Κίνδυνο για πλημμυρικά φαινόμενα τον φετινό, μουντό χειμώνα στην Ελλάδα, βλέπει το Accuweather

Την καρδιά περιβόλι μας έκανε, Πιτσιρίκο, το Accuweather, καθώς με εξαίρεση τη νοτιοδυτική Ισπανία και τη νότια Πορτογαλία που θα έχουν διαστήματα με ήπιο καιρό, η υπόλοιπη Ευρώπη θα βιώσει έναν μουντό χειμώνα.

Συγκεκριμένα, ανεμοθύελλες αναμένονται στη Γαλλία -πέρσι είχαν καταγραφεί 12- αλλά και στη βόρεια Ισπανία και σε κάποιες περιπτώσεις καταρρακτώδεις βροχές.

Οι χώρες, όμως, που αναμένεται να “πνιγούν”, λόγω των μεγάλων ποσών υγρασίας που θα μεταφέρονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα στην ατμόσφαιρα είναι η Ιταλία, τα Βαλκάνια (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) και η Τουρκία, που θα βιώνουν τη μία καταιγίδα μετά την άλλη, με συνέπεια να σημειώνονται πλημμυρικά φαινόμενα και να υπερχειλίζουν ακόμα και ποτάμια.

Τουλάχιστον, τμήματα της Ιταλίας, της Ελλάδας και των Βαλκανίων θα έχουν υψηλότερες θερμοκρασίες από τον μέσο όρο του χειμώνα.

Σε αντίθεση με την ανατολική Ευρώπη, όπου η θερμοκρασία θα πέσει (λόγω μετατόπισης της πολικής δίνης) κάτω από το κανονικό στην κεντρική Ουκρανία, τη Λετονία, την Εσθονία και την Πολωνία και τη Σλοβακία.

Και καθώς τα συστήματα κακοκαιρίας, που θα προκαλούν πλημμύρες στην Ιταλία και τα Βαλκάνια, θα κινούνται βορειότερα, θα φέρουν ακόμα και χιονοθύελλες στην ανατολική Ευρώπη.

Δεν αποκλείεται να επαναληφθεί το φαινόμενο του Δεκεμβρίου του 2020 στο Κίεβο, όταν είχαν παγώσει οι δρόμοι, με συνέπεια πάνω από 500 ατυχήματα.

Από αυτή την άποψη, στη βόρεια Ευρώπη (Σκανδιναβία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο) μάλλον θα είναι ευχαριστημένοι με τον ξηρό χειμώνα που αναμένεται εκεί, καθώς είναι νωπές οι μνήμες από τις φονικές πλημμύρες του καλοκαιριού που στοίχισαν τη ζωή σε 180 ανθρώπους στη Γερμανία και το Βέλγιο.

Μεγάλα διαστήματα ξηρασίας δεν θα υπάρξουν, πάντως, πουθενά στην Ευρώπη.

Μάλιστα, προς το τέλος του χειμώνα αναμένονται και ψυχρές εισβολές (λόγω του φαινομένου La Nina) στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.

Στο δεύτερο μισό του χειμώνα η κυκλοφορία στη βορειοδυτική Ευρώπη θα γίνει ανατολική κατεβάζοντας τη θερμοκρασία κάτω από τα κανονικά επίπεδα.

Και αυξάνοντας και τις πιθανότητες για χιονοπτώσεις τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, όσο και στο τμήμα από τη Γαλλία ως την Πολωνία.

Αυτό δεν θα συμβεί με μία ισχυρή ψυχρή εισβολή, αλλά από πολλά επεισόδια κρύου μικρότερης έντασης, που θα φέρουν ασθενείς και μέτριες χιονοπτώσεις.

Από τα συμφραζόμενα του Accuweather, στην Ελλάδα πάμε για έναν χειμώνα όχι ψυχρό, αλλά πολύ βροχερό, όπως το 2018. Και τότε είχε προηγηθεί ένα καλοκαίρι με καύσωνες, περίπου όπως και το φετινό.

Μιας και ο λόγος για κακοκαιρίες, ξεπέρασαν τους 150 οι νεκροί στην Ινδία και το Νεπάλ (77), λόγω των σφοδρών και εκτός εποχής (από την άποψη ότι έχει παρέλθει η περίοδος των μουσώνων) βροχοπτώσεων, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις παρέσυραν σπίτια, ενώ δεκάδες άνθρωποι αγνοούνται ακόμα και 100 τουρίστες έχουν παγιδευτεί σε θέρετρο από την υπερχείλιση ποταμού.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της Ινδίας, έπεσαν πάνω από 400 χιλιοστά βροχής (τόνοι νερού ανά στρέμμα) κατά τόπους και έχουν κλείσει σχολεία, ενώ απαγορεύτηκαν τουριστικές και θρησκευτικές δραστηριότητες.

Οι κατολισθήσεις είναι ένας συνηθισμένος κίνδυνος στην περιοχή των Ιμαλαΐων, αλλά οι ειδικοί θεωρούν έχουν αυξηθεί, επειδή οι βροχοπτώσεις είναι πλέον πιο σφοδρές και οι παγετώνες λιώνουν.

Άλλα αίτια είναι τα έργα που γίνονται σε υδροηλεκτρικά φράγματα και η αποψίλωση των δασών.

Σε ανάλογες κακοκαιρίες, 200 άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους τον περασμένο Φεβρουάριο στην Ινδία, ενώ το 2013 τα θύματα ήταν 5.700 και σχεδόν 500 το 2018.

Τουλάχιστον, στην Ινδία έχουν ξεμπερδέψει απ’ ό,τι φαίνεται με τον κορωνοϊό.

Και σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση, η πανδημία είναι παγκοσμίως σε ύφεση, με τα κρούσματα και τους θανάτους να μειώνονται.

Όχι παντού, όμως. Στην Ευρώπη αυξάνονται και οι ειδικοί αποδίδουν την έξαρση στο γεγονός ότι χειμωνιάζει.

Ναι, λες και το καλοκαίρι είδαμε προκοπή.

Είναι, πάντως, απορίας άξιο πώς η υποτίθεται προηγμένη Ευρώπη, με αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο, με σχετικά καλές υποδομές και με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη τα έχει πάει χειρότερα στην πανδημία από την Αφρική και την Ασία κατά κύριο λόγο, αλλά και από την Αμερική.

Η πανδημία ξεγύμνωσε τον δυτικό κόσμο. Γιατί είναι ψεύτικος.

Σε αντίθεση με τον γεμάτο ζωντάνια κόσμο της θάλασσας.

Με το απέραντο γαλάζιο.

Και το σκούρο μπλε του βυθού.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, θα είναι υπέροχος και ηλιόλουστος ο φετινός χειμώνας. Θα ξεσκιστούμε στα μπάνια. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.