Σε πολλές περιοχές της Αφρικής πέθαναν περισσότεροι άνθρωποι από φυματίωση και AIDS απ’ ό,τι από κορωνοϊό

Πιτσιρίκο, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από φυματίωση και AIDS στις φτωχές χώρες, αφού δεν λαμβάνουν θεραπεία, επειδή όλο το βάρος στα συστήματα υγείας έχει πέσει στον κορωνοϊό, όπως μεταδίδει το Reuters.

Συγκεκριμένα, σχεδόν 1 εκ. λιγότεροι άνθρωποι είχαν πρόσβαση σε περίθαλψη για τη φυματίωση το 2020 σε σύγκριση με το 2019.

Ο ακριβής αριθμός θανάτων από τη μη λήψη θεραπείας δεν είναι γνωστός, αλλά υπολογίζεται ότι σε πολλές περιοχές της Αφρικής πέθαναν περισσότεροι άνθρωποι από φυματίωση και AIDS, απ’ ό,τι από κορωνοϊό.

Κάθε χρόνο το Global Fund, ένα ταμείο στο οποίο συνεισφέρουν πολλά κράτη, με τις ΗΠΑ να είναι ο μεγαλύτερος δωρητής του, δίνει 4 δισ. δολ. για την καταπολέμηση της φυματίωσης, της ελονοσίας και του AIDS.

Αλλά φέτος οι κλινικές, το υγειονομικό προσωπικό και τα διαγνωστικά κέντρα που είχαν επιφορτιστεί με την καταπολέμηση της φυματίωσης, ρίχτηκαν αποκλειστικά στη μάχη κατά της Covid 19 τόσο στην Ινδία, όσο και σε πολλές χώρες της Αφρικής, ενώ αρνητικά επηρέασαν και τα lockdown.

Θετική εξαίρεση αποτελεί η ελονοσία, καθώς δεν υπήρξε μείωση στις δραστηριότητες πρόληψης της μεταξύ 2019 και 2020.

Κακώς, δεν υπήρξε, αφού όλοι – γιατροί, πολιτικοί, επιστήμονες, δημοσιογράφοι και “ειδικοί” – πρέπει να ασχολούνται με τον κορωνοϊό από το βράδυ ως το πρωί.

Κι ας πεθάνουν εκατομμύρια άνθρωποι από τις ξεπερασμένες ασθένειες της φυματίωσης, του AIDS, της ελονοσίας.

Ας πάθουν καρδιακά και εγκεφαλικά εκατομμύρια άνθρωποι από την πίεση και τις απειλές που δέχονται καθημερινά εδώ και δύο χρόνια από τα κρατικοδίαιτα ΜΜΕ.

Το θέμα είναι να μην πάθουν κορωνοϊό.

Αλλά οι άχρηστοι “ειδικοί” και πολιτικοί, οι τύποι που δεν πετυχαίνουν με βότσαλο τη θάλασσα, δεν το κατάφεραν ούτε αυτό.

Η πανδημία συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται και οι εμβολιασμοί και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που το αφεντικό της AstraZeneca ζητάει ουσιαστικά να μπει ένα φρένο, υποστηρίζοντας ότι δεν χρειάζονται όλοι τρίτη δόση, η χορήγηση της οποίας μπορεί να προκαλέσει περισσότερη πίεση τον χειμώνα στο NHS (Σύστημα Υγείας της Βρετανίας), όπως αναφέρει το Skynews.

Συγκεκριμένα, ο εκτελεστικός διευθυντής της AstraZeneca Pascal Soriot με άρθρο του στην Telegraph τάχθηκε κατά της κινητοποίησης του προσωπικού του NHS για έναν νέο γύρο μαζικών εμβολιασμών τον χειμώνα, από τη στιγμή που η τρίτη δόση μάλλον δεν είναι απαραίτητη για όλους.

Κι αυτό διότι το ΝΗS είναι ήδη υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτούμενο και μία νέα μαζική εκστρατεία εμβολιασμών θα του στερήσει επιπλέον πόρους, ενώ θα έχει ως συνέπεια να γίνουν λιγότερες εξετάσεις για καρκίνο για παράδειγμα, σύμφωνα με τον Soriot.

Mέχρι στιγμής, το 80% του πληθυσμού της Βρετανίας είναι πλήρως εμβολιασμένο, ενώ το 89% έχει κάνει έστω μία δόση.

Τώρα η Επιτροπή για τους Εμβολιασμούς καλείται να υποδείξει στην κυβέρνηση ποιοι θα χρειαστούν τρίτη δόση, την οποία έσπευσε να προεξοφλήσει ως προτεραιότητα ο υπουργός Εμβολιασμών Nadhim Zahawi, προκειμένου να τελειώσει η πανδημία και να εξελιχθεί ο ιός σε ενδημικός.

Αντίθετη άποψη έχει, όμως, ο επικεφαλής του ΠΟΥ Tedros Abhanom Ghebreyesus, που υποστήριξε ότι η τρίτη δόση στις ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να καθυστερήσει, έτσι ώστε να δοθούν εμβόλια σε αναπτυσσόμενα κράτη με πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Το πιθανότερο είναι η τρίτη δόση να χορηγηθεί σε όσους κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορωνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επίσης, η τρίτη δόση έχει σχεδιαστεί έτσι, ώστε να ενισχύσει την προστασία που παρέχουν οι δύο πρώτες.

Τις επόμενες μέρες, οι επικεφαλής εμπειρογνώμονες υγείας της Βρετανίας θα κληθούν να γνωμοδοτήσουν και για το αν χρειάζεται να εμβολιαστούν υγιή παιδιά ηλικίας 12 ως 15 ετών.

Η Επιτροπή Εμβολιασμών της Βρετανίας έχει ταχθεί, εξάλλου, κατά των εμβολιασμών σε αυτές τις ηλικίες.

Στο άρθρο του στην Telegraph, o Soriot υποστηρίζει ότι η τρίτη δόση θα αυξήσει κατά 6 φορές τα κύτταρα Τ, δηλαδή, τα αντισώματα μνήμης, τη λεγόμενη κυτταρική ανοσία, που βοηθάει τον οργανισμό να θυμάται και να αντιμετωπίζει με επιτυχία την ασθένεια, όταν τα εξουδετερωτικά αντισώματα μειωθούν ή και εξαφανιστούν.

Ο Soriot επιμένει, ωστόσο, ότι “δεν είμαστε σίγουροι αν χρειάζεται τρίτη δόση και πρέπει να συλλέξουμε περισσότερα επιστημονικά δεδομένα, πριν πάρουμε μία τέτοια απόφαση”.

Υπογραμμίζει δε, ότι αν χορηγηθεί τώρα τρίτη δόση, δεν θα μπορέσουν οι επιστήμονες να βγάλουν συμπεράσματα για το πόσο αποτελεσματικές είναι τελικά οι δύο πρώτες δόσεις.

Παρ’ όλα αυτά, τον περασμένο μήνα το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησε να αγοράσει 35 εκ. επιπλέον δόσεις των Pfizer /BioNTech, κάτι που δείχνει ότι οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν στο νησί.

Όπως, φυσικά, θα συνεχιστούν και στην Ελλάδα και μετά θα κατηγορεί ο Μητσοτάκης τον Κουτσούμπα, επειδή τον αποδοκιμάζει ο κόσμος.

Τους φτύνουν και νομίζουν ότι βρέχει, αν και όντως έβρεξε χθες, οπότε θα μπερδεύτηκαν.

Τουλάχιστον, ήταν μειωμένα τα κρούσματα και την Τετάρτη 8/9 κατά σχεδόν 700 σε σχέση με την Τετάρτη 1/9 και -1.100 σε σύγκριση με την Τετάρτη 25/8.

Η πλάκα είναι ότι αυξάνονταν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο με τους καύσωνες και μειώνονται τώρα που μπήκε ο Σεπτέμβριος με ψύχρα και συννεφιά (15 βαθμοί οι ελάχιστη θερμοκρασία στα βόρεια προάστια το ξημέρωμα, οριακά κάτω από 20 στα νότια, 5 και 6 χιλιοστά βροχής – τόνοι νερού ανά στρέμμα, δηλαδή – έπεσαν χθες στα δυτικά) για να αποδειχτεί ότι ο κορωνοϊός έχει εξάρσεις και υφέσεις περιοδικά.

Κάθε κύμα του διαρκεί περίπου δύο μήνες (Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2020, Μάρτιος – Απρίλιος 2021, Ιούλιος – Αύγουστος 2021) και καταλαγιάζει για ένα δίμηνο ενδιάμεσα.

Ανεξάρτητα από τις παρεμβάσεις που κάνουμε οι άνθρωποι κάθε φορά.

Κάπως έτσι, τα κρούσματα αυξάνονταν στους 40-45 βαθμούς (έπαιξε ρόλο, βέβαια, και η τουριστική κίνηση, αλλά περισσότερο ότι είχε παρέλθει το δίμηνο της ύφεσης) και μειώνονται τώρα τον Σεπτέμβριο, που στο Θυμάρι την Τετάρτη 8/9 θύμιζε Νοέμβριο, καθώς είχε ακόμα δυνατό βοριά, ψύχρα και περισσότερη συννεφιά.

Στην Π. Φώκαια είδα πάλι το άσπρο μορτάκι και μετά πήγα βόλτα στο Θυμάρι και τα δικά μας σκυλιά.

Έπρεπε να τα κατεβάσω και παραλία να έχω παρέα και στη βουτιά.

Αν και έβγαλα μία σέλφι – πριν τον αφήσω ξανά στον βυθό – με έναν βασιλικό κάβουρα πιτσιρικά.

Λίγο αργότερα φωτογράφισα και μία μικρή επίσης σουπιά.

Αλλά κι ένα σκορπιουδάκι, που δεν βγήκε πολύ καλά.

Λόγω του καμουφλάζ του, που προστατεύει αυτό το πετρόψαρο με το δηλητηριώδες ραχιαίο πτερύγιο από κάθε αδιάκριτη ματιά.

Κάποτε στο Π. Φάληρο αγόραζα όσα σκορπιουδάκια ζούσαν, από αυτά που πωλούσε μία μαυροφορεμένη κυρία στην πλατεία και τα έριχνα ξανά στη θάλασσα.

Τα πετρόψαρα αντέχουν περισσότερη ώρα έξω από το νερό από τα άσπρα ψάρια και τα αφρόψαρα.

Είχα απελευθερώσει και 15-20 βασιλικά καβούρια που είχα αγοράσει μια φορά από την κυρία έναντι 2 ευρώ.

Με είχε καταλάβει ότι έριχνα ξανά στη θάλασσα όσα πλάσματα ήταν ακόμα ζωντανά και μου τα πωλούσε κοψοχρονιά.

Μια μέρα της ζήτησα κι έναν αστακό. “Α, έχει 75 ευρώ”.

Θα τον είχα αγοράσει και θα τον άφηνα ξανά στον βυθό, αν μου τον πωλούσε 30-35 ευρώ όσο είχαν οι αστακοί σε ένα ιχθυοπωλείο του Π. Φαλήρου.

Εκείνοι ήταν, όμως, αστακοί του Ατλαντικού με δαγκάνες, οι ελληνικοί έχουν μόνο κεραίες.

Έπρεπε να τα είχα δώσει τα 75 ευρώ, άλλωστε, τότε έπαιρνα και έναν αξιοπρεπή μισθό.

Η γεύση του αστακού δεν είναι ανώτερη από του βασιλικού κάβουρα, αλλά η διαφορά είναι στην ποσότητα.

Τι είναι ο κάβουρας, τι είναι το ζουμί του, που λένε.

Τουλάχιστον, τη γλίτωσε τότε μία μικρή κωλοχτύπα – συγγενικό είδος του αστακού – που πήρε από το πανέρι της κυρίας ένα υψηλόβαθμο στέλεχος από τράπεζα και την έφερε κουστουμαρισμένος στην παραλία για να την αφήσει στη θάλασσα, όπου την ίδια στιγμή αμολούσα σκορπιουδάκια και λύχνους.

Αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ στην κυρία για την κωλοχτύπα, να τελικά που και οι τραπεζικοί έχουν ψυχή.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, κανείς δεν νοιάζεται για τους ανθρώπους στην Αφρική· εδώ δεν νοιάζονται για τους ανθρώπους δίπλα τους, θα νοιάζονται για τους Αφρικανούς; Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.