Προβλέψεις για 7 χιλ. νοσηλείες τη μέρα στη Βρετανία, πολύ πάνω από το πικ των 4.500 τον Ιανουάριο του 2021

Διπλασιάστηκαν, Πιτσιρίκο, από 14 την περίοδο 1980-2019 σε 26 τη δεκαετία 2010-2019 οι μέρες με θερμοκρασίες άνω των 50 βαθμών, που σημειώνονται, μάλιστα, σε όλο και περισσότερα μέρη στον κόσμο, όπως μεταδίδει το BBC.

Στο ίδιο διάστημα αυξήθηκαν κατά περίπου δύο εβδομάδες οι μέρες με θερμοκρασίες άνω των 45 βαθμών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Friederike Otto, η αύξηση μπορεί να αποδοθεί κατά 100% στην καύση ορυκτών καυσίμων και καθώς ο κόσμος υπερθερμαίνεται τέτοιες τιμές θα είναι όλο και πιο συχνές.

Τα 50άρια σημειώνονται κυρίως στη Μέση Ανατολή και τις χώρες του Κόλπου, ενώ μετά τους 48,8 βαθμούς που καταγράφηκαν φέτος στην Ιταλία και τους 49,6 στον Καναδά, οι επιστήμονες περιμένουν ότι θα αρχίσουν να παρατηρούνται και σε άλλα μέρη του κόσμου, εκτός κι αν μειώσουμε τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων.

Ήδη, την δεκαετία 2010-2019 η μέση θερμοκρασία αυξήθηκε κατά μισό βαθμό σε σχέση με την περίοδο 1980-2009.

Η αύξηση δεν ήταν, μάλιστα, ομοιόμορφη, καθώς η απόκλιση ήταν +1 βαθμός στην ανατολική Ευρώπη, τη νότια Αφρική και τη Βραζιλία και +2 βαθμοί στην Αρκτική και τη Μέση Ανατολή.

Αυτό που δεν γράφει, ωστόσο, το BBC είναι ότι με αποκλίσεις +1 και +2 βαθμούς για να αυξήθηκε η μέση θερμοκρασία κατά 0,5 βαθμούς, θα πρέπει να υπήρξε και μείωση της σε άλλες περιοχές της γης.

Άλλωστε, πριν μερικά χρόνια, καταγράφηκαν θερμοκρασίες κάτω και από -40 βαθμούς για πάνω από μία βδομάδα μέσα σε πόλεις των ΗΠΑ, μάλιστα, αλλά τότε μας είπαν απλά ότι είναι χειμώνας.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ακόμα και σε λογικά επίπεδα υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την υγρασία μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας και στρες σε 1,2 δισ. ανθρώπους, οι οποίοι μέχρι το 2100 θα έχουν να αντιμετωπίσουν κινδύνους από την ξηρασία, τις φωτιές και την ερημοποίηση μεγάλων περιοχών, φέρνοντας ως παράδειγμα μία εύφορη κοιλάδα στο Ιράκ, που μετατράπηκε σε έρημο.

Από τις δυσοίωνες προβλέψεις για τον καιρό, να περάσουμε, όμως, στις δυσοίωνες προβλέψεις για τον κορωνοϊό, καθώς προγνωστικό μοντέλο στη Βρετανία προβλέπει ότι οι καθημερινές νοσηλείες με Covid 19 μπορεί να εκτιναχθούν από τις 1.000 που καταγράφονται σήμερα στις 2 με 7 χιλιάδες, όπως αναφέρει το Skynews.

Ξεπερνώντας έτσι κατά πολύ τις 4.500 νοσηλείες τη μέρα, κατά το πικ της πανδημίας τον Ιανουάριο του 2021.

Όταν δεν είχε εμβολιαστεί, δηλαδή, σχεδόν κανένας στο νησί.

Και το ερώτημα είναι, ποιο το κέρδος τελικά από τους εμβολιασμούς, αν αναμένεται -να το δούμε και στην πράξη, βέβαια, διότι και εδώ οι “ειδικοί” έλεγαν για 10-15 χιλ. κρούσματα και δεν φτάσαμε ούτε τις 3.000 με 350 χιλ. τεστ- να αυξηθούν κατά 50% με 60% οι νοσηλείες;

Οι ειδικοί -οι Βρετανοί τη φορά αυτή- δεν απαντούν φυσικά στο συγκεκριμένο ερώτημα, αλλά υποστηρίζουν ότι αύξηση των νοσηλειών μπορεί να συγκρατηθεί, αν ο κόσμος δουλεύει από το σπίτι, κάνει τεστ για τον κορωνοϊό, απομονώνεται αν έρθει σε επαφή με γνωστό κρούσμα και φοράει προστατευτική μάσκα.

Δηλαδή, τα ίδια μέτρα που ίσχυαν πριν τους εμβολιασμούς, θα ισχύουν και μετά τους εμβολιασμούς, δεν άλλαξε τίποτα προς το καλύτερο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μία συνάντηση εμπειρογνωμόνων υγείας που πραγματοποιήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εισέρχεται σε μία περίοδο αβεβαιότητας, επειδή ανοίγουν τα σχολεία και μπορεί να βιώσει άλλο ένα μεγάλο κύμα της πανδημίας, καθώς μειώθηκε και το ποσοστό της τηλεργασίας.

Τα ίδια που μας λένε εδώ, δηλαδή, λένε και οι Βρετανοί.

Και την ίδια καραμέλα ότι, αν εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού μέσα στο 2022, θα σταματήσει η πανδημία, εξακολουθούν να πιπιλάνε στις ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Μα αφού ο κορωνοϊός δεν είναι σαν την ιλαρά, να κάνεις μία και έξω το εμβόλιο και να καθαρίσεις για πάντα.

Όταν θα εμβολιαστούν το 2022 στις φτωχές χώρες, στον δυτικό κόσμο δεν θα έχουν πια ανοσία -σύμφωνα με τις ίδιες τις εταιρίες, που λένε ότι η προστασία του εμβολίου φθίνει μετά το εξάμηνο- αυτοί που εμβολιάστηκαν εντός του 2021 σε Ευρώπη και Αμερική.

Για του λόγου το αληθές, μετά την Pfizer και η Moderna ζήτησε την 1η Σεπτεμβρίου άδεια για τη χορήγηση τρίτης δόσης, υποστηρίζοντας ότι, επειδή η προστασία του εμβολίου της ξεθωριάζει μετά τους έξι μήνες, μπορεί να νοσήσουν από Covid 19 το φθινόπωρο και τον χειμώνα 600 χιλιάδες άνθρωποι που έχουν κάνει τις δύο πρώτες δόσεις, όπως μεταδίδει το Reuters.

H εταιρία επικαλείται και έρευνα στην οποία συμμετείχαν 14 χιλιάδες άνθρωποι που εμβολιάστηκαν μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου 2020 και εκ των οποίων νόσησαν 162, ενώ μεταξύ άλλων 11 χιλιάδων εθελοντών που εμβολιάστηκαν από τον Δεκέμβριο του 2020 ως τον Μάρτιο του 2021 κόλλησαν κορωνοϊό οι 88 και συνολικά τα βαριά περιστατικά ήταν 19.

Άρα ,θα πρέπει να γίνονται εμβολιασμοί ξανά και ξανά κάτι που συμβαίνει, άλλωστε, και με τη γρίπη, με τη διαφορά ότι το αντιγριπικό το κάνει όποιος θέλει.

Σε αντίθεση με τον κορωνοϊό, που ο εμβολιασμός είναι ουσιαστικά υποχρεωτικός σχεδόν για το σύνολο του πληθυσμού.

Το ερώτημα είναι, λοιπόν, θα χρειάζεται να εμβολιάζεται σχεδόν το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού κάθε έξι μήνες για να είναι υπό έλεγχο η πανδημία;

Ρητορικό είναι το ερώτημα, αφού οι ενδείξεις είναι σαφείς πως αυτός είναι ο στόχος και εν όψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ πιέζουν τις χώρες που έχουν επάρκεια σε εμβόλια να διαθέσουν 1 δισ. δόσεις επιπλέον των 2 δισ. που έχουν υποσχεθεί στις χώρες με εμβολιαστική κάλυψη μόλις 2% (στον δυτικό κόσμο το αντίστοιχο ποσοστό είναι +50%).

Μέχρι στιγμής, μόνο το 10% των δόσεων που έχουν υποσχεθεί οι πλούσιες χώρες, έχει φτάσει στις φτωχότερες.

Οι ΗΠΑ ζητούν, επίσης, να διαθέσουν οι πλούσιες χώρες 3 δισ. δολ. το 2021 και 7 δισ. δολ. το 2022 για να υπάρχει επάρκεια σε εμβόλια και να καμφθεί η διστακτικότητα για τους εμβολιασμούς.

Άλλος στόχος είναι να κάνει τεστ για τον κορωνοϊό μία φορά τη βδομάδα τουλάχιστον 1 σε κάθε 1.000 ανθρώπους και να διατεθούν 1 δισ. δολ. για την επάρκεια διαγνωστικών τεστ (και το κόστος να είναι 1 δολ. το τεστ στις φτωχές χώρες), 2 δισ. δολ. για την επάρκεια οξυγόνου και 3 δισ. δολ. για φάρμακα.

Όταν η πανδημία γίνεται επιχείρηση.

Και για αυτό δεν θα τελειώσει στα δύο χρόνια, όπως το 1918-20, όταν οι άνθρωποι δεν είχαν ούτε εμβόλια, ούτε φάρμακα, δεν έκαναν σχεδόν καμία παρέμβαση και εξ ανάγκης με τη φυσική διαδικασία ξεμπέρδεψαν πιο γρήγορα με την πανδημία.

Αποξενωμένοι από τη φύση, οι άνθρωποι έχουμε γίνει περισσότερο φιλάσθενοι σήμερα, παρά τα άλματα προόδου της ιατρικής επιστήμης.

Τουλάχιστον έχουμε ακόμα τη θάλασσα, η οποία ενίοτε επιφυλάσσει και εκπλήξεις.

Όπως η λίτσα άνω του ενός μέτρου που εμφανίστηκε σε βάθος 2-3 μέτρων, αλλά σε απόσταση πάνω από 150 μέτρα από την αχανή αμμουδιά της Βάρκιζας.

Είχα να δω τόσο μεγάλη λίτσα, συγγενικό είδος με το μαγιάτικο και τον κυνηγό και εξίσου γρήγορη στο νερό, από το 2015-16 στο Θυμάρι, ενώ τον Αύγουστο του 2019 είχα φωτογραφίσει μία μισό μέτρο στο Φάληρο, αλλά δεν φαινόταν η ουρά.

Αυτή εδώ η λίτσα βγήκε, όμως, αρκετά καλά.

Κλέβοντας τη δόξα από τα μελανούρια, τους σαργούς, έναν αστερία και μερικές ανεμώνες που φωτογράφισα επίσης, αλλά επέλεξα να επισυνάψω τις κίτρινες σημαδούρες που έχουν στη Βάρκιζα, μάλλον για να μην μπλέκονται οι λουόμενοι με τους σέρφερ.

Η συγκεκριμένη παραλία είναι και το επίσημο προπονητήριο της εθνικής ομάδας σέρφινγκ, αλλά τη φωτογραφία την έβγαλα, επειδή μου έκανε εντύπωση ότι είχαν δέσει λουλούδια στη σημαδούρα.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, τέλεια μέρα για βουτιές σήμερα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.