθώς καταγράφηκαν συνολικά 11 χιλιάδες, όπως μεταδίδει το BBC.

Aλλά η βελτίωση των συστημάτων προειδοποίησης είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι θάνατοι που ανέρχονται σε 2 εκ., με την πλειοψηφία τους (1,3 εκ.) να οφείλεται στις καταιγίδες και τις πλημμύρες, ενώ 650 χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν από ξηρασίες και 56 χιλιάδες από καύσωνες μεταξύ 1970 και 2019.

Το 90% των θυμάτων ήταν σε αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς μόνο οι μισές από τις 193 που είναι μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας διαθέτουν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης.

Και ο αριθμός των ανθρώπων που είναι εκτεθειμένοι σε κινδύνους αυξάνεται, καθώς όλο και περισσότεροι ζουν σε περιοχές που πλήττονται περισσότερο από ακραία φαινόμενα, τα οποία συμβαίνουν και πιο συχνά.

Ο λόγος είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη, που έχει ως συνέπεια να εξατμίζεται περισσότερο νερό στην ατμόσφαιρα και να είναι πιο σφοδρές οι βροχοπτώσεις.

Όσο για τις οικονομικές ζημίες των ακραίων αυτών φαινομένων ανέρχονται σε 3,64 τρισ. δολ. αυτά τα 50 χρόνια, αλλά η κατανομή τους είναι ανομοιόμορφη, καθώς 383 εκ. δολ. χάνονταν τη μέρα, μεταξύ 2010-2019, έναντι 49 εκ. δολ. τη μέρα μεταξύ 1970-1979.

Επίσης, το κόστος μόνο από τους τυφώνες Harvey, Maria και Irma που σημειώθηκαν στις ΗΠΑ το 2017 ήταν το 35% των δέκα μεγαλύτερων καταστροφών μεταξύ 1970 και 2019.

Και ακόμα μία μεγάλη τραγωδία εκτυλίσσεται αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ, όπου 58 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις πλημμύρες, εξαιτίας του τυφώνα Ida, όπως αναφέρει το Skynews.

Στα θύματα συμπεριλαμβάνονται και τέσσερις άνθρωποι που πέθαναν από εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα στη Λουιζιάνα, όπου συνολικά 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, έναντι 23 στο Νιου Τζέρσεϊ και 16 στη Νέα Υόρκη.

Στις δύο τελευταίες πολιτείες έσπασαν ρεκόρ βροχόπτωσης 64 και 92 χρόνων αντίστοιχα.

Τα περισσότερα θύματα πέθαναν μέσα στα πλημμυρισμένα διαμερίσματά τους, αλλά και στα αυτοκίνητά τους, καθώς κατέρρευσε ολόκληρη λεωφόρος και 17 τρένα ακινητοποιήθηκαν, ωστόσο, διασώθηκαν και συνολικά 835 άνθρωποι.

Οι οικονομικές ζημίες από τον τυφώνα Ida, που προκάλεσε συνολικά και 10 ανεμοστρόβιλους με ταχύτητες ανέμων που έφτασαν τα 150 μίλια την ώρα, υπολογίζονται σε δισ. δολ., ενώ 1 εκ. άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και χιλιάδες είναι οι άστεγοι.

Και δεν έχουν περάσει ούτε δύο μήνες από τις πλημμύρες στη Γερμανία και το Βέλγιο που στοίχισαν πάνω από 200 ζωές.

Δυστυχώς, δεν τα κατάφερε τελικά και ο Σωτήρης, ο μικρός αδέσποτος γάτος που τον είχε πατήσει αυτοκίνητο.

Αν και οι ακτινογραφίες δεν έδειξαν τίποτα και οι γιατροί τον επέστρεψαν στο Θυμάρι, μάλλον πρέπει να είχε εσωτερική αιμορραγία.

Μάλιστα, οι γιατροί είπαν ότι δεν έπρεπε να τον γυρίσουν πίσω, αλλά ότι, ακόμα κι αν τον κρατούσαν, δεν θα είχε σωθεί.

Σε κάθε περίπτωση, η ζωή συνεχίζεται με τα μελανούρια να κολυμπούν στο απέραντο γαλάζιο μαζί με τις καλόγριες και τις ζαργάνες και τους κακαρέλους να βόσκουν στον σκούρο μπλε βυθό, μαζί με τους σαργούς και τις σάλπες.


Και η AstraZeneca και η Κομισιόν έφτασαν σε συμφωνία σχετικά με την παράδοση των εμβολίων κορωνοϊού της βρετανικής φαρμακευτικής εταιρίας στην ΕΕ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Mε βάση τη συμφωνία, η AstraZeneca θα πρέπει να παραδώσει άλλα 60 εκ. δόσεις του εμβολίου της κατά του κορωνοϊού ως το τέλος Σεπτεμβρίου, άλλα 75 εκ. δόσεις ως το τέλος του 2021 και άλλα 65 εκ. δόσεις ως τον Μάρτιο του 2022, συνολικά 200 εκ. δόσεις.

Τα 135 εκ. δόσεων που θα παραδώσει η AstraZeneca ως το τέλος του 2021, έρχονται να προστεθούν στα 100 εκ. δόσεις που είχε αποστείλει στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, άρα μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα έχει διαθέσει 300 εκ. συνολικά.

Η Κομισιόν είχε κινηθεί νομικά εναντίον της AstraZeneca, υποστηρίζοντας ότι δεν σέβεται τη σύμβαση που είχαν υπογράψει, καθώς δεν τηρεί τα χρονοδιαγράμματα για την παράδοση των εμβολίων της.

Μετά τη νέα συμφωνία για την παράδοση των 200 εκ. δόσεων, η ΕΕ απέσυρε την αγωγή που είχε καταθέσει εναντίον της AstraZeneca στα βελγικά δικαστήρια.

Τότε, η Κομισιόν είχε ζητήσει να επιβληθούν πρόστιμα στη φαρμακευτική εταιρία, αλλά τον Ιούνιο αποφασίστηκε να οριστούν νέα χρονοδιαγράμματα για την παράδοση των εμβολίων, κάτι που επιτεύχθηκε με αυτή τη συμφωνία.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της AstraZeneca Ruud Dobber εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη νέα συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι η συνεργασία με την ΕΕ θα βοηθήσει για να ξεπεραστεί η πανδημία.

Και η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, επισήμανε και το γεγονός ότι έχει εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού στην ΕΕ, αλλά όχι ομοιόμορφα, καθώς οι ρυθμοί εμβολιασμών είναι πιο αργοί σε κάποια κράτη μέλη.

Το θέμα είναι, όμως, ότι παρά τα δισεκατομμύρια εμβόλια που έχουν χορηγηθεί, παραμένουν δυστυχώς εκατομμύρια τα κρούσματα που εξακολουθούν να καταγράφονται παγκοσμίως.

Τουλάχιστον, τα ημερήσια κρούσματα μειώθηκαν για όγδοη σερί μέρα στην Ελλάδα την Παρασκευή 3/9, καθώς καταγράφηκαν περίπου 350 λιγότερα από την Παρασκευή 27/8, δηλαδή, την αντίστοιχη μέρα, μία βδομάδα πριν.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, πολύ ωραίες οι θάλασσες τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου και οι παραλίες όπως πρέπει να είναι. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.