Τώρα φοβούνται και τη γρίπη οι ειδικοί, που δύο χρόνια μας λένε ότι ο κορωνοϊός δεν είναι γριπούλα

Πιτσιρίκο, αξιωματούχοι υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποιούν για έξαρση της γρίπης φέτος τον χειμώνα, υπενθυμίζοντας τη χρονιά 1989-90, όταν είχαν σημειωθεί 19 χιλιάδες παραπάνω θάνατοι από τη γρίπη από ό,τι συνήθως, όπως αναφέρει το Skynews.

Και τώρα εκτιμούν ότι από τη γρίπη μπορεί να χάσουν τη ζωή τους 60 χιλιάδες άνθρωποι και από τον συγκυτιακό ιό RSV να νοσηλευτούν 40 χιλιάδες παιδιά.

Όσον αφορά τις ανησυχίες για ταυτόχρονη απειλή γρίπης και κορωνοϊού, οι επιστήμονες καλούν όλο τον κόσμο να κλείσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα ραντεβού για εμβολιασμό.

Γιατί ανησυχούν, όμως, τόσο πολύ για τη γρίπη οι ειδικοί; Αυτοί δεν μας λένε δύο χρόνια τώρα ότι ο κορωνοϊός δεν είναι γριπούλα;

Μία απάντηση είναι ότι επειδή η γρίπη δεν κυκλοφόρησε πέρσι τον χειμώνα, οι άνθρωποι δεν έχουν αποκτήσει αντισώματα ενάντια στους ιούς που την προκαλούν.

Κι έτσι η ανοσία της αγέλης απέναντι στη γρίπη θα είναι μειωμένη.

Αλλά και πώς να είναι αυξημένη, όταν εδώ και ένα χρόνο βάζουν όλο τον κόσμο να κυκλοφορεί με μάσκες παντού και να ζει σαν αποστειρωμένος;

Κάθε χρόνο πεθαίνουν κατά μέσο όρο 11 χιλιάδες άνθρωποι από γρίπη στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την πλειοψηφία του πληθυσμού της χώρας (55%) να πιστεύει ότι ο αριθμός τους είναι μικρότερος.

Σχεδόν το 1/3 δεν πιστεύει ότι η γρίπη και ο κορωνοϊός μπορούν να κυκλοφορήσουν ταυτόχρονα (πέρσι, πάντως, δεν κυκλοφόρησαν), ενώ το 1/4 θεωρεί ότι η γρίπη δεν είναι θανατηφόρα ασθένεια (φυσικά, αφού γριπούλα την ανεβάζουν, γριπούλα την κατεβάζουν εδώ και δύο χρόνια οι ειδικοί).

Επί της ουσίας, τον φετινό χειμώνα μπορεί να κυκλοφορήσουν ταυτόχρονα ο κορωνοϊός και η γρίπη, αφού έχουν χαλαρώσει και τα μέτρα κοινωνικής απόστασης.

Για αυτό και οι ειδικοί συνιστούν να εμβολιαστούν, ειδικά οι ευπαθείς ομάδες.

Την περσινή χρονιά είχε εμβολιαστεί κατά της γρίπης το 80% των ανθρώπων ηλικίας άνω των 65 ετών, ποσοστό που είναι ρεκόρ όλων των εποχών.

Φέτος, το εμβόλιο της γρίπης θα είναι διαθέσιμο για 35 εκ. ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών ηλικίας 11 ετών και ενήλικων ηλικίας 50-64 χρονών.

Παράλληλα με τα αντιγριπικά, θα αρχίσει να χορηγείται και η τρίτη δόση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Τα δύο εμβόλια δεν θα γίνονται απαραίτητα ταυτόχρονα, αν και επιστήμονες εξηγούν ότι αυτό δεν επηρεάζει την ανοσολογική απόκριση.

Η ζωή μας ένα εμβόλιο. Στον αποστειρωμένο κόσμο που ζούμε οι άνθρωποι, εντελώς αποξενωμένοι από τη φύση πια.

Ένα είναι σίγουρο. Ότι αν εφαρμόζεις ευλαβικά ό,τι λένε οι μετεωρολόγοι και οι γιατροί δεν θα βγεις ούτε από το σπίτι σου.

Για παράδειγμα, εδώ και μέρες όλοι οι μετεωρολόγοι προειδοποιούσαν για τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την Παρασκευή 8/10 που θα έρχονταν οι καταιγίδες και στην Αττική, είχαμε ακόμα και διαστήματα με ήλιο στην αγαπημένη μου ακτή.

Είχε, μάλιστα, και τέσσερις ακόμα λουόμενους σε όλη τη δαντελένια ακρογιαλιά, όπου νομίζοντας ότι δεν θα είναι κανείς κατέβασα και τα σκυλιά.

Φιλήσυχα είναι, άλλωστε, συμβιώνουν αρμονικά και με τις γάτες, αλλά επειδή κάποιος μπορεί να φοβηθεί ακόμα και αν απλά τρέξουν προς το μέρος του για να του κάνουν χαρές, όταν έχει κόσμο δεν θέλω να τα παίρνω μαζί.

Όλα πήγαν, βέβαια, καλά, ενώ αυτή τη φορά φωτογράφισα και μαυρολίτσα στα κρυστάλλινα νερά.

Είναι η μικρή ξαδερφούλα της λίτσας, αλλά φτάνει σε μέγεθος μέχρι μερικά εκατοστά.

Δηλαδή, γίνεται μεγάλη όσο ένα μελανούρι ή άντε μία σάλπα κι ένας σαργός και μπροστά στη λίτσα του 1,5 μέτρου ασφαλώς ωχριά.

Την έχουν ονομάσει μαυρολίτσα από τα μαύρα στίγματα που έχει στα πτερύγια και την ουρά.

Μιας και ο λόγος για τον καιρό, η Google και το YouTube παίρνουν μέτρα ενάντια στην παραπληροφόρηση σχετικά με την κλιματική αλλαγή, όπως αναφέρει η Le Monde.

Συγκεκριμένα, θα απαγορεύουν αναρτήσεις που αντιβαίνουν στην επιστημονική συναίνεση, σχετικά με τις αιτίες που προκαλούν την κλιματική αλλαγή.

Δεν θα επιτρέπουν επίσης σε άτομα, που κάνουν τέτοιες αναρτήσεις, να αποκομίζουν διαφημιστικά έσοδα.

Ο νέος κανονισμός αφορά μηνύματα, τα οποία αρνούνται ότι μακροπρόθεσμα το κλίμα υπερθερμαίνεται και ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου προκαλούν την κλιματική αυτή αλλαγή.

Το YouTube έχει ήδη πάρει μέτρα για να περιορίσει τον αριθμό των αντιεμβολιαστικών αναρτήσεων, αλλά δεν είχε κάνει κάτι ανάλογο και για την άρνηση της κλιματικής αλλαγής μέχρι στιγμής.

Το Facebook, από την άλλη, επικοινωνεί συχνά τις προσπάθειες του να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση για την κλιματική αλλαγή, χωρίς προς το παρόν απαγορεύσεις.

Ο λόγος είναι ότι δεν θέλει να γίνει ένας διαιτητής, ένας χωροφύλακας της αλήθειας, ωστόσο, όλες αυτές οι ψηφιακές πλατφόρμες έχουν κατηγορηθεί ότι για να έχουν διαφημιστικά έσοδα φτάνουν στο σημείο να ενθαρρύνουν κιόλας αναρτήσεις που προκαλούν έντονες αντιδράσεις.

Τον Ιανουάριο του 2020 η ΜΚΟ Avaaz είχε κατηγορήσει το YouTube ότι κατευθύνει εκατομμύρια χρήστες προς βίντεο που αρνούνται την κλιματική αλλαγή.

Το YouTube είχε απαντήσει τότε ότι κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να περιορίσει τις προβληματικές αναρτήσεις, αλλά δεν θέλει να λογοκρίνει και όσους δεν παραβιάζουν τους κανόνες.

“Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμα σου να το λες”, δηλαδή.

Επίσης, το ότι υποστηρίζει κάτι η συντριπτική πλειοψηφία δεν σημαίνει ότι είναι και το σωστό.

Κάποτε όλη η επιστημονική κοινότητα που πίστευε ότι η γη είναι επίπεδη, ήθελε να καταδικάσει τον Γαλιλαίο, που ήταν ο μοναδικός που υποστήριξε ότι είναι σφαιρική.

Eπί τη ευκαιρία, αν τελικά επαληθευτεί το δεκαήμερο σερί βροχών, που δίνουν τα μοντέλα, θα είναι το δεύτερο μετά από εκείνο του Ιουνίου.

Και έριξε πολλή βροχή στην Αττική. Ενδεικτικά 28 χιλιοστά (τόνοι νερού ανά στρέμμα) στην Κερατέα, 23 στην Αίγινα 21 στο Λαύριο, 16 στην Ανάβυσσο (έτρεχαν και δεν έφταναν χθες το απόγευμα στο Θυμάρι, καθώς είχε και αέρα και έμπαιναν τα νερά στα σπίτια), 14 στη Μάνδρα, 12 στη Σαλαμίνα και από 9 σε Π. Φάληρο και Καλλιθέα.

Δύο καύσωνες, δύο μεγάλες περίοδοι με πολλή βροχή, από όλα έχει τελικά η κλιματική αλλαγή.

Και είναι πιθανό και οι σφοδρές χιονοπτώσεις των τελευταίων ετών να οφείλονται σε αυτή.

Ειδικά στην Αττική, που στη δεκαετία του 1990 χιόνιζε μία φορά στην πενταετία (και πολύ λέω, έναν χιονιά το 1992 μόνο θυμάμαι) και τώρα χιονίζει 4-5 φορές τον χρόνο. Ντροπή και παρακμή.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, εκτός από κορωνοϊό και γρίπη, φέτος θα πέσει και χολέρα. Οπότε να κάνουμε καμιά βουτιά στην θάλασσα ακόμα, πριν τα τινάξουμε. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.