Ο Άρης Σερβετάλης δεν έγινε ρινόκερος

Πιτσιρίκο, η AstraZeneca πουλάει ακόμα τα εμβόλιά της σε τιμή κόστους και αν και αυτό θα αλλάξει από του χρόνου, προκειμένου να βγάλει η εταιρία κάποιο κέρδος για να χρηματοδοτήσει τη νέα αντί – ιική θεραπεία της, δεν θα επιβαρυνθούν όλες οι χώρες, όπως αναφέρει το Skynews.

Kι αυτό διότι όσες χώρες έκαναν παραγγελίες εμβολίων εντός του 2021, αλλά θα τα παραλάβουν το 2022, θα πληρώσουν και πάλι σε τιμή κόστους, σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της AstraZeneca Pascal Soriot.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν μετανιώνει που η φαρμακευτική εταιρία της οποίας είναι προϊστάμενος, πουλάει σε τιμή κόστους, ενώ η Pfizer και η Moderna έχουν ήδη βγάλει μεγάλα κέρδη από τα εμβόλια τους κατά του κορωνοϊού.

“Παραδώσαμε πάνω από 2 δισ. δόσεις, που αντιστοιχούν στο 30% των παγκόσμιων προμηθειών, οπότε η επιλογή μας δούλεψε” εξηγεί σχετικά.

Ο Pascal Soriot απάντησε και στον Emmanuel Macron, ο οποίος υποστήριξε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι αποτελεσματικό για ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Βρετανία, όπου η συντριπτική πλειοψηφία έχει εμβολιαστεί με AstraZeneca και οι νοσηλείες και οι θάνατοι είναι σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη, που οι εμβολιασμοί γίνονται ως επί το πλείστον με το σκεύασμα της Pfizer.

Προς επίρρωση όσων είπε ο εκτελεστικός διευθυντής της AstraZeneca για το εμβόλιο της Pfizer που χορηγήθηκε ευρέως στην Ευρώπη, αλλά δεν μείωσε τις νοσηλείες και τα θύματα, έρχεται και η μακάβρια εκτίμηση του ΠΟΥ για 700 χιλιάδες επιπλέον θανάτους λόγω Covid 19 στη γηραιά ήπειρο, μέχρι τον Μάρτιο του 2022, όπως μεταδίδει το BBC.

Στις 53 χώρες της Ευρώπης οι θάνατοι που αποδίδονται στον κορωνοϊό έχουν ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύριο και ο ΠΟΥ προβλέπει ότι σε 49 ευρωπαϊκά κράτη θα υπάρξει μεγάλη πίεση στις ΜΕΘ μέχρι τον Μάρτιο του 2022.

Κάπως έτσι, η Αυστρία επανέφερε το lockdown, ενώ η Γαλλία, η Ελλάδα και η Γερμανία προσανατολίζονται να θεωρούν κάποιον πλήρως εμβολιασμένο μόνο αν έχει κάνει και την τρίτη δόση.

Σε άλλες χώρες, όπως π.χ. την Ολλανδία, γίνονται βίαιες διαδηλώσεις ενάντια στα νέα περιοριστικά μέτρα.

Ο ΠΟΥ, ωστόσο, επιμένει ότι η Covid 19 είναι η πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη, με τις ημερήσιες απώλειες να έχουν διπλασιαστεί σε 4.200 σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021.

Αλλά από την πανδημία να περάσουμε στην επίσης φονική κλιματική αλλαγή, που κάνει ακόμα και τα μονογαμικά και πάντα αγαπημένα άλμπατρος να χωρίζουν, όπως αναφέρει ο Guardian.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα νερά των ωκεανών γίνονται θερμότερα και φτωχότερα σε ψάρια, με συνέπεια τα άλμπατρος να ταξιδεύουν όλο και πιο μακριά προς αναζήτηση τροφής.

Έτσι, αρκετά δεν καταφέρνουν να επιστρέψουν εγκαίρως για την περίοδο της αναπαραγωγής, με συνέπεια το ταίρι τους να βρίσκει άλλον σύντροφο.

Υπολογίζεται ότι τα “διαζύγια” έχουν αυξηθεί από 1%-3% σε 8%, σύμφωνα με μελέτη που έγινε για 15 χρόνια σε μία αποικία με 15.500 ζευγάρια άλμπατρος στα νησιά Φώκλαντ.

Τα άλμπατρος μοιάζουν αρκετά με τους ανθρώπους, από την άποψη ότι ζουν 50-60 χρόνια, κατά την εφηβεία τους προσπαθούν να γοητεύσουν το άλλο φύλο και στη συνέχεια κάνουν “καριέρα”, δηλαδή, πετούν σε πολύ μακρινά μέρη προς αναζήτηση τροφής.

Επειδή δυσκολεύονται, όμως, να την βρουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που τους επιφυλάσσει θερμότερα νερά κι ένα πιο αφιλόξενο περιβάλλον, μειώνεται και ο πληθυσμός τους κατά 5-10% σε ετήσια βάση από το 2005 και μετά.

Σε αυτό έχει παίξει ρόλο και ότι πολλά από αυτά τα θαλασσοπούλια σκοτώνονται κατά λάθος από μεγάλα αλιευτικά τόνων στα μακρινά ταξίδια τους.

Το μεγάλο διάστημα χωρισμού ενός ζευγαριού έχει επίσης ως συνέπεια να αυξάνονται οι στρεσογόνες ορμόνες και τα άλμπατρος να κατηγορούν το ταίρι τους για αυτό.

Μάλιστα, η αδυναμία να βρουν άλλον σύντροφο οδηγεί πολλές φορές κυρίως τα αρσενικά άλμπατρος και σε ομοφυλοφιλικές σχέσεις, κάτι που έχουν παρατηρήσει σε ορισμένα νησιά τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες.

Όχι, όμως, στα Φώκλαντ, όπου οι πληθυσμοί των άλμπατρος παραμένουν ισχυροί με τα νεαρά αρσενικά να προσπαθούν ακόμα να προσεγγίσουν τα θηλυκά με ένα ιδιότυπο χορευτικό.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν, όμως, ότι αν δεν υπάρξει μέριμνα, ειδικά από τα αλιευτικά τόνων, που σκοτώνουν τα υπέροχα αυτά θαλασσοπούλια, τότε τα άλμπατρος μπορεί να κινδυνεύσουν και με εξαφάνιση.

Όπως π.χ. ο ρινόκερος. Και με την ευκαιρία της αποχώρησης του Άρη Σερβετάλη από την ομώνυμη θεατρική παράσταση, επειδή δεν ήθελε να παίζει μόνο για εμβολιασμένους, να παρατηρήσω ότι να και ένας άνθρωπος που δεν έγινε ρινόκερος.

Όσο για αυτούς που έσπευσαν να τον κατηγορήσουν ότι άφησε 20 ανθρώπους άνεργους (θα μπορούσε να τον αντικαταστήσει, βέβαια, η παραγωγή) είναι οι ίδιοι που την τελευταία δεκαετία οδήγησαν στην ανεργία και τη μετανάστευση πάνω από 2 εκ. Έλληνες.

Όπως είχες γράψει το 2015, Πιτσιρίκο, “δείτε ποιοι είναι κατά του όχι στο δημοψήφισμα”, έτσι και τώρα δείτε ποιοι είναι κατά του Έλληνα ηθοποιού.

Το πέσιμο, λοιπόν, όλων αυτών των πολιτικών, δημοσιογράφων, καλλιτεχνών και λοιπών υπηρετών του συστήματος στον Άρη Σερβετάλη μου θυμίζει τη φράση του Αλμπέρ Καμύ για τη “λύσσα και την ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει αυτός που αντιστέκεται σε ό,τι σε συνθλίβει”.

Αυτή τη λύσσα του συστήματος που ξαμολάει τους αυλικούς να την πέσουν σε όποιον τολμά και αμφισβητεί πότε τα μνημόνια, που “ήταν ευλογία για τον τόπο”, πότε τα οριζόντια lockdown, που θα τελείωναν τον ιό, αλλά πέρασαν δύο χρόνια και είμαστε στη χειρότερη κατάσταση ever, πότε τους μαζικούς εμβολιασμούς, που ο ίδιος ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι αποτρέπουν κατά 40% τη μετάδοση (δηλαδή, εκεί που θα κολλούσαν 100, κολλάνε 60) και όσο η διασπορά αυξάνεται, τόσο θα πληθαίνουν και τα βαριά περιστατικά.

Παρεμπιπτόντως, αν ήταν όλοι οι ηθοποιοί και όλοι οι εργαζόμενοι και επιχειρηματίες σαν Σερβετάλη, τότε η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να κάνει τον απαράδεκτο διαχωρισμό των ανθρώπων.

Αλλά, δυστυχώς, ο καταξιωμένος ηθοποιός είναι μόνος του, αν και ξέρω άλλο έναν άνθρωπο που παραιτήθηκε από τη δουλειά του, επειδή δεν ήθελε να ελέγχει πιστοποιητικά.

Θέλω να του πω μπράβο από εδώ για τη γενναία πράξη του και το θάρρος της γνώμης του, καθώς μου έδωσε κουράγιο, αφού το πιο τολμηρό που έχω κάνει είναι το χειμερινό μπάνιο.

Και ήταν σαν χειμώνας με τον βοριά και τη συννεφιά την Τετάρτη 24/11 στην αγαπημένη μου ακρογιαλιά.

Αφού έκανα ζέσταμα με τα σκυλιά πριν τη βουτιά.

Μεταξύ άλλων φωτογράφισα κι έναν σκαρμό στα ρηχά.

Με το σχεδόν τέλειο καμουφλάζ έμεινε ακίνητος για πολλή ώρα, χαρίζοντας μου ένα καλό πλάνο, αφού η υποβρύχια μηχανή έχει αρχίσει να μου κάνει νερά.

Απαθανάτισα και σαργουδάκια, μένουλες και ούγαινα (φωτό) καλούτσικα παρ’ όλα αυτά.

Στα του καιρού, το ΠΣΚ 26-28/11 θα επανέλθουν οι νοτιάδες, κάποιες λίγες βροχές και οι φουσκοθαλασσιές, αλλά στις 30/11-1/12 θα έχουμε την πρώτη ψυχρή εισβολή για φέτος.

Και αν θυμηθώ ότι και στις 30 Νοεμβρίου 2018 είχαμε τότε ψυχρή εισβολή και ακολούθησε ο βαρύς χειμώνας 2018-19 με χιόνια και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, αλλά και στις 8 και 15 Ιανουαρίου μέσα στην Αθήνα και στις 23-25 Φεβρουαρίου την παγερή κακοκαιρία Ωκεανίδα, τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Ο νοτιάς άργησε μια μέρα…

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ο Άρης Σερβετάλης, όπως κάθε άνθρωπος, έχει το δικαίωμα να κάνει τις επιλογές του. Άλλωστε, είχε ενημερώσει πριν ξεκινήσουν οι παραστάσεις τον θεατρικό επιχειρηματία και τον σκηνοθέτη της παράστασης πως, αν κάποια στιγμή αλλάξουν τα μέτρα και επιτρέπεται να παρακολουθούν τις παραστάσεις μόνο οι εμβολιασμένοι, θα αποχωρήσει. Είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κάποιος μαζί του, η στάση του είναι συνεπής. Εγώ, για να είμαι ειλικρινής δεν καταλαβαίνω ποιο είναι πια το νόημα των θεατρικών παραστάσεων μέσα σε μια τέτοια δυστοπία. Δεν είναι ανάγκη να πας στο θέατρο για να δεις τον Ρινόκερο· αρκεί να ρίξεις μια ματιά γύρω σου και τα έχεις δει όλα. Αν μιλήσετε με ηθοποιούς, θα σας πουν πως δεν το ευχαριστιούνται το θέατρο σε αυτές τις συνθήκες, αλλά αυτή είναι η δουλειά τους, αυτός είναι ο τρόπος για να βιοπορίζονται. Όπως μπορεί ο καθένας και όπως καταλαβαίνει. Δεν είναι ανάγκη να σκοτωνόμαστε μεταξύ μας, σε μια εποχή που ο καθένας προσπαθεί να πιαστεί από όπου μπορεί. Ωραία μέρα για μπάνιο σήμερα. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.