Η Ευρώπη και πάλι το επίκεντρο της πανδημίας, λέει ο ΠΟΥ, που φοβόταν για την Αφρική

Ρεκόρ σφοδρότερης χιονόπτωσης για τον Νοέμβριο σημειώθηκε, Πιτσιρίκο, στις ΗΠΑ, ελέω lake effect, όπως αναφέρει το Accuweather, αλλά και κλιματικής αλλαγής, να προσθέσω, που φέρνει όλο και πιο πυκνές χιονοπτώσεις και όλο και πιο νωρίς (τον χειμώνα).

Tο συγκεκριμένο επεισόδιο κατατάσσεται και στην έκτη θέση, ανεξαρτήτως μηνός, όσον αφορά το χιόνι που πέφτει σε μία μόνο μέρα.

Το ρεκόρ αφορά την περιοχή Gaylord, που βρίσκεται 225 μίλια βόρεια του Ντιτρόιτ και εκτείνεται ως τις λίμνες του Μίτσιγκαν, καθώς εκεί έπεσαν 11,7 ίντσες χιονιού (σχεδόν 30 εκατοστά, μία ίντσα ισούται με 2,54 εκατοστά).

Την Τετάρτη 4/11 η θερμοκρασία υποχώρησε, μάλιστα στους 30 βαθμούς Φαρενάιτ στο Gaylord, δηλαδή, 30-32/1,8= -1,1 βαθμός Κελσίου.

Η μέση μέγιστη θερμοκρασία αυτή την εποχή στη συγκεκριμένη περιοχή είναι 47 βαθμοί Φαρενάιτ, δηλαδή, 47-32/1,8= 8,33 βαθμοί Κελσίου.

Κι αυτό μπορεί να είναι μόνο η αρχή μίας σεζόν χιονοπτώσεων ελέω lake effect· δηλαδή, οι ψυχρές αέριες μάζες, περνώντας πάνω από τα θερμότερα νερά των Mεγάλων Λιμνών της περιοχής, τροφοδοτούνται με υγρασία και δίνουν χιονοπτώσεις, όπως συμβαίνει περίπου και με το Αιγαίο και τα ανατολικά προσήνεμα.

Είναι οι περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας και όταν έχουμε Aegean effect χιονίζει σε Χαλκιδική, Μαγνησία, Φθιώτιδα, Εύβοια, πάρα πολύ εκεί, κι ευτυχώς κόβει πολλά χιόνια από την Αττική, ενώ μπορεί να ασπρίσουν και νησιά όπως η Χίος, η Λέσβος, η Λήμνος και υπό προϋποθέσεις οι Σποράδες κυρίως, αλλά και οι Κυκλάδες και τα ορεινά της Κρήτης.

Το Accuweather επισημαίνει και ότι οι Μεγάλες Λίμνες δεν έχουν μιλήσει ακόμα, με εξαίρεση κάποιες ήπιες ψυχρές εισβολές τον Οκτώβριο.

Καταγράφηκε, επίσης, ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας στις πέντε Μεγάλες Λίμνες στις 29 Σεπτεμβρίου.

Και όσο θερμότερα είναι τα νερά τους, τόσο περισσότερο χιόνι μπορεί να πέσει προσεχώς με την έλευση ψυχρών αερίων μαζών.

Αυτή τη βδομάδα χιόνισε επίσης στο Οχάιο, την Πενσυλβάνια, το Βερμόντ και τη Νέα Υόρκη, στην οποία έπεσαν τοπικά 9 ίντσες (22,86 εκατοστά χιονιού).

Ωστόσο, επειδή είχε προηγηθεί ένα διάστημα με ζεστό καιρό, οι δρόμοι δεν κράτησαν χιόνι, απλά ήταν ολισθηροί και άσπρισαν μόνο το γκαζόν και φυτά.

Αλλά καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, ο ήλιος γίνεται όλο και πιο ακριβοθώρητος και οι θερμοκρασίες υποχωρούν, δρόμοι που δεν θα καθαρίζονται, θα συγκεντρώνουν όλο και περισσότερο χιόνι.

Όποτε έχει χιόνια και κακοκαιρίες στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα έχουμε καλοκαιρία, κάτι που έχω παρατηρήσει και στο παρελθόν και αποδεικνύεται, άλλωστε, αυτές τις μέρες.

Στην Κρήτη η θερμοκρασία ξεπέρασε τοπικά τους 29 βαθμούς, στην Αττική είχαμε 23 στα παράκτια, λόγω της θαλάσσιας αύρας του νοτιά.

Σε πολύ καλά επίπεδα είναι προς το παρόν η διαύγεια τόσο στην ατμόσφαιρα, όσο και στον βυθό.

Αλλά από τον βυθό να περάσουμε στον κορωνοϊό, καθώς για άλλη μία φορά η Ευρώπη είναι το επίκεντρο της πανδημίας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Κάτι που αποδίδεται στην άνιση εμβολιαστική κάλυψη και στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και μπορεί να οδηγήσει και σε 500 χιλιάδες θανάτους μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022, όπως αναφέρει ο Guardian.

O υπεύθυνος του ΠΟΥ για την Ευρώπη Hans Kluge υποστήριξε ότι και οι 53 χώρες της γηραιάς ηπείρου αντιμετωπίζουν μία πραγματική απειλή από την έξαρση της Covid 19 και κάλεσε τις κυβερνήσεις να πάρουν άμεσα περιοριστικά μέτρα.

Ο Kluge υποστήριξε ότι τα εμβόλια κάνουν αυτό που υποσχέθηκαν, δηλαδή, αποτρέπουν τη βαριά νόσηση και τον θάνατο (αν και αρχικά η υπόσχεση ήταν ότι θα φέρουν το τέλος της πανδημίας, που, όμως, φουντώνει και πάλι).

“Αλλά αυτό θα το κεφαλαιοποιήσουμε, μόνο αν έχουμε παράλληλα και μέτρα κοινωνικής απόστασης” συμπλήρωσε το στέλεχος του ΠΟΥ (τι, δεν θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω, δηλαδή, όπως μας έλεγαν πριν αρχίσουν οι εμβολιασμοί);

Άλλο στέλεχος του ΠΟΥ, η Catherine Smallwood, ανέφερε από την πλευρά της ότι οι χώρες που άρουν τα περιοριστικά μέτρα, θα βιώσουν μεγάλη έξαρση του ιού (καραντίνα μυρίζει).

“Οι εμβολιασμοί μειώνουν τις νοσηλείες και τη θνητότητα, αλλά όσο περισσότερα είναι τα κρούσματα, τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα καταλήγουν στα νοσοκομεία” εξήγησε η ίδια, επισημαίνοντας ότι ακόμα και στις χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη υπάρχουν ευάλωτοι άνθρωποι (και πάνω που νομίζαμε ότι με τα εμβόλια θα σταματήσουν να αρρωσταίνουν οι άνθρωποι πια).

Στη Γερμανία σημειώθηκε ρεκόρ κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας με 33.949, καταρρίπτοντας το προηγούμενο που ήταν 33.777 από τον Δεκέμβριο του 2020.

Η Ρουμανία και η Βουλγαρία με πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης (25,5% και 37,2% αντίστοιχα) καταγράφουν τους περισσότερους θανάτους, ενώ τα συστήματα υγείας δοκιμάζονται και στη Λετονία, τη Λιθουανία και την Εσθονία (οι συγκεκριμένες χώρες έχουν και πολύ χαμηλά ποσοστά φυσικής ανοσίας, καθώς ο ιός δεν τις έπληξε όσο τη δυτική Ευρώπη, αλλά και συστήματα υγείας χειρότερα και από της Ελλάδας).

Η Λετονία επέβαλε ήδη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας -κάτι που ακούγεται και για την Ελλάδα για μία ακόμα φορά, παρά το συντριπτικά υψηλότερο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που έχουμε εδώ-, ενώ οι κάτοικοί της κάνουν μόνο τα απαραίτητα ψώνια.

Η Εσθονία έκλεισε επίσης όλους τους δημόσιους χώρους για τους ανεμβολίαστους, αλλά και οι εμβολιασμένοι μπαίνουν με μάσκες σε κλειστούς χώρους, ενώ προς μερικό lockdown οδεύει και η Ρωσία.

Αλλά και στην -με υψηλότατη εμβολιαστική κάλυψη- Ολλανδία η κυβέρνηση θα επαναφέρει περιοριστικά μέτρα από τις 6 Νοεμβρίου, εξαιτίας της δραματικής αύξησης των κρουσμάτων, όπως υποχρεωτική χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους και επίδειξη πιστοποιητικού Covid για την είσοδο σε μουσεία κ.λ.π.

Το Βέλγιο -με επίσης πολύ υψηλή εμβολιαστική κάλυψη- επαναφέρει με τη σειρά του τη μάσκα σε εσωτερικούς χώρους και ενθαρρύνει την τηλεργασία.

Σύμφωνα με τον Kluge, τα κρούσματα στην Ευρώπη και την κεντρική Ασία (όπου επίσης είναι πολύ χαμηλά τα ποσοστά φυσικής ανοσίας, εξαιτίας των αυστηρών lockdown) αυξήθηκαν κατά 6% σε μία εβδομάδα και κατά 55% σε έναν μήνα, ενώ οι εβδομαδιαίοι θάνατοι με κορωνοϊό κινήθηκαν επίσης ανοδικά στο +12%.

Στην Ευρώπη και την κεντρική Ασία εντοπίζεται το 59% των νέων κρουσμάτων και το 50% των θανάτων.

Ο Kluge επισήμανε και τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και θανάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς το 75% όσων “φεύγουν” είναι άνθρωποι άνω των 65 ετών.

Με τον ρυθμό αυτό μπορεί να πεθάνουν 500 χιλιάδες άνθρωποι στην Ευρώπη και την κεντρική Ασία ως τον Φεβρουάριο του 2022, προειδοποίησε το στέλεχος του ΠΟΥ, που, εκτός από τον εμβολιασμό, συστήνει και τη χρήση μάσκας σε ποσοστό 95% για να σωθούν 188 χιλιάδες από αυτές τις ζωές.

“Τα προστατευτικά μέτρα δεν αφαιρούν τις ελευθερίες των ανθρώπων, τις διασφαλίζουν” δήλωσε επίσης ο Kluge, προσθέτοντας ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού Covid είναι ένα συλλογικό εργαλείο προς την ατομική ελευθερία.

Και αδυνατώντας και αυτός να καταλάβει ότι αυτά τα πιστοποιητικά είναι που προκαλούν τον εφησυχασμό και τη μη τήρηση των μέτρων.

Γενικά, η εντύπωση που δίνουν όλοι αυτοί οι τύποι, είναι ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για το πιστοποιητικό, παρά για τον εμβολιασμό.

Επίσης, σε όποια δουλειά κι αν ήταν, με τόσες αποτυχίες (η πανδημία φουντώνει αντί να φθίνει με τις παρεμβάσεις τους) θα τους είχαν διώξει κλωτσηδόν.

Αλλά ευτυχώς για τους συγκεκριμένους τύπους που υπάρχουν ο ΠΟΥ -που φοβόταν για την Αφρική, αλλά ο κορωνοϊός σάρωσε Ευρώπη και Αμερική-, η ΕΕ, η Κομισιόν, ο ΟΗΕ για να βολεύονται να παίρνουν τις μισθάρες τους εις υγείαν των κορόιδων, που κάθονται και τους κοιτάζουν και τους πιστεύουν ακόμα.

Πιστεύουν αυτούς που κατέστρεψαν εκατομμύρια ανθρώπους με την οικονομική κρίση, με την προσφυγική κρίση και με την υγειονομική κρίση.

Πιστεύουν -για να έρθουμε και στα δικά μας- αυτούς που είπαν ψέματα για το Χρηματιστήριο, ψέματα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ψέματα για την είσοδο στο ευρώ, ψέματα για την είσοδο στα μνημόνια, ψέματα για το δημοψήφισμα, ψέματα ότι τα lockdown θα βάλουν τέλος στην πανδημία, ψέματα ότι τα εμβόλια θα βάλουν τέλος στην πανδημία.

Εντάξει, μπορεί τώρα να λένε και την αλήθεια. Αλλά ο μύθος με τον βοσκό, τον λύκο και τα πρόβατα είναι όσο ποτέ επίκαιρος.

Αν και ο αγαπημένος μου μύθος του Αισώπου είναι αυτός με τον ήλιο και τον βοριά.

Και ακόμα καλύτερο καιρό κάνει με ήλιο και ασθενή νοτιά, όπως την Παρασκευή 5/11 που πήγαμε με μία φίλη στη Βάρκιζα στη μεγάλη αμμουδιά.

Φωτογράφισα κι ένα μικρό κοκκάλι, που είχε βρει καταφύγιο στο κατάφυτο σχοινί μίας κόκκινης σημαδούρας.

Αλλά και μία μένουλα που είχε δύο θαλάσσιες ψείρες, αυτά τα παράσιτα που υπό προϋποθέσεις απομυζούν τα ψάρια.

Παραμονεύουν και πηδώντας γαντζώνονται πάνω τους, όταν τα ψάρια είναι ανυποψίαστα και (σχεδόν) ακίνητα.

Σαν τον χάνο, που έτσι όπως κοιτάζει τον φακό, μοιάζει σαν να ποζάρει για φωτό.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ας απολαύσουμε αυτές τις καλοκαιρινές μέρες που κάνει τώρα, αφού δεν υπάρχει ακόμα lockdown. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.