Στην Ινδία θα διαθέσουν 9 δισ. δολ. για να χτίσουν νέα νοσοκομεία και να βελτιώσουν τα υφιστάμενα

Δημοψήφισμα για την έγκριση ή την απόρριψη του πλάνου διαχείρισης της πανδημίας θα διεξαχθεί, Πιτσιρίκο, στις 28 Νοεμβρίου στην Ελβετία, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το 61% θα στηρίξει το κυβερνητικό πλάνο, δηλαδή, να δοθεί κρατική ενίσχυση σε όσους έχουν πληγεί από την κρίση του κορωνοϊού, ενώ θα είναι απαραίτητα και τα πιστοποιητικά για την είσοδο σε μπαρ, εστιατόρια κ.λ.π.

Το 38% (ποσοστό που αυξήθηκε κατά 2,8% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση) είναι αντίθετο με τους παραπάνω σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ενώ μόλις 1% των συμμετεχόντων στην έρευνα, δηλώνει αναποφάσιστο.

Στο ίδιο δημοψήφισμα, οι Ελβετοί θα κληθούν να τοποθετηθούν για το αν θα ενισχυθεί το επάγγελμα των νοσηλευτών και για το αν οι ομοσπονδιακοί δικαστές θα διορίζονται με κλήρωση από έναν αριθμό υποψηφίων, που θα επιλέγουν ειδικοί, κάτι με το οποίο η κυβέρνηση δεν συμφωνεί.

Mιας και ο λόγος, όμως, για την ενίσχυση του επαγγέλματος των νοσηλευτών, η πανδημία στάθηκε αφορμή για να αποκτήσει ένα νοσοκομείο στην Ινδία δικές του υποδομές παραγωγής οξυγόνου, να προσληφθούν δεκάδες γιατροί, να διπλασιαστούν οι ΜΕΘ και να προστεθούν εκατοντάδες νέες κλίνες με ενσωματωμένες μάσκες οξυγόνου, όπως μεταδίδει το Reuters.

Αρχικά, το συγκεκριμένο νοσοκομείο διέθετε μόλις 800 κρεβάτια για μία περιοχή στην Βhagalpur, όπου ζουν εκατομμύρια άνθρωποι, αλλά πλέον έχουν προστεθεί άλλα 200 μόνο στο κύριο κτίριο, ενώ θα πραγματοποιηθεί και βάψιμο σε όλο το συγκρότημα.

“Ο κορωνοϊός μπορεί να κατέστρεψε την ανθρωπότητα και να έφερε πολύ πόνο, αλλά για το νοσοκομείο μας είχε ως αποτέλεσμα να ενισχυθούν και να βελτιωθούν οι υποδομές” υποστηρίζει ο γιατρός Asim Kumar Das.

Με ανάλογο τρόπο ενισχύονται νοσοκομεία και σε άλλα μέρη της Ινδίας.

Η κυβέρνηση Modi που επικρίθηκε πολύ για τους θανάτους τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2021 έχει χρηματοδοτήσει όλα τα νοσοκομεία της Ινδίας, έτσι ώστε να διαθέτουν τουλάχιστον τον δικό τους σταθμό παραγωγής οξυγόνου.

Η ινδική κυβέρνηση έχει επίσης δεσμευτεί να χτίσει νέα νοσοκομεία και να βελτιώσει τα υφιστάμενα, δαπανώντας συνολικά 9 δισ. δολ., έτσι ώστε να αναλογούν δύο κλίνες ανά 1.000 ανθρώπους.

Πολλές πολιτείες σχεδιάζουν επίσης να διπλασιάσουν τις δικές τους δαπάνες για τον κλάδο της υγείας, που είναι από τους πλέον υποχρηματοδοτούμενους σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Μόνο στην πολιτεία Bihar θα χτιστούν 1.600 δημόσια νοσοκομεία και δομές πρωτοβάθμιας υγείας με κόστος 500 εκ. δολ., αλλά φυσικά χρειάζεται και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό για να τα στελεχώσει.

Από τις 60 νέες ΜΕΘ στο νοσοκομείο της Bhagalpur, κάποιες ήταν κλειδωμένες ή άδειες, όταν το επισκέφτηκαν δημοσιογράφοι του Reuters, καθώς δεν υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό για τη λειτουργία τους.

Αντίθετα, στο Νέο Δελχί, την πρωτεύουσα, υπάρχει διπλάσιο προσωπικό στα νοσοκομεία από τον εθνικό μέσο όρο της Ινδίας.

Η έλλειψη γιατρών και νοσηλευτών είναι, δηλαδή, πλέον το πρόβλημα, ωστόσο, η ραγδαία μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού δίνει τον απαραίτητο χρόνο στην Ινδία για να καλύψει τα κενά.

Στην Bhagalpur που βρίσκεται στις όχθεις του Γάγγη δεν έχει νοσηλευτεί ούτε ένας ασθενής με Covid 19 τους δύο τελευταίους μήνες.

Η πτέρυγα με 100 κλίνες για ασθενείς κορωνοϊού είναι άδεια, ενώ κενές παραμένουν και 16 ΜΕΘ στην Παιδιατρική Κλινική.

Υπολογίζεται ότι τα επόμενα 10-12 χρόνια θα αποφοιτήσουν περισσότεροι γιατροί στην αχανή ασιατική χώρα απ’ ό,τι από το 1947 (τέλος της βρετανικής ηγεμονίας) μέχρι σήμερα.

Να που θα βάλει τα γυαλιά η Ινδία στον δήθεν προηγμένο δυτικό κόσμο που τον έχει ισοπεδώσει η πανδημία (των Ευρωπαίων;).

Τον ψεύτικο δυτικό κόσμο. Σε αντίθεση με τον υπέροχο κόσμο του βυθού.

Μόνο εκεί μπορεί να δει κανείς πια λίγο γαλάζιο, αφού και την Πέμπτη 18/11 δεν άλλαξε το μουντό σκηνικό του συννεφιασμένου ουρανού.

Πάντως, Πιτσιρίκο και στη Ζάκυνθο έπεσαν 17 χιλιοστά βροχής (τόνοι νερού ανά στρέμμα), σύμφωνα με τον μετεωρολογικό σταθμό του meteo στο νησί.

Δείχνει να πάει να το παλέψει, εξάλλου, ο υποτροπικός αεροχείμαρρος που μας φέρνει θερμές αέριες μάζες στην ανώτερη ατμόσφαιρα από την Αφρική, αν και με τους ισχυρούς επιφανειακούς νοτιάδες δεν θα κάνει και ζέστη, εκεί προς τα τέλη του μήνα.

Όπως το πάλεψε ο ήλιος την Πέμπτη, όμως; Πού απόντος του γαλάζιου στον ουρανό, βλέπουμε μόνο το σκούρο μπλε στον βυθό;

Τουλάχιστον, εμφανίστηκαν τις τελευταίες μέρες και κάνα, δυο μαυρολίτσες (λέγονται έτσι από τα μαύρα στίγματα στο ραχιαίο, το θωρακικό και το ουραίο τους πτερύγιο), σπάζοντας λίγο με το τσαχπίνικο κολύμπι τους τη μονοτονία από το μουντό – κυριολεκτικά και μεταφορικά – σκηνικό.

Η μία από τις δύο μαυρολίτσες περιπολούσε και αυτή τη φορά στο απέραντο γαλάζιο.

Και η γαλαζωπή απόχρωση στην κοιλιά μίας πέρκας διακρινόταν επίσης πολύ καλά, μαζί με τα άλλα της χαρακτηριστικά.

Αρχικά, είχε πλαγιάσει σε έναν βράχο, όπως συνηθίζουν να κάνουν τα πετρόψαρα για καμουφλάζ, ανάμεσα τους και ο συγγενικός της χάνος.

Οι παρατηρητικοί θα δουν και το θηλυκό γαϊτανούρι από κάτω του.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, γύρω γύρω έχει βροχή αλλά, όπου περπατάω εγώ, έχει ήλιο. Προβλέπω καλοκαίρι τον Δεκέμβριο. Και πολλά μπάνια. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.