Με θαλάσσια ποδήλατα προσπαθούν να περάσουν μετανάστες από τη Γαλλία στην Αγγλία

Πιτσιρίκο, τις περιπέτειες μεταναστών που δεν έχουν να πληρώσουν διακινητές για να τους μεταφέρουν από τη Γαλλία στην Αγγλία περιγράφει, μέσω ενός σύντομου βίντεο το BBC.

Οι μετανάστες συγκεντρώνονται κάθε νύχτα στην παραλία του Καλαί, ελπίζοντας να κλέψουν κάποια βάρκα και να κάνουν το ριψοκίνδυνο ταξίδι, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.

Το 2021 διπλασιάστηκαν οι μετανάστες που επιχείρησαν να διασχίσουν τα θαλάσσια στενά μεταξύ Γαλλίας και Αγγλίας και ήταν συνολικά 17 χιλιάδες.

Η απόγνωση τους είναι τέτοια, που ο Sultan μαζί με μερικούς ακόμα μετανάστες από το Σουδάν άρπαξαν ένα θαλάσσιο ποδήλατο και ρίχτηκαν στο νερό.

Οι αρχές με φακούς προσπαθούν να τους σταματήσουν μέσα στη νύχτα, αλλά οι μετανάστες είναι τόσοι πολλοί, που κάποιοι καταφέρνουν να ξεφύγουν και να ανοιχτούν με κανό ή μικρές βάρκες, ακόμα και με θαλάσσια ποδήλατα στη θάλασσα.

Συχνά δεν πάνε, όμως, και πολύ μακριά.

Τον Sultan και τους άλλους μετανάστες από το Σουδάν περισυνέλεξε τελικά μετά από οκτώ ώρες η γαλλική ακτοφυλακή.

Ο ίδιος πέρασε μερικούς ακόμα μήνες άστεγος στο Καλαί, όπου είχε μόνο έναν υπνόσακο και ένιωσε περισσότερο ταπείνωση τα τρία τελευταία χρόνια στη Γαλλία από ό,τι στο Σουδάν, παρά το γεγονός ότι οι εμφύλιες συγκρούσεις μαίνονται στην πατρίδα του.

Τελικά ο Sultan κατάφερε μετά από μήνες να φτάσει στο Μάντσεστερ, όπως ήταν και ο αρχικός σκοπός του.

Θεωρεί ότι θα βρει δουλειά και πως στην Αγγλία δεν υπάρχει ρατσισμός.

Προς το παρόν, περιμένει να εξεταστεί η αίτηση ασύλου του.

Να επανέλθουμε, όμως, στη Γαλλία, καθώς ακτιβίστρια για την κλιματική αλλαγή μπήκε ανάμεσα στα μοντέλα σε επίδειξη μόδας του οίκου Lοuis Vuitton στο Παρίσι, κρατώντας ένα πανό που έγραφε “Υπερκατανάλωση = Εξαφάνιση” (των ειδών προφανώς εννοούσε), όπως μεταδίδει το Reuters.

H γυναίκα που εκπροσωπούσε τις οργανώσεις Amis de la Terre (Φίλοι της Γης) και Youth for Climate and Extinction Rebellion (Εξεγερμένη Νεολαία για το Κλίμα και την Εξαφάνιση), προκάλεσε αναταραχή στο κοινό, ανάμεσα στο οποίο ήταν και η ηθοποιός Κατρίν Ντενέβ, μέχρι να τη βγάλουν σηκωτή από την πασαρέλα οι άνδρες της ασφάλειας.

Η παρέμβασή της δεν διέκοψε, πάντως, την παρέλαση των μοντέλων που φορούσαν σκισμένα ρούχα και τα αξεσουάρ τους περιλάμβαναν και αλυσίδες σε ένα πανκ σκηνικό.

Η οργάνωση Amis de la Terre της Γαλλίας έχει βάλει στο στόχαστρο τον οίκο Lοuis Vuitτοn, χαρακτηρίζοντας τον “παγκόσμιο ηγέτη της πολυτέλειας και βασικό υπεύθυνο για την όλο επιταχυνόμενη και αυξανόμενη παραγωγή στον κλάδο της υφαντουργίας”.

Από την παρέλαση στην πασαρέλα, να περάσουμε, όμως, στις διαδηλώσεις που έγιναν στο Παρίσι -παρά τη βροχή- και σε συνολικά 200 σημεία σε όλη τη Γαλλία με τη συμμετοχή 160 χιλιάδων ανθρώπων (85 χιλ. σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών) ενάντια στην καταπάτηση των κοινωνικών δικαιωμάτων και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών, όπως αναφέρει η Le Monde.

“Συντάξεις, μισθοί, δημόσιες υπηρεσίες, ασφάλεια για τους ανέργους, όχι στην επίθεση στα κοινωνικά δικαιώματα, όχι στο υγειονομικό πάσο ως εργαλείο καταστολής” ανέφερε ένα πανό στην κορυφή της πορείας που έγινε στη γαλλική πρωτεύουσα.

Σε ανάλογο ύφος ήταν και τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές: “Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, όλοι μαζί θα πολεμήσουμε, όλοι μαζί θα νικήσουμε”.

Οι νεότεροι εξέφρασαν την ανησυχία τους και για την επισφάλεια των φοιτητών, ενώ δύο καθηγητές ηλικίας 50 και 44 ετών με 20 και 19 χρόνια προϋπηρεσίας αντίστοιχα, ανέφεραν ότι οι 2.000 ευρώ που παίρνουν τον μήνα δεν αρκούν, καθώς η αγοραστική τους δύναμη έχει μειωθεί την τελευταία δεκαετία, εξαιτίας του παγώματος των μισθών και της αύξησης των τιμών.

Όσο για την Ελλάδα, πανάκριβη η βενζίνη, πανάκριβο το σούπερ μάρκετ, πανάκριβοι λογαριασμοί, στα τάρταρα οι μισθοί, αλλά ο κόσμος ασχολείται με το ποιοι θα είναι όρθιοι και θα χορεύουν στα κλαμπ και ποιοι και πού θα φοράνε μάσκες.

Ευτυχώς που υπάρχουν τουλάχιστον και οι μάσκες θαλάσσης.

Και μπορείς να βλέπεις τις πανέμορφες, μετά από τόσες μέρες με βοριά, εικόνες στο απέραντο γαλάζιο και τον σκούρο μπλε βυθό.

Εκτός από μελανούρια, καλόγριες και άλλα μικρόψαρα, είχε και κάτι ξέμπαρκες γόπες την Τετάρτη 6/10 στο Θυμάρι.

Αλλά και ένα κοπάδι μένουλες που κολυμπούσαν πάνω από μία βυθισμένη βάρκα.

Από αυτή τη βάρκα κάναμε βουτιές παιδιά, μέχρι που βούλιαξε και θάφτηκε στην άμμο του πυθμένα σιγά, σιγά.

Μόνο η καρίνα της εξέχει πια.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.