“Η Ευρώπη βιώνει τώρα την έξαρση της πανδημίας που ζούσε η Βρετανία μέχρι πρότινος” – “Πότε θα τελειώσει όλο αυτό¨;

Το κύμα κορωνοϊού της Ευρώπης θα φτάσει και στη Βρετανία ή τα χειρότερα πέρασαν για το νησί, αναρωτιέται, Πιτσιρίκο, ο Guardian, καθώς στο Ηνωμένο Βασίλειο τα κρούσματα αυξάνονται, την ίδια στιγμή που στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αυστρία παρουσιάζουν δραματική αύξηση.

Ένα τέταρτο κύμα πανδημίας αυξάνει επίσης και τις πιθανότητες για νέα lockdown σε αυτές τις χώρες της ΕΕ.

Το θέμα είναι αν η Ευρώπη ακολουθεί τη Βρετανία, οπότε τα κρούσματα θα μειωθούν και στην ΕΕ ή συμβαίνει το αντίθετο και σε μία τέτοια περίπτωση θα αυξηθούν και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μark Woolhouse, η Βρετανία προηγείται και η Ευρώπη την ακολουθεί και αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι η μετάλλαξη δέλτα εμφανίστηκε πρώτα στο Ηνωμένο Βασίλειο και μετά στα κράτη της ΕΕ.

Τα έπληξε, μάλιστα, όταν η προστασία των εμβολίων, ειδικά για τις πιο ευάλωτες ομάδες, είχε αρχίσει να εξανεμίζεται.

Το ίδιο πιστεύει και ο καθηγητής Neil Ferguson από το Imperial College, επικαλούμενος τη συνεχή μείωση των κρουσμάτων τις δύο, τρεις τελευταίες εβδομάδες στη Βρετανία, όπου είχαν φτάσει επίσης τις 30 με 50 χιλιάδες καθημερινά από τον Ιούλιο και μετά.

“Αυτό δείχνει μία καθοδική τάση της πανδημίας, που οφείλεται και στο γεγονός ότι στη Βρετανία έχει χορηγηθεί περισσότερο η τρίτη ενισχυτική δόση απ’ ό,τι στη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Γαλλία, που τώρα βιώνουν αύξηση των κρουσμάτων.

Αλλά και ο Michael Head από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον θεωρεί ότι η Ευρώπη βρίσκεται τώρα εκεί που ήταν η Βρετανία μέχρι πρότινος.

“Το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε νωρίτερα την εμβολιαστική εκστρατεία, αυτό είχε ως συνέπεια να χαθεί νωρίτερα η προστασία από τα εμβόλια, αλλά οι ενισχυτικές δόσεις ήρθαν να θωρακίσουν και πάλι τον πληθυσμό και ειδικά τους ηλικιωμένους” ανέφερε σχετικά.

Ο καθηγητής Paul Hunter από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας ήταν ακόμα πιο κατηγορηματικός ότι “η Ευρώπη είναι πίσω από τη Βρετανία, που δεν βλέπει την έξαρση της πανδημίας που παρατηρείται στην ΕΕ”.

Ο ίδιος επισήμανε και τη μείωση των κρουσμάτων στη Ρουμανία, η οποία βίωσε την έξαρση νωρίτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Hunter, όλα αυτά είναι ενδείξεις ότι ο ιός περνάει από την επιδημική στην ενδημική φάση του, αλλά θα υπάρξει τουλάχιστον ένας χρόνος με εξάρσεις και υφέσεις του.

Σε αυτό το διάστημα, σε κάποιες περιόδους η κατάσταση θα είναι καλύτερη στη Βρετανία και σε άλλες στην Ευρώπη.

Πότε θα τελειώσει όλο αυτό, αναρωτιούνται, ωστόσο, οι Ολλανδοί, καθώς άλλο ένα lockdown αρχίζει, όπως μεταδίδει το BBC.

Σε αντίθεση, πάντως, με τους αντιεμβολιαστές, οι οποίοι πέταξαν και κροτίδες στις αστυνομικές δυνάμεις, οι περισσότεροι Ολλανδοί θεωρούν ότι το να θυσιάζουν κομμάτια της κοινωνικής τους ζωής είναι για το κοινό καλό.

“Νομίζω ότι επηρεάζει δυσανάλογα τους νέους ανθρώπους” δήλωσε, ωστόσο, για το μερικό lockdown η Saskia Heyster, που ανησυχεί για την ψυχική της υγεία.

“Οι σπουδές μου έγιναν αγχωτικές στο προηγούμενο lockdown, είχα περισσότερο στρες, αλλά και την ανάγκη να πιω έναν καφέ, χωρίς να αισθάνομαι ότι κάνω κάτι παράνομο” συμπλήρωσε η ίδια.

“Απογοητευτική” χαρακτήρισε την κατάσταση και ο Neill Bo Finlayson, που ανέφερε ότι “πάμε από το ένα lockdown στο άλλο, όμως η δημόσια υγεία είναι πάνω από όλα και οι νόμοι δεν είναι τελικά και τόσο δρακόντειοι”.

“Η ψυχική υγεία πρέπει να θεραπεύεται, όπως και η σωματική και οι νέοι άνθρωποι επηρεάζονται περισσότερο και σωματικά και ψυχικά από αυτά τα μέτρα” ανέφερε από την πλευρά της η Natasja που φοβάται τη μοναξιά σε περίπτωση που το lockdown κρατήσει πάνω από τρεις βδομάδες.

Η Ολλανδία είχε επικριθεί ότι πήρε χαλαρά μέτρα την προηγούμενη φορά και πως άργησε να κάνει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας, με συνέπεια να γεμίσουν οι εντατικές, να αναβληθούν χειρουργεία και τα γερμανικά νοσοκομεία να διαμηνύσουν ότι δεν μπορούν πλέον να δεχτούν ασθενείς από ξένες χώρες.

Με το νέο μερικό lockdown, μπαρ, εστιατόρια και μαγαζιά θα κλείνουν νωρίτερα, ενώ οι αγώνες στα γήπεδα θα γίνονται χωρίς θεατές, αλλά θα παραμείνουν ανοιχτά τα θέατρα και τα σινεμά.

Αυτό είχε ως συνέπεια πολλοί να ειρωνευτούν την ολλανδική κυβέρνηση, λέγοντας ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται στο σκοτάδι.

Άλλοι επισημαίνουν τον κίνδυνο μετά από αυτά τα μέτρα να αυξηθεί η ενδοοικογενεική μετάδοση, καθώς οι άνθρωποι θα βλέπονται στα σπίτια.

Ιδιοκτήτες καφέ ισχυρίζονται ότι παίρνουν όλα τα μέτρα προστασίας για να μην εξαπλωθεί ο κορωνοϊός, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν θα συμμορφωθούν με το νέο lockdown, που επιβλήθηκε ενώ η εμβολιαστική κάλυψη του ενήλικου πληθυσμού στην Ολλανδία ξεπερνάει το 84%. Αντίθετα, με εμβολιαστική κάλυψη μόλις 6% στην Κένυα, η θετικότητα είναι στο 0,8%.

Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι Ολλανδοί δηλώνουν ότι θα σεβαστούν τους νέους περιορισμούς, αλλά ταυτόχρονα ρωτούν “πότε θα τελειώσει όλο αυτό”;

Δεν θα τελειώσει ποτέ, όσο οι άνθρωποι ανέχονται όλα αυτά τα παρανοϊκά μέτρα, είναι η προφανής απάντηση.

Σε διαδήλωση κατά του μερικού lockdown στην Ολλανδία πραγματοποιήθηκαν, εξάλλου, 15 συλλήψεις, όπως αναφέρει το Skynews.

Oι διαδηλωτές πετούσαν κροτίδες και άναβαν καπνογόνα, ενώ αρκετοί δεν αποχώρησαν όταν η αστυνομία τους έκανε συστάσεις να γυρίσουν σπίτια τους.

Η διαδήλωση έγινε σε πόλη 85 χιλιόμετρα βόρεια του Άμστερνταμ, ενώ σε άλλες περιοχές της Ολλανδίας, όπως στην πόλη Μπρέντα, τα μπαρ δεν έκλεισαν την ώρα που προβλέπεται (8μ.μ.), σύμφωνα με το νέο lockdown.

Διαδήλωση είχε γίνει και στη Χάγη, αμέσως μετά την ανακοίνωση του μερικού lockdown, που προβλέπει επίσης αγώνες κεκλεισμένων των θυρών και ενθαρρύνει την τηλεργασία.

Τουλάχιστον, η Δευτέρα 15/11 ήταν ανέλπιστα καλοκαιρινή στην αγαπημένη μου ακτή.

Και η θάλασσα όνειρο, αφού ο βοριάς καθάρισε την πρωινή συννεφιά, ενώ δεν ήταν και δυνατός, έτσι ώστε να κρυώσει και τα νερά.

Μετά από καιρό εμφανίστηκε και αθερίνα κοντά στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Και μία μικρή στήρα, μεταξύ άλλων, στα ρηχά.

Συγγενικό είδος του ροφού και κυρίως της πίγγας, η στήρα, σε μικρή ηλικία είναι ξανθιά, όπως τα περισσότερα μωρά.

Αν και τις ρίγες της δεν τις αποχωρίζεται ποτέ, μεγαλώνοντας τα χρώματα της σκουραίνουν και γίνονται καστανά.

Το κλου ήταν, πάντως, ένας βασιλικός κάβουρας που τρόμαξε τα σκυλιά.

Θυμίζοντας αυτό που λένε ότι οι ελέφαντες φοβούνται τα ποντίκια, παρά το γεγονός ότι μπροστά τους φαντάζουν μικροσκοπικά.

Αργότερα, τα σκυλιά είχαν μικροεπεισόδιο και με τα γατιά.

Μιας και ο λόγος, όμως, για θάλασσα, ντοκιμαντέρ για τα νησιά Γκαλαπάγκος ανέφερε ότι τα μικροπλαστικά που συσσωρεύονται στις αμμουδιές, αυξάνουν τη θερμοκρασία, επειδή είναι σκουρόχρωμα και απορροφούν θερμότητα, που κανονικά η ανοιχτόχρωμη άμμος θα αντανακλούσε.

Τα νησιά Γκαλαπάγκος που φιλοξενούν είδη, τα οποία δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο, όπως οι γιγάντιες στεριανές χελώνες, ενώ η οικονομία τους βασίζεται κατά 56% στον τουρισμό, έχουν την ιδιαιτερότητα ότι τα ζώα δεν έφυγαν, όταν κατέφθασαν οι άνθρωποι.

Και βλέπεις έτσι θαλάσσιους λέοντες και ιγκουάνα δίπλα στους λουόμενους στις παραλίες, τις γαλαζοπόδαρες σούλες (ένα από τα πιο φημισμένα θαλασσοπούλια των ωκεανών) και τους καφέ πελεκάνους να εφορμούν από τον ουρανό, ενώ καρχαρίες και σαλάχια περιπολούν στον βυθό.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ωραία μέρα για μπάνιο σήμερα. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.