Για μια φιλία και για το “για πάντα”

Αγαπημένε μου πιτσιρίκο,
Έρχεται μια μέρα στη ζωή μας, που ένας αχώριστος φίλος/η αποφασίζει να λάμψει δια της απουσίας του. Μια ξαφνική απουσία που αντικαθιστά χρόνια σχέσης. Ή μια παρουσία με το ζόρι. Με το στανιό και με το σταγονόμετρο ίσα για να δείξει ότι δε συμβαίνει κάτι. Και μετά πάλι απουσία. Ακόμα κι αν εμείς έχουμε όλη τη διάθεση να μιλήσουμε για το τι συμβαίνει, να το λύσουμε, να επικοινωνήσουμε να σταθούμε δίπλα του, βρίσκουμε τοίχο. Ή ακόμα χειρότερα τρώμε καθησυχαστικές δικαιολογίες.

Αυτό το κενό το απότομο είναι συντριβή. Πόνος, χάσιμο, θλίψη, αγωνία κι ένα τεράστιο «γιατί» που πιάνει όλο το χώρο του μυαλού.

Παλιά βασανιζόμουν μήνες προσπαθώντας να βρω μια εξήγηση. Γιατί κάποιος που σε αγαπάει να απομακρυνθεί και να σου αρνείται την επικοινωνία. Γιατί εκεί που ήταν όλα τέλεια ξαφνικά διαλύονται. Τι έκανα που τον πείραξε; Γιατί δε μου το λέει; Τι του συμβαίνει; Νόμιζα ότι η σχέση θα κρατήσει για μια ζωή. Τι έκανα λάθος;

Το να δώσω εγώ μια απάντηση σ’ εμένα κάποτε έγινε μονόδρομος: Ό,τι και να συμβαίνει δε φταις εσύ. Ό,τι μπορούσες να κάνεις το έκανες. Ασ’ το.

Υπήρξα κι εγώ φίλη που «εγκατέλειψα». Έχοντας προσπαθήσει απεγνωσμένα να μη το κάνω. Και δεν έφταιγε ο άλλος. Δεν καταλάβαινα καν τι μου συμβαίνει. Απλά, άλλαζα μέχρι που τίποτα δεν ήταν πια στο χέρι μου.

Οι άνθρωποι αλλάζουμε απότομα πολλές φορές, χωρίς να μπορούμε να το εξηγήσουμε ούτε εμείς στον εαυτό μας. Αλλάζει τόσο πολύ το μέσα μας και η ενέργειά μας που διαλύονται οι σχέσεις μας και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Ακόμα κι αν το θέλουμε όσο τίποτε άλλο.

Όμως πάντα φεύγει και διαλύεται το παλιό για να έρθει και να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο. Αν δεν αδειάσουμε, δεν νιώσουμε το κενό μέσα μας, είμαστε καταδικασμένοι να μη γεμίσουμε ποτέ με το καινούριο.

Όλο το σύμπαν -και η φύση- αλλάζει συνέχεια. Κάποια πράγματα μπορεί να κάνουν κύκλους και κάποια να έχουν αρχή, μέση και τέλος. Το σίγουρο είναι πως τίποτα δε μένει σταθερό. Μόνο οι άνθρωποι μαθαίνουμε πως η επιτυχία και η ευτυχία βρίσκεται στο «για πάντα». Αν δεν έχουμε μια σχέση για πάντα, άμα δεν έχουμε φίλους για πάντα, άμα δεν έχουμε μία δουλειά «για πάντα», αν δεν έχουμε ένα σπίτι κι ένα τόπο «για πάντα», τότε κάτι κάνουμε λάθος. Και το μόνο αφύσικο στη ζωή είναι αυτό το για πάντα!

Δε το τρώω άλλο αυτό το παράλογο παραμύθι. Η ευτυχία και η επιτυχία δε βρίσκεται το «για πάντα»· βρίσκεται στο «όσο κράτησε». Αν το «όσο κράτησε» μας έκανε πλήρεις, ευτυχισμένους, μας χάρισε εμπειρίες ζωής, τότε ήταν πετυχημένο. Κι αν είμαστε τυχεροί κι οι άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα μας αλλάξουν συνεχώς μαζί μας, τότε ίσως κρατήσει και «για πάντα».

Άνετα θα μπορούσα να μείνω κολλημένη στον θυμό, στη πίκρα, στην απογοήτευση, στην ενοχή, στο σηκωμένο δάχτυλο προς τον άλλο. Είναι πολύ ανακουφιστικά αυτά και προστατευτικά απ’ τον πόνο. Τώρα διαλέγω τον αγνό πόνο που είναι το κόστος της αγάπης. Αυτός θα περάσει και θα αφήσει πίσω μόνο όμορφες αναμνήσεις. Τα άλλα είναι βάλτος και έχουν μεγάλο κόστος. Όποιος κολλήσει εκεί δε προχωράει. Κι αν δε προχωρήσει δε θα ζήσει. Κι έχουμε και μια ζωή να ζήσουμε.

Αγάπη μόνο.
Μια φίλη

(Αγαπητή φίλη, το σημαντικότερο στη ζωή είναι να είσαι ελεύθερος/η. Και οι σχέσεις «για πάντα» δεν βοηθούν σε αυτό. Για πάντα είναι μόνο ο θάνατος. Η ζωή έχει μεγάλο ενδιαφέρον και δεν μπορεί να είναι βάλτος. Αν ήταν έτσι, θα περνούσαμε όλη μας τη ζωή με τους συμμαθητές μας από το Νηπιαγωγείο. Χώρια που κάποιες φορές το μεγαλύτερο καλό που μπορούμε να κάνουμε σε κάποιους ανθρώπους που αγαπάμε, είναι να μείνουμε μακριά τους. Εγώ, τουλάχιστον, μπορώ να αγαπάω και από μακριά. Άλλωστε, οι φίλοι δεν είναι ούτε συμμορία, ούτε φυλακή. Φίλοι είναι δυο άνθρωποι που μπορεί να μην βρεθούν για είκοσι χρόνια και, όταν βρεθούν, είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα. Ελεύθεροι λοιπόν. Και νέες παρέες, νέους φίλους. Και ηλικιακά νέους, όσο μεγαλώνουμε. Κάποιοι φίλοι μας γερνάνε πριν από την ώρα τους και γίνονται θείτσοι και θείτσες. Δηλαδή, γίνονται αυτό που κορόιδευαν. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.