Δύο ανεμβολίαστες ύαινες και 11 ανεμβολίαστα λιοντάρια με κορωνοϊό – Τι περιμένει η Pfizer;

Η Αυστρία απαγορεύει, Πιτσιρίκο, την είσοδο των ανεμβολίαστων στα εστιατόρια, τα καφέ και τα κομμωτήρια καθώς τα κρούσματα αυξάνονται, πλησιάζοντας το περσινό ρεκόρ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι το 64% των Αυστριακών έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, ένα ποσοστό που είναι στον μέσο όρο της Ευρώπης και ανάλογο είναι και στην Ελλάδα.

Στη δυτική Ευρώπη υπάρχουν, βέβαια, και μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης από το 64% της Αυστρίας, που την Παρασκευή 5/11 ανακοίνωσε 9.388 νέα κρούσματα, ελάχιστα λιγότερα από το ημερήσιο ρεκόρ των 9.586 πριν από έναν χρόνο και πριν αρχίσουν οι εμβολιασμοί.

“Οι κλίνες των εντατικών γεμίζουν ταχύτερα από ό,τι περιμέναμε” ανέφερε ο νέος Αυστριακός καγκελάριος Alexander Schallenberg, που αντικατέστησε πρόσφατα τον Sebastian Kurz, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί, καθώς κατηγορήθηκε για διαφθορά, και συγκεκριμένα ότι έδωσε 1 εκ. ευρώ σε ΜΜΕ· ψιλικατζής είναι ο άνθρωπος, αλλού δίνουν 20 μύρια για να μας “ενημερώσουν”.

Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ τη Δευτέρα 8/11, με μία μεταβατική περίοδο τεσσάρων εβδομάδων, που θα επιτρέπει στους ανεμβολίαστους, εφόσον κάνουν την πρώτη δόση και ένα τεστ PCR να μπαίνουν σε εστιατόρια, καφέ, ξενοδοχεία και κομμωτήρια.

Μετά την παρέλευση του ενός μηνός, όμως, η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο στους πλήρως εμβολιασμένους και όσους έχουν αναρρώσει πρόσφατα από την Covid 19.

Η απόφαση για όλη την Αυστρία ήρθε μία μέρα μετά από ανάλογη κίνηση που έγινε στην πρωτεύουσα Βιέννη, όπου η διασπορά του ιού είναι χαμηλότερη μεταξύ των εννέα επαρχιών της χώρας, αλλά οι εντατικές κατειλημμένες σε ποσοστό 20% από ασθενείς με κορωνοϊό.

Η Βιέννη είναι επίσης η πρώτη πόλη στην Ευρώπη που προωθεί εμβολιασμούς παιδιών ηλικίας 5 ετών, χωρίς να έχει δοθεί επίσημη έγκριση από την ΕΕ.

Υπάρχουν και χειρότερα, δηλαδή.

Και όταν το 100% θα έχει μια μέρα εμβολιαστεί, θα μας πουν ότι για το γεγονός ότι η πανδημία θα είναι και τότε σε έξαρση, φταίει η κλιματική αλλαγή.

Μετά, εξάλλου, το εμβόλιό της που θα είχε 95% αποτελεσματικότητα, η Pfizer ισχυρίζεται τώρα ότι το χάπι της κατά του κορωνοϊού μειώνει κατά 89% τον κίνδυνο για βαριά Covid 19, όπως μεταδίδει το Reuters.

Aυτό σημαίνει ότι το φάρμακο της Pfizer, που ονομάζεται Paxlovid είναι πιο αποτελεσματικό από το molnupiravir της Merck, τουλάχιστον με βάση όσα έδειξαν οι κλινικές δοκιμές, κι ενώ αναμένεται να αδειοδοτηθεί στις 25 Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι δοκιμές του χαπιού της Pfizer σταμάτησαν γρηγορότερα, χάρη στην υψηλή αποτελεσματικότητά του, ενώ η κυβέρνηση Biden έχει ήδη εξασφαλίσει εκατομμύρια δόσεις, “για να θεραπεύσουμε όσους έχουν κορωνοϊό, μόλις εγκριθεί το χάπι από τον FDA” όπως είπε ο πρόεδρος.

Oι μετοχές της Pfizer κινήθηκαν ανοδικά κατά 11% μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ αυτές της Merck σημείωσαν πτώση κατά 10%.

Υποχώρησαν επίσης οι μετοχές όλων των εταιριών που παρασκευάζουν εμβόλια κατά του κορωνοϊού από 11% ως 21%.

Το χάπι της Pfizer θα χορηγείται μαζί με ένα άλλο που λέγεται ritonavir, ενώ το θεραπευτικό σχήμα θα περιλαμβάνει τη λήψη τριών χαπιών μαζί δύο φορές τη μέρα.

O Albert Bourla ανέφερε, πάντως, πως η Pfizer βρίσκεται σε συζητήσεις με 90 χώρες για να υπογραφούν συμβάσεις για την προμήθεια του χαπιού (αφού τα δισ. δολ. που έβγαλαν από τα εμβόλια δεν είναι αρκετά για τους καπιταλιστές των φαρμακευτικών), με το κόστος μίας πενθήμερης θεραπείας να ανέρχεται στα 700 δολάρια, περίπου όσο και της Merck.

Για τις φτωχότερες χώρες ο Bourla εξετάζει επιλογές, έτσι ώστε να προμηθευτούν το χάπι κι αυτές (οι φιλάνθρωποι καπιταλιστές μάλλον θα δώσουν στις φτωχές χώρες τα χάπια που θα κοντεύουν να λήξουν, όπως κάνουν και με τα εμβόλια.).

Το χάπι της Μerck έχει ήδη εγκριθεί από τη βρετανική ρυθμιστική αρχή, με τις εταιρίες να ξεκαθαρίζουν, πάντως, ότι ο εμβολιασμός παραμένει η καλύτερη επιλογή, διότι προλαμβάνει τη νόσο.

Αντίθετα, τα φάρμακα μπορούν απλά να μειώσουν τις πιθανότητες να χρειαστεί κάποιος νοσηλεία· γιατί, τα εμβόλια τι παραπάνω κάνουν;

Ειδικοί θεωρούν ότι ελάχιστοι θα επιλέξουν να μην εμβολιαστούν, βασιζόμενοι στο φάρμακο· η σπουδή για να βγουν τα φάρμακα γρήγορα στην αγορά δείχνει, πάντως, το αντίθετο.

Η Pfizer θα αναπτύξει 180 χιλιάδες θεραπευτικά σχήματα μέχρι το τέλος του 2021 και άλλα 50 εκατομμύρια το επόμενο έτος, εκ των οποίων τα 21 εκ. το πρώτο μισό του 2022.

Αυτά τα χάπια κατά του κορωνοιού πρέπει να λαμβάνονται το συντομότερο δυνατό μετά τη μόλυνση, προκειμένου να είναι περισσότερο αποτελεσματικά.

Μεταξύ 1.219 ασθενών, που είχαν ήπια ή μέτρια νόσηση, αλλά και τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή ήταν παχύσαρκοι ή ηλικιωμένοι, το χάπι που πήραν τρεις μέρες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων, μείωσε κατά 89% την πιθανότητα νοσηλείας ή θανάτου σε σχέση με όσους έλαβαν το placebo.

Επίσης, νοσηλεύτηκε το 0,8% των ασθενών που πήραν το χάπι της Pfizer και κανένας δεν πέθανε, ενώ από όσους έλαβαν το placebo νοσηλεύτηκε το 7% και εφτά πέθαναν.

Από όσους ασθενείς έλαβαν το χάπι πέντε μέρες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων, το 1% νοσηλεύτηκε, έναντι 6,7% και 10 θανάτων μεταξύ όσων έλαβαν το placebo.

Η Pfizer ανέφερε επίσης ότι παρενέργειες (ναυτία και διάρροια) εκδηλώθηκαν στο 20% όσων έλαβαν το χάπι, αλλά ίδιο είναι το ποσοστό και μεταξύ εκείνων στους οποίους χορηγήθηκε το placebo.

Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει, βέβαια, την ακριβή αποτελεσματικότητα και όλες τις παρενέργειες του χαπιού, πριν αρχίσει να χορηγείται ευρέως (στο κεφάλι του κασίδη), αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι η Pfizer θα βγάλει πολλά δισεκατομμύρια από όλη αυτή την ιστορία του κορωνοϊού.

Δύο ύαινες θετικές στον κορωνοϊό εντοπίστηκαν, εξάλλου, στον ζωολογικό κήπο του Ντένβερ, όπου νόσησαν και 11 λιοντάρια και δύο τίγρεις, όπως αναφέρει ο Guardian.

Όλα τα ζώα ήταν ανεμβολίαστα, μία ακόμα απόδειξη για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Οι δύο ύαινες 22 και 23 ετών έχουν, πάντως, ήπια συμπτώματα – ελαφρύ λήθαργο, ρινική καταρροή και βήχα – και αναμένεται να αναρρώσουν πλήρως.

Και τα περισσότερα λιοντάρια και οι τίγρεις έχουν, άλλωστε, ξεπεράσει την Covid 19, ενώ και τα υπόλοιπα έχουν καλή πρόγνωση.

O ζωολογικός κήπος του Ντένβερ φιλοξενεί συνολικά 3.000 ζώα από 450 διαφορετικά είδη και θα ελεγχθούν και άλλα για κορωνοϊό.

Και σε άλλα μέρη του κόσμου έχουν αναφερθεί μολύνσεις ζώων με κορωνοϊό, κυρίως όσων έρχονται σε άμεση επαφή με ανθρώπους.

Οι επιστήμονες ακόμα μαθαίνουν λεπτομέρειες όσον αφορά τα ζώα που μολύνονται, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μεταδίδουν τον ιό στους ανθρώπους.

Αντίθετα, οι άνθρωποι που έχουν κορωνοϊό θα πρέπει να μην έρχονται σε επαφή με τα ζώα για να μην τους τον μεταδώσουν.

Υπάρχει, βέβαια, και η λύση να εμβολιαστούν όλα τα ζώα του πλανήτη -με το εμβόλιο της Pfizer φυσικά- και σε όσα ήδη νοσούν να χορηγηθεί το χάπι.

Η εμβολιαστική εκστρατεία μπορεί επίσης να επεκταθεί στη συνέχεια και στα ψάρια.

Για παράδειγμα στους κακαρέλους που συγχρωτίζονται όπως φαίνεται και στη φωτό.

Αλλά και στους κέφαλους, που επίσης δεν αποφεύγουν τον συνωστισμό.

Όσο για τα ατίθασα σκυλιά, θα τα βάλω σε lockdown, διότι χθες μου το έσκασαν από τη δαντελένια ακρογιαλιά, διέσχισαν τη λεωφόρο Σουνίου -όπου οι μισοί και πλέον οδηγοί τρέχουν σαν τρελοί (μακάρι τουλάχιστον να είναι εμβολιασμένοι)- και ευτυχώς τα έπιασαν μία κοπέλα και ένας κύριος.

Το να τα αφήνω να σουλατσάρουν μεν, με τα λουριά δε, δεν είναι και ό,τι καλύτερο, αλλά έτσι τα έπιασαν οι δύο άνθρωποι που αλλιώς δεν θα έδιναν σημασία, όπως μου είπαν.

Πρέπει να αλήτευαν πολλή ώρα, μάλιστα, η Λίζα και η Κανέλα, διότι σε κάποια φάση που βγήκα από τη θάλασσα για να αφήσω μία μέλισσα στην ακτή, ήδη δεν ήταν εκεί.

Κακά κορίτσια.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ευτυχώς δεν έχουν κολλήσει -ακόμα- τα ψάρια τον κορωνοϊό. Γιατί μπορεί να μας κόψουν τα μπάνια, ή να κολυμπάνε μόνο οι εμβολιασμένοι. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.