Χαλαρώνει το μακροβιότερο lockdown παγκοσμίως – Όχι, δεν είναι της Ελλάδας

Πιτσιρίκο, από τον Μάρτιο του 2020 η Μελβούρνη είναι εννέα μήνες (262 μέρες) σε lockdown, το οποίο επιτέλους χαλαρώνει, όπως μεταδίδει το Reuters.

Πρόκειται για το μακροβιότερο παγκοσμίως lockdown, ενώ ακολουθεί εκείνο του Μπουένος Άιρες με 234 μέρες αυστηρών περιορισμών. (Μητσοτάκη, γιατί μας περνάνε η Αυστραλία και η Αργεντινή; Τουλάχιστον είμαστε οι πρώτοι σε όλη την Ευρώπη; Πάντως, η Αυστραλία και η Αργεντινή έχουν περάσει δύο χειμώνες με κορωνοϊό, ενώ εμείς έναν, οπότε μπορεί να είμαστε και πλανητάρχες).

Τα κρούσματα κορωνοϊού στη Βικτώρια, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Μελβούρνη, εξακολουθούν να αυξάνονται, αλλά η αυστραλιανή πόλη θα φτάσει αυτή την εβδομάδα στον στόχο να έχει εμβολιαστεί το 70% των 5 εκ. κατοίκων της, οπότε θα χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα.

Για μεγάλη μέρα έκανε λόγο ο κυβερνήτης της αυστραλιανής πολιτείας Daniel Andrews, προσθέτοντας ότι οι Αυστραλοί στη Βικτώρια θα πρέπει να είναι περήφανοι για ό,τι κατάφεραν.

Η εστίαση και άλλες επιχειρήσεις θα ανοίξουν με περιορισμούς ακόμα, όσον αφορά την προσέλευση των πελατών, αλλά όταν το 80% θα έχει πια εμβολιαστεί, κάτι που υπολογίζεται να συμβεί ως τις 5 Νοεμβρίου, θα υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση για τα καταστήματα λιανικής.

Την Κυριακή 17/10, η Βικτώρια ανακοίνωσε 1.838 νέα κρούσματα και εφτά θανάτους σχετιζόμενους με τον ιό.

Η Νέα Νότια Ουαλία, που βγήκε με τη σειρά της από lockdown 100 ημερών, κατέγραψε 301 νέα κρούσματα και 10 θανάτους με κορωνοϊό, ενώ το 80% των κατοίκων της έχει εμβολιαστεί.

Κάποτε η Αυστραλία προσπαθούσε να μηδενίσει τα κρούσματα, αλλά πλέον άλλαξε στρατηγική, επιλέγοντας να μάθει να ζει με τον ιό.

Έτσι, θα αρθούν όλα τα lockdown όταν το 80% του πληθυσμού της νησιωτικής χώρας θα έχει εμβολιαστεί πλήρως, με το εθνικό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης να είναι αυτή τη στιγμή 68%.

Από την Τετάρτη 20/10 θα επιτρέπεται και πάλι στους Νεοζηλανδούς να ταξιδεύουν στην Αυστραλία, χωρίς την υποχρέωση να μπουν σε καραντίνα αμέσως μετά την άφιξη τους.

Γίνονται συζητήσεις για να ισχύσει το ίδιο και με τη Σιγκαπούρη.

Με 143 χιλιάδες κρούσματα και 1.530 θανάτους σχετιζόμενους με τον κορωνοϊό από την αρχή της πανδημίας, η Αυστραλία έχει καταφέρει να τη διαχειριστεί καλύτερα από τις υπόλοιπες χώρες του προηγμένου κόσμου και το ίδιο ισχύει και για τη Νέα Ζηλανδία, που ανακοίνωσε 51 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 47 στο Όκλαντ, που παραμένει σε lockdown από τον Αύγουστο του 2021.

Μόνο το Σάββατο 16/10 εμβολιάστηκε, εξάλλου, το 2,5% των Νεοζηλανδών, καθώς η κυβέρνηση επιταχύνει τη σχετική διαδικασία.

Όλα τα πρόσωπα του φασισμού βλέπουμε, επί τη ευκαιρία, με αφορμή αυτή την πανδημία.

Από τη μία τις κυβερνήσεις που επέβαλαν ένα σωρό χουντικά μέτρα και από την άλλη τους ορίτζιναλ φασίστες, που εκμεταλλευόμενοι τη δυσαρέσκεια του κόσμου για αυτά, έχουν βγει μπροστά, παίζοντάς το απελευθερωτές.

Παρεμπιπτόντως, χιλιάδες Ιταλοί συμμετείχαν στην πορεία που οργάνωσαν τα εργατικά συνδικάτα ενάντια στις νεοφασιστικές οργανώσεις, ζητώντας παράλληλα από την κυβέρνηση να τις διαλύσει, όπως μεταδίδει το Reuters (μα, οι κυβερνήσεις είναι αυτές που τις προωθούν).

Την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια των βίαιων διαδηλώσεων ενάντια στο υγειονομικό πάσο, που στην Ιταλία πρέπει να διαθέτουν πλέον όλοι οι εργαζόμενοι, η αστυνομία συνέλαβε 12 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και των αρχηγών της ακροδεξιάς οργάνωσης Forza Nuova.

Μερικοί από τις χιλιάδες διαδηλωτών είχαν καταφέρει τότε να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και προσπάθησαν να φτάσουν στο γραφείο του πρωθυπουργού Mario Draghi, ενώ άλλοι έσπασαν τα κεντρικά του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου CGIL.

Στην πρόσφατη πορεία πολλοί διαδηλωτές ανέμιζαν τις κόκκινες σημαίες του συνδικάτου CGIL, καθώς έκαναν πορεία από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Ρώμης στην πλατεία του San Giovanni σε ένα ηλιόλουστο απόγευμα με καθαρό ουρανό.

Ας μείνουμε, όμως, σε αυτό το τελευταίο, δηλαδή, στον ηλιόλουστο και καθαρό ουρανό.

Γιατί η Κυριακή 17/10 ήταν συννεφιασμένη, που λέει και το τραγούδι (στρωματοσωρείτες είναι παρεμπιπτόντως τα σύννεφα, δηλαδή, το πολύ να δώσουν ασθενή βροχή, ενώ η θάλασσα φαίνεται καθαρή, αλλά τα φαινόμενα απατούν και ήταν πολύ θολή).

Ξεθωριάζουν, εξάλλου, και οι διαδηλώσεις ενάντια στο υγειονομικό πάσο στη Γαλλία, παρά το γεγονός ότι συνεχίστηκαν για 14ο ΣΚ σερί από τον Ιούλιο με τη συμμετοχή πάνω από 40 χιλιάδων ανθρώπων, όπως αναφέρει η Le Monde, επικαλούμενη στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, το γαλλικό υπουργείο έκανε λόγο για 45 χιλιάδες διαδηλωτές, αλλά η συλλογικότητα Le Nombre jaune που κρατάει τα δικά της αρχεία, ανέβασε τον αριθμό τους σε 67 χιλιάδες.

Σε κάθε περίπτωση οι διαδηλωτές είναι λιγότεροι τον Οκτώβριο, απ’ ό,τι τον Σεπτέμβριο, όταν είχαν βγει στους δρόμους της χώρας 60 χιλιάδες άτομα στις 25/9.

Μάλιστα, αυτή τη φορά διαδήλωσαν μόνο 5.000 στο Παρίσι και μόλις 400 άνθρωποι στη Λυών και έγιναν πέντε συλλήψεις σε όλη τη Γαλλία, εκ των οποίων οι τρεις στην πρωτεύουσα.

Δεν σημειώθηκε κανένας τραυματισμός αστυνομικού.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι το υγειονομικό πάσο θα είναι σε ισχύ στη Γαλλία μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2022, αν και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Gabriel Attal είπε ότι «θα αρθεί όποτε μπορέσουμε».

Το υγειονομικό πάσο έγινε αρχικά υποχρεωτικό στις 21 Ιουλίου 2021 για χώρους όπου βρίσκονται πάνω από 50 άτομα και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε νοσοκομεία (με εξαίρεση τα επείγοντα περιστατικά), εστιατόρια και μπαρ.

Από τις 30 Αυγούστου κατέστη υποχρεωτικό και για 1,8 εκ. υπαλλήλους που έρχονταν σε άμεση επαφή με το κοινό και από το τέλος Σεπτέμβρη και για τις ηλικίες 12 ως 17 ετών.

Κανονική χούντα, δηλαδή, κι εδώ και εκεί.

Αν και μία φίλη που μπήκε στο εσωτερικό ενός μπαρ, μου είπε ότι δεν τους ζήτησαν ούτε πάσο, ούτε πιστοποιητικό και ήταν ο ένας πάνω στον άλλον, αλλά ευτυχώς προς το παρόν τα ημερήσια κρούσματα είναι γύρω στις 2.500 (και με τα τριπλάσια τεστ από πέρσι τέτοια εποχή) σταθερά εδώ και τρεις μήνες.

Κι εμένα δεν μου ζήτησαν τίποτα στη δαντελένια ακρογιαλιά που πήγα την Κυριακή 17/10 για βουτιά.

Παρέα με έναν θαλασσοκόρακα, που απογειώθηκε από τον βράχο του θεαματικά.

Απαθανάτισα και μερικά σαργουδάκια, αλλά κι έναν κακαρέλο αρκετά καλά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, η Αυστραλία, όπως λένε και οι Αυστραλοί, είναι η μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου. Και έχει εξαιρετικά αυταρχικές κυβερνήσεις. Βέβαια, ο αυταρχισμός είναι στα φόρτε του στον πλανήτη τα τελευταία χρόνια. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.