Μεγάλες ποσότητες καυσίμων εντοπίστηκαν σε πόσιμο νερό στον αρκτικό Καναδά

Οι καταιγίδες που βούλιαξαν την Αττική, την Εύβοια, την Κέρκυρα, την Ιθάκη, την Αιτωλοακαρνανία, την Ηλεία, τη Χαλκιδική, τις Σέρρες κ.λ.π. ήταν ακραία και σπάνια φαινόμενα, Πιτσιρίκο, σύμφωνα με τον εξαιρετικό μετεωρολόγο κ. Δημήτρη Ζιακόπουλο.

Χωρίς αυτό να αναιρεί διαχρονικές παθογένειες, όπως ότι ο Κολωνός για παράδειγμα δεν διαθέτει δίκτυο όμβριων υδάτων, αν και το έργο έχει εγκριθεί από το 1998, αλλά δεν έχει υλοποιηθεί λόγω γραφειοκρατίας.

Ήταν, δηλαδή, στραβό το κλήμα, το έφαγε και ο γάιδαρος, αυτό συνέβη τις προηγούμενες μέρες στην Ελλάδα.

Και επειδή αυτά δεν συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα, μεγάλες ποσότητες καυσίμων εντοπίστηκαν στο πόσιμο νερό της πόλης Ιqaluit στον αρκτικό Καναδά, όπως μεταδίδει το Reuters.

H ανάλυση δειγμάτων νερού, με το οποίο τροφοδοτείται όλη η πόλη έδειξε ότι περιείχε πολύ υψηλά επίπεδα διαφόρων συνθετικών καυσίμων, πιθανότατα ντίζελ ή κηροζίνης.

Οι κάτοικοι της Iqaluit, που είναι η πρωτεύουσα της βορειότερης επαρχίας του Καναδά Νunavut, η οποία συνορεύει με τη Γροιλανδία, ανέφεραν ότι το νερό μύριζε βενζίνη όλο το Σαββατοκύριακο.

Η πόλη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ζητήθηκε από τους πολίτες να μην πίνουν νερό, ούτε να μαγειρεύουν με αυτό, διότι δεν είναι ασφαλές ακόμα και αν βράσει.

Aξιωματούχοι θεωρούν ότι τα καύσιμα μπήκαν στη δεξαμενή, που υδροδοτεί την καναδική πόλη από μολυσμένα επίγεια ή υπόγεια ύδατα (μπορεί να έπαιξαν και οι βροχές ρόλο, δηλαδή, παρασύροντας απόβλητα καυσίμων) και θα την αδειάσουν για να κάνουν περαιτέρω αναλύσεις.

Δεν υπάρχουν, πάντως, ενδείξεις για καρκινογόνα χημικά στο μολυσμένο νερό, ωστόσο, θα χρειαστεί να περάσει και η επόμενη εβδομάδα και να καθαρίσουν οι 7.000 κάτοικοι τις σωληνώσεις στα σπίτια τους, για να αποκατασταθεί η υδροδότηση.

Παρά το γεγονός ότι ο Καναδάς διαθέτει το 20% των παγκόσμιων αποθεμάτων γλυκού νερού, 45 κοινότητες ιθαγενών καταναλώνουν βρασμένο νερό από δεξαμενές.

Στην επαρχία Nunavut το 86% του πληθυσμού είναι αυτόχθονες και το 25% εξ αυτών ζει σε συνθήκες φτώχειας, ενώ, παρά τις υποσχέσεις του Καναδού πρωθυπουργού Justin Trudeau πριν από πέντε χρόνια, εξακολουθούν να εξαρτώνται από το βραστό νερό.

Από τον Καναδά να περάσουμε, όμως, στις ΗΠΑ που θα αποζημιώσουν τις οικογένειες Αφγανών που έχασαν δικούς τους ανθρώπους από εκτοξεύσεις drone στην Καμπούλ, όπως μεταδίδει το Reuters.

H πρώτη αμερικάνικη επίθεση είχε γίνει στις 29 Αυγούστου με στόχο τον Zemerai Ahmadi που επέβαινε σε αυτοκίνητο στην αφγανική πρωτεύουσα και αργότερα διαπιστώθηκε ότι απλά εργαζόταν στη διεθνή ΜΚΟ Διατροφή και Εκπαίδευση.

Λίγες μέρες πριν την αποχώρηση των αμερικάνικων δυνάμεων από το Αφγανιστάν δέκα άνθρωποι, ανάμεσα τους και εφτά παιδιά, σκοτώθηκαν από επίθεση με drone σε πολυκατοικία, όπου οι ΗΠΑ πίστευαν ότι κρυβόταν επίδοξος τρομοκράτης.

Το ύψος των αποζημιώσεων δεν έγινε γνωστό, ωστόσο, θα προσφερθεί και η δυνατότητα μετεγκατάστασης στις ΗΠΑ στις οικογένειες των θυμάτων.

Ωραίοι οι Αμερικάνοι. Πρώτα σκοτώνουν, μετά αποζημιώνουν και πάντα αφήνουν χάος από όπου περνούν.

Ειδικά στο Αφγανιστάν η αιματοχυσία συνεχίζεται και το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε τζαμί της πόλης Κανταχάρ που στοίχισε τη ζωή σε 47 ανθρώπους, ενώ πάνω από 70 τραυματίστηκαν, όπως μεταδίδει το Reuters.

Αυτή ήταν και η πιο πολύνεκρη επίθεση στο Αφγανιστάν από τη μέρα που αποσύρθηκαν τα αμερικάνικα στρατεύματα από τη χώρα.

Μάλιστα, συνέβη μία βδομάδα μετά από μία άλλη επίθεση αυτοκτονίας με 46 νεκρούς στο βόρειο Αφγανιστάν.

Το γεγονός αυτό αυξάνει τις ανησυχίες ότι το Ισλαμικό Κράτος –εχθρός τόσο των Ταλιμπάν, όσο και της Δύσης– αρχίζει και αποκτά επιρροή στο Αφγανιστάν.

Στο τελευταίο τραγικό περιστατικό σημειώθηκαν τέσσερις εκρήξεις, δύο μέσα και δύο έξω από τον ναό από δύο βομβιστές αυτοκτονίας, ενώ έναν τρίτο τον σκότωσαν οι δυνάμεις ασφαλείας.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις του από τη μέρα που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν και άρχισε παράλληλα η αποχώρηση των αμερικάνικων δυνάμεων.

Σε μικρότερης κλίμακας επιθέσεις το Ισλαμικό Κράτος έχει βάλει στο στόχαστρο και μαχητές των Ταλιμπάν.

Η πρόσφατη επίθεση του Ισλαμικού Κράτους ήταν η πρώτη στο νότιο Αφγανιστάν, καθώς μέχρι τώρα επιχειρούσε στα βόρεια και τα ανατολικά της χώρας, αλλά και στην πρωτεύουσα Καμπούλ.

Σε κάθε περίπτωση όλες αυτές οι επιθέσεις θέτουν υπό αμφισβήτηση την ικανότητα των Ταλιμπάν να αντιμετωπίσουν την απειλή που συνιστά το Ισλαμικό Κράτος.

Από την πλευρά τους, οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν, πάντως, ότι θα αποκαταστήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια.

Σε λίγα χρόνια θα μιλάνε και οι Ταλιμπάν για κανονικότητα.

Μερικώς αποκαταστάθηκε, εξάλλου, η ομαλότητα στο Θυμάρι, καθώς φάνηκε ο βυθός.

Σε άλλα σημεία, όπως στη Βούλα, τη Βάρκιζα, τη Βουλιαγμένη, τη Σαρωνίδα παραμένει, ωστόσο, θολός από τις βροχές ο Σαρωνικός.

Το ίδιο πίστευα ότι θα συνέβαινε και στο Θυμάρι και πως θα έβγαζα και το Σάββατο 16/10 φωτογραφίες μόνο τα σκυλιά στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Αλλά, φάνηκαν ακόμα και τα μελανούρια στα σκοτεινά ακόμα, πάντως, νερά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, καλή Κυριακή. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.