Θα πληρώνουν τη νοσηλεία τους για Covid 19 οι ανεμβολίαστοι στη Σιγκαπούρη από 8/12

Βαθαίνει, Πιτσιρίκο, η παγκόσμια χούντα και το πραγματικά ανησυχητικό είναι ότι δεν φαίνεται να έχει και πάτο το βαρέλι αυτό.

Κάπως έτσι, η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε ότι θα πληρώνουν τη νοσηλεία τους για Covid 19 όσοι είναι ανεμβολίαστοι από πεποίθηση (χωρίς να συντρέχουν, δηλαδή, ιατρικοί λόγοι που είναι αποτρεπτικοί για τη χορήγηση του εμβολίου), αρχής γενομένης από τις 8 Δεκεμβρίου, όπως αναφέρει ο Guardian.

Mέχρι στιγμής, η κυβέρνηση καλύπτει τα έσοδα νοσηλείας για κορωνοϊό, τόσο στους μόνιμους κατοίκους, όσο και για όσους έχουν μακροχρόνια βίζα.

Αντίθετα, πληρώνουν και σήμερα από την τσέπη τους, όσοι ταξιδιώτες βρίσκονται θετικοί στον ιό κατά την άφιξή τους στη μικρή νησιωτική χώρα.

Η Σιγκαπούρη έχει εμβολιαστική κάλυψη 85%, αλλά, παρά το γεγονός αυτό, τα κρούσματα αυξάνονται και το σύστημα υγείας βρίσκεται υπό πίεση.

Ίσως να έπαιξε και ρόλο ότι η Σιγκαπούρη εγκατέλειψε τα σκληρά lockdown και από τη στιγμή που τα ποσοστά φυσικής ανοσίας του πληθυσμού της ήταν πολύ μικρά, τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν στις 2.470 στις 8 Νοεμβρίου, όταν και καταγράφηκαν και 14 θάνατοι, ενώ 67 άνθρωποι είναι στην εντατική.

Δεν είναι μόνο οι ανεμβολίαστοι, αλλά και οι εμβολιασμένοι που τροφοδοτούν την αύξηση των κρουσμάτων, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες με χαμηλά ποσοστά φυσικής ανοσίας.

Αντίθετα, σε όποιες χώρες συνδυάζονται υψηλά ποσοστά φυσικής ανοσίας και εμβολιαστικής κάλυψης, η πανδημία φθίνει.

Πρέπει να είναι στραβός ή στημένος κάποιος για να μην το βλέπει αυτό.

Για να μην βλέπει ότι και το 100% να εμβολιαστεί δεν θα σταματήσει να πιέζει τα συστήματα υγείας ο κορωνοϊός, αν δεν υπάρχει και φυσική ανοσία σε ικανοποιητικό βαθμό στον πληθυσμό.

Κάτι ανάλογο με τη Σιγκαπούρη συμβαίνει και στην Ελλάδα. Λόγω των μακροχρόνιων lockdown, δεν φτάσαμε σε υψηλά επίπεδα φυσικής ανοσίας, όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κι έτσι η πανδημία παραμένει σε έξαρση, παρά το σχεδόν 70% εμβολιαστικής κάλυψης.

Αλλά και στη Γαλλία του 75% εμβολιαστικής κάλυψης, ο Emmanuel Macron απείλησε ουσιαστικά όσους είναι άνω των 65 ετών ότι, αν δεν κάνουν και την τρίτη δόση, θα χάσουν το υγειονομικό τους πάσο, δηλαδή, τη δυνατότητα να μπαίνουν σε εστιατόρια, μπαρ, βιβλιοθήκες, συνεδριάσεις, τρένα μεγάλων αποστάσεων και αεροπλάνα, όπως εξηγεί ο Guardian.

Το υγειονομικό πάσο προϋποθέτει να είναι κάποιος πλήρως εμβολιασμένος ή να έχει νοσήσει πρόσφατα ή να διαθέτει αρνητικό τεστ κορωνοϊού και θα παραμείνει σε ισχύ για πολλούς μήνες ακόμα.

Επιλέξιμοι για την τρίτη δόση θα είναι από τις αρχές Δεκεμβρίου και όσοι είναι άνω των 50 ετών, ενώ από τις 15/12 θα χάνουν το υγειονομικό τους πάσο οι 65άρηδες που δεν θα την κάνουν.

Ο νέος αυτός κανόνας κάνει ακόμα πιο αυστηρό το πλαίσιο των παρεμβάσεων στη Γαλλία, όπου εδώ και μήνες γίνονται διαδηλώσεις κατά των μέτρων, αν και μετά το καλοκαίρι οι συμμετέχοντες σε αυτές είναι όλο και λιγότεροι.

Ο Macron προανήγγειλε ότι θα εντατικοποιηθούν και οι έλεγχοι, ενώ στο διάγγελμά του αναφέρθηκε και στους πυρηνικούς αντιδραστήρες που θα κατασκευαστούν στη Γαλλία, έτσι ώστε να είναι ενεργειακά αυτόνομη, ενώ για τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό, που ανεστάλη λόγω της πανδημίας, είπε ότι θα υλοποιηθεί μετά το 2022, εφόσον επανεκλεγεί.

Η είδηση είναι, βέβαια, ότι μέχρι στιγμής έχει κάνει εννέα διαγγέλματα εν μέσω πανδημίας ο πολιτικός νάνος, τον οποίο μιμείται ο Μητσοτάκης.

Σατράπης κι εγώ σαν τον Μακρόν, πήρα και πάλι τα ατίθασα σκυλιά στη δαντελένια ακρογιαλιά, αλλά τα έδεσα στα σκαλιά.

Για να μην βγουν στη λεωφόρο Σουνίου -όπως την άλλη φορά- όσο φωτογράφιζα κακαρέλους και σαργούς στα κρυστάλλινα νερά με τον βοριά.

Αλλά και μερικές καλόγριες και το κοπάδι με τους κέφαλους που περιπολεί εδώ και μερικές μέρες του Θυμαριού τους βυθούς.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, σκεφτείτε με τι περνάμε τη ζωή μας. Κάντε εσείς βουτιές και θα μας χαιρετήσει και ο κορωνοϊός. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.