Θερμότερος από τον μέσο όρο αναμένεται ο χειμώνας 2021-22 στην Ευρώπη – Εξαίρεση η Ελλάδα;

Καλή είναι, Πιτσιρίκο, η εκτίμηση του severe-weather.eu για τον χειμώνα 2021-22, που θα έχει υψηλότερες θερμοκρασίες από τον μέσο όρο στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και ιδιαίτερα προς τα ανατολικά, ενώ περισσότερες ψυχρές εισβολές θα σημειωθούν στα δυτικά.

Κανονικές, ίσως και περισσότερες από τον μέσο όρο αναμένονται οι βροχές στη βόρεια Ευρώπη, με τα βρετανικά νησιά και τη Σκανδιναβία να έχουν πιο άστατο χειμώνα.

Η κεντρική Ευρώπη θα έχει βροχές κοντά στον μέσο όρο, ενώ ξηρότερες συνθήκες προβλέπεται να επικρατήσουν στη νοτιοδυτική Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

Μερικά ακόμα ενδιαφέροντα στοιχεία είναι ότι το φαινόμενο La Nina (το αντίθετο του El Nino), δηλαδή, ψυχρότερα νερά στον τροπικό Ειρηνικό θα επικρατήσει ως τον Μάρτιο.

Έτσι, υψηλές πιέσεις (καλοκαιρία) θα εγκατασταθούν στον βόρειο Ειρηνικό και χαμηλές (κακοκαιρία) στον δυτικό Καναδά, με τον πολικό αεροχείμαρρο (ένα ποτάμι αέρα στα 10 χλμ. ύψος που επηρεάζει το κλίμα σχεδόν σε όλο το βόρειο ημισφαίριο) να σουλατσάρει ανάμεσα τους.

Φέρνοντας πολικές αρκούδες στον δυτικό και κεντρικό Καναδά, την Αλάσκα και τις βορειοδυτικές και μεσοδυτικές ΗΠΑ και καμιά αρκτική αλεπού, βίσωνες και καριμπού.

Η Ευρώπη θα έχει δυτική κυκλοφορία -δηλαδή, αέριες μάζες θα έρχονται από τον Ατλαντικό- και ήπιο καιρό στα νότια, με όλα τα μοντέλα να προβλέπουν θερμότερο χειμώνα από ό,τι συνήθως.

Το ECMWF εντοπίζει, όμως τις θετικές θερμοκρασιακές ανωμαλίες στα βόρεια και νορμάλ χειμωνιάτικες θερμοκρασίες σχεδόν σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ προβλέπει περισσότερες χιονοπτώσεις από το κανονικό, μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα.

Αντίθετα, το UKMO και το CFS δίνουν ξηρές συνθήκες και υψηλές θερμοκρασίες στη νότια Ευρώπη, με το πρώτο να αφήνει παραθυράκι για κάποιες ψυχρές εισβολές στα δυτικά της γηραιάς ηπείρου.

Στο τέλος το severe-weather πετάει και μια μακροσκελή ανάλυση για την αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση, που συμβαίνει όταν η πολική δίνη που περιστρέφεται γύρω από την Αρκτική μετατοπιστεί νοτιότερα (φανταστείτε το σαν ένα παγωτό που λιώνει και κυλάει στο χωνάκι) φέρνοντας ταράνδους και λύκους ακόμα και στην Πάρνηθα.

Η αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση είναι κάθε χειμώνα το τελευταίο χαρτί (όλων αυτών που γουστάρουν τα χιόνια και τα κρύα), όταν τα άλλα στραβώσουν.

Πέρσι έφερε, πάντως, πυκνές χιονοπτώσεις και πολικές θερμοκρασίες και στις νότιες ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, αλλά και τον πανελλαδικό χιονιά στις 13-17/2, όταν το έστρωσε και στην Αττική στις 15-16/2.

Για αυτό δεν τις εμπιστεύομαι αυτές τις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις. Γιατί και πέρσι έκαναν λόγο για ήπιο χειμώνα και είχαμε 5-6 ψυχρές εισβολές.

Εδώ χιόνισε ανήμερα της 25ης Μαρτίου μέσα στην Αθήνα και ζήτησε ο Κάρολος, που είχε έρθει επίσκεψη για την εθνική μας εορτή, κουβέρτα για να καλύψει τα πόδια της Καμίλα.

Έφυγε για λίγες μέρες από τη βροχερή Αγγλία ο άνθρωπος και αντί να δει λίγο ήλιο στην Ελλάδα, του έκατσε χιονιάς. Μητσοτάκης γαρ.

Εδώ ακόμα και χθες που βγήκε ο ήλιος μετά από καμιά δεκαριά μέρες, είχαμε και πάλι βροχές μάλλον θερμικής αστάθειας (αυτές που προκαλούνται λόγω μεγάλης διαφοράς θερμοκρασίας στα διάφορα επίπεδα της ατμόσφαιρας, με συνέπεια ο θερμός αέρας που ανυψώνεται, να ψύχεται απότομα και να συμπυκνώνεται, σχηματίζοντας έτσι καταιγιδοφόρα νέφη) νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας 18/10, όταν έπεσαν 5-6 χιλιοστά (τόνοι νερού ανά στρέμμα) σε Φάληρο και Πειραιά.

Ερχόμενος από το ηλιόλουστο Θυμάρι έβλεπα τα σωρειτόμορφα σύννεφα να έχουν σχηματίσει ένα μέτωπο, αλλά λέω, δεν μπορεί, πάλι θα βρέξει;

Όταν έπεσαν οι πρώτες ψιχάλες στην παραλιακή, στο ύψος του Ελληνικού, σκέφτηκα το πλυντήριο που είχα απλώσει, αλλά ευτυχώς με βοριά δεν βρέχεται το συγκεκριμένο σημείο που ήταν τα ρούχα. Βέβαια, με την υγρασία δεν έγινε δουλειά.

Τουλάχιστον τη Δευτέρα 18/10 επανήλθαν η καλοκαιρία και η διαύγεια στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Και κατεβαίνοντας και στον βυθό για να μαζέψω μία άσπρη σακούλα φωτογράφισα και μία σουπιά.

Είχε κρυφτεί στην άκρη της σακούλας, κάτι που αποτελεί ακόμα μία απόδειξη πώς τα πλάσματα της θάλασσας ξεγελιούνται από τα σκουπίδια.

Παλιότερα είχα δει σε ντοκιμαντέρ κάβουρες ερημίτες να φωλιάζουν σε καπάκια από πλαστικά μπουκάλια, αντί για άδεια κοχύλια.

Βαρυχειμωνιά επικρατεί, εξάλλου, και στη Νέα Ζηλανδία, καθώς το lockdown παρατάθηκε για άλλες δύο εβδομάδες στο Όκλαντ, παρά το γεγονός ότι σχεδόν το 90% των κατοίκων του έχει κάνει έστω μία δόση, ενώ το 70% είναι πλήρως εμβολιασμένο έναντι του κορωνοϊού, όπως αναφέρει ο Guardian.

Στο σύνολο της νησιωτικής χώρας το 82% του πληθυσμού άνω των 12 ετών (70% του συνόλου) έχει λάβει έστω μία δόση και το 64% και τις δύο (55% του συνόλου).

Η προοδευτική (;) πρωθυπουργός Jacinda Ardern, που μάλλον έχει πρότυπα Μέρκελ, Λαγκάρντ και Θάτσερ, δεν έχει ανακοινώσει με ποιο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης θα αρθούν τα μέτρα, αλλά παλιότερα είχε αφήσει να εννοηθεί ότι κάποια θα είναι σε ισχύ και με 90% (γιατί όχι και με 100%).

Γενικά, υποστηρίζει ότι τα μέτρα χρειάζονται για να μην αυξηθούν τα κρούσματα κορωνοϊού, αν και η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε μόνο 60 χθες, έχει καταγράψει συνολικά 2.005 κατά τον φετινό χειμώνα στο νότιο ημισφαίριο.

Αλλά επειδή υπάρχουν 140 κρούσματα, που δεν έχουν συνδεθεί με κάποια γνωστή συρροή, αρκετοί είναι αυτοί που φοβούνται ότι αυξάνεται η διασπορά στην κοινότητα.

Αναφέρουν επίσης ότι το 90% που έχει κάνει έστω μία δόση είναι πολύ υψηλό ποσοστό, αλλά δεν είναι ανάλογα μεγάλο και αυτό των πλήρως εμβολιασμένων.

Αν και στη Νέα Ζηλανδία όλοι έχουν αντιληφθεί ότι η τακτική μηδενισμού των κρουσμάτων δεν είναι εφικτή, ακόμα και σύλλογοι των Μαορί ζητούν να μην χαλαρώσουν οι περιορισμοί, διότι θα αυξηθούν οι θάνατοι στις ευάλωτες κοινότητες.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Ομάδας Αντιμετώπισης της Πανδημίας Lisa Tumahai επισήμανε και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στις τάξεις των Μαορί και των κοινοτήτων του Ειρηνικού, που πρέπει να αυξηθούν και να φτάσουν στα επίπεδα των υπόλοιπων Νεοζηλανδών.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα αυξηθούν η μολυσματικότητα και η θνητότητα του ιού.

Για αποτυχία της εμβολιαστικής εκστρατείας στους Μαορί και τις κοινότητες του Ειρηνικού, έκανε λόγο ένας εκ των ηγετών τους, ο Mike Smith, ενώ ο επιδημιολόγος και καθηγητής δημόσιας υγείας Michael Baker υποστήριξε ότι γενικά οι εμβολιασμοί δεν είναι ακόμα σε αρκετά υψηλά επίπεδα, έτσι ώστε να αποκλειστεί ένα νέο ξέσπασμα της πανδημίας αν χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, θα κάνει καλό χειμώνα φέτος. Και σε πέντε μήνες, θα ξεκινήσει το καλοκαίρι. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.