Γιατί τόση πρεμούρα να απαλλαχτεί η Νέα Δημοκρατία από τους ακροδεξιούς;

Παρατηρώ, με αφορμή την διαγραφή του βουλευτή Κωνσταντίνου Μπογδάνου από τη Νέα Δημοκρατία πως υπάρχει μια μεγάλη επιθυμία από τα άλλα κόμματα -αλλά και από κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας- να απαλλαγεί η Νέα Δημοκρατία από τους ακροδεξιούς βουλευτές. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η Νέα Δημοκρατία είχε πάντα ακροδεξιούς βουλευτές.

Το σκεπτικό της Δεξιάς ήταν πως ήταν καλύτερα οι ακροδεξιοί να είναι μαντρωμένοι στη Νέα Δημοκρατία -όπου ήταν μια γραφική μειοψηφία και δεν έκαναν θόρυβο γιατί ήταν …ταϊσμένοι-, παρά να είναι σε ένα άλλο κόμμα μόνοι τους και να δημιουργούν προβλήματα.

Αυτό άλλαξε αρχικά το 2000 με το ΛΑ.Ο.Σ. του Γιώργου Καρατζαφέρη, ο οποίος ήταν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και είχε διαγραφεί από τον Κώστα Καραμανλή επειδή αποκάλεσε τον Άρη Σπηλιωτόπουλο «Σαλώμη», ενώ η είσοδος της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, μετά την χρεοκοπία της χώρας, έδειξε πως η Ακροδεξιά είναι παρούσα.

Πάντα ήταν παρούσα η Ακροδεξιά αλλά υπήρχαν χρήματα για να είναι φρόνιμοι οι ακροδεξιοί πολιτικοί και βουλευτές, και να μπορούν να κάνουν χάρες στους ψηφοφόρους τους. Όταν τα χρήματα δεν έφταναν πια για όλους, εξαιτίας της χρεοκοπίας της χώρας, οι ακροδεξιοί αντιλήφθησαν την δυσαρέσκεια που υπήρχε για τα κόμματα εξουσίας και αποφάσισαν να το ρίξουν με όλη τους την δύναμη στον εθνικιστικό πατριωτισμό και στο ρατσισμό, ώστε να μαζέψουν ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που έβλεπε τη ζωή του να αλλάζει προς το χειρότερο.

Ο Αντώνης Σαμαράς, ακροδεξιός του σαλονιού και ο ίδιος, έπιασε το μήνυμα και μάζεψε τους ακροδεξιούς του ΛΑ.Ο.Σ. στη Νέα Δημοκρατία, με την ελπίδα να μαζέψει και τους ψηφοφόρους τους.

Η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή πριμοδοτήθηκε από τα κόμματα που είχαν την ευθύνη για την χρεοκοπία της χώρας και από τις οικονομικές ελίτ του τόπου -τους μαφιόζους ολιγάρχες δηλαδή-, ώστε αφενός να παρουσιάζονται αυτοί σαν δημοκράτες και εγγυητές της δημοκρατίας στο προτεκτοράτο και αφετέρου για να αποσπάσουν την προσοχή των πολιτών από την χρεοκοπία της χώρας και τις δικές τους ευθύνες, και να παρουσιάσουν σαν κύριο πρόβλημα της χώρας το φασισμό και τον ρατσισμό.

Το εργαλείο της Χρυσής Αυγής πετάχτηκε όταν έπαψε να είναι χρήσιμο στις πολιτικές και οικονομικές ελίτ -με τη φυλάκιση της ηγετικής της ομάδας-, αλλά οι πελάτες-ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής δεν μπήκαν στη φυλακή και περιμένουν τον νέο βοσκό τους· αν είσαι πρόβατο, θα βρεις σίγουρα βοσκό.

Φυσικά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα συμφέρει η δημιουργία νέου ακροδεξιού κόμματος, αφού κάτι τέτοιο θα αποδυναμώσει τη Νέα Δημοκρατία.

Από την άλλη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πρέπει να αναλογιστούν ποιες είναι οι δικές τους ευθύνες για το ότι μεγάλο κομμάτι των πολιτών στρέφεται όλο και περισσότερο στην Ακροδεξιά.

Τα κόμματα-μουσεία και η αυταρχικότητα των κομμάτων όταν γίνονται κυβέρνηση, ενώ υπάρχει μια κοινωνία που τη σαρώνουν η ανασφάλεια και ο φόβος, δεν βοηθούν ιδιαίτερα στο να μην στρέφονται πολλοί πολίτες στην Ακροδεξιά.

Δεν βλέπω να γίνεται κάποιος σοβαρός διάλογος για τον εκφασισμό της ελληνικής κοινωνίας -που δεν αφορά μόνο την Ακροδεξιά αλλά διατρέχει όλο το πολιτικό φάσμα-, και το ποια μπορεί να είναι η απάντηση σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα.

Βέβαια, όπως έχω γράψει, η μόνη ιδεολογία στην Ελλάδα είναι η μάσα και τα κόμματα είναι μαγαζιά, οπότε η πολιτική ζωή της χώρας -που είναι ένα προτεκτοράτο- δεν είναι και για πολλές αναλύσεις.

Θα μπορούσε κάποιος να πει αυτό που είχε γράψει ο Βασίλης Ραφαηλίδης, πως οι Έλληνες δεν έχουν Μνήμη αλλά φαντασία.

Τι άλλο, όμως, μπορούν να έχουν οι πολίτες ενός θλιβερού προτεκτοράτου από φαντασία;

Πολλοί Έλληνες ανατρέχουν σε περασμένα μεγαλεία και ένδοξες περιόδους της ελληνικής φυλής, για να φαντασιωθούν πως είναι ανώτεροι από τους άλλους και να μην παραδεχτούν τη σημερινή δυστοπία της Ελλάδας και των ζωών τους.

Πάντως, ο εκφασισμός της ελληνικής κοινωνίας -με την παράλληλη φυγή όλο και περισσότερων Ελλήνων στο εξωτερικό- δεν θα έχει καλή κατάληξη.

Αλλά το θέμα είναι η πρόσβαση στη μάσα.

Αυτός είναι ο μόνος λόγος που συνεχίζεται ο εμφύλιος στην Ελλάδα: η μάσα.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.