Σύνηθες να κατηγορεί η αρρωστημένη ελληνική κοινωνία το θύμα

Πιτσιρίκο, πρώτο ΣΚ χαλάρωσης του lockdown στη Μελβούρνη και οι κάτοικοί της ξεχύθηκαν στα εστιατόρια και τα κομμωτήρια, όπως μεταδίδει το Reuters.

Παρά τη βροχή που έπεφτε το πρωί του Σαββάτου 23/10, σχηματίστηκαν ουρές έξω από τα κομμωτήρια και τα εστιατόρια που σερβίρουν πρωινό, αλλά μόνο σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, δηλαδή, το 72% των ενήλικων στην Αυστραλία, ενώ το 87% έχει κάνει τη μία δόση.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής 22/10 έγινε και ένα υπαίθριο πάρτι στους δρόμους της αυστραλιανής πόλης, με πολλούς να πηγαίνουν μετά από μήνες σε μία παμπ για ποτό με φίλους.

Μάλιστα, πολλά καταστήματα -ακόμα και κομμωτήρια- άνοιξαν τα ξημερώματα του Σαββάτου 23/10, ενώ ο κόσμος ζητωκραύγαζε από μπαλκόνια ή κόρναρε από αυτοκίνητα.

Έφτασαν στο σημείο να πανηγυρίζουν για τα αυτονόητα στην Αυστραλία.

Αλλά και πώς να γίνει διαφορετικά, με τη Μελβούρνη να έχει βρεθεί συνολικά 262 μέρες (σχεδόν εννέα μήνες) σε lockdown από τον Μάρτιο του 2020, όταν και διαπιστώθηκαν τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στην Αυστραλία.

Την ακολουθεί με 234 μέρες σε lockdown το Μπουένος Άιρες, η πρωτεύουσα της Αργεντινής.

Μητσοτάκη και σία, κανονίστε να τους περάσουμε.

Όπως έγραψα και χθες, αν επιβληθεί ξανά lockdown μετά από τόσα εκατομμύρια εμβολιασμούς θα είναι σκάνδαλο.

Aν ξαναγίνει, επίσης, lockdown, μάλλον θα ισχύει αυτό που έγραψες, Πιτσιρίκο, ότι βολεύει τις ελίτ να πιστεύουν οι πολίτες πως το μοναδικό τους πρόβλημα είναι ο κορωνοϊός.

Μάλιστα, στη βασίλισσα των lockdown, τη Μελβούρνη, μοιάζει με κοροϊδία η “χαλάρωση” των περιοριστικών μέτρων που υπόσχονται οι κυβερνώντες, μόλις η εμβολιαστική κάλυψη στη Βικτώρια φτάσει στο 80%, όπως μεταδίδει το Reuters.

Αυτό θα συμβεί πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, όταν και θα επιτραπεί στους κατοίκους της Μελβούρνης να ταξιδεύουν και σε άλλες αυστραλιανές πολιτείες, αλλά και να μην φορούν μάσκες σε εξωτερικούς χώρους.

Ωστόσο, μόνο όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις θα μπορούν να μπαίνουν σε κλειστές αίθουσες, πιθανότατα κι όταν η εμβολιαστική κάλυψη φτάσει στο 90%, κάτι που αναμένεται να συμβεί στις 24 Νοεμβρίου.

Για αυτό, άλλωστε, και γίνεται λόγος για μία “εμβολιασμένη οικονομία”, με τον κυβερνήτη της Βικτώρια Daniel Andrews να επιθυμεί να δει 80 χιλιάδες κόσμο στις εξέδρες στον αγώνα κρίκετ της Αυστραλίας με την Αγγλία στις 26 Δεκεμβρίου.

Οι περισσότεροι Αυστραλοί υποστηρίζουν τους εμβολιασμούς και μόνο ένα 6,9% είναι απρόθυμο να εμβολιαστεί έναντι του κορωνοϊού.

Στη Νέα Νότια Ουαλία, που η πρωτεύουσα της το Σίδνεϊ ήταν σε lockdown για 100 μέρες, έχει εμβολιαστεί το 85%.

Τέλος, στη Νέα Ζηλανδία, μεταξύ των 80 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού εντοπίστηκε και ένα στο Νότιο Νησί, το πρώτο μετά από έναν χρόνο.

Ωχ, βλέπω να το βάζει σε lockdown η Ardern.

To θέμα είναι ότι όλος ο δυτικός, ψεύτικος και αποτυχημένος κόσμος έχει μπει σε έναν φαύλο κύκλο αναποτελεσματικών -αυστηρών ή πιο χαλαρών- lockdοwn, που διαλύουν κυριολεκτικά τις κοινωνίες και τη σωματική και ψυχική υγεία των πολιτών.

Επαναλαμβάνω, λοιπόν: Μητσοτάκη, αν ξανακάνεις lockdown με τόσα εκατομμύρια εμβολιασμούς, θα είναι σκάνδαλο.

Επίσης, Μητσοτάκη, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Rishi Sunak ανακοίνωσε χρηματοδότηση 5 δισ. στερλινών για ερευνητικά προγράμματα για την υγεία και άλλα 3 δισ. στερλίνες για την παιδεία, όπως μεταδίδει το Reuters.

Εδώ μας έχουν περισσέψει τίποτα ψιλά από τις φρεγάτες;

Στη Βρετανία θα διαθέσουν και 6,9 δισ. στερλίνες για πρότζεκτ για τις περιφερειακές μεταφορές, καθώς η κυβέρνηση αναθεωρεί τις δαπάνες της για τα επόμενα τρία χρόνια.

Η επένδυση στις μεταφορές είναι αυξημένη κατά 1,5 δισ. στερλίνες σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, καθώς η κυβέρνηση θέλει να βελτιώσει το επίπεδο ζωής εκτός Λονδίνου, κάτι που είχε υποσχεθεί προεκλογικά.

“Θέλουμε να κάνουμε το Ηνωμένο Βασίλειο το καλύτερο μέρος στον κόσμο για να στήσει κάποιος μία επιχείρηση και θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε θέσεις εργασίας, καθώς βγαίνουμε από την πανδημία” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Sunak.

Τα περισσότερα από τα χρήματα για την παιδεία θα στηρίξουν μαθητές 16 ως 19 ετών σε μία εναλλακτική εκπαίδευση από τις παραδοσιακές εξετάσεις του σχολείου, οι οποίες ανοίγουν συνήθως τον δρόμο για το πανεπιστήμιο, αλλά συχνά οδηγούν και σε αδιέξοδο τους νέους.

Επίσης, με 550 εκ. στερλίνες θα χρηματοδοτηθεί η κατάρτιση μεγαλύτερων σε ηλικία ενήλικων, προκειμένου να αποκτήσουν γνώσεις πάνω σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Συγκεκριμένα, θα κάνουν τρίμηνα και τετράμηνα μαθήματα για να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες και ρόλους στις κατασκευές, τη σιδηροδρομική και την πυρηνική βιομηχανία.

Στον τομέα της υγείας θα δοθούν 5 δισ. στερλίνες για την έρευνα και την ανάπτυξη, ενώ τα 2 δισ. που θα διατεθούν μέχρι το 2024 είναι 57% περισσότερα από ό,τι είχε αρχικά σχεδιαστεί.

Ο Sunak θέλει να αυξήσει επίσης τα κίνητρα για επενδύσεις, αυξάνοντας κατά 1 δισ. στερλίνες τη σχετική χρηματοδότηση που θα φτάσει στα 1,4 δισ.

Άλλα 800 εκ. στερλίνες θα εξοικονομηθούν για τη βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων και με 700 εκ. στερλίνες θα χρηματοδοτηθεί η αναβάθμιση ηλεκτρονικών συνοριακών συστημάτων και η αντικατάσταση κάποιων σκαφών του λιμενικού με νέα και πιο σύγχρονα.

Τέλος, θα επεκταθεί για έξι μήνες το πρόγραμμα δανεισμού των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Σχεδόν 4,5 μήνες πέρασαν, εξάλλου, από τις 10 Ιουνίου όταν είχα δει και πάλι τη θαλάσσια χελώνα, που της λείπει ένα κομματάκι από το πίσω μέρος του καβουκιού της.

Οι πρώτες θεάσεις της είχαν σημειωθεί το φθινόπωρο του 2020.

Και να που εμφανίστηκε και πάλι την Κυριακή 24 Οκτωβρίου στην αγαπημένη μου ακτή.

Η συγκεκριμένη χελώνα είναι και η πιο φιλική, που έχω δει.

Αρκούν μερικά λεπτά δίπλα της και να της αφήσεις λίγη απόσταση για να σε εμπιστευτεί.

Χαρίζοντας σου μερικά πολύ ωραία πλάνα στα κρυστάλλινα νερά με τον βοριά.

Κι ενώ ήμουν χαρούμενος με τη θαλάσσια χελώνα, έκανα το λάθος να διαβάσω ειδήσεις στο ίντερνετ μετά.

Και έπεσα σε σχόλια που κατηγορούσαν τον νεκρό από τα αστυνομικά πυρά νεαρό Ρομά.

Αν κάποιος αγνοούσε το περιστατικό, θα νόμιζε ότι ο Ρομά είχε σκοτώσει αστυνομικό.

Και όχι ότι οι αστυνομικοί είχαν ρίξει 35 σφαίρες στο ψαχνό.

Καλά δεν είναι η πρώτη φορά που οι Έλληνες κατηγορούν το θύμα ομαδικά.

Το είδαμε με τον Γρηγορόπουλο, το είδαμε και με τον Ζακ Κωστόπουλο.

Ο 20χρονος Ρομά είχε κλέψει, βέβαια, αυτοκίνητο και όταν βρέθηκε σε αδιέξοδο το έριξε πάνω στις μηχανές των αστυνομικών και πιθανόν κάποιοι εξ αυτών να χτύπησαν και όλοι να κινδύνευσαν.

Ήταν, όμως, εφτά οπλισμένοι σαν αστακοί αστυνομικοί απέναντι σε τρεις άοπλους πιτσιρικάδες, τους οποίους όφειλαν να συλλάβουν και όχι να γαζώσουν με 35 σφαίρες.

Κι, όμως, ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας είναι πεπεισμένο ότι οι αστυνομικοί έκαναν το καθήκον τους. Και τους επικροτεί κιόλας. Λες και πυροβόλησαν κάποιον στόχο με κυκλάκια σε καρτέλα και όχι ανθρώπους.

Απαίδευτη η ελληνική αστυνομία, απαίδευτη και η ελληνική κοινωνία.

Aυτή είναι η Ελλάδα τελικά.

Τουλάχιστον, έχει ωραία θάλασσα και είναι κι αυτό μια παρηγοριά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, η ελληνική κοινωνία δεν είναι τα ΜΜΕ, ούτε οι πληρωμένοι λογαριασμοί στα social media. Επίσης, σε θέματα Δικαιοσύνης, το μόνο που έχει σημασία είναι η απόφαση των δικαστών. Είναι βλακώδες να δικάζουν οι πάντες στο Διαδίκτυο και στις τηλεοράσεις. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.