Για την ελονοσία που σκοτώνει τετραπλάσιους από τον κορωνοϊό στην Αφρική, δεν αναπτύσσονται εμβόλια, διότι δεν υπάρχει μάσα


Τέλος το εμβόλιο της Moderna στη Σουηδία και τη Δανία, Πιτσιρίκο, για όσους είναι κάτω των 30 και των 18 ετών αντίστοιχα, μετά από -σπάνιες, έστω- αναφορές για μυοκαρδίτιδες, όπως μεταδίδει το Reuters.

Συγκεκριμένα, η υγειονομική υπηρεσία της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι παρατηρήθηκε αύξηση των περιστατικών μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας σε νέους και εφήβους που έχουν εμβολιαστεί.

Η σύνδεση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού με τη φλεγμονή στην καρδιά είναι πιο ξεκάθαρη όσον αφορά το σκεύασμα της Moderna και ειδικά μετά τη δεύτερη δόση.

Ο επικεφαλής Σουηδός επιδημιολόγος Anders Tegnell ανέφερε ότι η υγειονομική υπηρεσία θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση, έτσι ώστε να διασφαλίσει ότι ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού θα είναι ασφαλής για όλους, αλλά και αποτελεσματικός.

Στη Δανία, όσοι είναι κάτω των 18 ετών δεν θα κάνουν το εμβόλιο της Moderna για προληπτικούς λόγους, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Αρχή Υγείας.

Κι αυτό διότι τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από όλες τις σκανδιναβικές χώρες, έδειξαν ότι υπάρχει υποψία αυξημένου κινδύνου για φλεγμονή στην καρδιά, παρά το γεγονός ότι τα περιστατικά παραμένουν λίγα.

Η σκανδιναβική μελέτη θα σταλεί στην επιτροπή του ΕΜΑ, που εξετάζει τις παρενέργειες των εμβολίων.

Σε όσους δεν θα χορηγούνται πλέον τα εμβόλια της Moderna στη Σουηδία και τη Δανία, θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο της Pfizer.

Aυτό συνιστά και η Νορβηγία στους πολίτες της που είναι κάτω των 30 ετών, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι σε σπάνιες περιπτώσεις προκαλεί επίσης παρενέργειες, ειδικά σε αγόρια και νέους άνδρες.

Αναμένεται και η απόφαση της Φινλανδίας, ενώ ο ΕΜΑ έχει εγκρίνει από τον Ιούλιο τη χορήγηση του εμβολίου και σε παιδιά άνω των 12 ετών.

Είναι εντελώς εκτός λογικής, πάντως, να κάνουν εμβόλιο για τον κορωνοϊό νέοι άνθρωποι χωρίς προβλήματα υγείας (γιατί να μην κάνουν και το αντιγριπικό τότε, δεν μπορούν να κολλήσουν επίσης κάποιον ηλικιωμένο ή ευπαθή άνθρωπο και να τον στείλουν με γρίπη στο νοσοκομείο ή μήπως δεν συνέβαινε αυτό τα προηγούμενα χρόνια);

Όλα αυτά που γίνονται τώρα εντάσσονται, λοιπόν, στη λογική της μάσας, για την οποία έγραψες, Πιτσιρίκο, με αφορμή άλλο θέμα, βέβαια.

Σε κάθε περίπτωση, η πανδημία μάλλον οδεύει προς το τέλος της, αφού παρά το γεγονός ότι όλοι είναι έξω και ο ένας πάνω στον άλλον, τα κρούσματα δεν αυξάνονται.

Οπότε, μπορεί να τελειώσει κάποια στιγμή και όλος αυτός ο παραλογισμός.

Μιας και ο λόγος για εμβόλια, ο ΠΟΥ αποφάσισε την ευρεία χορήγηση εγκεκριμένου εμβολίου για την ελονοσία στην Αφρική, κυρίως σε παιδιά που είναι η πλειοψηφία των εκατοντάδων χιλιάδων θανάτων που προκαλεί ετησίως η ασθένεια, όπως μεταδίδει το Reuters.

Mέχρι στιγμής, έχουν δοθεί 2,3 εκ. δόσεις του εμβολίου της GlaxoSmithKline κατά της ελονοσίας στην Γκάνα, την Κένυα και το Μαλάουι από το 2019 και κυρίως σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, που είναι και τα μεγαλύτερα θύματα της ασθένειας.

Μόνο το 2019 πέθαναν 386 χιλιάδες άνθρωποι από την ελονοσία στην Αφρική, έναντι 212 χιλιάδων θανάτων που καταγράφηκαν από κορωνοϊό σε σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας (δηλαδή οι θάνατοι από ελονοσία είναι σχεδόν τετραπλάσιοι).

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 94% των περιστατικών ελονοσίας και των θανάτων σημειώνονται στην Αφρική των 1,3 δισ. κατοίκων.

Και μπορεί η αποτελεσματικότητα του Mosquirix να είναι μόνο 30% όσον αφορά την αποτροπή της σοβαρής νόσου σε παιδιά, αλλά είναι και το μοναδικό εγκεκριμένο εμβόλιο κατά της ελονοσίας (το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προσπαθεί τώρα να αναπτύξει ένα ακόμα) που κυκλοφορεί.

Κυρίως, επειδή ο “πολιτισμένος” δυτικός κόσμος θεωρεί ότι η ελονοσία δεν τον απειλεί.

Κι ενώ υπάρχει τόσες δεκαετίες η ελονοσία, μετρημένες στα δάχτυλα είναι οι προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου, επειδή η ελονοσία δεν αφορά (προς το παρόν) Ευρώπη και Αμερική.

Αλλά τη φτωχή Αφρική.

Από την οποία δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ κονόμα από τα εμβόλια για τις φαρμακευτικές. Διότι η Αφρική δεν έχει να πληρώσει δισ. δολ. για να παραλάβει εμβόλια από τις φαρμακευτικές.

Και όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, όλα για τη μάσα γίνονται.

Γιατί ο κόσμος μας είναι ψεύτικος.

Σε αντίθεση με τον πανέμορφο κόσμο του βυθού.

Την Πέμπτη 7/10, την πιο ζεστή, μέχρι στιγμής, μέρα του Οκτώβρη για την Αττική, καθώς κόπασαν οι βοριάδες και δεν είχαν ξεκινήσει ακόμα οι βροχές επιφύλαξε και μία έκπληξη μοναδική.

Δεν ήταν η μέδουσα πελαγία που μετά από μήνες επανεμφανίστηκε στην αγαπημένη μου ακτή.

Αλλά μία τεράστια λίτσα, μεγαλύτερη και από εκείνη που είχα φωτογραφίσει τον Σεπτέμβρη στη Βάρκιζα.

Πρέπει να ήταν σχεδόν 1,5 μέτρο και σε όσους έδειξα τις φωτογραφίες είπαν ότι επρόκειτο για κάποιο καρχαριοειδές.

Ήταν, όμως, απλά μία λίτσα, συγγενικό είδος του μαγιάτικου και του κυνηγού, θηρευτής κι αυτή του βυθού.

Αλλά παρά την επιβλητική σιλουέτα της, φοβισμένη στη θέα του ανθρώπου.

Έτσι, μετά τα αρχικά πλάνα που την τράβηξα, άρχισε να απομακρύνεται σε χαλαρό τέμπο.

Εγώ τα έδινα όλα, την ακολούθησα για καμιά εκατοστή μέτρα, αλλά όταν σταμάτησα για μία στιγμή να πάρω μια ανάσα, την έχασα για πάντα, κάπου στο απέραντο γαλάζιο.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, αν η ελονοσία απειλούσε της χώρες της Δύσης, το εμβόλιο θα είχε βρεθεί αμέσως, όπως έγινε με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Αλλά η ελονοσία θερίζει στην Αφρική, οπότε μάλλον δεν το θεωρούν και πολύ μεγάλο θέμα. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.