Σκληρή η ζωή στην ακριτική Ερεικούσσα (παρακαλώ κοινοποιήστε)

(Η κυρία Στεφανία Λυγερού μετοίκησε με την εξάχρονη κόρη της στην ακριτική Ερεικούσσα, για να παραμείνει ανοιχτό το δημοτικό σχολείο του νησιού. Στο κείμενό της περιγράφει την πραγματικότητα για τους μόνιμους κατοίκους της Ερεικούσσας, ενώ υπάρχουν επίσης όλες οι προσπάθειες που έχει κάνει και οι καταγγελίες για τις παρανομίες της πολιτείας. Παρακαλώ τις κυρίες και τους κυρίους που αγαπούν -πραγματικά- τη χώρα μας- να κοινοποιήσουν το κείμενο της κυρίας Λυγερού. Ευχαριστώ.)
Παρανομίες της πολιτείας / Ακριτικά νησιά
Ό,τι αναφέρεται στο παρόν έχει ήδη κοινοποιηθεί σε όλους τους αναρμόδιους, όλους τους εμπλεκόμενους, με αριθμούς πρωτοκόλλου και ονοματεπώνυμα (έγγραφα στοιχεία, αποδείξιμα όλα).

Πριν την καταγραφή να τονίσω ότι: • Τα ακριτικά μας νησιά ΟΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ • Αν ένα νησί έχει ΑΟΖ εκτείνονται και πέραν της στεριάς τα σύνορά μας, παίρνουν ΚΑΙ μέτρα θάλασσας (αυξάνονται) • Αν ένα νησί ΔΕΝ κατοικείται ΝΟΕΙΤΑΙ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ και ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΟΖ • Σήμερα τα σύνορά μας διακυβεύονται, οι αγαπημένοι μας γείτονες έχουν ΗΔΗ αιτηθεί οικόπεδα θάλασσας, με λόγο ότι αναλογικά με το μέγεθος της ακτογραμμής τους έχουν λιγότερα από τα προβλεπόμενα (στο Αιγαίο αναφέρονται. Που σημαίνει ότι αν γίνει δεκτό το αίτημά τους, αν αυξηθούν τα σύνορά τους, θα μειωθούν τα δικά μας. ΚΑΙ τα δικά μας θαλάσσια σύνορα ΕΧΟΥΝ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΝΗΣΙΑ! ΚΑΙ αν γίνει δεκτό το αίτημα των Τούρκων, θα υπάρξει ΔΕΔΙΚΑΣΜΈΝΟ! προηγούμενο δηλαδή, που πάνω του θα πατήσουν και ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι αγαπημένοι μας γείτονες). • Τέλος, κανένας από τους αναρμόδιους/εμπλεκόμενους δεν έχει επιληφθεί για κανένα από τα αιτήματά μου μέχρι σήμερα (στον κάλαθο).

Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής
Υπ’ όψιν: κα Χ.Καλογηρου
Ποια είναι η υποστηρικτική πολιτική που εφαρμόζεται από την πολιτεία για τα ακριτικά νησιά της χώρας μας;

Δεν είναι υποχρέωση της πολιτείας να ορίσει μειωμένο ΦΠΑ στα διαπόντια νησιά;

Δεν είναι υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει στους κατοικους φθηνότερο ρεύμα;

Επιδοτεί καράβι για τις μετακινήσεις αλλά το καράβι ζητά ναύλο για την μεταφορά των τροφίμων! Πώς περιμένετε να ζήσουν οι κάτοικοι εκεί; Πώς να μην τα εγκαταλείπουν;

Μετοίκησα πρόσφατα στην Ερεικούσσα για να βοηθήσω τη χώρα μου -διότι ερημώνουν τα ακριτικά μας νησιά. Ήρθα δε, στην Ερεικούσσα με την 6χρονη κόρη μου για να παραμείνει το δημοτικό σχολείο ανοιχτό. Με εξολοκλήρου δική μου προσπάθεια. Η πολιτεία πού είναι; Δεν έχει την υποχρέωση να βγάλει ένα πρόγραμμα επιδότησης για τον σκοπό αυτό; Να στηρίξει την προσπάθεια αυτή;

Διαβίωση
Ό,τι αγοράζω από το μπακάλικο που διαθέτει το νησί είναι πανάκριβο, γιατί δεν έχει μειωμένο ΦΠΑ και γιατί πληρώνει μεταφορικά!

Μα κι αν θέλει ο κάτοικος να ψωνίσει από την Κέρκυρα, πάλι θα του έρθει μια η άλλη διότι θα πληρώσει ναύλο.

Τρεις φορές πάνω κοστίζει η διαβίωσή μου στο ακριτικό νησί απ’ ό,τι στον Πειραιά. Ακριβώς επειδή δεν υπάρχει η υποστήριξη (η υποχρεωτική) από την πολιτεία.

Έχω απευθυνθεί στα υπουργεία για πρόγραμμα επιδότησης της μετοίκησής μου, δεν έχω βρει καν τον υπεύθυνο. Έχω μιλήσει με τη δημοτική αρχή Κέρκυρας και Ερεικούσσας για τα θέματα υποστήριξης του νησιού, δεν είναι υπεύθυνοι, είναι θέμα πολιτείας. Οι κάτοικοι όλοι μου λένε ότι έχουν κάνει άπειρες προσπάθειες, έχουν μιλήσει με βουλευτές, με πρωθυπουργούς, με τοπικούς φορείς για να έχουν την υποστήριξη που τους αναλογεί, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Υπάρχει κανείς υπεύθυνος να ασχοληθει με αυτά τα θέματα; (Τα αυτονόητα, που δεν θα έπρεπε καν ο πολίτης να χρειαστεί να τα ζητήσει!)

ΠΡΟΣ: ΔΗΜΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΥΠΟΨΗ: ΔΗΜΑΡΧΟΥ
ΚΟΙΝ.: Γαλανόπουλος Δημήτρης, Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

ΕΡΕΙΚΟΥΣΣΑ 13/3/2021
ΑΙΤΗΣΗ

Επ’ αφορμής της λάθους πληροφόρησης σχετικά με το νέο πλοίο που ανέλαβε τη γραμμή στα διαπόντια, Ευδοκία:

Αρμόδιοι μάς ενημέρωσαν ότι η τιμή για το αμάξι στο νέο πλοίο θα είναι 10 ευρώ και για τη μεταφορά των προϊόντων μας -στην περίπτωση που αγοράζουμε από τα σούπερ μάρκετ του πλοιοκτήτη- δεν θα πληρώνουμε ναύλο.

Στην πράξη δεν ισχύει τίποτε από τα δύο, και η απάντηση που έλαβα για το αμάξι είναι ότι μας κάνει ήδη πολύ μεγάλη έκπτωση, 50%, πρέπει με κάποιον τρόπο να συμφέρει και τον πλοιοκτήτη για να αναλάβει τη γραμμή, κι όσο για τα προϊόντα είπαν ότι, αν τα προμηθευόμαστε χωρίς να πληρώνουμε για τη μεταφορά τους, δεν θα μπορεί να δουλέψει το παντοπωλείο.

Να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού δεν είναι παραπάνω από ΔΕΚΑ.

Όταν έγινε ο εμβολιασμός στο νησί, ήρθαν 100 άνθρωποι. Οι οποίο στα χαρτιά είναι κάτοικοι Ερεικούσσας όμως μένουν Κέρκυρα.

Στην περίπτωση που τα μέτρα (όλα τα μέτρα στήριξης, όχι μόνο της γραμμής) γίνουν στοχευμένα, αφορούν δηλαδή ΜΟΝΟ τους μόνιμους κατοίκους (όσους διαμένουν στο ακριτικό νησί όλο τον χρόνο), τότε, σε αυτή την περίπτωση δεν θα υπάρχει χασούρα ούτε για τον πλοιοκτήτη, ούτε για το παντοπωλείο, ούτε για τον δήμο, τουναντίον, διότι:

Αρχικά, όπως είναι σήμερα τα πράγματα, που η στήριξη «μοιράζεται» σε εκατό ανθρώπους, δεν στηρίζονται όσο δικαιούνται οι ακρίτες και ταυτόχρονα στηρίζονται άνθρωποι που δεν δικαιούνται στηρίξεως. Κατά δεύτερον, άλλο ποσό θα χρειαστεί ο δήμος για να στηρίξει 100 νοματαίους και άλλο ποσό για 10. Επίσης, άλλη χασούρα θα έχει ο πλοιοκτήτης αν κάνει 50% έκπτωση σε 100, κι άλλη αν κάνει 100% έκπτωση σε 10. Κι όσον αφορά το παντοπωλείο, θα δουλεύει όπως δούλευε με τους Κερκυραίους και τους τουρίστες που επισκέπτονται το νησί -σεζόν. Για να έχει κέρδος και το χειμώνα, από τους 10 μόνιμους κατοίκους του νησιού, να ισχύσει ο μειωμένος ΦΠΑ.
Ταυτόχρονα, στην περίπτωση που όλα τα μέτρα γίνουν στοχευμένα (πχ ΕΝΦΙΑ να μην πληρώνει μόνο ο μόνιμος κάτοικος), τότε θα το σκεφτεί να επιστρέψει στο νησί, αλλιώς αν επωφελείται των μέτρων μένοντας Κέρκυρα, δεν θα το σκεφτεί ποτέ.
Και αν αυξηθούν οι μόνιμοι κάτοικοι, τότε δεν θα χρειάζεται το νησί στήριξη.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω,
ΑΙΤΟΥΜΑΙ
• Ο μόνιμος κάτοικος της Ερεικούσσας να έχει 1-2 δωρεάν μετακινήσεις το μήνα με το αμάξι του στην Κέρκυρα.
• Να μην πληρώνει ναύλο για τη μεταφορά των προϊόντων του.
• Να δημιουργηθεί ένα δρομολόγιο τον μήνα αυθημερόν. (Χωρίς αυθημερόν δρομολόγιο αναγκάζεται για να πάει για μία δουλειά στην Κέρκυρα να μείνει δύο μέρες σε ξενοδοχείο!)

Αξιότιμε κ. Γαλανόπουλε, θα ήθελα να με ενημερώσετε για την πορεία της αίτησής μου.
Και πιο συγκεκριμένα θα ήθελα να γνωρίζω αν το υπουργείο θα προβεί σε ενέργειες -έστω και σε βάθος χρόνου- για τη στήριξη των ακριτών, ή αν έχει αφεθεί το ζήτημα στον δήμο Κέρκυρας. Διότι αν δεν κάνει κάτι το υπουργείο, ο δήμος Κέρκυρας δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κινήσει καμία διαδικασία να αλλάξει το ισχύον καθεστώς, συμφέρον έχουν να διατηρηθούν τα πράγματα ως έχουν. (Δέχτηκα σφοδρότατη επίθεση για την αίτησή μου από κατοίκους που δηλώνουν μόνιμοι κάτοικοι Ερεικούσσας αλλά ζουν Κέρκυρα, παρουσία σύσσωμης της τοπικής αρχής -πρόεδρο, αντιδήμαρχο, αστυνόμο-, και δεν παρενέβη κανείς για να το σταματήσει, που σημαίνει ότι όχι απλώς δεν θα προσπαθήσει κανείς να αλλάξει η ισχύουσα κατάσταση, αλλά ότι θα συνεχίσουν να πολεμούν όποιον επιθυμεί να την αλλάξει -προς όφελος των ακριτών. Να τονιστεί για τι καθεστώς μιλάμε, τα δωμάτια νοικιάζονται 300 ευρώ τη βραδιά στο ακριτικό νησί, δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, και το χειμώνα δεν μένει κανείς τους εδώ για να στηρίξει το νησί.)

Γαλανόπουλος Δημήτρης <dgal@ypai.gr>,
Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής <genikos@ypai.gr>,
pmix <pmix@ypai.gr>,
mis@ypai.gr

Να σας ενημερώσω ότι έχω στείλει Αναφορά στον συνήγορο του πολίτη με ΚΠΑ 202107138293 για μη εμπρόθεσμη διεκπεραίωση της υπόθεσής μου με αρ. πρωτ. 534/16-03-2021, καθώς και στο ΥΠΕΣ – Επιτροπή με αρμοδιότητα της εξέταση υποθέσεων μη εμπρόθεσμης διεκπεραίωσης υποθέσεων των πολιτών, από τις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα, ώστε να προβούν στις προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες.

Με την παρούσα θέλω να καταγγείλω κατάχρηση δημόσιου χρήματος, για τις εξής τρεις περιπτώσεις:

Το νησί της Ερεικούσσας λαμβάνει στήριξη από την πολιτεία λόγω ακριτικότητας, η οποία αυτή στήριξη δεν παρέχεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και ΜΟΝΟ στους ακρίτες, τους μόνιμους κατοίκους δηλαδή του νησιού, αλλά παρέχεται σε πολλούς περισσότερους που δεν τη δικαιούται, διότι μένουν Κέρκυρα. Δηλώνουν, ΨΕΥΔΩΣ, μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, αλλά έρχονται μόνο για διακοπές στο νησί, η αληθινή τους μόνιμη κατοικία είναι στην Κέρκυρα. (Και αυτό εύκολα αποδεικνύεται από το πού πάνε τα παιδιά τους σχολείο.)

Καθώς επίσης, τις ευεργετικές ελαφρύνσεις λόγω ακριτικότητας του νησιού (που αφορά στους φόρους), τις καρπώνονται και όσοι δραστηριοποιούνται οικονομικά στο νησί ΜΟΝΟ τους 4 καλοκαιρινούς μήνες. Νοικιάζουν δε, 150 έως 300 ευρώ τη βραδιά τα δωμάτια, δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, δεν φορολογούνται, ενώ η μόνιμη κατοικία τους είναι στην Κέρκυρα. (Ο ισχυρισμός μου αποδεικνύεται ως εξής: Οι εποχιακοί εργαζόμενοι αλλάζουν τόπο κατοικίας όταν πηγαίνουν σε κάποιο νησί να εργαστούν τους καλοκαιρινούς μήνες;)

Τέλος, καταγγέλλω τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο νησί και πωλούν προϊόντα ότι δεν μετακυλούν το μεταφορικό ισοδύναμο, που λαμβάνουν από την πολιτεία, στις τιμές των προϊόντων, παρά το καρπώνονται ως κέρδος. (Προς απόδειξη: την εξάδα το νερό την αγοράζουν -όπως εγώ- ένα ευρώ από Κέρκυρα. Το καράβι που τη μεταφέρει κρατάει προμήθεια 0,5 ευρώ -σύνολο 1,5, τόσο πάει και σε μένα-, και την πουλούν στο κατάστημα 2 ευρώ.)

Παρακαλώ να μου στείλετε τον αρ. πρωτ. των καταγγελιών μου στο μέιλ μου.
Αν δεν είναι αρμόδιο το Υπουργείο σας, παρακαλώ διαβιβάστε τις καταγγελίες μου στο αρμόδιο Υπουργείο.

Γαλανόπουλος Δημήτρης <dgal@ypai.gr>,
Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής <genikos@ypai.gr>,
pmix <pmix@ypai.gr>

Με την παρούσα καταγγέλλω τον Δήμο Κέρκυρας για Παράβαση Καθήκοντος και Κατάχρηση εξουσίας, για την εκμετάλλευση και χρήση της στήριξης που δέχεται το νησί της Ερεικούσσας λόγω ακριτικότητας από την πολιτεία, αποκλειστικά και μόνο για το συμφέρον του Δήμου της Κέρκυρας.

Αποδεικνύεται με:

1. Αυθημερόν δρομολόγιο υπάρχει από το επιδοτούμενο από την πολιτεία καράβι, όχι όμως για να εξυπηρετήσει τον ακρίτα, για να μπορέσει ο κάτοικος του ακριτικού νησιού να πάει σ’ έναν γιατρό στην Κέρκυρα και να γλιτώσει τόσα έξοδα (112 ευρώ το αμάξι θα πληρώσει εισιτήριο και ΔΥΟ μέρες διανυκτέρευση, 60 ευρώ τη βραδιά, ο ακρίτας για να πάει στον γιατρό). Αυθημερόν δρομολόγιο υπάρχει για να έρθει ο Κερκυραίος και ο τουρίστας να κάνει το μπάνιο του στο ακριτικό νησί. Τον φέρνει το επιδοτούμενο καράβι το πρωί και περιμένει στην προβλήτα μέχρι το απόγευμα για να τον πάει σπίτι του. Με συνολικό έξοδο 5 ευρώ! (μόνο για το ατομικό του εισιτήριο -τόσα εμείς γλιτώνουμε από την πολύτιμη στήριξη της πολιτείας, που πόσα είπαμε χρήματα δίνει για κάθε δρομολόγιο το κράτος; Ε, για τον ακρίτα είναι το ΜΟΝΟ όφελος, αυτά τα 5 ευρώ του ατομικού εισιτηρίου που δεν πληρώνει). Ο Κερκυραίος αφήνει το αμαξι του στην προβλήτα στην Κέρκυρα, αμάξι στην Ερείκουσα δεν χρειάζεται, και φυσικά δεν ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ/ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΤΑΙ να διανυκτερεύσει.

Λόγω τούτου
Και επειδή, από τις αρχές έχω πάρει ως απάντηση, ενώ το έχω αιτηθεί, ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να δρομολογηθεί αυθημερόν δρομολόγιο για τον ακρίτα, καταγγέλλω τον δήμο για παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας διότι δεν εργάζεται ως προς το να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ακριτών (ΟΠΩΣ ΟΦΕΙΛΕΙ, καθότι η Ερεικούσσα δικαιούται στηρίξεως, και λαμβάνει στηρίξεως από την πολιτεία, και όχι η Κέρκυρα), αλλά εργάζονται ως προς το να εξυπηρετήσουν αποκλειστικά και μόνο τα οφέλη του δήμου τους, που αυτός είναι της Κέρκυρας.

2. Εγινε ένας διαγωνισμός για την αλλαγή του πλοίου που έχει αναλάβει τη γραμμή στα διαπόντια. Αρχικά εξυπηρετούσε το πλοίο Zanadu και σήμερα έχει αναλάβει το πλοίο Ευδοκία-Κέρκυρα Lines. Πριν γίνει ο διαγωνισμός, οι αρχές μας είπαν (εμένα προσωπικά μου τα είπε ο αντιδήμαρχος, Αλέκος Κατέχης) ότι το νέο καράβι θα έχει πολύ φθηνότερο εισιτήριο (10 ευρώ για το αμάξι, ενώ στο Zanadu πληρώναμε 50) και ότι δεν θα πληρώνουμε κόμιστρο για τη μεταφορά προϊόντων.

Επειδή σήμερα καμία αλλαγή, επί τα βελτίω, δεν υπάρχει από την αλλαγή του πλοίου (όχι μόνο το εισιτήριο είναι 56 ευρώ πήγαινε και 56 ευρώ έλα, αλλά και για τη μεταφορά προϊόντων πληρώνουμε κανονικό εισιτήριο! το οποίο είναι για παράδειγμα, μία σακούλα σούπερ μάρκετ κόμιστρο στο πλοίο 3 ευρώ!), θα ήθελα να ελεγχθεί ο εν λόγω διαγωνισμός, αν έγινε με όλες τις νόμιμες διαδικασίες, καθώς επίσης αν εξυπηρέτησε τυχόν συμφέροντα των αρχών. Η καταγγελία μου για το συγκεκριμένο αφορά στο ότι ΔΕΝ ΕΞΑΙΡΕΙΤΑΙ Ο ΜΟΝΙΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΙΚΟΥΣΣΑΣ. Κάτι που είναι υποχρέωση του Δήμου Κέρκυρας να απαιτήσει, όταν διαπραγματεύεται, και πριν κάνει κάποια συμφωνία με τον επιδοτούμενο από την πολιτεία εκάστοτε πλοιοκτήτη.

ΕΠΕΙΔΗ
Στη συμφωνία που σύναψε με τον πλοιοκτήτη δεν εξαίρεσε από το έξοδο του εισιτηρίου και του κομίστρου, ΟΠΩΣ ΟΦΕΙΛΕ, τον ακρίτα, που είναι αυτός για τον οποίο υπάρχει η στήριξη (η επιδότηση του καραβιού) και είναι ο μόνος που δικαιούται την ελάφρυνση (ο Κερκυραίος, ο τουρίστας και ο ακρίτας ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ! εγώ δηλαδή, που δεν έχω καμία ευκολία για να διαβιώσω στο ακριτικό νησί, έχω την ίδια ακριβώς μεταχείριση με αυτούς που τα έχουν όλα στα πόδια τους), σημαίνει ότι με τις συμφωνίες τους δεν έχουν σκοπό να στηριχθεί ο ακρίτας αλλά κοιτούν να εξυπηρετήσουν αποκλειστικά και μόνο προσωπικά τους οφέλη ή/και του δήμου τους, που είναι αυτός της Κέρκυρας.

3. Γιατρός δεν υπάρχει στο νησί. Υπήρχε μέχρι πρότινος, η οποία γιατρός είχε σύμβαση ενός χρόνου, που όμως, επικαλέστηκε κάποιο δικαίωμά της και έφυγε. Η θέση αυτή, για την πολιτεία, φαίνεται κλειστή, ότι δηλαδή υπάρχει γιατρός στο νησί, και θα ανοίξει η θέση εκ νέου μετά το πέρας της ήδη ισχύουσας συμβάσεως, που αυτή λήγει του χρόνου (Μάρτιο αν θυμάμαι καλά ήρθε η γιατρός). Κάτι που σημαίνει ότι, αν πάθει κάτι η κόρη μου, θα μείνω εδώ εγκλωβισμένη χωρίς να μπορώ να παράσχω καμία βοήθεια στο παιδί μου. Καταγγέλλω τον δήμο Κέρκυρας που δεν έχει βρει τρόπο να διορθώσει το πρόβλημα και μένει χωρίς γιατρό το νησί, ειδικά τώρα το καλοκαίρι που έχει τόσο κόσμο το νησί.

4. Η κόρη μου έπαθε γαστρεντερίτιδα πριν 3 μέρες και επικοινώνησα με το νοσοκομείο της Κέρκυρας, στην περίπτωση που πάθαινε αφυδάτωση και χρειαζόταν νοσηλεία. Μίλησα με το παιδιατρικό (έστειλα και γραπτώς μέσω του site του νοσοκομείου -καμία απάντηση δεν έλαβα), ανέφερα τα συμπτώματα, ρώτησα τι να κάνω και μου είπαν να επικοινωνήσω με την παιδίατρό μου. Τους είπα ότι είναι στον Πειραιά, λέει κι εμείς μακρυά είμαστε. Ρώτησα σε περίπτωση που χρειαστεί διακομιδή τι θα κάνω; Μου είπαν να επικοινωνήσω με το ΕΚΑΒ.
Το νησί της Ερεικούσσας υπάγεται στο δήμο Κέρκυρας; Όταν έμενα Καμίνια, που ανήκει στο δήμο Πειραιά, και χρειαζόμουν ασθενοφόρο, από το νοσοκομείο θα μου έλεγαν να συνεννοηθώ με το ΕΚΑΒ; Η Ερεικούσσα ανήκει στο Δήμο Κέρκυρας μόνο για τα δικαιώματα; Για τις υποχρεώσεις που απορρέουν αυτό αυτό είναι μόνο του το νησί, αφημένο στο έλεος;

Επειδή καρπώνεται μόνο τα οφέλη από την Ερεικούσσα και δεν αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το ότι η Ερεικούσσα ανήκει στο συγκεκριμένο δήμο, καταγγέλλω τον δήμο Κέρκυρας για παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας.

ΠΡΟΣ: ΚΕΡΚΥΡΑ ΛΙΝΕΣ
ΥΠΟΨΗ: ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ

Παρακαλώ όπως μου αποστείλετε με μειλ τον αριθμό πρωτοκόλλου της Ένστασής μου.

ΕΡΕΙΚΟΥΣΣΑ 31/0/2021

ΕΝΣΤΑΣΗ – ΕΡΩΤΗΣΗ

Η υπογράφουσα είμαι μόνιμος κάτοικος Ερεικούσσας, παρακαλώ ενημέρωστε με γιατί δεν ισχύει η έκπτωση του 50% που προσφέρει η εταιρεία σας στα άλλα πλοία σας, και όχι για το πλοίο Ευδοκία, που έχει αναλάβει την γραμμή των διαπόντιων νήσων;

Ενημερώστε με επίσης παρακαλώ αν το πλοίο Ευδοκία αναλαμβάνοντας τη γραμμή των διαπόντιων νήσων λαμβάνει επιχορήγηση από την πολιτεία.

Αν όντως λαμβάνει επιδότηση, παρακαλώ ενημερώστε με γιατί ο μόνιμος κάτοικος των ακριτικών νησιών δεν απαλλάσσετε της πληρωμής του εισιτηρίου;

Η ένστασή μου: Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να κερδοφορείτε εις βάρος των ακριτών. Καλείται ο ακρίτας να πληρώσει 56 ευρώ συν 56 ευρώ, δηλαδή 120 ευρώ για να πάει για μία δουλειά Κέρκυρα! Πέραν της επιδοτήσεως (και χωρίς την επιδότηση), ενώ γνωρίζετε ότι στα ακριτικά νησιά της γραμμής του Ευδοκία δεν υπάρχει οδοντίατρος, φαρμακείο, τράπεζα, βενζινάδικο, κρεοπωλείο, σούπερ μάρκετ, δεν υπάρχει τίποτα, δεν μπορεί να καλύψει ο κάτοικος του νησιού βασικές του ανάγκες, είναι υποχρεωμένος να μεταβεί στην Κέρκυρα ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ για ιατρικές εξετάσεις, για εφορία, για ΚΤΕΟ, για τα πάντα! εσείς θέλετε να κερδοφορήσετε στην πλάτη του; Δεν θα έπρεπε να σας είναι αρκετά τα χρήματα που βγάζετε από τους τουρίστες των ακριτικών νησιών μας; Γνωρίζετε ότι τα ακριτικά μας νησιά απειλούνται από εγκατάλειψη; Γνωρίζετε ότι τα ακριτικά νησιά ορίζουν τα σύνορα της χώρας; Κι όσα νησιά ΔΕΝ κατοικούνται νοούνται βραχονησίδες; Αισθάνεστε ότι είστε μέρος του προβλήματος, ότι ευθύνεστε δηλαδή ΚΑΙ εσείς για την εγκατάλειψή τους;

ΠΡΟΣ: ΚΑΘΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερεικούσσα 31/08/2021

Παρακαλώ θα ήθελα να ακούσετε τη συζήτηση που έχω αναρτήσει στο φβ με τη μορφή βίντεο, σχετικά με το τι ισχύει για το πλοίο Ευδοκία που έχει αναλάβει τη γραμμή για τα διαπόντια (εδώ: https://www.facebook.com/semeli.lagos.7/posts/930432664214187?notif_id=1630400877633794&notif_t=feedback_reaction_generic&ref=notif).

Στο ίδιο επίσης λινκ θα βρείτε την ΈΝΣΤΑΣΗ-ΕΡΩΤΗΣΗ που απέστειλα στην πλοιοκτήτρια εταιρεία, ΚΕΡΚΥΡΑ LINES.

Από το υπουργείο σας ήθελα να ενημερωθώ για τα εξής:
Α. Αν γνωρίζετε ότι η συγκεκριμένη πολιτική εφαρμόζεται στα διαπόντια, και
Β. Αν έχετε το δικαίωμα να κωφεύετε.

Στην ΠΕΙΡΑΙΩΣ (δεν έχει ΑΤΜ στο νησί)

Με την ευκαιρία κα Λουίζου, πού θα μπορούσα να απευθυνθώ για να κάνω αίτηση για να τοποθετηθεί μηχάνημα ανάληψης χρημάτων της τράπεζας στο ακριτικό νησί; Αν γνωρίζετε τον υπεύθυνο για το συγκεκριμένο θέμα, παρακαλώ όπως μου αποστείλετε το μέιλ.
Αν έχετε την καλοσύνη να μου πείτε για ποιον λόγο δεν προβλέπεται και ποιος είναι ο αρμόδιος για να αιτηθώ να προβλεφθεί.
(Συγνώμη αν γίνομαι πιεστική, αλλά αφορά ένα μείζονος σημασίας ζήτημα, καθότι πρόκειται για ακριτικό νησί και αφενός για την κυβέρνηση είναι για κάθε περίπτωση σε προτεραιότητα, και αφετέρου επειδή τα ακριτικά μας νησιά εγκαταλείπονται λόγω της πλήρης έλλειψης υπηρεσιών που θα κάλυπταν βασικές τους ανάγκες, ο λόγος δηλαδή που δεν μπορεί να ζήσει κάτοικος εδώ είναι γιατί δεν υπάρχει τίποτα.) Υπό αυτή την έννοια με ενδιαφέρει να κινήσω όποια διαδικασία (στα πλαίσια του νομου) για να αλλάξει η σημερινή κατάσταση, στο μέτρο που μου αναλογεί φυσικά, κατά το δυνατόν.

Έχετε δίκιο, αν ίσχυε όμως μόνο αυτό δεν θα άνοιγαν ούτε σούπερ μάρκετ σε απομακρυσμένες περιοχές, με λιγοστούς κατοίκους. Εκτός από το λογικό (από επιχειρηματικής απόψεως) κριτήριο που θέσατε, υπάρχει κι ένα άλλο. Ο λόγος που ανοίγουν, παρόλα αυτά, σούπερ μάρκετ σε απομακρυσμένες περιοχές, με λιγοστούς κατοίκους, είναι για διαφήμιση -για την επιχείρησή τους-, υπάρχουν παντού, φαίνονται. Στα ακριτικά νησιά δεν υπάρχει καμία τράπεζα, που σημαίνει ότι όποια ανοίξει, μόνο αυτή θα φαίνεται. Επίσης, νομίζω ότι οι επιχειρηματίες εξισώνουν τα κόστη με διάφορες ελαφρύνσεις που λαμβάνουν από την πολιτεία (όπως πχ μεταφορικό ισοδύναμο -σε περίπτωση τράπεζας ίσως επιδοτεί τον υπάλληλο).
Υπό αυτό το πρίσμα, και αν υπολογίσετε τον τουρισμό που δέχεται τους καλοκαιρινούς μήνες το νησί και όχι μόνο τον μόνιμο κάτοικο, ίσως να ξανασκέφτονταν στη διοίκηση.

Οι εν λόγω συνθήκες κάνουν ΑΔΥΝΑΤΗ τη διαβίωση στα ακριτικά μας νησιά, τα γνωρίζουν ΑΠΑΝΤΕΣ, και δεν δύνανται να κάνουν τίποτα για να τ’ αλλάξουν.
Ο λόγος που τελικά ήρθα για να μείνω σ’ ένα από τα Διαπόντια είναι………… ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΜΑΘΩ ΑΝ ΜΑΣ ΤΟ ΠΑΡΟΥΝ. Αν έμενα στον Πειραιά, θα τα ξεπουλούσαν και δεν το μάθαινα ποτέ. (Μαγικά θα εξαφανιστούν από τον χάρτη μας.)

Στεφανία Λυγερού

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.