Η πανδημία αύξησε το άγχος και την κατάθλιψη, κυρίως στις γυναίκες και τους νέους

Η πανδημία αύξησε, Πιτσιρίκο, το άγχος και την κατάθλιψη κατά 76 και 53 εκατομμύρια περιστατικά αντίστοιχα το 2020, όπως αναφέρει ο Guardian.

Πρόκειται για μία ακόμα μελέτη που δείχνει το βαρύ πλήγμα της πανδημίας στην ψυχική υγεία και ότι οι γυναίκες και οι νέοι επηρεάζονται περισσότερο απ’ ό,τι οι άνδρες και οι ηλικιωμένοι.

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, διότι επωμίζονται μεγαλύτερο βάρος εντός του νοικοκυριού, τόσο επειδή κλείνουν τα σχολεία, όσο και πρέπει να φροντίσουν μέλη της οικογένειας που δεν αισθάνονται καλά.

Επίσης, οι γυναίκες έχουν χαμηλότερους μισθούς, λιγότερες αποταμιεύσεις και περισσότερη εργασιακή ανασφάλεια απ’ ό,τι οι άνδρες, ενώ μπορεί να πέσουν και θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Οι νέοι επηρεάζονται επίσης από το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων, καθώς δεν μπορούν να αλληλεπιδράσουν και με συνομηλίκους τους, ενώ είναι πλέον ακόμα πιο πιθανό να μείνουν άνεργοι.

Μελετώντας τα στοιχεία συνολικά 48 μελετών από την 1η Ιανουαρίου 2020 ως τις 29 Ιανουαρίου 2021, οι επιστήμονες εκτιμούν –βασιζόμενοι και σε μοντέλα– ότι υπήρξαν 246 εκ. περιστατικά κατάθλιψης και 374 εκ. περιστατικά ψυχικών διαταραχών το 2020, τα οποία ήταν αντίστοιχα κατά 28% και 26% περισσότερα απ’ ό,τι θα ήταν αν η πανδημία δεν είχε συμβεί.

Τα 2/3 των επιπλέον περιστατικών κατάθλιψης και το 68% άλλων ψυχικών διαταραχών ήταν μεταξύ γυναικών, ενώ οι νέοι, κυρίως μεταξύ 20-24 ετών, επηρεάστηκαν περισσότερο από τους ηλικιωμένους.

Επίσης, περισσότερο επηρεάστηκαν περιοχές της δυτικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Οι κοινωνίες πρέπει πλέον να ανταποκριθούν στις ψυχικές ανάγκες των πληθυσμών τους για να πάνε μπροστά.

Και ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η συμφωνία για τη φορολόγηση των πολυεθνικών με συντελεστή 15% , που υπογράφηκε μεταξύ 136 χωρών και μετά από διαπραγματεύσεις 20 ημερών στην κόψη του ξυραφιού, όπως επισημαίνει η Le Monde.

Aυτός ο ελάχιστος φόρος που θα θεσμοθετηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, θα είναι ένα όπλο ενάντια στους φορολογικούς παραδείσους και οι εξαιρέσεις από αυτή την εισφορά του 15% θα είναι ελάχιστες.

Ανάμεσα στις 136 χώρες που υπέγραψαν είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, ενώ η Ιρλανδία και η Ουγγαρία κύρωσαν με τη σειρά τους την παγκόσμια φορολογική συμφωνία την τελευταία στιγμή και η Κένυα, η Νιγηρία, το Πακιστάν και η Σρι Λάνκα, που δεν πρόλαβαν να το κάνουν, θα πρέπει να περιμένουν την επόμενη φορά.

Η συμφωνία, άλλωστε, θα τεθεί σε ισχύ το 2023 και αναμένεται να αποφέρει 150 δις. δολ. ετήσια έσοδα στα κράτη που την υπέγραψαν από τους φόρους που θα τους πληρώνουν οι πολυεθνικές (συμπεριλαμβανομένων και των Facebook, Google, Apple και Amazon) που θα δραστηριοποιούνται στην επικράτεια τους.

Πρόκειται για ένα καλοδεχούμενο έσοδο για τα δημόσια ταμεία πολλών χωρών, που ασφυκτιούν μετά την οικονομική ζημιά που προκάλεσε η υγειονομική κρίση.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι προηγμένες χώρες δαπάνησαν το 6% του ΑΕΠ τους το 2020, προκειμένου να στηρίξουν τις οικονομίες τους.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, ο συντελεστής φορολόγησης για να αυξηθεί από το 15% τα επόμενα χρόνια.

Να περάσουμε, όμως, σε ένα άλλο ρεπορτάζ της Le Monde, καθώς ο Emmanuel Macron κατέθεσε επίσημη πρόταση στον ΟΗΕ για να καταργηθεί η θανατική ποινή παντού στον κόσμο.

H πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου αναλήφθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 ετών από την κατάργηση της θανατικής ποινής στη Γαλλία.

Έγινε, μάλιστα, και ειδική εκδήλωση παρουσία πολλών προσωπικοτήτων στο Pantheon, ενώ ο Macron θέλει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία ότι η Γαλλία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ το επόμενο εξάμηνο και συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο του 2022 για να προωθήσει την πρωτοβουλία του για την κατάργηση της θανατικής ποινής παγκοσμίως.

Ο στόχος του Γάλλου προέδρου είναι να ευαισθητοποιήσει τους κυβερνήτες των χωρών, που ισχύει ακόμα η θανατική ποινή, καθώς το 2020 εκτελέστηκαν 483 άνθρωποι σε 33 κράτη και ο πραγματικός αριθμός πρέπει να είναι μεγαλύτερος.

Ο Macron κάνει, όμως, και ένα βήμα πιο μακριά, υποστηρίζοντας ότι η Γαλλία σε συνεργασία με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, θα παρουσιάσουν στην επόμενη συνεδρίαση του ΟΗΕ ένα ψήφισμα, έτσι ώστε κάθε χρόνο τα κράτη που δεν έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή, να αναφέρουν πόσες εκτελέσεις πραγματοποιούν.

Επικαλέστηκε, μάλιστα, και μία φράση του Βίκτωρος Ουγκό, ο οποίος είχε πει ότι «όπου η θανατική ποινή εφαρμόζεται, η βαρβαρότητα κυριαρχεί, ενώ όπου δεν υπάρχει, ο πολιτισμός ευημερεί».

Στη σωστή κατεύθυνση είναι η πρόταση Macron για κατάργηση της θανατικής ποινής παντού, αλλά οι άνθρωποι θα πρέπει να σταματήσουν να σκοτώνουν γενικότερα.

Και ακόμα και τη βροχερή Κυριακή 10/10 είδα έναν ψαροτουφεκά να δολοφονεί ένα άτυχο κεφαλόπουλο στο Π. Φάληρο.

Ακόμα και μία μέρα με κακοκαιρία (μάλιστα, στην Ανάβυσσο έπεσαν 17 χιλιοστά βροχής – τόνοι νερού ανά στρέμμα – και με συνολικά 33 χιλιοστά το τελευταίο τριήμερο, η ευρύτερη περιοχή έχει δεχτεί το 1/4 του ετήσιου υετού), οι άνθρωποι δεν αφήνουν τα πλάσματα της θάλασσας στην ησυχία τους.


Αλλεπάλληλες μπόρες εκδηλώθηκαν και το βράδυ της Κυριακής στα νότια προάστια.

Γυρίζοντας από την Καλλιθέα, στη Συγγρού δεν έβλεπα μπροστά μου, με τη βροχή να έρχεται κατά μέτωπο με αέρα – ενώ δεν φυσούσαν άνεμοι συνοπτικής κλίμακας- αλλά μόλις έφτασα Φάληρο σταμάτησε.

Κόπηκε το ρεύμα, όμως, σε περιοχές γύρω από το Τροκαντερό, εκεί που είναι τα γήπεδα στην παραλία. Μετά έβρεξε ξανά, αλλά όχι με τόση ένταση, αν και οι κεραυνοί έπεφταν βροχή κι αυτοί.

Μια φίλη που πήγαινε Σαλαμίνα με πήρε τηλέφωνο και ήταν έτοιμη να γυρίσει πίσω, αλλά έκανε εκείνη τη διακοπή η αρχική μπόρα και κατάφερε να φτάσει στα καραβάκια στο Πέραμα.

Κι επειδή το επόμενο σύστημα κακοκαιρίας (Πέμπτη – Παρασκευή 14-15/10) θα είναι ακόμα πιο σφοδρό απ’ ό,τι είδαμε τις τελευταίες τέσσερις μέρες, ο καιρός να βάλει το χέρι του…

Τουλάχιστον, με αποζημίωσαν οι εικόνες με τους θαλασσοκόρακες να κολυμπούν στη σειρά κάτω από τη βαριά συννεφιά.

Έμοιαζαν σαν μικρογραφία από γόνδολες, που κάπως έτσι θα ξεπρόβαλαν από την ομίχλη σε κάποια αλλοτινή χώρα και εποχή.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, είναι λογικό η πανδημία -και κυρίως τα lockdown- να προκάλεσαν άγχος και κατάθλιψη στους ανθρώπους. Όποιος πει ότι δεν επηρεάστηκε ψυχολογικά από αυτή την κατάσταση, ή λέει ψέματα, ή είναι θεός. Μπορεί οι γυναίκες και οι νέοι να επηρεάστηκαν περισσότερο αλλά, παγκοσμίως, συνεχίζουν να είναι οι άνδρες αυτοί που αυτοκτονούν. Και στην Ελλάδα υπήρξε αύξηση των αυτοκτονιών. Κυρίως άνδρες 45-55 ετών. Ίσως είναι αυτοί που αισθάνονται αποτυχημένοι επειδή θεωρούν πως δεν ανταποκρίνονται στα στάνταρ της κοινωνίας για τον επιτυχημένο άνδρα. Αλλά κανείς δεν μιλάει για αυτούς που αυτοκτονούν, εκτός αν είναι κάποιος γνωστός, όπως ο ποδοσφαιριστής που αυτοκτόνησε πρόσφατα. Να πηγαίνουμε στην θάλασσα, που διώχνει το άγχος και την κατάθλιψη. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.