Γιατί οι επιθέσεις καρχαριών είναι σπάνια θανατηφόρες για τους ανθρώπους

Πιτσιρίκο, μετά τη χθεσινή αναφορά στα αρπακτικά της ξηράς (ύαινες – συνομοταξία των κυνιδών και λιοντάρια, τίγρεις – οικογένεια των αιλουριδών), να περάσουμε και σε αυτά της θάλασσας, καθώς κολυμβητής αγνοείται στη Δυτική Αυστραλία μετά από επίθεση δύο καρχαριών, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, που βοήθησαν άλλους ανθρώπους να βγουν από τη θάλασσα.

Η αστυνομία, σκάφη και ελικόπτερα διάσωσης χτενίζουν την ευρύτερη περιοχή του Περθ για να εντοπίσουν τον αγνοούμενο.

Η Αυστραλία ήταν δεύτερη πίσω από τις ΗΠΑ, όσον αφορά τις επιθέσεις καρχαριών σε ανθρώπους το 2019, ενώ φέτος καταγράφηκαν 17, εκ των οποίων οι δύο ήταν θανατηφόρες.

Κάτι που δείχνει ότι οι επιθέσεις καρχαριών, αν και οδυνηρές για τους ανθρώπους, σπάνια είναι θανατηφόρες.

Αυτό έχει να κάνει με την τακτική του καρχαρία, που μετά το πρώτο δάγκωμα αποσύρεται, περιμένοντας από το θύμα του να εξαντληθεί ή να πεθάνει από αιμορραγία.

Ο λόγος που το κάνει είναι για να μην ρισκάρει και ο ίδιος τραυματισμό και μάλιστα τα μάτια των καρχαριών κλείνουν όταν κάνουν επίθεση με κάτι σαν περσίδες.

Αυτή η τακτική συχνά έχει αποτέλεσμα, όταν το θύμα είναι μία φώκια, με τις οποίες μας μπερδεύουν -ειδικά τους σέρφερ- και κυρίως οι λευκοί καρχαρίες, που έχουν και κακή όραση.

Για έναν άνθρωπο μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο, όμως, το χρονικό διάστημα που ο καρχαρίας θα φύγει και μέχρι να επιστρέψει, αφού μπορεί να τον περισυλλέξουν από τη θάλασσα άλλοι λουόμενοι ή το λιμενικό κ.λ.π.

Παλιά είχα δει σε ένα ντοκιμαντέρ, επιστήμονες να διασώζουν μια μικρή φώκια που είχε επιπόλαιο τραύμα από λευκό καρχαρία και να την επιστρέφουν στην αποικία της στη Νότια Αφρική.

Τέλος, οι καρχαρίες δεν μυρίζουν το αίμα, αλλά εντοπίζουν το ηλεκτρικό φορτίο, με κάτι τρυπούλες στο ρύγχος τους που λέγονται κύστεις του Λορεντσίνι.

Και το ηλεκτρικό φορτίο είναι περισσότερο έντονο, όταν ένα πλάσμα αιμορραγεί, διότι βρίσκεται σε κατάσταση αγωνίας.

Παρεμπιπτόντως, οι κέφαλοι δεν μοιάζουν με καρχαρίες σε μικρογραφία;

Εντάξει, όχι τόσο, όσο μοιάζουν οι αστερίες με αστέρια.

Αλλά από τους παρεξηγημένους στην πραγματικότητα, καρχαρίες, να περάσουμε στους πραγματικούς δολοφόνους του πλανήτη.

Και πώς να είναι διαφορετικά, αφού η Κόστα Ρίκα έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που έκανε υποχρεωτικά τα εμβόλια για παιδιά άνω των 5 ετών, όπως μεταδίδει το BBC.

Συγκεκριμένα, το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα μπει στη λίστα με τα άλλα παιδικά εμβόλια που είναι ήδη υποχρεωτικά.

Η λατινοαμερικάνικη χώρα υπέγραψε συμφωνία με την Pfizer και θα αρχίζει να εμβολιάζει όλα τα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών από τον Μάρτιο του 2022.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα και οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ ενέκριναν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού για παιδιά άνω των 5 ετών.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα παιδιά δεν αρρωσταίνουν σοβαρά από την Covid 19, αλλά μπορεί να κολλήσουν τον κορωνοϊό και να τον μεταδώσουν στους μεγαλύτερους.

Αυτό το τελευταίο ενδεχόμενο θα εμποδίσουν οι εμβολιασμοί (είδαμε πόσο θα το εμποδίσουν με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη).

Η Κόστα Ρίκα έχει ήδη λάβει 3,5 εκ. δόσεις από την Pfizer, με το 1,5 εκ. εξ αυτών να προορίζεται για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών.

Τα υπόλοιπα 2,5 εκ. δόσεων της νέας συμφωνίας Κόστα Ρίκα-Pfizer θα διατεθούν για τη χορήγηση της τρίτης δόσης στους ενήλικες και αρχικά στους ηλικιωμένους και τους ανοσοκατασταλμένους.

Το 55% των Κοσταρικανών έχει εμβολιαστεί πλήρως, ενώ μία δόση έχει λάβει το 70% των νέων ηλικίας 12 ως 19 ετών.

Όσον αφορά τις ΗΠΑ, εκεί είναι πλέον επιλέξιμα για εμβολιασμό 28 εκ. παιδιά ηλικίας 5 ως 11 ετών.

Θα κάνουν, πάντως, το 1/3 της δόσης που χορηγείται στους ενήλικες.

Σύμφωνα με τον FDA, το εμβόλιο αποτρέπει κατά 91% τη λοίμωξη με Covid 19 στα παιδιά, με την ανοσολογική τους απάντηση να είναι ίδια με αυτή των νέων ηλικίας 16 ως 25 ετών.

Ο ξεδιάντροπος αυτός τρόπος με τον οποίο ξεστοκάρουν τα εμβόλια παγκοσμίως, δείχνει ότι οι καπιταλιστές των φαρμακευτικών δεν έχουν κανέναν ηθικό φραγμό.

Αλλά μιας και ο λόγος για καπιταλιστές, ο Elon Musk ζήτησε από τα 62,5 εκ. ακολούθων του στο Twitter τη γνώμη τους για να πουλήσει το 10% των μετοχών της Tesla, όπως αναφέρει ο Guardian.

O Αμερικάνος δισεκατομμυριούχος πρόσθεσε, μάλιστα, ότι θα κάνει ό,τι τον συμβουλέψουν οι ακόλουθοί του στο Twitter και μέχρι στιγμής το 56% των 700 χιλιάδων, που έχουν τοποθετηθεί σχετικά, του είπαν να πουλήσει τις μετοχές του.

Το μερίδιο του Musk στην Tesla ήταν 170,5 εκ. μετοχές στις 30 Ιουνίου και η πώληση του 10% εξ αυτών, θα του αποφέρει περίπου 21 δισ. δολ.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι μπορεί να ξεφορτώσει ένα σημαντικό ποσοστό μετοχών, ούτως ή άλλως, για να έχει τη δυνατότητα να πληρώσει φόρους.

Ο ίδιος ο Μusk εξήγησε ότι δεν εισπράττει μισθό, ούτε μπόνους και έχει μόνο μετοχές, οπότε ο μοναδικός τρόπος να πληρώσει φόρους, είναι να τις πουλήσει (τον καημένο, τι κάνει για να ζήσει).

Τα σχόλια του αφεντικού της Τesla έγιναν μετά την πρόταση που κατατέθηκε στο Κογκρέσο για να φορολογηθούν τα περιουσιακά στοιχεία των δισεκατομμυριούχων, έτσι ώστε με τα έσοδα να χρηματοδοτηθούν η κοινωνική και κλιματική ατζέντα του Biden.

Ο Elon Musk έχει εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία του με τη φορολόγηση των δισεκατομμυριούχων, o αδερφός του Kimbal πούλησε πρόσφατα 88.500 μετοχές της Tesla, ενώ ένα άλλο μέλος του διοικητικού συμβουλίου, ο Ira Ehrenpreis πούλησε μετοχές αξίας 200 εκ. δολ.

Πάντως, Πιτσιρίκο, προσωπικά καταλαβαίνω τους πλούσιους, διότι απλά δεν μπορούν να πάνε κόντρα στο μεγάλο πάθος τους, το χρήμα.

Για αυτό και οι φαρμακευτικές, για παράδειγμα, επιχειρούν να πουλήσουν όσο περισσότερα σκευάσματα μπορούν, ακόμα κι αν αυτά είναι άχρηστα, προκειμένου να κερδίσουν περισσότερα χρήματα.

Ένα πάθος είναι και το χρήμα. Όπως ένα πάθος είναι και η θάλασσα.

Έτσι, οι χειμερινοί κολυμβητές θέλουν κάθε μέρα μπάνια και οι καπιταλιστές θέλουν κάθε μέρα χρήμα. Τόσο απλά.

Ο καθένας με το πάθος του.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, κάντε μια βουτιά και για μένα σήμερα. Καλή εβδομάδα. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.