Η πανδημία ήταν ευλογία (θυμάστε που το έλεγαν για το μνημόνιο;) για την ελίτ, που μας έκανε ανέξοδα σκλάβους της

Σημαντική μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού από τον Νοέμβριο μέχρι τα Χριστούγεννα χωρίς λήψη μέτρων, προβλέπουν, Πιτσιρίκο, τα μοντέλα στη Βρετανία, όπως αποκαλύπτει το Skynews.

Μάλιστα, αν ληφθούν περιοριστικά μέτρα, θα μειωθούν αρχικά τα κρούσματα αλλά θα αυξηθούν και πάλι με ταχείς ρυθμούς στις αρχές του 2022.

Με απλά λόγια, οι ειδικοί στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου μας λένε ότι ένα lockdown το μόνο που θα έκανε, θα ήταν να φουντώσει και να παρατείνει την πανδημία (λένε, δηλαδή, αυτό που όσοι το υποστήριζαν από πέρσι τους χαρακτήριζαν συνωμοσιολόγους).

Οι ειδικοί αναφέρουν, επίσης, ότι, όταν ο δείκτης αναπαραγωγής R του ιού υποχωρήσει κάτω από τη μονάδα (0 ως 1), τότε οι μη ιατρικές παρεμβάσεις (χρήση μάσκας και κοινωνικές αποστάσεις) δεν έχουν κανένα νόημα.

Και στη Βρετανία ο R πλησιάζει σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα, πιθανότατα λόγω της ανοσίας που έχει αποκτήσει ο πληθυσμός.

Συμβουλευόμενοι, λοιπόν, τα προγνωστικά μοντέλα, οι επιστήμονες της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου διαφωνούν με συναδέλφους τους οι οποίοι ζητούν μέτρα, διότι “ακόμα κι αν δεν κάνουμε τίποτα τα κρούσματα θα μειωθούν και μετά μία πιθανή επιβολή περιορισμών θα ήταν λανθασμένη επιλογή”.

Πολλοί θεωρούν, πάντως, υπερβολικά αισιόδοξες τις παραπάνω εκτιμήσεις, υποστηρίζοντας ότι τα μοντέλα δεν μπορούν να προβλέψουν μία πιθανή υπερμετάδοση από κάποιες μαζικές εκδηλώσεις, όπως είχε γίνει το καλοκαίρι για παράδειγμα με το Euro και μπορεί να συμβεί και τώρα κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Μία ακόμα ένσταση έχει να κάνει με τη νέα μετάλλαξη της δέλτα, την AY.4.2, η οποία είναι κατά 10% πιο μεταδοτική και θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τα κρούσματα.

Ωστόσο, στα ίδια περίπου συμπεράσματα με τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου καταλήγει και το σαφώς πιο μετριοπαθές στις εκτιμήσεις του Πανεπιστήμιο του Warwick, αναφέροντας ότι, αν καθυστερήσει να επανέλθει η κανονικότητα, θα είναι πιο αργή η μείωση των νοσηλειών, από ό,τι αν δεν ληφθούν νέα μέτρα.

Αναφέρει, επίσης, ότι ένας συνδυασμός εξασθένησης της ανοσίας, αλλαγής συμπεριφοράς και εποχικότητας ενδέχεται να οδηγήσει σε ένα νέο κύμα κορωνοϊού που θα μπορούσε να προκύψει ανά πάσα στιγμή από τον Ιανουάριο ως τον Μάιο του 2022.

Σε κάθε περίπτωση, σχεδόν όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι φέτος οι νοσηλείες αποκλείεται να ξεπεράσουν εκείνες του περασμένου χειμώνα (καλά, δεν συμφωνούν και όλοι, διότι οι Έλληνες “ειδικοί” βλέπουν μεγάλη καταστροφή και δεν καταλαβαίνουν ότι το μόνο που κάνουν με αυτόν τον τρόπο είναι να υπονομεύουν τα εμβόλια).

Πάντως, και οι Βρετανοί επιστήμονες θεωρούν αναγκαία μία τρίτη δόση για όλους -που προς το παρόν χορηγείται σε όσους είναι άνω των 50 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο- διότι η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού εξανεμίζεται με την πάροδο του χρόνου.

Αλλιώς, μπορεί να υπάρξει νέα αύξηση των κρουσμάτων την άνοιξη του 2022.

Ανεξάρτητα από αυτό, η βρετανική κυβέρνηση δεν ενδίδει προς το παρόν στις πιέσεις να κάνει και πάλι υποχρεωτική τη χρήση μάσκας και την τηλεργασία, ζητώντας από τον κόσμο να εμβολιαστεί και με την τρίτη δόση.

Και τέταρτη δόση συνέστησε, εξάλλου, το αμερικάνικο CDC. Από κοντά και ο ΠΟΥ που ανακοίνωσε ότι η πανδημία αργεί ακόμα πολύ να τελειώσει (ναι, ο ΠΟΥ τα λέει αυτά, που φοβόταν και ακόμα φοβάται για την Αφρική, ενώ η πανδημία σαρώνει -και μετά τους μαζικούς εμβολιασμούς- Ευρώπη και Αμερική).

Μπορεί και να μην τελειώσει ποτέ, αφού αποδείχτηκε ευλογία για την ελίτ, που μας έκανε ανέξοδα σκλάβους της για πάντα, που λέει και το τραγούδι.

Και πριν σκλάβοι της ήμασταν, αλλά τώρα δικαιολογούμε φασιστικά μέτρα, που πριν λίγα χρόνια δεν θα στέκονταν ούτε σε σενάριο επιστημονικής φαντασίας, επειδή η ελίτ μέσω των ΜΜΕ μας έχει πείσει ότι γίνονται για το καλό μας.

Θα το θυμούνται οι παλιότεροι το υπέροχο τραγούδι του Γιάννη Μηλιώκα “Για το καλό μου”.

Πιο πολύ λυπάμαι, όμως, τους νέους, Πιτσιρίκο. Γιατί ενώ έχουν όλη τη ζωή μπροστά τους, η ελίτ τους μετατρέπει σιγά, σιγά, σε σκλαβάκια, που θα αποδέχονται αδιαμαρτύρητα τα lockdown και τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων (εμβολιασμών, το ίδιο κάνει).

Αφού, αν αποδεχτείς σήμερα το πιστοποιητικό εμβολιασμού ως προϋπόθεση για να έχεις δουλειά ή για να βγεις από το σπίτι σου προσεχώς (η μαγκιά θα ήταν να κάνει κάποιος το εμβόλιο και να πετάξει το πιστοποιητικό στα σκουπίδια), δεν θα φέρεις καμία αντίρρηση και αύριο για το πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων.

Κι επειδή βίωσα κι εγώ ως νέος το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης, 11-12 χρόνια μετά γνωρίζω πια ότι ουδέν μονιμότερο του προσωρινού.

Μία απόδειξη για όλα αυτά είναι ότι στο Εκουαδόρ έχει επιβληθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δύο μήνες, όχι για τον κορωνοϊό, αλλά για να αντιμετωπίσουν και καλά οι αρχές τις συμμορίες ναρκωτικών, βγάζοντας και τον στρατό στο πλευρό της αστυνομίας στους δρόμους.

Δηλαδή, η πανδημία άνοιξε τον δρόμο για να εξελιχθούν τα lockdown και οι απαγορεύσεις σε κανόνα και όχι εξαίρεση.

Φυσικά, γίνεται εύκολα αντιληπτό, ποιους κυνηγούν ο στρατός και η αστυνομία, τις χιλιάδες που αναφέρει η Le Monde (αλλά στην πραγματικότητα ήταν μόνο 1.500 στην πρωτεύουσα Κίτο), που βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την ανεργία και τη φτώχεια από την οποία υποφέρει το 47% του πληθυσμού.

Aφορμή για τις κινητοποιήσεις αποτέλεσε η αύξηση κατά 12% της τιμής των καυσίμων που ανέρχεται πλέον στο 1,5 δολάριο το λίτρο για το ντίζελ και στα 2 δολάρια για τη βενζίνη (περίπου όσο και στην Ελλάδα, όπου εδώ μπορεί να τους πούμε και ευχαριστώ).

Οι τιμές των καυσίμων ήταν η βασική αιτία των αιματηρών διαδηλώσεων με 11 νεκρούς το 2019, όταν ο τότε πρόεδρος Lenin Moreno είχε καταργήσει τις επιδοτήσεις στα καύσιμα.

Αυτή τη φορά τραυματίστηκε ένας και συνελήφθησαν 18 από τους διαδηλωτές που πέταξαν πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με δακρυγόνα.

Η καταπολέμηση των διακίνησης ναρκωτικών είναι ένας από τους λόγους που η κυβέρνηση της λατινοαμερικάνικης χώρας έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 60 μέρες, κατεβάζοντας και τον στρατό στους δρόμους για να συνδράμει την αστυνομία στην πάταξη των συμμοριών.

Παρεμπιπτόντως, την Τετάρτη 27/10 είχαν απομείνει 1-2 pelagia noctiluca από τη συμμορία μεδουσών των προηγούμενων ημερών.

Παρά τον βοριά, δεν απομακρύνθηκαν από τη δαντελένια ακρογιαλιά και αυτό είναι μία ακόμα απόδειξη ότι η μέδουσα πελαγία -αλλά και η κοτυλόριζα και η χρυσαώρα- μπορούν να κινηθούν εκούσια προς μία κατεύθυνση και δεν πάνε απαραίτητα όπου φυσάει ο άνεμος.

Η φωτογραφία που ξεχώρισε, ωστόσο, είναι με τον βασιλικό κάβουρα και τα ατίθασα σκυλιά.

Μπορείτε να τον διακρίνετε, καθώς η Λίζα κάνει την αδιάφορη, αλλά η Κανέλα τον κοιτάζει καλά, καλά. Tις έβγαλε και δαγκάνες λίγο μετά, πριν επιστρέψει στης θάλασσας τη μεγάλη αγκαλιά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, σκέφτομαι την υστερία που επικράτησε με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα την άνοιξη του 2020 -όταν ουσιαστικά δεν υπήρχε κύμα κορωνοϊού στη χώρα- και τα όσα λέγονταν για τη Σουηδία που επέλεξε να μην κάνει lockdown και να μην κλείσει τα σχολεία της, γιατί δεν το επέτρεπε το Σύνταγμα της χώρας. Με τον κορωνοϊό δεν μου έμεινε καμία αμφιβολία πια για το ότι η Ελλάδα, ως χώρα, είναι μια τελειωμένη υπόθεση. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.