Τα εμβόλια δεν θα σταματήσουν την πανδημία από μόνα τους, προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Πιτσιρίκο, οι 4/10 που νοσηλεύονται με Covid 19 στη Βρετανία δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι (άρα οι 6/10 έχουν κάνει και τις δύο δόσεις), όπως αποκαλύπτει το Skynews.

Με δεδομένο, όμως, ότι στη Βρετανία το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων είναι 80% και αυτοί “συνεισφέρουν” το 60% των νοσηλειών, το υπόλοιπο 40% προκύπτει από τη μικρή δεξαμενή του 20% των ανεμβολίαστων.

Αναλογικά, δηλαδή, το ποσοστό των ανεμβολίαστων στα νοσοκομεία είναι διπλάσιο απ’ ό,τι στην κοινωνία.

Επίσης, το ποσοστό των εμβολιασμένων στα νοσοκομεία, το ανεβάζουν οι άνθρωποι άνω των 80 ετών -κάτι αναμενόμενο, όμως, καθώς πιθανά προβλήματα υγείας τους καθιστούν περισσότερο ευάλωτους- καθώς από αυτούς που νοσηλεύονται από τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, το 88% έχει κάνει και τις δύο δόσεις.

Αντίθετα, τα 2/3 των 300 συνολικά ατόμων (δηλαδή, 200) ηλικίας 18-29 ετών που νοσηλεύονται στη Βρετανία, δεν έχουν εμβολιαστεί, ωστόσο, κι αυτό λογικό είναι αφού οι νέοι είναι περισσότερο απρόθυμοι για το εμβόλιο απ’ ό,τι οι ηλικιωμένοι.

Παρεμπιπτόντως, στους 70ρηδες το ποσοστό των νοσηλειών είναι 25,3 ανά 100 χιλιάδες άτομα και ανεβαίνει στο 67,9 ανά 100 χιλιάδες άτομα, όσον αφορά τους ανεμβολίαστους.

Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους 30ρηδες είναι 3,2 και 13,4 (ανεμβολίαστοι) ανά 100 χιλιάδες.

Στην πραγματικότητα, ο πιο ασφαλής δείκτης για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι οι συνολικές νοσηλείες, ανεξαρτήτως του αν είναι πλήρως, μερικώς ή μη εμβολιασμένοι όσοι κάνουν εισαγωγή.

Αν οι νοσηλείες είναι λιγότερες απ’ ό,τι πριν τους εμβολιασμούς, τότε τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά.

Και οι νοσηλείες είναι λιγότερες πια, αλλά ας περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει και όταν χειμωνιάσει για τα καλά.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Rishi Sunak αποκλείει, εξάλλου, την εκ νέου επιβολή αυστηρών περιορισμών για τον κορωνοϊό, παρά την αύξηση των κρουσμάτων, όπως μεταδίδει το Reuters.

“Eίμαστε σε διαφορετική θέση από ό,τι πριν από έναν χρόνο, χάρη στο εμβόλιο, το οποίο μας δίνει μεγάλη προστασία και αυτή είναι πλέον η πρώτη γραμμή άμυνας έναντι του ιού ” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βρετανός υπουργός.

Ο Sunak υποστήριξε επίσης ότι η οικονομία είναι πλέον η βασική προτεραιότητα.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Boris Johnson ξεκαθάρισε ότι ένα νέο lockdown δεν είναι στην ατζέντα, έπειτα από προειδοποιήσεις των συμβούλων του ότι, αν ληφθούν έγκαιρα πιο χαλαρά μέτρα, θα αποφευχθούν τα αυστηρότερα αργότερα.

Η Βρετανία έχει τα περισσότερα κρούσματα στην Ευρώπη, αλλά και τους τελευταίους τρεις μήνες, όμως χάρη στους εμβολιασμούς οι θάνατοι από την Covid 19 παραμένουν στα χαμηλότερα επίπεδα από την αρχή του 2021.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τον ΠΟΥ, τα εμβόλια δεν αρκούν για να σταματήσουν την πανδημία από μόνα τους, όπως αναφέρει το Skynews.

Συγκεκριμένα, η Margaret Harris, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ανέφερε ότι “χρειαζόμαστε και άλλα μέτρα για να ξεπεράσουμε την πανδημία και το πρόβλημα είναι ότι εστιάζουμε μόνο σε ένα, αλλά το εμβόλιο δεν θα μας βγάλει από αυτή την περιπέτεια”.

Όσο για το ποια είναι τα άλλα μέτρα, η Harris επισήμανε ότι “πρέπει να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να γίνεται χρήση μάσκας, ειδικά στους κλειστούς χώρους”.

Ωχ, το lockdown -θα είναι σκάνδαλο αν επιβληθεί ξανά μετά από τόσα εκατομμύρια εμβολιασμών- μάλλον ξανάρχεται.

Εδώ ήρθαν και πάλι οι μέδουσες πελαγία, όπως και πέρσι τέτοια εποχή στην αγαπημένη μου ακτή, σαν η ιστορία να επαναλαμβάνεται.

Κι ενώ για 3-4 δεκαετίες είχαν εξαφανιστεί από την Αττική.

Αφού τα είπαμε, όμως. Mitsotakis rules.

H αλήθεια είναι ότι μία μέδουσα πελαγία και αυτή μισοδιαλυμένη, αλλά ακόμα ζωντανή, είχε απομείνει το Σάββατο 23/10 κοντά στην αγαπημένη μου ακτή.

Και γύρω της κολυμπούσαν μελανούρια, κακαρέλοι, σάλπες, κέφαλοι, μουρμούρες, μπαρμπουνάκια και σαργοί.

Δυστυχώς, το κυματάκι του νοτιά είχε ξεβράσει στη δαντελένια ακρογιαλιά και έναν γλάρο που είχε καταπιεί πετονιά με μεταλλικό ψαράκι, το οποίο έχει ενσωματωμένα αγκίστρια πάνω του και το χρησιμοποιούν στη συρτή.

Πρόκειται μία τεχνική ψαρέματος κατά την οποία η βάρκα κινείται με μικρή ταχύτητα και έτσι όπως αστράφτει το μεταλλικό ψαράκι στο απέραντο γαλάζιο, ξεγελάει τους θηρευτές του βυθού που νομίζουν ότι είναι αληθινό και ορμώντας να το αρπάξουν πιάνονται στα αγκίστρια που έχει πάνω.

Δυστυχώς, αυτή τη φορά ξεγελάστηκε ένας γλάρος και ευτυχώς που τον έβαλε σε σακούλα και τον πήγε στα σκουπίδια ένα άλλο ζευγάρι χειμερινών κολυμβητών, διότι έχοντας και τα σκυλιά μαζί, σίγουρα δεν θα έκανα αυτή τη βρώμικη δουλειά, αρκούμενος στο να μαζέψω μερικά πλαστικά.

Και ο γλάρος θα αποτελούσε μία εστία μόλυνσης στη δαντελένια ακρογιαλιά, εκεί που το Σάββατο 23/10 ξεχύθηκαν εκμεταλλευόμενοι την καλοκαιρία νέοι, γέροι και παιδιά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ο κορωνοϊός είναι χρήσιμος για τις κυβερνήσεις και τις ελίτ, γιατί δίνει την εσφαλμένη εντύπωση στους πολίτες πως αυτό είναι το μόνο τους πρόβλημά. Δεν είναι έτσι αλλά πουλιέται έτσι. Και για την ώρα, πουλάει ακόμα. Να είστε καλά. την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.