Περί αποχετεύσεως το ανάγνωσμα

Χαίρε αγαπητέ Πιτσιρίκο. Περί αποχετεύσεως το ανάγνωσμα.
Είναι και που δεν σε βλέπω με κονέ στην Ολλανδία.
Ως πασίγνωστον, η Ολλανδία σε μεγάλο μέρος της είναι κάτω από το επίπεδο της θάλασσας κι έχει κλίμα ωκεάνιο. Τουτέστιν, βρέχει συχνά· πολύ συχνά και το νερό δεν τρέχει από μόνο του προς τον Ωκεανό.

Το ταβάνι μάλιστα στην ολλανδική βουλή είναι βαμμένο γκρι διότι ο αρχιτέκτονας ήθελε να έχει το χρώμα του ουρανού της χώρας. Κάτι λέει αυτό αλλά μάλλον δεν είναι της ώρας.

Ακόμη και το καλοκαιράκι λοιπόν, είναι συχνό φαινόμενο να ξυπνάς με συννεφιά και βροχή, όσο περνά η ώρα να ξανοίγει ο καιρός, μεσημεράκι να βγαίνει ο ήλιος και κατά το βραδάκι να ξαναρχίζει να συννεφιάζει.

Σπαστικό για εμάς τους μεσογειακούς, αλλά σαν παρενέργεια βοηθά πολύ στη δημιουργία αποτελεσματικού Κράτους.

Βγαίνω λοιπόν βόλτα κάτω από τον συννεφιασμένο ουρανό της Χάγης ο παρατηρητικός Μεσογειακός, περήφανος για το κλίμα της Ελλάδας λες και το έφτιαξα εγώ, κάτι νανοσεκόντ μετά το τέλος της πρωινής βροχής και περιέργως πώς η άσφαλτος είναι βρεγμένη μεν, αλλά οι ντόπιοι σουλατσάρουν με σαγιονάρα δίχως καν να είναι βρεγμένη η πατούσα· για λασπωμένη ούτε καν το συζητούμε.

Λακκούβες με νερό στους δρόμους, πίδακες βρωμόνερων να σε κάνουν μούσκεμα από διερχόμενα οχήματα κι άλλα τέτοια ενοχλητικά δεν παίζουν μέσα στις πόλεις.

Τα διηγούμαι άμα τη επιστροφή σε σχετιζόμενο και σχετικό με το θέμα «δρόμοι» γνωστό δημοτικό υπάλληλο και σε άλλη φάση, έτερο γνωστό σχετικό καθηγητή Πανεπιστημίου.

Σκύβουν κι οι δυο το κεφάλι, το κουνάνε μοιρολατρικά και λένε κι οι δυο πως, παρά τις πολλές δεκαετίες που έχουν περάσει από τότε που όλοι οι αρμόδιοι έχουν καταλάβει πως υπάρχει σαφής έλλειψη σύγχρονης τεχνογνωσίας στην οδοποιία και τη συντήρηση δρόμων, τίποτε δεν έχει αλλάξει και, κατά δική τους εκτίμηση, ούτε πρόκειται να αλλάξει.

Δεν γνωρίζω πόσο κόστισαν και πόσο θα κοστίσουν τα παρεπόμενα των πρόσφατων πλημμυρών σε Αθήνα, Εύβοια και Κέρκυρα. Δεν νομίζω πως θα μάθουμε ποτέ.

Αυτά τα χόμπι, να μετράνε το ακριβές κόστος κάθε αναποδιάς που επηρεάζει τη λειτουργία της καθημερινότητας είναι για αγγλοσάξονες κι εδώ είναι Βαλκάνια.

Ούτε περιμένω να δω τις ελληνικές πόλεις να λύνουν τα καθημερινά προβλήματά τους κι όσα θα οξύνει η κλιματική κρίση. Απλά, είχα ελεύθερο χρόνο κι είπα να διηγηθώ μια εμπειρία.

Α.

(Αγαπητέ φίλε, πώς δεν έχω κονέ στην Ολλανδία; Δυο από τους βασικούς παίκτες του μπλογκ είναι ο Κώστας από το Άμστερνταμ και ο Γιώργος από την Ουτρέχτη. Και υπάρχουν αρκετοί ακόμα, ενώ έχω και φίλους Ολλανδούς. Δεν νομίζω πως ο καιρός ευθύνεται για το ότι η Ελλάδα δεν έχει τις υποδομές χωρών όπως η Ολλανδία. Άλλοι είναι οι λόγοι και όποιος έχει διαβάσει την Ιστορία της Ελλάδας τους ξέρει. Πάντως, και σε είκοσι χρόνια, τα ίδια πράγματα θα λέμε. Η Αθήνα θέλει γκρέμισμα και να φτιαχτεί από την αρχή. Με σχέδιο πόλεως αυτή τη φορά. Γιατί η Αθήνα φτιάχτηκε χωρίς σχέδιο πόλεως. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.