Παρά την εμβολιαστική επιτυχία, στο Ηνωμένο Βασίλειο έγιναν πολλά λάθη κατά την πανδημία

Μέχρι να δημοσιευτεί η ανεξάρτητη έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο για την πανδημία, η κοινοβουλευτική έκθεση είναι, Πιτσιρίκο, το καλύτερο εργαλείο σχετικά με τη διαχείριση της Covid 19 από την κυβέρνηση του Boris Johnson, όπως αναφέρει το Skynews.

Και αφήνοντας στην άκρη την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος και τον στόχο των 100 χιλιάδων τεστ, που είχε θέσει ο πρώην υπουργός Υγείας Matt Hancock, τα συμπεράσματα της κοινοβουλευτικής μελέτης δεν είναι καλά.

Η βρετανική κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς με την εφαρμογή του χαοτικού συστήματος “τεστ, ιχνηλάτηση και απομόνωση των θετικών κρουσμάτων” να αποτρέψει χιλιάδες θανάτους σε γηροκομεία, οι οποίοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Άλλωστε, ο Dominic Cummings παραδέχτηκε ότι “δεκάδες χιλιάδες θάνατοι δεν θα έπρεπε να έχουν συμβεί”.

Πολλή κριτική δέχτηκε και ο ίδιος, που με τη σειρά του χαρακτήρισε ακατάλληλο τον Boris Johnson και κατηγόρησε για εγκληματική συμπεριφορά τον Matt Hancock.

H πραγματική αποτυχία ήταν, ωστόσο, ότι ένα μεγάλο τμήμα των δημόσιων υπηρεσιών αποδείχτηκε απροετοίμαστο για να διαχειριστεί μία πολύπλευρη κρίση.

Το καμπανάκι χτυπάει κυρίως για την επιτροπή έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης, αλλά και για την επιστημονικά επαρκή μεν, επιχειρησιακά υποστελεχωμένη και προβληματική δε, Δημόσια Υγεία της Αγγλίας.

Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι πήραν το μάθημά τους, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι η Δημόσια Υγεία της Αγγλίας αντικαταστάθηκε από την Υπηρεσία Ασφάλειας για την Υγεία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι πολιτικές του υπουργείου Υγείας άλλαξαν και ο Cummings με τον Hancock απομακρύνθηκαν από τα πόστα τους.

Η κοινοβουλευτική έκθεση υπενθυμίζει, λοιπόν, ότι αν και η εμβολιαστική στρατηγική εκτελέστηκε άψογα, πολλά λάθη είχαν ήδη γίνει.

Και σαν να μην έφτανε που έχουμε τα ίδια χάλια με τη Βρετανία όσον αφορά την πανδημία, έχουμε και τον ίδιο παλιόκαιρο πια.

Ναι, είναι ακραίες οι θερμοκρασίες κάτω των 20 βαθμών για τη νότια Αττική τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και μάλιστα για αρκετές μέρες και τους δύο αυτούς μήνες.

Όπως ήταν ακραία και τα σερί 45άρια τον Αύγουστο.

Το ότι μπορεί να συμβούν δεν σημαίνει ότι δεν είναι ακραία, αφού ξεφεύγουν πολύ από τον μέσο όρο.

Ο καιρός έχει γίνει αλλοπρόσαλλος δυστυχώς στην Ελλάδα (αλλά και τι είναι νορμάλ στη χώρα μας, εδώ που τα λέμε).

Για παράδειγμα, πήγα στη Σαλαμίνα την Τρίτη 12/10 το πρωί υπό ασθενή βροχή.

Στο νότιο τμήμα του νησιού είχε λιακάδα και μόνο κάτι θύσανοι (λεπτά σύννεφα ψηλά στον ουρανό που δεν κρύβουν τον ήλιο) έβαφαν και λίγο άσπρο το απέραντο γαλάζιο του ουρανού.

Και κάποιοι σωρειτομελανίες – σύννεφα σαν κουνουπίδια που αναπτύσσονται κατακόρυφα (καθ’ ύψος, δηλαδή) και φέρνουν καταιγίδες – εμφανίζονταν αραιά και πού.

Είχε τέτοια καλοκαιρία που, εκτός από μπάνιο, κάναμε και ηλιοθεραπεία.

Την ίδια στιγμή που μας έπαιρναν αγχωμένοι από τα βορειοδυτικά του νησιού, μήπως πάθαμε τίποτα, γιατί εκεί συνεχιζόταν η κακοκαιρία.

Με μία σύντομη, αλλά αρκετά βίαιη μπόρα αυτή τη φορά.

Αλλά εδώ είχαμε τέσσερις μεσογειακούς κυκλώνες σε πέντε χρόνια.

Και τόσα θύματα και ζημιές από καιρικά φαινόμενα (Μάνδρα, Χαλκιδική, Ιανός, Ξενοφώντας, Ζορμπάς, Αριάδνη, Σοφία, Ραφαήλ, Μήδεια – οι πιο πρόσφατες και πιο καταστροφικές κακοκαιρίες).

Επί της ουσίας, το πρόβλημα δεν είναι ότι στην Αττική ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης είναι παραδοσιακά καλοκαιρινοί και φέτος ήρθε η εξαίρεση, αλλά ότι πάνε να γίνουν κανόνας τα βίαια και τα ακραία φαινόμενα.

Από τους χιονιάδες, στις πλημμύρες, μετά στους καύσωνες και πάλι στις πλημμύρες και ενδιάμεσα κάτι διαολεμένοι άνεμοι με κύματα 2 και 3 μέτρα που κάνουν τον Σαρωνικό να θυμίζει κάτι από Ατλαντικό.

Αντικυκλώνα (πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων που φέρνει καλοκαιρία σε όποια περιοχή καλύπτει) 50 ημερών δεν θυμάμαι ποτέ, όσο ασχολούμαι -λόγω χειμερινής κολύμβησης- με τον καιρό στην Ελλάδα.

Αλλά μόνο τον αζορικό αντικυκλώνα (από τις Αζόρες Νήσους), που είναι επί μονίμου βάσεως πάνω από την Ισπανία.

Εκεί ναι, ξεχνάει να κρυφτεί ο ήλιος.

Χιόνισε μία φορά μετά από 40 χρόνια πέρσι στα ηπειρωτικά πεδινά -Βαρκελώνη, το αντίστοιχο του Πειραιά και Μάλαγα κ.λ.π. δεν είδαν νιφάδα- και έγινε παγκόσμιο θέμα.

Άντε και στα δικά μας.

Τουλάχιστον, την Τετάρτη 13/10 είχε εξαιρετικό καιρό και εκτός από μερικά μεγάλα μελανούρια, φωτογράφισα κι έναν μικρό ροφό.

Να κοιτάζει με το απαράμιλλο βλέμμα του τον φακό.

Παρεμπιπτόντως, οι καταιγίδες και οι πλημμύρες συσσωρεύουν και σωρούς από πλαστικά και άλλα σκουπίδια σε δρόμους και ακτές, όπως ανέφερε σε πρόσφατο ρεπορτάζ της για τη Μασσαλία η Le Monde.

Και η γαλλική εφημερίδα δημοσιεύει και μία έρευνα από τις ΗΠΑ που υποστηρίζει ότι οι χημικές (φθαλικές) ενώσεις που βρίσκονται μέσα σε πλαστικά και περνούν στους ανθρώπους μέσω των τροφίμων, των ρούχων, των καλλυντικών και των παιχνιδιών μπορεί να προκαλέσουν 100 χιλιάδες πρόωρους θανάτους σε Αμερικάνους ηλικίας 55 ως 64 ετών.

Ωστόσο, δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει σύνδεση της έκθεσης σε αυτές τις φθαλικές ενώσεις ή εστέρες, που είναι ουσίες που προστίθενται στα πλαστικά για την αύξηση της ευλυγισίας τους, με καρδιοπάθειες ή καρκίνους στις ΗΠΑ.

Θεωρείται, όμως, ότι 90.761 με 107.283 θάνατοι ανθρώπων ηλικίας 55 ως 64 ετών οφείλονται στη μεγάλη έκθεση σε αυτές τις φθαλικές ενώσεις.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα χημικά προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν καρδιοπάθειες, που είναι μία από τις πρώτες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.

Αλλά ακόμα δεν έχουν συνδέσει άμεσα αυτά τα χημικά προϊόντα με τη θνησιμότητα.

Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης και το οικονομικό κόστος αυτών των πρόωρων θανάτων στις ΗΠΑ, υπολογίζοντας το σε 39,9 με 47,1 δισ. δολ. ετησίως, με όρους χαμένης παραγωγικότητας.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, με παρηγορεί κάπως το ότι δεν έχει λιακάδες αυτές τις μέρες, γιατί, λόγω δουλειάς, δεν μπορώ να είμαι στην παραλία. Ελπίζω τον Νοέμβριο να έχει λιακάδες. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.