Μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ανέφεραν ότι η προέλευση του κορωνοϊού μπορεί να μην γίνει ποτέ γνωστή

Μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ανέφεραν, Πιτσιρίκο, ότι η προέλευση του κορωνοϊού μπορεί να μην γίνει ποτέ γνωστή, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ξεκαθαρίζουν, ωστόσο, ότι ο ιός δεν δημιουργήθηκε για να αποτελέσει ένα βιολογικό όπλο.

Τόσο η εκδοχή να πέρασε ο Sars Cov 2 από κάποιο ζώο στον άνθρωπο, όσο και η θεωρία να διέρρευσε από εργαστήριο, παραμένουν στο τραπέζι.

Παραμένει, δηλαδή, η διχογνωμία για την προέλευση του ιού στις τάξεις των αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών, με τέσσερις εξ αυτών να υποστηρίζουν -αλλά όχι και κατηγορηματικά- ότι προήλθε από κάποιο μολυσμένο ζώο ή από άλλον (συγγενικό) ιό.

Μία μυστική υπηρεσία ανέφερε, από την άλλη, με αρκετή σιγουριά ότι ο πρώτος άνθρωπος μολύνθηκε από κορωνοϊό μέσα σε εργαστήριο από ατύχημα, χειριζόμενος πιθανότατα κάποιο μολυσμένο ζώο στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν.

Οι κινέζικες αρχές ισχυρίζονται από την πλευρά τους ότι τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού προέκυψαν από μία αγορά θαλασσινών στη Ουχάν και αυτό ήταν που ώθησε αρχικά τους επιστήμονες στην υπόθεση ότι ο ιός πέρασε από τα ζώα στους ανθρώπους.

Στη συνέχεια, αμερικάνικα ΜΜΕ δημοσίευσαν ενδείξεις για ατύχημα σε εργαστήριο ιολογίας και τον Μάιο του 2021, ο Joe Biden ανέθεσε στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ να κάνουν έρευνα, την οποία η κινέζικη πρεσβεία στην Ουάσινγκτον χαρακτήρισε πολιτική φάρσα, προσθέτοντας ότι συνεχίζει να έχει εμπιστοσύνη στους επιστήμονες και είναι αντίθετη στις προσπάθειες πολιτικοποίησης του θέματος.

Η πλάκα είναι ότι πολλοί λένε ότι δεν έχει σημασία να βρεθεί η προέλευση του κορωνοϊού, αφού έτσι κι αλλιώς το κακό έγινε.

Κάτι που είναι λάθος φυσικά, διότι αν βρεθεί η προέλευση του κορωνοϊού, μπορεί να αναπτυχθεί και κάποιο φάρμακο, αν για παράδειγμα οι επιστήμονες γνωρίζουν τον αρχικό ξενιστή (ζώο) ή τι πειράματα έγιναν στο εργαστήριο.

Δυστυχώς, όμως, τα φάρμακα που θα δοθούν σε έναν περιορισμένο αριθμό ανθρώπων, δηλαδή, σε αυτούς που νοσούν σοβαρά, δεν ενδιαφέρουν τις εταιρίες, όσο τα εμβόλια, τα οποία μπορεί να χορηγηθούν σε όλο τον πληθυσμό της γης, αποφέροντας αστρονομικά κέρδη.

Κι επειδή στον κόσμο που ζούμε το κέρδος μπαίνει πάνω από τον άνθρωπο, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer για χορήγηση σε 28 εκ. παιδιά ηλικίας 5-11 ετών στις ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Πλέον, μία συμβουλευτική επιτροπή θα εξετάσει την προσεχή εβδομάδα τις παιδιατρικές δόσεις, που θα είναι μικρότερες από αυτές των ενήλικων, προκειμένου να αρχίσει η διανομή τους αμέσως μετά.

“Περιμέναμε καιρό αυτή τη στιγμή για να επανέλθουμε στην κανονικότητα” ανέφερε η επίτροπος του FDA δρ. Janet Woodcock, ενώ η μικρότερη από τους ενήλικες δόση για τα παιδιά, τα προστατεύει σε ποσοστό 90% από συμπτωματική μόλυνση και οι παρενέργειές της είναι ανεκτές, όπως έχει αποδειχτεί από τη χορήγηση της σε νέους 16 ως 25 ετών.

Πολλοί γονείς ανυπομονούν να εμβολιαστούν τα παιδιά τους, καθώς η μετάλλαξη δέλτα έχει αυξήσει τα κρούσματα στα σχολεία.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν βρεθεί θετικά στον κορωνοϊό 6,3 εκ. παιδιά στις ΗΠΑ, ενώ έχουν καταγραφεί 691 θάνατοι με Covid 19 στις ηλικίες κάτω των 18 ετών, εκ των οποίων οι 146 αφορούσαν παιδιά 5 ως 11 ετών.

Τα πρώτα 15 εκ. δόσεις θα δοθούν άμεσα προς διάθεση, καθώς εξαιτίας του κορωνοϊού έχουν κλείσει 2.000 σχολεία στις ΗΠΑ, επηρεάζοντας πάνω από 1 εκ. μαθητές και 68 χιλιάδες δασκάλους.

Μερικά μέλη του FDA εξέφρασαν, εξάλλου, την ανησυχία τους για τις μυοκαρδίτιδες που μπορεί να προκαλέσουν σε παιδιά τα εμβόλια, αν και διευκρίνισαν ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων.

Ένα μέλος υποστήριξε ότι τα εμβόλια έπρεπε να εγκριθούν μόνο για παιδιά με προβλήματα υγείας (παχυσαρκία, ασθένειες των πνευμόνων και νευρολογικές διαταραχές), που κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό.

Ακόμα πιο τολμηρή και από τις ΗΠΑ, η Κολομβία άρχισε τους εμβολιασμούς συνολικά 7 εκ. παιδιών ηλικίας 3 ως 11 ετών με το κινέζικο εμβόλιο Sinovac, το οποίο έχει χορηγηθεί με επιτυχία σε εκατομμύρια ενήλικες, όπως γράφει η Le Monde.

H έγκριση για να αρχίσουν οι εμβολιασμοί από την Κυριακή 31/10 δόθηκε στο υπουργείο Υγείας από την κολομβιανή ρυθμιστική αρχή Invima.

Συνολικά 21 εκατομμύρια Κολομβιανοί έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ενώ μόλις το 6% του πληθυσμού της λατινοαμερικάνικης χώρας δηλώνει απρόθυμο να κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

Επί της ουσίας, ο βασικός λόγος που τα εμβόλια εγκρίθηκαν και για τα παιδιά, είναι επειδή έχουν παρασκευαστεί δισ. δόσεις, που πρέπει να πουληθούν.

Είναι τόσα πολλά τα εμβόλια που έχουν παρασκευαστεί, που οι πλούσιες χώρες τα χαρίζουν στις φτωχές, αφού αλλιώς θα υποχρεωθούν να τα πετάξουν.

Ο Bοris Johnson ανακοίνωσε το Σάββατο 30/10 ότι η Βρετανία θα δωρίσει και τα 20 εκ. δόσεων του Johsnon and Johnson που διαθέτει, σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η διανομή του μονοδοσικού εμβολίου στις φτωχότερες χώρες θα γίνει μέσω του προγράμματος Covax, ενώ η Βρετανία θα έχει δωρίσει μέχρι το τέλος του έτους 70 εκ. επί συνόλου 100 εκ. που είχε υποσχεθεί.

Στον αριθμό των 70 εκ. συμπεριλαμβάνονται και 20 εκ. δόσεις του AstraZeneca θα διατεθούν επίσης σε φτωχότερες χώρες μέχρι το τέλος του 2022, ενώ οι μισές έχουν ήδη παραληφθεί από το πρόγραμμα Covax, σύμφωνα με δέσμευση του Βρετανού πρωθυπουργού.

Μάλιστα, στη σύνοδο των G20 στη Ρώμη ο Johsnon παρότρυνε και τις άλλες πλούσιες χώρες να διαθέσουν εμβόλια στις φτωχές, προκειμένου να τελειώσει πιο σύντομα η πανδημία και να ανακάμψει ταχύτερα η οικονομία.

Αυτό που δεν είπε ο τρελο-Μπόρις είναι γιατί δεν έχει τελειώσει η πανδημία στον δυτικό κόσμο – αντίθετα παρουσιάζει έξαρση – παρά τα δισεκατομμύρια εμβολιασμών.

Eιδικά στην Ελλάδα, με εμβολιασμένο το 70% των ενήλικων, οι νοσηλείες σε ΜΕΘ (404 χθες) πλησιάζουν αργά, αλλά σταθερά εκείνες του περσινού Νοεμβρίου (+600), όταν κανένας δεν είχε ακόμα εμβολιαστεί. Κι αν προστεθεί κι ένα 10%-20% ανθρώπων που νόσησαν (δηλαδή, η πραγματική ανοσία μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 80% και 90%) είναι απορίας άξιο τι έχει πάει στραβά.

Αλλά μιας κι έγινε λόγος παραπάνω για παιδιά, δεκάδες πιτσιρίκια έφτασαν το Σάββατο 30/10 από την Π. Φώκαια στο Θυμάρι με τα Οptimist, αυτά τα μικρά ιστιοπλοϊκά.

Σαν παιδιά έτρεχαν πάνω, κάτω και τα ατίθασα σκυλιά, φτάνοντας με τη σειρά τους από την αγαπημένη μου ακτή στη μεγάλη αμμουδιά.

Και αναγκάζοντας με να βγω στα ρηχά για να διασφαλίσω ότι δεν θα ενοχλήσουν τους λουόμενους και τους περιπατητές με τα τρελά τους χοροπηδητά.

Γιαλό, γιαλό (που λέει και το τραγούδι) γυρίσαμε στην αγαπημένη μου ακτή -μέσω θαλάσσης εγώ και από τη δαντελένια ακρογιαλιά τα σκυλιά- ενώ φωτογράφισα και μελανουράκια στη διαδρομή.

Σήμερα Κυριακή 31/10 αρχίζει στη Γλασκώβη και η Σύνοδος για το Κλίμα COP26.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της Συνόδου των G20 (των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου εκ των οποίων οι 17 δεσμεύονται να μηδενίσουν τις εκπομπές ρύπων ως το 2050, αλλά η Κίνα και η Ινδία το νωρίτερο μέχρι το 2060) ο Boris Johnson είχε έτοιμη και την ατάκα: “Στον αγώνα με την κλιματική αλλαγή χάνουμε 5-1 στο ημίχρονο, αλλά μπορούμε να κάνουμε την ανατροπή”.

Άσο ημίχρονο, δύο τελικό;

Αγαπάμε Boris Johnson. Από τότε που βγήκε από το ξενοδοχείο στο Μπίαριτζ της Γαλλίας, όπου κάποια άλλη σύνοδος γινόταν και τότε, πήγε στην παραλία και κολύμπησε μέχρι έναν βράχο μέσα στη θάλασσα, αποδεικνύοντας ότι είναι ένας από εμάς.

Κολυμπάτε γιατί χανόμαστε.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, δεν νομίζω πως να υπάρχει κάποιος που να διαφωνεί στο ότι η απροθυμία του να γίνει γνωστό πώς ξεκίνησε ο κορωνοϊός είναι τουλάχιστον περίεργη. Όσο για την Ελλάδα, το πρόβλημα δεν είναι ο κορωνοϊός αλλά το σύστημα Υγείας. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.