Σκουπιδότοπος οι παραλίες της Μασσαλίας λόγω καταιγίδων – Χειρότερα και από πετρελαιοκηλίδα τα πλαστικά

Πιτσιρίκο, οι καταιγίδες που έπληξαν τη Μασσαλία στις 4 Οκτωβρίου είχαν ως συνέπεια χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών να καταλήξουν στους δρόμους της γαλλικής πόλης -λόγω της απεργίας των εργαζόμενων στα απορριμματοφόρα- και στη συνέχεια με τον βορειοδυτικό άνεμο στις παραλίες και τη θάλασσα, όπως αναφέρει η Le Monde.

Μία εβδομάδα μετά -και παρά τις προσπάθειες του ναυτικού πυροσβεστικού σώματος της Μασσαλίας- το πρόβλημα παραμένει.

Κι αυτό διότι μία μειοψηφία των πλαστικών επιπλέει στο νερό και καταλήγει στην ακτή, η πλειοψηφία βυθίζεται και αποτελεί τη λεγόμενη αόρατη ρύπανση.

Παρεμπιπτόντως, το 80% της ρύπανσης στη Μεσόγειο προκαλείται από ανθρώπινες δραστηριότητες, ενώ συχνά μεταφέρεται και μέσω ποταμών στη θάλασσα.

Οι τοπικοί δήμοι κατηγόρησαν τη μητρόπολη της Μασσαλίας για υποτίμηση του ακραίου καιρικού φαινομένου και πλημμελή αποκομιδή των σκουπιδιών, ενώ ανεστάλη η απεργία των εργαζόμενων στα απορριμματοφόρα.

Την περασμένη Κυριακή 10/10 επιστρατεύτηκαν επίσης και δύτες, εκτός από εθελοντές, οργανώσεις και ναυτικούς πυροσβέστες.

Μεταξύ άλλων περισυνέλεξαν από τον βυθό πλαστικά, ρούχα, ηλεκτρικά εξαρτήματα, ανταλλακτικά αυτοκινήτων ψυγεία, φιάλες υγραερίων, ενώ υπήρχαν πολλά ακόμα σκουπίδια πιασμένα σε αχινούς ή σε εσοχές βράχων.

Πλέον καλούνται και οι πολίτες να καθαρίσουν αυτό το Σαββατοκύριακο τις ακτές της Μασσαλίας, που γεμίζουν σκουπίδια κάθε φορά την περίοδο των βροχών, αλλά φέτος έπαιξε ρόλο και η απεργία.

Πρόκειται για μία καταστροφή, δυστυχώς συνηθισμένη για την παραθαλάσσια γαλλική πόλη, κάθε φορά που οι καιρικές συνθήκες είναι κακές.

Περιβαλλοντολόγοι υποστηρίζουν ότι αυτή η ρύπανση είναι χειρότερη και από πετρελαιοκηλίδα, διότι οι υδρογονάνθρακες διασπώνται, αλλά τα πλαστικά και άλλα απόβλητα η φύση δεν μπορεί να τα απορροφήσει.

Θυμήθηκα τώρα την πετρελαιοκηλίδα πριν τέσσερα χρόνια στη Σαλαμίνα.

Τότε που έλεγαν τα τώρα πετσωμένα ΜΜΕ, που έχουν αναγάγει το ψέμα σε επιστήμη, ότι ο Σαρωνικός θα καταστραφεί.

Αλλά δύο μήνες μετά ο βυθός είχε καθαρίσει ακόμα και στη Σαλαμίνα, ενώ ο νότιος Σαρωνικός, στο Θυμάρι για παράδειγμα, δεν είχε ποτέ επηρεαστεί.

Μόνο κάτι κομματάκια πίσσας έφταναν όταν φυσούσε από τη θάλασσα στην αγαπημένη μου ακτή.

Τα θυμήθηκα όλα αυτά, καθώς βρέθηκα στη Σαλαμίνα την Τρίτη 12/10 το πρωί υπό βροχή.

Ο ήλιος, όμως, βγήκε μέχρι να φτάσουμε στα Περιστέρια, στην παραλία τη θρυλική.

Μαζέψαμε μερικά σκουπίδια από την ακροθαλασσιά, αλλά και από τον βυθό μία -με σκουριασμένα αγκίστρια- πετονιά.

Και όταν έριξε ακόμα μία μπόρα στα βορειοδυτικά, εμείς κάναμε βουτιές στα κρυστάλλινα νερά.

Παρέα με τους γύλους (φωτό – οι παρατηρητικοί θα δουν και τον μικρό σαργό) τις καλόγριες, τους κέφαλους, τους κακαρέλους τις σάλπες και τα μελανουράκια, κολυμπώντας μέχρι τα απέναντι νησάκια.

Ας πάμε, όμως, πολύ πιο μακριά, έστω και νοερά.

Στο Τέξας, καθώς ο κυβερνήτης του Greg Abbot απαγόρευσε με διάταγμα στις ιδιωτικές εταιρίες να υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να εμβολιαστούν και ζήτησε από τους βουλευτές της αμερικάνικης πολιτείας να ψηφίσουν και σχετικό νόμο, όπως αναφέρει ο Guardian.

H κίνηση του Ρεπουμπλικανού Abbot τον φέρνει για άλλη μία φορά απέναντι στην κυβέρνηση Biden, η οποία απαιτεί σε εταιρίες με προσωπικό άνω των 100 ατόμων, οι εργαζόμενοι να εμβολιάζονται ή να κάνουν διαγνωστικό τεστ για τον κορωνοϊό κάθε εβδομάδα.

Οι American Αirlines και οι Southwest Airlines, που εδρεύουν στο Τέξας, ανακοίνωσαν ότι θα συνταχθούν με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, απαιτώντας υποχρεωτικό εμβολιασμό του προσωπικού τους.

Ο Abbot επιμένει, ωστόσο, ότι καμία επιχείρηση στις ΗΠΑ δεν έχει το δικαίωμα να ζητάει πιστοποιητικό εμβολιασμού από υπαλλήλους ή πελάτες.

Ο ίδιος έχει εμβολιαστεί, αλλά στη συνέχεια νόσησε από την Covid 19 και θεωρεί ότι ο κόσμος πρέπει να ενθαρρύνεται, αλλά όχι και να υποχρεώνεται να κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Πρόσφατα, ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Τέξας είχε αρνηθεί τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και για τους υπαλλήλους της πολιτείας, αλλά μέχρι πρότινος άφηνε στη διακριτική ευχέρεια των ιδιωτικών εταιριών το τι θα πράξουν με το προσωπικό τους.

Παρ’ όλα αυτά, ο Greg Abbot κατηγορείται από άλλα δύο υψηλόβαθμα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων, τον Don Huffines και τον Alen West, που είναι αναφανδόν κατά των εμβολίων, ότι “πάει όπου φυσάει ο άνεμος”.

Ο δεύτερος κόλλησε κορωνοϊό και νοσηλεύτηκε, αλλά παραμένει κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Το τελευταίο διάστημα μειώνονται τα κρούσματα και οι νοσηλείες στο Τέξας, όπου έχουν καταγραφεί, όμως, 67 χιλιάδες θάνατοι που σχετίζονται με τον κορωνοϊό από την αρχή της πανδημίας.

Την ίδια στιγμή η Κίνα ανακοίνωσε χθες μηδενικά εγχώρια κρούσματα για πέμπτη σερί μέρα, αλλά έτσι κι αλλιώς εδώ και σχεδόν δύο χρόνια η πανδημία είναι αποκλειστικό “προνόμιο” Ευρώπης και Αμερικής. Του “πολιτισμένου”, μα στην πραγματικότητα, του τόσο ψεύτικου δυτικού κόσμου.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ωραία μέρα για μπάνιο σήμερα. Να κάνετε και για εμένα. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.