Περί μετρήματος

Γεια σου Πιτσιρίκο,
Ο Ιάσωνας ετοιμαζόταν να πάει για ύπνο, έπρεπε να οργανώσει καλά την επόμενη μέρα του. Άλλωστε, οι ειδικοί λένε ότι καμία μέρα δεν αξίζει να πηγαίνει χαμένη. Δεν έπρεπε να αφήσει τίποτα στην τύχη, προγραμματισμός σε όλα, -έτσι λένε οι ειδικοί του προγραμματισμού-. Αλλά για να βγει η μέρα θα πρέπει να κοιμηθεί τουλάχιστον επτά ώρες, -έτσι λένε οι ειδικοί του ύπνου-. Και μάλιστα, οι επτά ώρες να είναι γεμάτες, όχι κλεψιές.

Αναγκαστικά, επισκέφτηκε ένα καλό μαγαζί με γκάτζετ. Χρειαζόταν ένα ρολόι αξιολόγησης του ύπνου, χωρίς αυτό δεν βγαίνει η νύχτα. Πώς να αξιολογήσει τον ύπνο του χωρίς ρολόι;

Ο Ιάσωνας φόρεσε το ρολόι, βεβαιώθηκε ότι η μπαταρία είναι επαρκής μη τυχόν και ξεμείνει και πάει στράφι η νυχτερινή αξιολόγηση. Τελικώς, έπεσε για ύπνο, κοίταξε πέντε έξι φορές το ρολόι πριν κοιμηθεί και παρά το άγχος της αξιολόγησης αποκοιμήθηκε. Άλλωστε, είχε πάρει διπλή δόση βαλεριάνας· έτσι λένε οι ειδικοί των μαντζουνιών.

Ο Ιάσωνας ξύπνησε, απλωνόταν μπροστά του η μέρα, ξύπνησε νωρίς· έτσι λένε οι ειδικοί του ύπνου ότι πρέπει να κάνεις.

Πριν ξεκινήσει οτιδήποτε, πρέπει να αποπερατώσει τον άθλο των 6500 βημάτων. Τα μετράει όλα σε τούτη τη ζωή, τίποτα δεν αφήνεται στη τύχη του. 6500 βήματα το πρωί και άλλα 2000 με 2500 βήματα μέσα στη μέρα, είναι κομπλέ· έτσι λένε οι ειδικοί των βημάτων.

Βγαίνει από το σπίτι, ευτυχώς φοράει το ρολόι του ύπνου που, εκτός από αξιολόγηση του ύπνου, μετράει και βήματα. Συνεπώς, είναι ρολόι του ύπνου και των βημάτων, καλή αγορά.

Γυρίζει σπίτι, ο στόχος των 6500 βημάτων δεν επετεύχθη. 3000 έκανε, αλλά δεν πειράζει. Μικρότερη νίκη, αλλά νίκη. Κάνει μπάνιο, φτιάχνει καφέ, θέλει να καπνίσει αλλά όχι πάνω από 7 τσιγάρα ημερησίως· έτσι λένε οι ειδικοί των τσιγάρων.

Τα μετράει ο Ιάσωνας όλα σε τούτη τη ζωή, τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη του. 7 ώρες ύπνο τουλάχιστον, 6500 βήματα το πρωί, 7 τσιγάρα την ημέρα· έτσι λένε οι ειδικοί του ύπνου, των βημάτων και των τσιγάρων. Το έκανε το τσιγάρο, μένουν άλλα έξι σήμερα.

Ξεκινάει για δουλειά, πρόβλημα, Σήμερα είναι η μέρα του, πρέπει να πει τουλάχιστον τρία όχι· έτσι λένε οι ειδικοί του όχι. Τρία όχι την ημέρα, τον κάνουν να νιώθει άνθρωπος δυναμικός, όχι αστεία. Αλλά δύσκολα πολύ τα ρημάδια τα όχι. Πού να τα πει ο χλιβερός; Όμως πρέπει να είναι τρία, όχι εκπτώσεις. Τα μετράει όλα σε τούτη τη ζωή. Σκέπτεται ότι δεν θα τα καταφέρει, αλλά σφίγγει τα δόντια. Έτσι πρέπει, να σφίγγεσαι, αυτό είναι το φυσιολογικό.

Παραγγέλνει καφέ, μέχρι δύο πρέπει να πιει. Όχι παραπάνω· έτσι λένε οι ειδικοί του καφέ. Αλλά αν τον πιεί γρήγορα, η ρημάδα η μέρα έχει άλλες 12-13 ώρες μπροστά, τι θα κάνει; Πρέπει να τον πιει αργά. Τον παραγγέλνει ζεστό παρά το γεγονός ότι έξω έχει 35 βαθμούς. Οι κρύοι καφέδες τελειώνουν πιο γρήγορα. Τα μετράει όλα σε τούτη τη ζωή. Δυο ζεστοί καφέδες είναι δύσκολο, αλλά δύο κρύοι είναι άθλος. Επομένως, διαλέγει το δύσκολο παρά τον άθλο. Για τον άθλο δεν είναι έτοιμος ακόμα.

7 ώρες ύπνο, 6500 βήματα, 7 τσιγάρα, 3 όχι, 2 καφέδες. Πολλά στο μυαλό του Ιάσωνα ήδη, και είναι και η καταραμένη η δουλειά που ξεδιπλώνεται μπροστά του σαν περσικό χαλί βεζίρη. Κατέληξε, όμως, θα σφίξει τα δόντια και μετά τα πρωινά βήματα και το πρωινό μπάνιο, δεν θα πίνει καφέ, ώστε να έχει δύο καβάτζα και όχι έναν όπως τώρα.

Δουλεύει σε γραφείο, κάτι σε λογιστή, κάτι σε διευθυντή, τι σημασία έχει; Μπορεί μέσα στη μέρα του να γκουγκλίσει. Όχι πολύ όμως, μέχρι 90 λεπτά· έτσι λένε οι ειδικοί του γκουγκλίσματος. Λίγο εφημερίδες, λίγο κουτσομπολιό, λίγο φέισμπουκ, πού και πού καμιά τσόντα. Ως εκεί, μετά φτάνει στα 91 λεπτά και το γκούγκλισμα είναι χάσιμο χρόνου. Δεν έχει χρόνο για τέτοια ο Ιάσωνας, όλα τα μετράει.

Δουλειά, περνάει σαν νερό η ώρα. Δεν καταλαβαίνει τι του γίνεται. 6 η ώρα το απόγευμα. Έχει βάλει στόχο να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα. Εκεί στο Μοσχάτο που μεγάλωνε, το όνειρό του ήταν να μάθει Τάι Τσι. Έχει γραφτεί σε μια σχολή. Κανονικά πρέπει να πηγαίνει τρεις φορές τη βδομάδα· έτσι λένε οι ειδικοί του Τάι Τσι. Το παλεύει. Το μάθημα είναι στις 7, έχει μπουκώσει τη ψυχή στο στόμα για να προλάβει. Και ψυχολογικά είναι ράκος. Η δουλειά δύσκολη και σήμερα, και το Τάι Τσι, παρά το ότι ήταν το όνειρό του εκεί στο Μοσχάτο, δεν τον καλύπτει όσο θέλει. Αλλά πρέπει να σφιχτεί. Όλα τα μετράει ο Ιάσωνας.

Γυρίζει σπίτι. Πεινάει. Παραγγέλνει. Πάλι σουβλάκι. Όλο λέει να φάει σαλάτα αλλά τζίφος· έτσι λένε οι ειδικοί του φαγητού. Καταραμένη μέρα. Τελικά, δεν έκανε άλλα 2000 με 2500 βήματα που ήθελε. Έκανε μόλις 500 και 3000 το πρωί, τελικώς 3500. Μακριά ο στόχος. Από τσιγάρα; Πρόβλημα κι εκεί, αντί για 7 έκανε 17. Καφέδες; Ήπιε τρεις τελικά. Και τώρα που τρώει το σουβλάκι αντί για σαλάτα, γκουγλίζει. Είχε γκουγκλάρει άλλες δυο ώρες μέσα στη μέρα. Πρόβλημα κι εκεί. Το Τάι Τσι; Το άφησε για αύριο, κουράστηκε σήμερα και δεν πρόλαβε για πέντε λεπτά το μάθημα.

Καταραμένη ζωή. Τόσοι στόχοι και όλοι στράφι. Συνεχίζει όμως το μέτρημα 6500 εδώ, 12 παραπέρα, 27 παραδώθε. Νιώθει και έναν καταραμένο πόνο εκεί στο έντερο το παχύ. Εδώ και κάνα μήνα. Αλλά δεν θέλει να πάει στο γιατρό. Πρώτα θα καταφέρει τους στόχους του. Μην πάει στο γιατρό αγεωμέτρητος.

Θέλει ένα ποτό. Όχι πάνω από 4 τη βδομάδα, -έτσι λένε οι ειδικοί του ποτού-. Όμως ήπιε τρία χθες. Οπότε του μένει ένα ακόμα. Αλλά μετά, τι θα κάνει την υπόλοιπη βδομάδα; Εκτός αν κοροϊδέψει τον εαυτό του και τελικώς ορίσει ότι η εβδομάδα ξεκινάει απόψε. Επομένως, θα πιει ένα απόψε και τρία θα έχει καβάτζα για παραπάνω. Όλα τα μετράει ο Ιάσωνας.

Γυναίκα; Πρόβλημα. Διάβαζε ότι πρέπει να κάνει σeξ τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα· έτσι λένε οι ειδικοί του σeξ. Αλλά γυρνώντας από τη δουλειά και έχοντας κάνει και –σπανίως- τάι τσι, δεν έχει καμία όρεξη για μπάνιο. Το αφήνει για το πρωί της αυριανής, όμως η γυναίκα τον θέλει καθαρό. Όχι καυσαεριομένο και ιδρωμένο. Πρόβλημα, πρέπει να οργανώσει το σeξ το πρωί. Μετά τα 6500 βήματα και πριν τον πρώτο καφέ και το πρώτο τσιγάρο. Κάπου ανάμεσα εκεί. Αλλά εκείνη την ώρα η γυναίκα του κοιμάται ακόμα. Δεν πειράζει, θα την βάλει σε πρόγραμμα. Όπως κι εκείνος που είναι προγραμματισμένος και ζει κάθε μέρα το όνειρο των πολλών μικρών νικών.

Παιδιά; Πρόβλημα. Διάβαζε ότι τα πιτσιρίκια δεν πρέπει να παίζουν παραπάνω από δύο ώρες την ημέρα βίντεογκέιμ. Τα δικά του παίζουν τουλάχιστον τρεις. Πρόβλημα, πρέπει να τα οργανώσει κι αυτά. Θα τους μιλήσει ένα πρωί γιατί το βράδυ είναι κουρασμένος και δεν μπορεί. Μετά τα 6500 βήματα και πριν το σeξ με τη μάνα τους και πριν τον πρώτο καφέ και το πρώτο τσιγάρο, θα κάτσει να τους μιλήσει. Το έχει καλά οργανωμένο στο μυαλό του.

Και ο Ιάσωνας μετράει, και ούτε ξέρει τι μετράει. Και καμιά φορά στον ύπνο του ονειρεύεται κάτι πράσινα μάτια και κατάμαυρα μαλλιά. Και καμιά φορά στο γραφείο ακούει λίγο μουσική από δαύτην που άκουγε μικρός και ονειρευόταν πώς θα είναι μεγάλος. Και καμιά φορά στο σπίτι τηράει τα παιδιά να παίζουν βίντεογκέιμ και του έρχεται το ατάρι που έπαιζε μικρός και χαιρόταν σαν παιδί.

Και καμιά φορά, εκεί που υπερβαίνει τα 4 ποτήρια από το ξινόμαυρο που πάντα του άρεσε, το πετάει το γουοτς που μετράει ύπνο, βήματα και μaλακίες. Πετάει και το κινητό που μετράει κλήσεις, μηνύματα και ζωές. Και χαμογελάει γιατί παύει να μετράει. Και χαμογελάει γιατί τα πράσινα μάτια και τα κατάμαυρα μαλλιά που ονειρεύεται όταν κοιμάται καμιά φορά πραγματικά, είναι της γυναίκας του όταν ήταν ερωτευμένος. Όταν δεν μετρούσε… Τι έφταιξε γαμώτο; Ο φόβος για το θάνατο, την κοινωνία και την αποτυχία. Ο φόβος…

Την αγάπη μου

Χάρης

(Αγαπητέ Χάρη, ο φόβος. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.