Ο μαραθώνιος και ο καπιταλισμός – Πόρτα θα τρώνε στο Μαρόκο οι Ευρωπαίοι που θα βρεθούν θετικοί στον ιό

Με βαριά συννεφιά ξημέρωσε, Πιτσιρίκο, η Κυριακή 14/11 στην Αττική.

Έχουν έρθει και τα ποταμογλάρονα -ή χελιδόνια της θάλασσας στην αργκό- αυτό το μικρόσωμο είδος γλάρου που κατά κύριο λόγο ζει σε γλυκά νερά και μεταναστεύει από βορειότερα γεωγραφικά πλάτη στα μέρη μας τον χειμώνα.

Όπου υπάρχουν μεγάλα σμήνη, συνήθως έχει κοντά γλυκά νερά, ή κάποιον υγροβιότοπο, ανεξάρτητα αν μαζεύονται και στη θάλασσα.

Ποταμογλάρονα έχω δει στο Φάληρο, αλλά και στην Π. Φώκαια -και στις δύο περιοχές υπάρχει ρέμα κοντά στην παραλία που συχνάζουν- κάτι που σημαίνει ότι ο χειμώνας έχει καταφθάσει πιο βόρεια στην Ευρώπη.

Προσωπικά, ελπίζω να κρατήσει στην Ελλάδα λίγο ακόμα η καλοκαιρία.

Αφού αν κάνει κρύο από τώρα θα είναι ταλαιπωρία, την οποία γλιτώσαμε τουλάχιστον, σε αντίθεση με το Σάββατο 13/11, την Κυριακή το πρωί που πήγα και πάλι τη φίλη μου στη δουλειά.

Αν και είχαν κλείσει τους δρόμους από το ύψος της διασταύρωσης Καλλιρόης-Βουλιαγμένης και πάνω, αυτή τη φορά δεν είχε λαϊκή αγορά -όπως σε έναν άλλο μαραθώνιο προ μηνός- στην Κάρπου/Φιλολάου, τη μοναδική εναλλακτική διαδρομή.

Βασικά, δεν είχαν ξυπνήσει ακόμα και οι πιο πολλοί. To απόγευμα της Κυριακής ταλαιπωρηθήκαμε λιγάκι, αφού οι δρόμοι παρέμεναν μέχρι και μετά τις 5 κλειστοί.

Επί τη ευκαιρία, καλός ο μαραθώνιος, αν και τα τελευταία χρόνια έχει εμπορευματοποιηθεί πολύ, αφού τα πάντα κινούνται με γνώμονα το κέρδος σε αυτή τη ζωή.

Έτσι για να τρέξει κάποιος στον μαραθώνιο μπορεί να πληρώσει μέχρι και 100 ευρώ (85 ευρώ για τα 10 χλμ. και 80 ευρώ για τα 5 χλμ.), αν θέλει να πάρει και το πλήρες πακέτο (αξεσουάρ κ.λ.π.)

Αν αρκεστεί στο ενισχυμένο πακέτο, το κόστος συμμετοχής στον μαραθώνιο είναι 45 ευρώ, στα 10 χλμ. 35 ευρώ και στα 5 χλμ. 26 ευρώ).

Έχουν τόσους χορηγούς για τον μαραθώνιο, αλλά βάζουν και τον κόσμο να πληρώσει.

Οπότε, δεν πάμε για μπάνιο καλύτερα;

Όχι μόνο επειδή την κολύμβηση συνιστούν όλοι οι ειδικοί, αλλά κυρίως γιατί τη θάλασσα δεν χρειάζεται να βάλεις περιορισμούς και κορδέλες, στο απέραντο γαλάζιο νιώθεις περισσότερο από οπουδήποτε αλλού την αίσθηση της ελευθερίας.

Νέοι περιορισμοί θα επιβληθούν, όμως, στην Ινδία, αυτή τη φορά λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με συνέπεια τα σχολεία στο Νέο Δελχί θα κλείσουν για μία βδομάδα, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 15/11, όπως αναφέρει η Le Monde.

Oι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουλέψουν επίσης με τηλεργασία, ενώ οι ιδιωτικές επιχειρήσεις καλούνται να κάνουν το ίδιο, όσο αυτό είναι δυνατό.

Κάθε δραστηριότητα στον κλάδο της οικοδομής θα σταματήσει επίσης για τέσσερις μέρες, αρχής γενομένης από την Κυριακή 14/11 για να μειωθούν οι ρυπογόνες εκπομπές στην ατμόσφαιρα.

Την Παρασκευή 12/11 τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έφτασαν στην επικίνδυνη ζώνη στην πρωτεύουσα της Ινδίας, με συνέπεια να κηρυχθεί υγειονομικός συναγερμός.

Η καύση γεωργικών απορριμμάτων σε ινδικές πολιτείες που συνορεύουν με το Νέο Δελχί, συνεχίζεται, παρά την απαγόρευση που επέβαλε το Ανώτατο Δικαστήριο.

Από την Ινδία να περάσουμε, όμως, στην Ιαπωνία που ανακοίνωσε ότι τα νοσοκομεία θα ενισχυθούν με επιπλέον κρεβάτια εν όψει χειμώνα και πιθανής νέας έξαρσης του κορωνοϊού, όπως μεταδίδει το Reuters.

Mετά από ένα πέμπτο σφοδρό κύμα που έφερε το σύστημα υγείας στα όριά του, τα κρούσματα και τα θύματα του ιού έχουν μειωθεί σημαντικά στην Ιαπωνία και επειδή η εμβολιαστική κάλυψη ξεπέρασε το 70%.

Τα περισσότερα μέτρα έχουν πλέον αρθεί, αλλά οι ειδικοί φοβούνται και για νέα κύμα της πανδημίας και για αυτό τα κρεβάτια στα νοσοκομεία θα αυξηθούν κατά 30%.

H Iαπωνία θα πληρώσει επίσης 1,2 δισ. δολ. για να παραλάβει 1,6 εκ. δόσεις του χαπιού molnupiravir κατά του κορωνοϊού, το οποίο ανέπτυξε η Merck.

Στη νησιωτική χώρα θα αγοράσουν, δηλαδή, περίπου τη μισή ποσότητα χαπιών απ’ ό,τι οι ΗΠΑ, ενώ από τον επόμενο μήνα θα αρχίσει η χορήγηση και της τρίτης, ενισχυτικής δόσης του εμβολίου.

Αν και η Ιαπωνία διαχειρίστηκε πολύ καλύτερα την πανδημία από τις περισσότερες δυτικές χώρες, η αύξηση των θανάτων κάποια στιγμή (συνολικά είναι 18 χιλιάδες), επειδή δεν μπορούσαν τα νοσοκομεία να περιθάλψουν όλους τους ασθενείς, κόστισε τη θέση του πρωθυπουργού στον Yoshihide Suga.

Περίεργο, στην Ελλάδα με περίπου τα ίδια θύματα και πληθυσμό το 1/12 αυτού της Ιαπωνίας, ο πρωθυπουργός θεωρείται ο καταλληλότερος και ακλόνητος από τα ΜΜΕ και τις εταιρίες δημοσκοπήσεων.

Eνδεικτικό του πόσο χάλια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα και την ΕΕ είναι ότι θα γίνονται πρόσθετα τεστ στα αεροδρόμια και τα λιμάνια του Μαρόκου, λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού στην Ευρώπη, όπως μεταδίδει το Reuters.

Mάλιστα, στους ταξιδιώτες που θα βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό, δεν θα τους επιτρέπεται η είσοδος στο Μαρόκο.

Δηλαδή, δεν θα αρκεί πλέον η επίδειξη αρνητικού PCR τεστ 48 ωρών, ενώ όσοι επισκέπτες βρεθούν θετικοί στον ιό, θα μπαίνουν στο αεροπλάνο της επιστροφής με το κόστος να επιβαρύνει την εκάστοτε αεροπορική εταιρία.

Η είσοδος θετικών στον κορωνοϊό στο Μαρόκο, θα επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν μόνιμη κατοικία στη χώρα της βόρειας Αφρικής.

Οι ξένοι ταξιδιώτες θα πρέπει επίσης να διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο έγινε υποχρεωτικό στο Μαρόκο, από τη στιγμή που εμβολιάστηκε το 50% του πληθυσμού του.

Πλέον, έχουν εμβολιαστεί τα 24,3 εκ. από τα 36 εκ. του πληθυσμού της βορειοαφρικανικής χώρας και έχει αρχίσει και η χορήγηση ενισχυτικών δόσεων.

Την περασμένη Τετάρτη 10/11 έγινε άρση και της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, η οποία ήταν σε ισχύ από τον Μάρτιο του 2020, καθώς μειώθηκαν τα κρούσματα, μετά το πικ του καλοκαιριού.

Περίπου όσο το καλοκαίρι έμεινα, εξάλλου, την Κυριακή 14/11 στην αγαπημένη -ναι, και του Φαλήρου- ακτή.

Αλλά δεν κολυμπούσα όλη την ώρα, απλά προσπαθούσα να βγάλω τους κάβουρες αράχνη και άλλα είδη που ήταν μέσα σε ένα δίχτυ πλεγμένο σε σύρμα σπιράλ, το οποίο ανέσυρα από τον βυθό.

Στην πραγματικότητα επρόκειτο για ένα καλάθι ψαρέματος ξεχασμένο σε βάθος 2-3μ., όπου είχε γίνει καταφύγιο για τους μικρούς κάβουρες αράχνη, μερικά ακόμα καβουράκια, αρκετά μαργαριτοφόρα στρείδια και τσακνάρια (είδος κοχυλιού σε σχήμα κώνου).

Για αυτόν τον λόγο δεν έπρεπε να το βγάλω στη στεριά, αλλά δεν ήξερα εκ των προτέρων ότι θα είχε τόσα πλασματάκια μέσα, τα οποία έβαζα με νερό στη μάσκα, μέχρι να τα συλλέξω όλα (τα καβούρια σίγουρα) και να τα ρίξω ξανά στη θάλασσα.

Μόνο μερικά μαργαριτοφόρα στρείδια δεν τα κατάφεραν, γιατί είχαν μπλεχτεί τόσο πολύ στα δίχτυα, που ήταν αδύνατον να τα βγάλω, ενώ ορισμένα εξ αυτών είχαν σπάσει κιόλας στα δύο.

Λέγεται ότι 1 στα 1.000 μαργαριτοφόρα στρείδια έχει μαργαριτάρι μέσα, ενώ σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή έχουν όλα, αλλά τα μαργαριτάρια τους είναι πάρα πολύ μικρά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, καλή εβδομάδα και καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.